• Logo blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Kategorie

    • Karta win
    • Marketing w gastronomii
    • Produkty dla gastronomii
    • Profile kuchni
    • Techniki kulinarne
    • Trendy gastronomiczne
    • Wywiady, felietony
  • Strony

    • Kontakt
    • O Bidfood Farutex
    • O blogu
  • Śledź nas w social mediach

  • Bidfood Farutex

    Oferta Bidfood Farutex

    Bidfood Farutex jest ogólnopolskim dostawcą rozwiązań i produktów dla gastronomii. W swojej ofercie posiada 7 tys. produktów polskich i zagranicznych dostawców. Kliknij i sprawdź!

  • Poznajmy się
    • O blogu
    • O Bidfood Farutex
  • Tematy
    • Produkty dla gastronomii
    • Trendy gastronomiczne
    • Profile kuchni
    • Techniki kulinarne
    • Wywiady, felietony
    • Marketing w gastronomii
    • Karta win
  • #GastroWskazówki
  • Kontakt
  • Oferta Bidfood Farutex

Trzy sposoby na makarony kolorowe – sprawdź!

02-02-2021

Jednym z popularniejszych dań w dostawie są oczywiście makarony. Jak je ciekawie zaserwować? Postaw na makarony kolorowe! Dzisiaj zdradzamy co nieco na temat kolorów kuchni włoskiej.

Makarony kolorowe w kuchni Półwyspu Apenińskiego nie są żadnym zaskoczeniem. Pasta tricolore, czyli zawierająca trzy kolory (biały, czerwony i zielony), jest hołdem dla włoskiej flagi. Do jej przygotowania tradycyjnie wykorzystuje się pomidory i szpinak.

Co ciekawe, moda na makarony kolorowe wraca, ale w nowocześniejszym wydaniu. Wielu szefów kuchni decyduje się na ich własnoręczne wykonanie, dodając naturalne barwniki:

  • pomarańczowy makaron – gotowana marchew lub dynia
  • żółty makaron – szafran, curry
  • jasnoniebieski makaron – niebieska spirulina
  • brązowy makaron – kakao, grzyby
  • fioletowy makaron – sok i pulpa z jeżyn

Obecnie coraz częściej kolorowe makarony tworzy się także z warzyw czy strączków, np. z czarnej fasoli, soczewicy. Które barwy i odcienie pasty pomogą przyciągnąć uwagę Twoich gości? Oto nasze trzy typy.

Makarony kolorowe - czarne tagliatelle z tomato pronto i pesto bazyliowym - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Makarony kolorowe: czarny

Czarny makaron uwielbiają nie tylko Włosi, ale również Hiszpanie i Japończycy. Makaron czarny najczęściej uzyskuje się z atramentu wytwarzanego przez mątwę lub lukrecji. Przygotowany w ten sposób barwnik sprawia, że makaron zmienia barwę na głęboką czerń, ale nie zmienia swojego smaku. 

Czarne makarony występują w wielu kształtach. Tymi najpopularniejszymi są tagliatelle lub tagliolini – oba długie, tylko o różnej szerokości.

Do czego wykorzystać czarny makaron? Z racji pochodzenia barwnika wielu szefów kuchni decyduje się łączyć go delikatnymi rybami i owocami morza, np. małżami czy krewetkami. Szef Kuchni Akademii Kulinarnej Farutex zdecydował się wykorzystać kawior Masago jedynie do dekoracji – smak paście nadają natomiast tomato pronto i pesto bazyliowe.

Kliknij, aby zobaczyć przepis na czarne tagliatelle z tomato pronto, pesto bazyliowym i czosnkiem!
Makarony kolorowe - tagliatelle z krewetkami, marakują i mango - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Makarony kolorowe: zielony

Zielony makaron, inaczej la pasta verde, jest bardzo prosty do samodzielnego uzyskania. Wystarczy odrobina szpinaku, bazylii lub pietruszki. Zielony barwnik możesz przemycić w ten sposób do wielu rodzajów makaronu, np. lasagne, fettucine czy ravioli.

Naturalnie taki makaron będzie dobrze współgrał z warzywami – najlepiej w wersji wegetariańskiej lub nawet wegańskiej, np. z cytryną, groszkiem czy jarmużem (Mario Batali lubi dodawać do zielonego makaronu zielone pomidory). Szef Kuchni Akademii Kulinarnej Farutex wykorzystał natomiast krewetki w niecodziennej, bo egzotycznej wersji – z pureé z mango i marakui.

Kliknij, aby zobaczyć przepis na tagliatelle z krewetkami, marakują i mango!
Makarony kolorowe - sałatka orientalna - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Makaron… bezbarwny

Tak, to nie żart! Jak pisaliśmy w tekście „Makarony azjatyckie i ich rodzaje. Poznaj je bliżej” makaron przezroczysty inaczej nazywany jest szklanym lub celofanowym. Po zanurzeniu w wodzie wyglądem zaczyna przypominać nylonową żyłkę. Chińczycy mówią o nim vermicelli, Koreańczycy dangmyeon, Japończycy harusame, a Hindusi falooda.

Szefowie kuchni uwielbiają przezroczysty makaron za to, że wchłania sporą ilość sosu. Stosują go więc w sałatkach, zupach czy makaronach typu stir-fry. Szef Kuchni Akademii Kulinarnej Farutex wykorzystał makaron przezroczysty właśnie do orientalnej sałatki.

Kliknij, aby zobaczyć sałatkę orientalną z marynowaną marchwią, rzodkwią daikon i pomarańczą!

A jakie są Twoje sposoby na kolorowe makarony?

Oferta dla gastronomii - Bidfood Farutex
Kuchnia azjatyckaKuchnia wegańskaKuchnia wegetariańskaKuchnia włoskaMakaronMenu
Udostępnij

Produkty dla gastronomii  / Techniki kulinarne

Może Cię też zainteresować

Bezpieczny catering w pandemii – na co zwrócą uwagę Twoi przyszli klienci?
25-02-2021
Ryż jaśminowy – nie tylko do kuchni tajskiej
23-02-2021
Miłość do zapachu chleba… Dlaczego warto wybrać pieczywo do wypieku?
18-02-2021
  • Kategorie

    • Karta win
    • Marketing w gastronomii
    • Produkty dla gastronomii
    • Profile kuchni
    • Techniki kulinarne
    • Trendy gastronomiczne
    • Wywiady, felietony
  • Śledź nas w social mediach

  • Bidfood Farutex


    Bidfood Farutex jest ogólnopolskim dostawcą rozwiązań i produktów dla gastronomii. W swojej ofercie posiada 7,5 tys. produktów polskich i zagranicznych dostawców.



  • Wprowadź swój adres e-mail, aby otrzymywać nasz newsletter!


  • Najnowsze posty

    • Jak przyrządzić dziczyznę? Jakie wino dobrać? Wszystko o dziczyźnie!
      02-03-2021
    • Bezpieczny catering w pandemii – na co zwrócą uwagę Twoi przyszli klienci?
      25-02-2021
    • Ryż jaśminowy – nie tylko do kuchni tajskiej
      23-02-2021
    • Miłość do zapachu chleba… Dlaczego warto wybrać pieczywo do wypieku?
      18-02-2021

© Copyright Farutex Sp. z o.o.

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, wyrażasz zgodę na ich używanie zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej informacji w dziale Polityka prywatności.