• Logo blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Kategorie

    • Bez kategorii
    • Gastronomia na bieżąco
    • Karta win
    • Marketing w gastronomii
    • Produkty dla gastronomii
    • Profile kuchni
    • Techniki kulinarne
    • Trendy gastronomiczne
    • Wywiady, felietony
  • Strony

    • Kontakt
    • O Bidfood Farutex
    • O blogu
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Śledź nas w social mediach

  • Bidfood Farutex

    Oferta Bidfood Farutex

    Bidfood Farutex jest ogólnopolskim dostawcą rozwiązań i produktów dla gastronomii. W swojej ofercie posiada 10 tys. produktów polskich i zagranicznych dostawców. Kliknij i sprawdź!

  • Poznajmy się
    • O blogu
    • O Bidfood Farutex
  • Tematy
    • Produkty dla gastronomii
    • Trendy gastronomiczne
    • Techniki kulinarne
    • Wywiady, felietony
    • Marketing w gastronomii
    • Karta win
    • Zero waste w gastronomii
  • Rodzaje kuchni
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia francuska
    • Kuchnia hiszpańska
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Kuchnia nowoczesna
    • Kuchnia wegańska
    • Kuchnia wegetariańska
  • Popularne dania
    • Pizza
    • Sushi
    • Burgery
    • Makaron
  • Kontakt
  • Oferta Bidfood Farutex

Jakie wino do owoców morza? Przewodnik dla szefów kuchni

07-02-2025

Dobranie odpowiedniego wina do owoców morza to sztuka, która może podnieść wartość każdego dania. Wybór trunku wpływa na smak i pomaga wydobyć naturalny charakter potrawy. W artykule przybliżymy najważniejsze zasady food pairingu oraz podpowiemy, jakie wina najlepiej komponują się z różnymi rodzajami owoców morza, bazując na wskazówkach sommeliera Fine Wine, Kacpra Woźniaka.

Spis treści

  1. Szampan i ostrygi – klasyka, która nigdy nie zawodzi
  2. Jakie wino do muli?
  3. Krewetki i odpowiednie wino
  4. Wino do ośmiornicy
  5. Jakie wino do homara?
  6. Przegrzebki i idealne wino
  7. Krab – jak dobrać do niego wino?
  8. Wino do kalmarów

Szampan i ostrygi – klasyka, która nigdy nie zawodzi

Ostrygi to synonim luksusu i wyrafinowania. Ich morski, delikatnie słonawy smak idealnie komponuje się z winami o wysokiej kwasowości i mineralnym charakterze.

Jeśli szukasz najlepszego wina do ostryg, postaw na klasyczny wybór – szampana. „Szampany zazwyczaj mają drożdżowy, chlebowy smak, który dodaje głębi temu połączeniu. Bąbelki szampana lub innego wytrawnego wina musującego zapewniają kontrast strukturalny z gładką teksturą ostryg” – podkreśla Kacper Woźniak. Alternatywnie, warto sięgnąć po sauvignon blanc, które wprowadza świeżość i rześkość, dodając lekkości degustacji.

Dobór wina do owoców morza

Przykładowe wina do ostryg polecane przez sommeliera:

Champagne Brut

Indeks: T138:27387

Kraj: Francja
Rodzaj
: wina białe musujące
Stopień wytrawności
: wytrawne
Zawartość alkoholu
: 12%
Szczepy
: 45% pinot noir, 45% meunier, 10% chardonnay

Cote des Roses Sauvignon Blanc

Indeks: T138:30090

Kraj: Francja
Rodzaj
: wina białe
Stopień wytrawności
: wytrawne
Zawartość alkoholu
: 12%
Szczepy
: sauvignon blanc

*Wina dostępne na e-bidfood.pl. Zaloguj się i zamów!

Jakie wino do muli?

Małże to wszechstronne owoce morza o łagodnym, ale lekko słodkim smaku, który wchłania przyprawy i sosy, z którymi są gotowane. Ich delikatna konsystencja i naturalna słoność sprawiają, że idealnie pasują do win wzmacniających, a nie przytłaczających ich smak. Chrupkość wina zapewnia orzeźwiający kontrast, wzmacniając ogólne wrażenia kulinarne. „Białe wina o wyższym poziomie kwasowości, takie jak chardonnay, riesling czy sauvignon blanc, uzupełniają naturalną słoność i słodycz małż, przebijając się przez bogactwo sosów na bazie masła lub śmietany” – wyjaśnia sommelier.

Przykładowe wina do muli polecane przez sommeliera:

Wino białe Chardonnay

Indeks: T138:13816

Kraj: Australia
Rodzaj
: wina białe
Stopień wytrawności
: wytrawne
Zawartość alkoholu
: 13%
Szczepy: 
chardonnay

*Wino dostępne na e-bidfood.pl. Zaloguj się i zamów!

Krewetki i odpowiednie wino

Smak krewetek może się różnić w zależności od sposobu przygotowania. Dobierając wino do krewetek, warto wziąć pod uwagę słony, bądź bardziej słodki ich charakter. „Do słonych krewetek warto wybrać białe wina z intensywną kwasowością i mineralnym charakterem, takie jak nowozelandzkie sauvignon blanc. Natomiast przy pikantnych dodatkach lepiej sprawdzi się riesling lub gewurztraminer” – radzi ekspert. „Ciekawą opcją może być różowe wino w wersji półwytrawnej, które doda od siebie nuty owocowe i złagodzi danie słodyczą” – dodaje.

wino do owoców morza

Przykładowe wina do krewetek polecane przez sommeliera:

Wino różowe Rose d’Anjou

Indeks: T138:25015

Kraj:Francja
Rodzaj:
wina różowe
Stopień wytrawności:
półwytrawne
Zawartość
alkoholu: 10,5%
Szczepy: 
cabernet franc, gamay, pineau d’aunis, grolleau

Wino białe Sauvignon Blanc

Indeks: T138:26133

Kraj: Nowa Zelandia
Rodzaj
: wina białe
Stopień wytrawności
: wytrawne
Zawartość alkoholu
: 13%
Szczepy
: sauvignon blanc

*Wina dostępne na e-bidfood.pl. Zaloguj się i zamów!

Wino do ośmiornicy 

Ośmiornica to jeden z bardziej uniwersalnych składników pod kątem food pairingu. Oznacza to, że można połączyć ją z winem na wiele sposobów. W tym przypadku sprawdzi się sporo winnych opcji – od aromatycznych białych win po pełne czerwieni. Wszystko zależy od naszych osobistych preferencji (lub preferencji naszych gości).

„Ośmiornice można łączyć z wieloma winami, od aromatycznych białych po lekkie czerwone. Dobrym wyborem będzie chenin blanc, merlot czy grenache. W razie wątpliwości warto sięgnąć po wino musujące” – wskazuje Kacper Woźniak.

Wino do ośmiornicy

Przykładowe wina do ośmiornicy polecane przez sommeliera:

Wino białe Chenin Blanc Pear Tree

Indeks: T138:16670

Kraj: Republika Południowej Afryki
Rodzaj: 
winabiałe
Stopień wytrawności: 
wytrawne
Zawartość alkoholu: 
12,5%
Szczepy
: chenin blanc

Wino czerwone Honoro Vera Garnacha

Indeks: T138:15382

Kraj: Hiszpania
Rodzaj
: wina czerwone
Stopień wytrawności
: wytrawne
Zawartość alkoholu
: 14%
Szczepy
: garnacha

*Wina dostępne na e-bidfood.pl. Zaloguj się i zamów!

Jakie wino do homara?

Homar to ekskluzywny owoc morza, dlatego wymaga odpowiedniego doboru trunku. „Kwasowość jest kluczowa. Tak jak wyciśnięta cytryna świetnie działa na ryby, tak lekkie, rześkie wino o dużej kwasowości doskonale wpłynie na smak homara. Sauvignon blanc, pinot grigio, riesling czy chardonnay to doskonałe propozycje dla homara” – sugeruje sommelier.

Przykładowe wina do homara polecane przez sommeliera:

Wino białe Pinot Grigio delle Venezie

Indeks: T138:18163

Kraj: Włochy
Rodzaj
: wina białe
Stopień wytrawności
: wytrawne
Zawartość alkoholu
: 12,5%
Szczepy
: pinot grigio

Wino białe Riesling Trocken

Indeks: T138:16444

Kraj: Niemcy
Rodzaj:
 wina białe
Stopień wytrawności: 
wytrawne
Zawartość alkoholu:
 12%
Szczepy:
 riesling

*Wina dostępne na e-bidfood.pl. Zaloguj się i zamów!

Przegrzebki i idealne wino

Przegrzebki należą do najdelikatniejszych i najbardziej wszechstronnych skorupiaków. Są uwielbiane przez szefów kuchni z różnych środowisk i rodzajów kuchni. Ich powinowactwo do wielu metod gotowania daje sommelierom szeroki wachlarz możliwości łączenia.

Delikatne przegrzebki wyróżnia słodycz, która komponuje się z owocowymi, kwasowymi winami. „Maślana konsystencja i słoność pięknie komponują się z owocowymi, kwasowymi winami. Biała rioja czy vinho verde to strzał w dziesiątkę” – podpowiada sommelier.

Przegrzebki i wino

Przykładowe wina do przegrzebków polecane przez sommeliera:

Wino białe Rioja Malvasia

Indeks: T138:15437

Kraj: Hiszpania
Rodzaj
: wina białe
Stopień wytrawności
: wytrawne
Zawartość alkoholu
: 12%
Szczepy
: malvasia

Wino białe Vinho Verde

Indeks: T138:20747

Kraj: Portugalia
Rodzaj
: wina białe
Stopień wytrawności
: wytrawne
Zawartość alkoholu
: 9,5%
Szczepy
: trajadura, loureiro, azal, arinto

*Wina dostępne na e-bidfood.pl. Zaloguj się i zamów!

Krab – jak dobrać do niego wino?

Przed wyborem wina ważne jest zrozumienie profilu smakowego kraba. Krab jest często delikatny, lekko słodki, o bogatej, maślanej konsystencji, która może się różnić w zależności od sposobu przygotowania. Niezależnie od tego, czy podajemy go na zimno w sałatce, gotowanego na parze czy jako część kremowej zupy bisque, krab najlepiej komponuje się z winami, które nie przytłaczają jego naturalnych smaków. „Verdejo z Ruedy sprawdzi się znakomicie. Natomiast do bardziej maślanych potraw z kraba pasuje wino musujące, jak hiszpańska cava czy francuski cremant” – rekomenduje Kacper Woźniak.

Przykładowe wina do kraba polecane przez sommeliera:

Wino Cava Brut Reserva

Indeks: T138:19964

Kraj: Hiszpania
Rodzaj
: wina białe
Stopień wytrawności
: wytrawne
Zawartość alkoholu:
 12%
Szczepy
: 50% macabeo, 35% parellada, 15% xarel·lo

Wino białe Verdejo

Indeks: T138:15731

Kraj: Hiszpania
Rodzaj
: wina białe
Stopień wytrawności: 
wytrawne
Zawartość alkoholu
: 13%
Szczepy
: verdejo

*Wina dostępne na e-bidfood.pl. Zaloguj się i zamów!

wino i owoce morza

Wino do kalmarów

Parowanie wina z kalmarami opiera się na dodaniu do dania bardziej intensywnego smaku, aby  zrównoważyć ich słoność. „Świeże grillowane kalmary łączymy z orzeźwiającym mineralnym wytrawnym białym winem z aromatami limonki, ziół i dojrzałych owoców: francuskie chardonnay, nowoświatowe sauvignon blanc lub hiszpańskie albarino to niektóre z białych win, które bierzemy pod uwagę. Pinot noir lub włoskie lambrusco (czerwone) to interesujące przykłady po stronie czerwonej” – radzi sommelier.

Pamiętać trzeba, że różne sposoby przygotowania wymagają różnych opcji wina. „W rzeczywistości, do parowania ze smażonymi kalmarami warto polecić picie bąbelków – tu wspaniale sprawdzi się prosecco. Inaczej będzie gdy kalmary są przygotowane na bazie sosu pomidorowego, czerwone wino z dodatkiem tanin i większą treściwością, takie jak włoskie primitivo, może zwiększyć złożoność dania i dobrze się wkomponować” – przypomina Kacper Woźniak.

Przykładowe wina do kalmarów polecane przez sommeliera:

Wino Prosecco Extra Dry

Indeks: T138:28388

Kraj: Włochy
Rodzaj:
 wina białe musujące
Stopień wytrawności:
 półwytrawne
Zawartość alkoholu: 
11%
Szczepy:
 glera, chardonnay, pinot blanco, pinot grigio

Wino czerwone Primitivo Rubino

Indeks: T138:25019

Kraj: Włochy
Rodzaj:
wina czerwone
Stopień wytrawności:
wytrawne
Zawartość alkoholu: 
13,5%
Szczepy:
primitivo

*Wina dostępne na e-bidfood.pl. Zaloguj się i zamów!

Jakie wino najlepsze do owoców morza

Dobór wina do owoców morza to kluczowy element kulinarnego sukcesu. Każde danie wymaga innego trunku, aby podkreślić jego walory smakowe. Jak radzi sommelier Fine Wine, nie ma jednego uniwersalnego wina do wszystkich owoców morza – klucz tkwi w harmonii smaku.

GastronomiaMenuOwoce morzaRestauracjaWino białe
Udostępnij

Karta win  / Produkty dla gastronomii  / Wywiady, felietony

Może Cię też zainteresować

5 pomysłów na Black Friday w gastronomii. Sprawdź!
13-11-2024
Jak przygotować gęś – tradycyjnie czy orientalnie? Trendy na gęsinę w Twoim menu
23-10-2024
Wellbeing w profesjonalnej kuchni – jak dbać o dobrostan pracowników gastronomii
01-10-2024
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Kategorie

    • Bez kategorii
    • Gastronomia na bieżąco
    • Karta win
    • Marketing w gastronomii
    • Produkty dla gastronomii
    • Profile kuchni
    • Techniki kulinarne
    • Trendy gastronomiczne
    • Wywiady, felietony
  • Śledź nas w social mediach

  • Bidfood Farutex

    Oferta Bidfood Farutex

    Bidfood Farutex jest ogólnopolskim dostawcą rozwiązań i produktów dla gastronomii. W swojej ofercie posiada 10 tys. produktów polskich i zagranicznych dostawców. Kliknij i sprawdź!



  • Wprowadź swój adres e-mail, aby otrzymywać nasz newsletter!


  • Najnowsze posty

    • Jakie wino do owoców morza? Przewodnik dla szefów kuchni
      07-02-2025
    • 5 pomysłów na Black Friday w gastronomii. Sprawdź!
      13-11-2024
    • Jak przygotować gęś – tradycyjnie czy orientalnie? Trendy na gęsinę w Twoim menu
      23-10-2024
    • Wellbeing w profesjonalnej kuchni – jak dbać o dobrostan pracowników gastronomii
      01-10-2024
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

© Copyright Farutex Sp. z o.o.