• Logo blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Kategorie

    • Bez kategorii
    • Gastronomia na bieżąco
    • Karta win
    • Marketing w gastronomii
    • Produkty dla gastronomii
    • Profile kuchni
    • Techniki kulinarne
    • Trendy gastronomiczne
    • Wywiady, felietony
  • Strony

    • Kontakt
    • O Bidfood Farutex
    • O blogu
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Śledź nas w social mediach

  • Bidfood Farutex

    Oferta Bidfood Farutex

    Bidfood Farutex jest ogólnopolskim dostawcą rozwiązań i produktów dla gastronomii. W swojej ofercie posiada 10 tys. produktów polskich i zagranicznych dostawców. Kliknij i sprawdź!

  • Poznajmy się
    • O blogu
    • O Bidfood Farutex
  • Tematy
    • Produkty dla gastronomii
    • Trendy gastronomiczne
    • Techniki kulinarne
    • Wywiady, felietony
    • Marketing w gastronomii
    • Karta win
    • Zero waste w gastronomii
  • Rodzaje kuchni
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia francuska
    • Kuchnia hiszpańska
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Kuchnia nowoczesna
    • Kuchnia wegańska
    • Kuchnia wegetariańska
  • Popularne dania
    • Pizza
    • Sushi
    • Burgery
    • Makaron
  • Kontakt
  • Oferta Bidfood Farutex

Jaki kawior do sushi? Wybierz najlepszy topping

18-03-2021

Dodają charakterystyczną teksturę, kolor i smak – ikry to świetny topping do rolek. Jaki kawior do sushi wybrać? Zobacz nasze porównanie.

Ikrę, czyli w pełni dojrzałe jaja ryb i innych zwierząt morskich (coraz częściej wymiennie nazywana kawiorem) możesz przyrządzić na kilka sposobów: w zależności od rodzaju i tego, jakiego smaku szukasz.

Bo właśnie w sposobie przygotowywania i prezentacji najłatwiej dojrzeć różnice między rodzajami ikry. Niektóre są bardziej ozdobą potrawy, inne mogą służyć jako główny składnik.

Spis treści

  1. Danie i smak, czyli jaki kawior do sushi
  2. Jaki kawior do sushi? Porównanie
    • Ikura
    • Tobiko
    • Masago
Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Danie i smak, czyli jaki kawior do sushi

Każdy rodzaj ikry ma odmienne smaki i przeznaczenie, choć jest też między nimi wiele podobieństw.

Tobiko i masago są powszechnie używane jako dodatek do sushi i sashimi, aby nadać im kolor, charakterystyczną konsystencję i strukturę przy nagryzaniu. Mogą być też doskonałym elementem takich potraw jak bliny, dressingi, sałatki, pasty i tosty lub dodatkiem do ziemniaków i jaj. Występują w wielu wyrazistych kolorach oraz smakach. Ikura zaś stanowi zwykle elegancką dekorację i toppingi porcji sushi.

Jaki kawior do sushi? Ikura - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Co warto jeszcze wiedzieć? Ikra jest zdrowym dodatkiem do wielu diet (oczywiście z umiarem). Nie zawiera raczej wiele kalorii, za to sporo białka, aminokwasów i składników odżywczych, m.in. magnes, selen, witaminę B12 czy kwasy Omega-3.

Jaki kawior do sushi? Porównanie

Ikura 

To ikra łososia lub mniejszego pstrąga. Charakteryzują ją lśniące kulki, intensywny smak i wyjątkowo czerwono-pomarańczowy kolor. Jest znacznie większa od wielu gatunków ikry. Ikra powinna być błyszcząca i lekko przezroczysta.

W Japonii istnieje cały wachlarz potraw i minidań z ikurą. Marynuje się ją w soli, sake, sosie sojowym lub wędzi. Ma odważny, bogaty smak. Zawiera zdrowe kwasy tłuszczowe i witaminę A.

Tobiko

Tobiko - ikra ryb latających - jaki kawior do sushi wybrać? - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Ikra ryb latających. Jest dość duża: ma 0,5-0,8 mm średnicy. Jest większa niż masago, ale mniejsza niż ikura. Ma naturalnie żywy, jaskrawoczerwony kolor, chociaż czasami restauracje dodają inne naturalne składniki do nadania koloru, np. wasabi czy atrament z kałamarnicy. 

Daje charakterystyczne uczucie chrupania lub pękania podczas gryzienia. Nadaje potrawom wyraźną teksturę. W restauracjach sushi zwykle rozprowadza się ją na rolkach. Ma lekko słony, wędzony posmak.

Masago

Ikra masago - jaki kawior do sushi wybrać? - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Ikra gromadnika. Jaja tej ryby mają ok. 0,1 mm średnicy. Jest to jedna z najmniejszych ikr. Stąd jej nazwa – od japońskiego „masa”, czyli „piasek”. Ma bardzo jasny, czerwono-pomarańczowy kolor, ale nieco mniej żywy niż tobiko. Jej tekstura jest bardziej „piaszczysta” niż chrupiąca.

Masago jest dość powszechne w rolkach sushi i innych japońskich potrawach, m.in. daniach z ryżu. Jest niskokaloryczny, dostarcza zdrowych białek i kwasów tłuszczowych.

A Ty, jaki kawior do sushi wybierasz? Więcej o sushi dowiesz się z tekstów:

  • Wino do sushi, czyli nie tylko sake w karcie
  • Jaki ryż do sushi? Oto 6 sprawdzonych gatunków
  • Sushi vegan. 10 sprawdzonych wege połączeń smakowych
Ikura - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
Kuchnia azjatyckaKuchnia japońskaSushi
Udostępnij

Produkty dla gastronomii  / Profile kuchni

Może Cię też zainteresować

Trendy w gastronomii 2023
11-01-2023
Omakase, czyli uczta w japońskiej restauracji. Poznaj tradycje ze świata sushi, które oczarują gości – wywiad z Markiem Popławskim, szefem kuchni Buri Sushi
27-07-2022
Trendy w sushi, czyli o japońskim bestsellerze słów kilka. Wywiad z Markiem Popławskim – szefem kuchni w Buri Sushi
17-06-2022
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Kategorie

    • Bez kategorii
    • Gastronomia na bieżąco
    • Karta win
    • Marketing w gastronomii
    • Produkty dla gastronomii
    • Profile kuchni
    • Techniki kulinarne
    • Trendy gastronomiczne
    • Wywiady, felietony
  • Śledź nas w social mediach

  • Bidfood Farutex

    Oferta Bidfood Farutex

    Bidfood Farutex jest ogólnopolskim dostawcą rozwiązań i produktów dla gastronomii. W swojej ofercie posiada 10 tys. produktów polskich i zagranicznych dostawców. Kliknij i sprawdź!



  • Wprowadź swój adres e-mail, aby otrzymywać nasz newsletter!


  • Najnowsze posty

    • Ryby od rana do wieczora. Poznaj trendy i pomysły na ryby w menu
      10-03-2023
    • Waste management, czyli 7 kroków do ograniczenia strat żywności
      02-03-2023
    • Gotowe desery dla gastronomii. Jakie słodkości wybierają goście i jak łączyć desery z winem – poznaj nasze wskazówki
      22-02-2023
    • Rodzaje pizzy – przewodnik po smakach Włoch
      09-02-2023
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

© Copyright Farutex Sp. z o.o.