• Logo blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Kategorie

    • Bez kategorii
    • Gastronomia na bieżąco
    • Karta win
    • Marketing w gastronomii
    • Produkty dla gastronomii
    • Profile kuchni
    • Techniki kulinarne
    • Trendy gastronomiczne
    • Wywiady, felietony
  • Strony

    • Kontakt
    • O Bidfood Farutex
    • O blogu
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Śledź nas w social mediach

  • Bidfood Farutex

    Oferta Bidfood Farutex

    Bidfood Farutex jest ogólnopolskim dostawcą rozwiązań i produktów dla gastronomii. W swojej ofercie posiada 10 tys. produktów polskich i zagranicznych dostawców. Kliknij i sprawdź!

  • Poznajmy się
    • O blogu
    • O Bidfood Farutex
  • Tematy
    • Produkty dla gastronomii
    • Trendy gastronomiczne
    • Techniki kulinarne
    • Wywiady, felietony
    • Marketing w gastronomii
    • Karta win
    • Zero waste w gastronomii
  • Rodzaje kuchni
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia francuska
    • Kuchnia hiszpańska
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Kuchnia nowoczesna
    • Kuchnia wegańska
    • Kuchnia wegetariańska
  • Popularne dania
    • Pizza
    • Sushi
    • Burgery
    • Makaron
  • Kontakt
  • Oferta Bidfood Farutex

Koktajl. Przepis na letnie orzeźwienie

06-07-2022

Zimny, orzeźwiający, z dodatkiem owoców i świeżych ziół koktajl to niezbędna pozycja w wakacyjnym menu. Warto ją mieć w karcie dla gości, gdyż często działa jak magnes. Stanowi zarówno doskonały wstęp do posiłku, jak i idealnie gasi pragnienie. Wbrew pozorom jest łatwy w wykonaniu, zatem warto wprowadzić go do oferty. Czym różni się koktajl od drinka, co to spritz, a co sour i co piją celebryci? Podrzucamy kilka ciekawostek oraz inspiracji na koktajle, które podbiją serca twoich gości. 

Spis treści

  1. Koktajl czy drink – poznaj różnicę
  2. Przepisy na koktajle alkoholowe
  3. Spritz. Koktajl z bąbelkami 
  4. Sour. Przyjemnie kwaśny koktajl
  5. Daiquiri. Przysmak Hemingwaya
  6. Koktajl bez alkoholu
  7. Lemoniada. Z alkoholem czy bez?
  8. Ulubione koktajle celebrytów
Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Koktajl czy drink – poznaj różnicę

Zazwyczaj napój z dodatkiem alkoholu nazywa się drinkiem bądź koktajlem i obie te nazwy funkcjonują zamiennie. Nie jest to jednak to samo. Ten pierwszy składa się wyłącznie z dwóch składników, na przykład gin i tonic lub wódka z sokiem. Drugi natomiast to mikstura zawierająca co najmniej trzy elementy.

Smaczny, orzeźwiający koktajl możesz stworzyć z wielu, nawet nieoczywistych składników. Oprócz alkoholu zawiera zazwyczaj sok, syrop cukrowy, wodę gazowaną, a także owoce, warzywa i świeże zioła. Nie sposób sobie wyobrazić tego trunku bez lodu, który jest duszą koktajlu. Jego zadaniem jest przede wszystkim utrzymanie możliwie długo niskiej temperatury i świeżości mieszanki.

Koktajl podany jako aperitif jest idealnym wstępem do posiłku. Zaostrza apetyt i gasi pragnienie. Warto zatem wraz z kartą dań podać gościom menu zawierające kilka propozycji, które skutecznie ugaszą pragnienie, a jednocześnie rozbudzą chęć na coś do jedzenia.

Przepisy na koktajle alkoholowe

Koktajl to mikstura prosta w przygotowaniu. Nie musisz być doświadczonym barmanem, aby zaserwować klasyczny spritz lub sour. Wystarczy, że zadbasz o niezbędne składniki, a następnie połączysz je w odpowiedniej kolejności.

Bazą jest oczywiście alkohol. W klasycznych koktajlach zazwyczaj stosuje się:

  • Wódka
  • Gin
  • Rum
  • Whisky
  • Prosecco

Następnie coś słodkiego. Możesz wykonać samodzielnie jedną z poniższych propozycji:

  • Syrop cukrowy
  • Syrop miodowy
  • Syrop z agawy

Częstym składnikiem jest kwaśny składnik:

  • Sok z limonki
  • Sok z cytryny

Czwarty składnik to tzw. mixer – to, czym dopełnisz koktajl. Zazwyczaj są elementami smakowymi:

  • Sok
  • Woda gazowana
  • Puree owocowe

Nie zapomnij o garnirowaniu, czyli dekoracji. Odpowiednie dodatki sprawią, że nawet najprostszy koktajl prezentuje się spektakularnie. Pamiętaj jednak, że jest to forma dopełnienia całości, zatem zachowaj odpowiednie proporcje, aby nie przytłoczyć smaku. Co najczęściej pojawia się w szklankach, jako uwieńczenie, tzw. wisienka na torcie?

  • Zest, czyli skórka z owoców, najczęściej cytrusów
  • Zioła, takie jak mięta czy bazylia
  • Imbir – zarówno świeży, jak i marynowany
  • Kwiaty jadalne
  • Owoce

Trzymając się powyższego schematu, śmiało stworzysz koktajl, który zdobędzie kubki smakowe twoich gości. Warto również sięgnąć po klasykę gatunku, o której nieco więcej znajdziesz poniżej.

Spritz. Koktajl z bąbelkami 

Szprycery szczególnie ostatnio są niezwykle popularne i to nie tylko w Italii (z którą kojarzy się je najbardziej), ale na całym świecie. Ten rodzaj koktajlu powstaje na bazie wina musującego, wody sodowej oraz aromatycznych bittersów.

Podawane w dużych kieliszkach do wina z lodem oraz kawałkami owoców, warto przyozdobić liśćmi mięty. Poniżej nasza propozycja – Myspritz Hugo.

Składniki:

60 ML LIKIERU HUGO APERITIVO MYSPRITZ

125 ML WINA PROSECCO EXTRA DRY VIA VAI

2 PLASTRY LIMONKI

10 ML SOKU Z CYTRYNY

LÓD W KOSTKACH

WODA GAZOWANA

Sposób przygotowania:

Krawędź schłodzonego, dużego kieliszka do czerwonego wina zwilż limonką. Dodaj lód, 2 plastry limonki, następnie wlej wszystkie składniki (oprócz wody), ugniatając na dnie owoce łyżką barmańską. Na koniec dodaj wodę gazowaną. Podawaj z dwiema krótko przyciętymi rurkami do picia.

Sour. Przyjemnie kwaśny koktajl

Souery to koktajle, które składają się z trzech składników – soku z cytryny, cukru i wybranego alkoholu. Lekko cierpki, orzeźwiający smak sprawia, że są świetną propozycją do obiadu, na przyjęcie, po pracy, czy na wieczorne spotkanie z przyjaciółmi. Często przyozdabia się je pianką z białka jajka.

Sekretem wyśmienitego souera jest zachowanie proporcji między słodką a kwaśną częścią koktajlu. Świeżo wyciśnięty sok z cytryny dodajemy do syropu cukrowego w proporcji 1 do 2. Tego typu napoje podaje się w szklance typu tumbler wypełnionej lodem. Poniżej znajdziesz recepturę na prosty, klasyczny Whisky Sour.

Składniki:

40 ML WHISKY BLACK CROW

30 ML SOKU Z CYTRYNY

20 ML SYROPU CUKROWEGO

20 ML BIAŁKA

LÓD W KOSTKACH

Jak wykonać:

Krawędź schłodzonej szklanki typu tumbler (do whisky) zwilż skórką z cytryny. Wszystkie składniki przelej do shakera (bez lodu), następnie potrząsaj nim ok. 20 sekund do wytworzenia się piany. Otwórz shaker, do-daj lód i powtórz czynność. Przelej  zawartość  shakera  przez  sitko  do szklanki z lodem.

Daiquiri. Przysmak Hemingwaya

Koktajl na bazie rumu z dodatkiem soku z limonki oraz syropu cukrowego to właśnie daiquiri. Swoją popularność zyskał dzięki Ernestowi Hemingwayowi, który wypijał spore ilości pod postacią mieszanki zwanej Papa Doble.

Podawaj go w kieliszku koktajlowym i nie zapomnij o jego schłodzeniu! Możesz to zrobić, wrzucając do wewnątrz lód na kilka minut lub umieścić go w lodówce. Orzeźwiające daiquiri na bazie białego rumu pozwala cieszyć się smakiem wakacji cały rok, a podczas upałów to prawdziwy hit. Przygotowaliśmy przepis do Twojego menu, zobacz i wypróbuj Daiquiri Brzoskwiniowe.

Składniki:

40 ML RUMU 5YO CABANA

60 ML PURÉE Z BRZOSKWIŃ

20 ML SYROPU Z BRZOSKWIŃ

20 ML SOKU Z LIMONKI

LÓD W KOSTKACH

Sposób przygotowania:

Wsyp lód do shakera oraz pozostałe składniki. Energicznie  potrząsaj  shakerem  przez  20 sekund. Za pomocą sitka barmańskiego odcedź do schłodzonego kieliszka zawartość shakera.

Koktajl bez alkoholu

Coraz częściej goście pytają o bezalkoholowe propozycje koktajli i niekoniecznie dla dzieci, a dla siebie. Warto zatem poszerzyć kartę o tego typu pozycje, dzięki czemu każdy będzie miał wybór najodpowiedniejszej opcji. Nie zawierający procentów, autorski napój doskonale gasi pragnienie i jest chętnie wybierany z karty, szczególnie podczas wakacyjnych posiłków.

Koktajl bez alkoholu występuje w różnych postaciach. Bazą do jego stworzenia może być woda sodowa, ale też herbata, kawa, czy jogurt. Nieodzownym dodatkiem są oczywiście wszelkie owoce, szczególnie warto wybierać te sezonowe.

Lemoniada. Z alkoholem czy bez?

Orzeźwiające, delikatnie kwaśne, z dodatkiem lodu oraz nieoczywistych smaków lemoniady, są świetnym pomysłem na urozmaicenie karty z napojami. Doskonale gaszą pragnienie i wprawiają w przyjemny nastrój. Co jest ich ogromnym atutem? Uniwersalność! Wystarczy dodać odrobinę alkoholu i już masz dla swoich gości propozycję koktajlu.

Najlepiej podawaj je w wysokich szklankach z rurką, która ułatwi spożywanie. Nie zapomnij o odpowiednim udekorowaniu na koniec. Możesz dodać liście mięty lub drobne owoce – maliny, truskawki, porzeczki, borówki. Przygotowaliśmy pomysł na lemoniadę malinową z bazylią, przepis poniżej.

Składniki:

40 ML GINU LOGAN’S

80 ML PURÉE Z MALIN

15 ML SYROPU CUKROWEGO

6 DUŻYCH LIŚCI ŚWIEŻEJ BAZYLII

WODA GAZOWANA

LÓD W KOSTKACH (do pokruszenia)

Sposób przygotowania:

Składniki wrzuć do szklanki. Za pomocą moździerza wszystkie dokładnie ugnieć, następnie wymieszaj. Zasyp  kruszonym  lodem  i  uzupełnij  wodą  gazowaną. Ponownie wymieszaj.

Ulubione koktajle celebrytów

Są koktajle, które swoją popularność zawdzięczają swoim sławnym fanom. Pewnie gdyby nie zamiłowanie Jamesa Bonda do wstrząśniętego (niezmieszanego) martini – nie usłyszałoby o nim tak wiele osób.

Podajemy kilka przykładów w ramach anegdoty, natomiast śmiało możesz użyć tych historii jako chwytu marketingowego, aby zachęcić gości do ich zamawiania.

Truman Capote, amerykański pisarz i scenarzysta chętnie raczył się tzw. Screwdriverem, czyli połączeniem wódki i soku pomarańczowego.

Bohater filmu „Big Lebowski” z 1998 r., czyli Jeff Lebowski sięgał po szklaneczkę z Białym Rosjaninem. To koktajl, który składa się z wódki, likieru Kahlua oraz śmietanki.

Królowa Elżbieta II od czasu do czasu lubi wypić gin zmieszany z Dubonnet (aperitif  z wina o mocy 16%), z dodatkiem dwóch kostek lodu oraz plasterkiem cytryny. Podobno koktajl spożywa w celach zdrowotnych – przed każdym posiłkiem.

Znana amerykańska aktorka Jennifer Aniston chętnie sięga po Margaritę w wersji: teqiulla, limonka i odrobina Cointreau.

Andy Garcia pija ikonę włoskiego koktajlu – Negroni. Składa się on z ginu, czerwonego vermoutha oraz Campari.

Aktor Jerry O’Connell uwielbia najsłynniejszy koktajl serialu „Seks w wielkim mieście”, czyli Cosmopolitan.

Kliknij zdjęcie obok i pobierz nasz najnowszy folder, który zawiera receptury na klasyczne, orzeźwiające koktajle. Koniecznie wypróbuj!

GastronomiaKoktajleMenuRestauracja
Udostępnij

Trendy gastronomiczne

Może Cię też zainteresować

Jakie wino do owoców morza? Przewodnik dla szefów kuchni
07-02-2025
5 pomysłów na Black Friday w gastronomii. Sprawdź!
13-11-2024
Jak przygotować gęś – tradycyjnie czy orientalnie? Trendy na gęsinę w Twoim menu
23-10-2024
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Kategorie

    • Bez kategorii
    • Gastronomia na bieżąco
    • Karta win
    • Marketing w gastronomii
    • Produkty dla gastronomii
    • Profile kuchni
    • Techniki kulinarne
    • Trendy gastronomiczne
    • Wywiady, felietony
  • Śledź nas w social mediach

  • Bidfood Farutex

    Oferta Bidfood Farutex

    Bidfood Farutex jest ogólnopolskim dostawcą rozwiązań i produktów dla gastronomii. W swojej ofercie posiada 10 tys. produktów polskich i zagranicznych dostawców. Kliknij i sprawdź!



  • Wprowadź swój adres e-mail, aby otrzymywać nasz newsletter!


  • Najnowsze posty

    • Jakie wino do owoców morza? Przewodnik dla szefów kuchni
      07-02-2025
    • 5 pomysłów na Black Friday w gastronomii. Sprawdź!
      13-11-2024
    • Jak przygotować gęś – tradycyjnie czy orientalnie? Trendy na gęsinę w Twoim menu
      23-10-2024
    • Wellbeing w profesjonalnej kuchni – jak dbać o dobrostan pracowników gastronomii
      01-10-2024
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

© Copyright Farutex Sp. z o.o.