Dobranie odpowiedniego wina do owoców morza to sztuka, która może podnieść wartość każdego dania. Wybór trunku wpływa na smak i pomaga wydobyć naturalny charakter potrawy. W artykule przybliżymy najważniejsze zasady food pairingu oraz podpowiemy, jakie wina najlepiej komponują się z różnymi rodzajami owoców morza, bazując na wskazówkach sommeliera Fine Wine, Kacpra Woźniaka.
Spis treści
- Szampan i ostrygi – klasyka, która nigdy nie zawodzi
- Jakie wino do muli?
- Krewetki i odpowiednie wino
- Wino do ośmiornicy
- Jakie wino do homara?
- Przegrzebki i idealne wino
- Krab – jak dobrać do niego wino?
- Wino do kalmarów
Szampan i ostrygi – klasyka, która nigdy nie zawodzi
Ostrygi to synonim luksusu i wyrafinowania. Ich morski, delikatnie słonawy smak idealnie komponuje się z winami o wysokiej kwasowości i mineralnym charakterze.
Jeśli szukasz najlepszego wina do ostryg, postaw na klasyczny wybór – szampana. „Szampany zazwyczaj mają drożdżowy, chlebowy smak, który dodaje głębi temu połączeniu. Bąbelki szampana lub innego wytrawnego wina musującego zapewniają kontrast strukturalny z gładką teksturą ostryg” – podkreśla Kacper Woźniak. Alternatywnie, warto sięgnąć po sauvignon blanc, które wprowadza świeżość i rześkość, dodając lekkości degustacji.

Przykładowe wina do ostryg polecane przez sommeliera:
Indeks: T138:27387
Kraj: Francja
Rodzaj: wina białe musujące
Stopień wytrawności: wytrawne
Zawartość alkoholu: 12%
Szczepy: 45% pinot noir, 45% meunier, 10% chardonnay
Cote des Roses Sauvignon Blanc
Indeks: T138:30090
Kraj: Francja
Rodzaj: wina białe
Stopień wytrawności: wytrawne
Zawartość alkoholu: 12%
Szczepy: sauvignon blanc
*Wina dostępne na e-bidfood.pl. Zaloguj się i zamów!
Jakie wino do muli?
Małże to wszechstronne owoce morza o łagodnym, ale lekko słodkim smaku, który wchłania przyprawy i sosy, z którymi są gotowane. Ich delikatna konsystencja i naturalna słoność sprawiają, że idealnie pasują do win wzmacniających, a nie przytłaczających ich smak. Chrupkość wina zapewnia orzeźwiający kontrast, wzmacniając ogólne wrażenia kulinarne. „Białe wina o wyższym poziomie kwasowości, takie jak chardonnay, riesling czy sauvignon blanc, uzupełniają naturalną słoność i słodycz małż, przebijając się przez bogactwo sosów na bazie masła lub śmietany” – wyjaśnia sommelier.
Przykładowe wina do muli polecane przez sommeliera:
Indeks: T138:13816
Kraj: Australia
Rodzaj: wina białe
Stopień wytrawności: wytrawne
Zawartość alkoholu: 13%
Szczepy: chardonnay
*Wino dostępne na e-bidfood.pl. Zaloguj się i zamów!
Krewetki i odpowiednie wino
Smak krewetek może się różnić w zależności od sposobu przygotowania. Dobierając wino do krewetek, warto wziąć pod uwagę słony, bądź bardziej słodki ich charakter. „Do słonych krewetek warto wybrać białe wina z intensywną kwasowością i mineralnym charakterem, takie jak nowozelandzkie sauvignon blanc. Natomiast przy pikantnych dodatkach lepiej sprawdzi się riesling lub gewurztraminer” – radzi ekspert. „Ciekawą opcją może być różowe wino w wersji półwytrawnej, które doda od siebie nuty owocowe i złagodzi danie słodyczą” – dodaje.

Przykładowe wina do krewetek polecane przez sommeliera:
Indeks: T138:25015
Kraj:Francja
Rodzaj:wina różowe
Stopień wytrawności:półwytrawne
Zawartość alkoholu: 10,5%
Szczepy: cabernet franc, gamay, pineau d’aunis, grolleau
Indeks: T138:26133
Kraj: Nowa Zelandia
Rodzaj: wina białe
Stopień wytrawności: wytrawne
Zawartość alkoholu: 13%
Szczepy: sauvignon blanc
*Wina dostępne na e-bidfood.pl. Zaloguj się i zamów!
Wino do ośmiornicy
Ośmiornica to jeden z bardziej uniwersalnych składników pod kątem food pairingu. Oznacza to, że można połączyć ją z winem na wiele sposobów. W tym przypadku sprawdzi się sporo winnych opcji – od aromatycznych białych win po pełne czerwieni. Wszystko zależy od naszych osobistych preferencji (lub preferencji naszych gości).
„Ośmiornice można łączyć z wieloma winami, od aromatycznych białych po lekkie czerwone. Dobrym wyborem będzie chenin blanc, merlot czy grenache. W razie wątpliwości warto sięgnąć po wino musujące” – wskazuje Kacper Woźniak.

Przykładowe wina do ośmiornicy polecane przez sommeliera:
Wino białe Chenin Blanc Pear Tree
Indeks: T138:16670
Kraj: Republika Południowej Afryki
Rodzaj: winabiałe
Stopień wytrawności: wytrawne
Zawartość alkoholu: 12,5%
Szczepy: chenin blanc
Wino czerwone Honoro Vera Garnacha
Indeks: T138:15382
Kraj: Hiszpania
Rodzaj: wina czerwone
Stopień wytrawności: wytrawne
Zawartość alkoholu: 14%
Szczepy: garnacha
*Wina dostępne na e-bidfood.pl. Zaloguj się i zamów!
Jakie wino do homara?
Homar to ekskluzywny owoc morza, dlatego wymaga odpowiedniego doboru trunku. „Kwasowość jest kluczowa. Tak jak wyciśnięta cytryna świetnie działa na ryby, tak lekkie, rześkie wino o dużej kwasowości doskonale wpłynie na smak homara. Sauvignon blanc, pinot grigio, riesling czy chardonnay to doskonałe propozycje dla homara” – sugeruje sommelier.
Przykładowe wina do homara polecane przez sommeliera:
Wino białe Pinot Grigio delle Venezie
Indeks: T138:18163
Kraj: Włochy
Rodzaj: wina białe
Stopień wytrawności: wytrawne
Zawartość alkoholu: 12,5%
Szczepy: pinot grigio
Indeks: T138:16444
Kraj: Niemcy
Rodzaj: wina białe
Stopień wytrawności: wytrawne
Zawartość alkoholu: 12%
Szczepy: riesling
*Wina dostępne na e-bidfood.pl. Zaloguj się i zamów!
Przegrzebki i idealne wino
Przegrzebki należą do najdelikatniejszych i najbardziej wszechstronnych skorupiaków. Są uwielbiane przez szefów kuchni z różnych środowisk i rodzajów kuchni. Ich powinowactwo do wielu metod gotowania daje sommelierom szeroki wachlarz możliwości łączenia.
Delikatne przegrzebki wyróżnia słodycz, która komponuje się z owocowymi, kwasowymi winami. „Maślana konsystencja i słoność pięknie komponują się z owocowymi, kwasowymi winami. Biała rioja czy vinho verde to strzał w dziesiątkę” – podpowiada sommelier.

Przykładowe wina do przegrzebków polecane przez sommeliera:
Indeks: T138:15437
Kraj: Hiszpania
Rodzaj: wina białe
Stopień wytrawności: wytrawne
Zawartość alkoholu: 12%
Szczepy: malvasia
Indeks: T138:20747
Kraj: Portugalia
Rodzaj: wina białe
Stopień wytrawności: wytrawne
Zawartość alkoholu: 9,5%
Szczepy: trajadura, loureiro, azal, arinto
*Wina dostępne na e-bidfood.pl. Zaloguj się i zamów!
Krab – jak dobrać do niego wino?
Przed wyborem wina ważne jest zrozumienie profilu smakowego kraba. Krab jest często delikatny, lekko słodki, o bogatej, maślanej konsystencji, która może się różnić w zależności od sposobu przygotowania. Niezależnie od tego, czy podajemy go na zimno w sałatce, gotowanego na parze czy jako część kremowej zupy bisque, krab najlepiej komponuje się z winami, które nie przytłaczają jego naturalnych smaków. „Verdejo z Ruedy sprawdzi się znakomicie. Natomiast do bardziej maślanych potraw z kraba pasuje wino musujące, jak hiszpańska cava czy francuski cremant” – rekomenduje Kacper Woźniak.
Przykładowe wina do kraba polecane przez sommeliera:
Indeks: T138:19964
Kraj: Hiszpania
Rodzaj: wina białe
Stopień wytrawności: wytrawne
Zawartość alkoholu: 12%
Szczepy: 50% macabeo, 35% parellada, 15% xarel·lo
Indeks: T138:15731
Kraj: Hiszpania
Rodzaj: wina białe
Stopień wytrawności: wytrawne
Zawartość alkoholu: 13%
Szczepy: verdejo
*Wina dostępne na e-bidfood.pl. Zaloguj się i zamów!

Wino do kalmarów
Parowanie wina z kalmarami opiera się na dodaniu do dania bardziej intensywnego smaku, aby zrównoważyć ich słoność. „Świeże grillowane kalmary łączymy z orzeźwiającym mineralnym wytrawnym białym winem z aromatami limonki, ziół i dojrzałych owoców: francuskie chardonnay, nowoświatowe sauvignon blanc lub hiszpańskie albarino to niektóre z białych win, które bierzemy pod uwagę. Pinot noir lub włoskie lambrusco (czerwone) to interesujące przykłady po stronie czerwonej” – radzi sommelier.
Pamiętać trzeba, że różne sposoby przygotowania wymagają różnych opcji wina. „W rzeczywistości, do parowania ze smażonymi kalmarami warto polecić picie bąbelków – tu wspaniale sprawdzi się prosecco. Inaczej będzie gdy kalmary są przygotowane na bazie sosu pomidorowego, czerwone wino z dodatkiem tanin i większą treściwością, takie jak włoskie primitivo, może zwiększyć złożoność dania i dobrze się wkomponować” – przypomina Kacper Woźniak.
Przykładowe wina do kalmarów polecane przez sommeliera:
Indeks: T138:28388
Kraj: Włochy
Rodzaj: wina białe musujące
Stopień wytrawności: półwytrawne
Zawartość alkoholu: 11%
Szczepy: glera, chardonnay, pinot blanco, pinot grigio
Wino czerwone Primitivo Rubino
Indeks: T138:25019
Kraj: Włochy
Rodzaj: wina czerwone
Stopień wytrawności: wytrawne
Zawartość alkoholu: 13,5%
Szczepy: primitivo
*Wina dostępne na e-bidfood.pl. Zaloguj się i zamów!

Dobór wina do owoców morza to kluczowy element kulinarnego sukcesu. Każde danie wymaga innego trunku, aby podkreślić jego walory smakowe. Jak radzi sommelier Fine Wine, nie ma jednego uniwersalnego wina do wszystkich owoców morza – klucz tkwi w harmonii smaku.