Jednorazowe sztućce i pojemniki z tworzywa sztucznego odchodzą do lamusa. Choć na rynku można jeszcze znaleźć widelce, noże czy pudełka, które łączy plastik, zmiana prawa zmieni oblicze zamówień na wynos. Co dokładnie dla gastronomii oznacza zakaz wprowadzania do obrotu produktów jednorazowego użytku? 2021 rok może okazać się przełomowy.
Artykuł zaktualizowany 2.07.2021
80% – tak znaczną część morskich opadów stanowią szeroko pojęte tworzywa sztuczne. Tylko co piąty śmieć zalegający w morzach i oceanach nie jest plastikiem. To przerażający obraz, ponieważ mikrocząsteczki plastiku przenikają do wód, a tym samym ryb i owoców morza, które my, ludzie, później zjadamy. Skala zużycia plastiku jest tak ogromna, że potrzebne są konkretne narzędzia w walce z zanieczyszczeniem środowiska.
Jedynym z nich jest właśnie zmiana unijnego prawa.
Spis treści
- Bye-bye, plastik! Zmiana prawa na horyzoncie
- Jednorazowe sztućce a plastik – zmiana prawa już w lipcu?
- Czym zastąpić opakowania jednorazowe w gastronomii?
Bye-bye, plastik! Zmiana prawa na horyzoncie
5 czerwca 2019 r. zostało uchwalone „The Single-Use Plastics Directive” – zarządzenie Komisji Europejskiej dotyczące zmniejszenia wpływu niektórych produktów z tworzyw sztucznych na środowisko, także tych, które w składzie mają plastik. Zmiana prawa dotyczy takich produktów jak:
- Plastikowe sztućce, m.in. widelce, noże i łyżki
- Słomki z giętkiego plastiku
- Jednorazowe mieszadełka do kawy
- Styropianowe pudełka i talerze
- Styropianowe kubki
Nowe prawo pośrednio wpłynie na gastronomię. W dobie pandemii, gdy posiłki na wynos stanowią główną oś dochodów, jednorazowe sztućce często obligatoryjnie dodawane są do zamówień. Zgodnie z nowym prawem właściciele lokali gastronomicznych będą musieli zrezygnować z opakowań z tworzywa sztucznego.
Jednorazowe sztućce a plastik – zmiana prawa już w lipcu?
Hurtownicy planowali wyzbywanie się zasobów „jednorazówek” – jeszcze w kwietniu 2021 r. autorzy informacji prasowych byli zgodni, że ostateczny termin mija w sobotę, 3 lipca. W przededniu tej daty wiadomo jednak, że data graniczna znacznie się przesunie. Dlaczego?
Do tej pory nie zostały uchwalone polskie przepisy. Do 3 lipca 2021 r. Komisja Europejska nakazała państwom członkowskim wprowadzenie własnych przepisów zakazujących wprowadzania do obrotu produktów jednorazowego użytku z tworzyw sztucznych wymienionych i opisanych w części B załącznika. W Polsce jednak wejście w życie tej dyrektywy zostanie opóźnione, ponieważ nie rozpoczęła jeszcze implementacja dyrektywy do polskiego prawa.
❗Ważne❗
— Polski Związek Przetwórców Tworzyw Sztucznych (@tworzyw) July 1, 2021
Przepisy dyrektywy #SUP NIE wchodzą w życie 3️⃣ lipca br.❗
Dokładna data wejścia w życie tych unormowań (za stworzenie których odpowiada @MKiS_GOV_PL) nie jest znana. Przywołane regulacje to unijne przepisy, póki co niezaimplementowane na polski grunt prawny. #pzpts
Polskie przepisy wykonawcze do unijnej dyrektywy tworzone są przy współpracy z zespołem roboczym przedstawicieli państw UE. Redagują je urzędnicy Ministerstwa Klimatu. Aktualnie projekt ustawy o zmianie o zmianie ustawy o obowiązkach przedsiębiorców w zakresie gospodarowania niektórymi odpadami oraz o opłacie produktowej oraz niektórych innych ustaw jest już po konsultacjach społecznych i w fazie opiniowania.
Wiele wskazuje na to, że przepisy będą opublikowane w takim kształcie. Ciągle nie wiadomo jednak, kiedy wejdą w życie. Do tego czasu można więc dalej sprzedawać (udostępnione po raz pierwszy na polskim rynku przed 3 lipca 2021 r.) jednorazowe plastikowe sztućce i talerze. Mogą być one w obrocie aż do zużycia posiadanych zapasów.
Czym zastąpić opakowania jednorazowe w gastronomii?
Stopniowo żegnamy jednak sztuczne opakowania, które w składzie mają plastik. Zmiana prawa na szczęście obejmuje nie tylko zakazy, ale jednocześnie podsuwa przyjazną środowisku (i gastronomii!) alternatywę. Od dawna znamy bowiem wiele ekologicznych odpowiedników pojemników z tworzyw sztucznych.
Niebawem się to zmieni, choć… „jednorazówki” jako takie wcale nie znikną definitywnie. Drewniane sztućce, papierowe opakowania, kubki z „bioplastiku” (PLA) są równie funkcjonalne, a przy tym podlegają recyklingowi, a niektóre także naturalnemu rozkładowi. Ciekawostką są talerze i miski z otrębów, które mogą okazać się nietypowym dodatkiem do posiłku.
Chcesz wiedzieć, jakie masz alternatywy dla plastiku? Zajrzyj do naszego tekstu: „Ekologiczne opakowania dla gastronomii – które wybrać?„.