Barwne i bogate w smaki koktajle bezalkoholowe to rozwiązanie nie tylko na dziecięce imprezy, np. urodziny czy kinderbale. Coraz częściej moktajle wybierają też dorośli, którzy zwyczajnie nie chcą sięgać po procenty. A czy Ty masz je w swojej karcie napojów?
Powodów do rezygnacji z alkoholu jest wiele. To może być kwestia preferencji smakowych, zdrowia, a także świadomego wyboru, który w USA określa się mianem sober curious.
Jednak bezalkoholowy trend dotyka nie tylko Stanów. W polskich barach i restauracjach coraz częściej pojawia się karta koktajli i moktajli, czyli napojów bezalkoholowych właśnie. Barmani decydują się wówczas na miksowanie ze sobą różnych rodzajów soków, herbat i gazowanych napojów.
Koktajle bezalkoholowe na fali
Kultura gastronomiczna powoli idzie w kierunku specjalizacji. Tak często, jak powstają restauracje specjalizujące się w kuchni tajskiej, hawajskiej czy gruzińskiej, w większych miastach pojawiają się również winebary, bary whisky czy koktajlowe właśnie.
Bo Polacy coraz częściej myślą o napojach nie w roli dodatku do jedzenia, ale samego „centrum” wydarzeń. Jedni chcą sączyć whisky on the rocks, inni kieliszek wytrawnego rieslinga, a jeszcze inni ciekawy moktajl.
Nie można więc zapomnieć o tych, którzy w menu widzieliby pyszny bezalkoholowy koktajl oparty na sezonowych, mniej typowych składnikach: buraczane smoothie, słodki koktajl z syropem wiśniowym i purée limonkowym czy lemoniadę limonkowo-lawendową. Karta napojów nie tylko standardowym mojito virgin stoi!
Co w karcie poza słodką lemoniadą?
W swojej karcie napojów masz wybór kilku bądź kilkunastu drinków alkoholowych? Nie pozostawiaj gości, którzy nie chcą pić alkoholu, bez żadnych opcji. Przygotuj i ułóż swoją kartę moktajli z taką samą pieczołowitością, jak obowiązującą w Twoim lokalu kartę drinków. Możliwości fuzji smaków są setki, jak nie tysiące – cytrusowe lemoniady to ledwie kropla w morzu!
Zastanów się najpierw, co już masz w swojej karcie. Jakie serwujesz napoje gazowane, niegazowane, herbaty, kawy? Każda z tych propozycji może być świetną bazą lub top-upem do moktajlu. Do czarnej herbaty będzie pasował syrop o smaku piña colady, do toniku syrop o smaku róży z tymiankiem (i różowym pieprzem dla podkręcenia!), a do senchy w formie cold brew syrop mango i sok z limonki. A może w swojej karcie serwujesz kombuchę? Niestandardowe podejście może się opłacić.
Kolejną kwestią jest sezonowość. Zastanów się, czy razem z sezonową wkładką nie zaproponować kilku bezalkoholowych koktajli. W czerwcu postaw np. na sok z pomarańczy z truskawkami, rabarbarem i syropem imbirowym. Świetnym pomysłem będą też świeżo tłoczone soki z… warzyw!
A może prowadzisz restaurację specjalizującą się w konkretnej kuchni? Poszukaj inspiracji wśród znanych Ci smaków. Do kuchni japońskiej będzie pasował np. syrop o smaku kwiatów wiśni, kuchni tajskiej syrop chilli, a kuchni amerykańskiej syrop o smaku popcornu.
Jak udekorować koktajle bezalkoholowe
Daj upust kreatywności! Do dekoracji wykorzystaj liście owoców, plastry warzyw, zioła czy jadalne kwiaty. Skorzystaj też z możliwości, jakie daje Ci idea zero waste, czyli zero odpadów. Pora, aby takie smakołyki, jak obierki z marchewki zamienione na chipsy czy suszone plastry buraka, wyparły wszędobylskie skórki z cytryn (a zalewa z oliwek stała się pełnoprawnym składnikiem moktajlu!).
Zastanów się też, czy nie masz też pozakulinarnych pomysłów na dekoracje? Jak ten na poniższym zdjęciu…
Dekoracja nie ogranicza się jednak tylko do powyższych przykładów – o tym, czy Twoje koktajle bezalkoholowe przyciągną wzrok gości, równie mocno może zdecydować dobór naczynia.
Jeśli nie boisz się eksperymentów, sięgnij po łupinę kokosa. Wolisz klasyczne rozwiązania? Poszukaj efektownych naczyń i przybierz je w minibukiety z ziół i kwiatów.
Chcąc stworzyć pyszny i kreatywny moktajl, nie bój się szukać inspiracji. Podobnie jak w przypadku food pairingu (czyli poszukiwania połączeń smaków konkretnych produktów spożywczych) aromat soków, herbat czy kaw mogą podbić konkretne przyprawy czy zioła. Powodzenia!
Na koniec dorzucamy przepis na koktajl „Orzeźwienie” autorstwa Agnieszki Cieślar, ambasadorki marki 1883 Maison Routin w Polsce, złotej medalistki Mistrzostw Świata Barmanów w Tallinnie w 2018 r. w kategorii „Long drink”. Spróbuj!
Składniki:
- Syrop o smaku yuzu 1883 Maison Routin 30 ml
- Purée limonkowe Ponthier 20 ml
- Tymianek 2 gałązki
- Purée pomarańczowe Ponthier 10 ml
- Woda gazowana ok. 50 ml
Sposób przygotowania:
Tymianek rozgnieć z syropem i dwoma rodzajami purée, dodaj lód i wymieszaj w shakerze. Zawartość shakera przelej do szkła wypełnionego kruszonym lodem. Na koniec dolej odrobinę wody gazowanej i zamieszaj. Do dekoracji wykorzystaj liście ananasa, plastry buraka, tymianek i jadalne kwiaty.