• Logo blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Kategorie

    • Bez kategorii
    • Gastronomia na bieżąco
    • Karta win
    • Marketing w gastronomii
    • Produkty dla gastronomii
    • Profile kuchni
    • Techniki kulinarne
    • Trendy gastronomiczne
    • Wywiady, felietony
  • Strony

    • Kontakt
    • O Bidfood Farutex
    • O blogu
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Śledź nas w social mediach

  • Bidfood Farutex

    Oferta Bidfood Farutex

    Bidfood Farutex jest ogólnopolskim dostawcą rozwiązań i produktów dla gastronomii. W swojej ofercie posiada 10 tys. produktów polskich i zagranicznych dostawców. Kliknij i sprawdź!

  • Poznajmy się
    • O blogu
    • O Bidfood Farutex
  • Tematy
    • Produkty dla gastronomii
    • Trendy gastronomiczne
    • Techniki kulinarne
    • Wywiady, felietony
    • Marketing w gastronomii
    • Karta win
    • Zero waste w gastronomii
  • Rodzaje kuchni
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia francuska
    • Kuchnia hiszpańska
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Kuchnia nowoczesna
    • Kuchnia wegańska
    • Kuchnia wegetariańska
  • Popularne dania
    • Pizza
    • Sushi
    • Burgery
    • Makaron
  • Kontakt
  • Oferta Bidfood Farutex

Mikrozioła – maksymalny smak, czyli mniej znaczy więcej

28-07-2020

Piękny talerz, ciekawa tekstura, bogaty smak… To trzy wymagania, jakie stoją przed menu w każdej profesjonalnej kuchni. Rozwiązanie? Mikrozioła! Są nie tylko atrakcyjne i aromatyczne, ale także pożywne i wszechstronne. Przeczytaj nasz artykuł.

Każdy szef kuchni dąży do osiągnięcia balansu między smakiem a wyglądem, a mimo to zdecydowanie dłużej zastanawiamy się nad prezentacją dania. Dlaczego? Bo jak mówią studia food designu (i kuchnia skandynawska), twórcza ekspresja w kuchni przypomina korzystanie z palety malarskiej – dodanie odrobiny koloru może sprawić, że talerz stanie się o wiele bardziej atrakcyjny, czym przyciągnie oko gościa.

Obie te kwestie – i smak, i wygląd – mogą zagwarantować… mikrozioła. Te małe rośliny wzmocnią kolor, poprawią smak i dodadzą teksturę każdej potrawie, zapewniając jednocześnie zastrzyk wartości odżywczych. Dowiedzmy się o nich więcej.

Spis treści

  1. Czym są mikrozioła?
  2. Mikrozioła – na co zwrócić uwagę?
  3. Mniej znaczy więcej
  4. O wartościach odżywczych słów kilka
Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Czym są mikrozioła? 

Mikrozioła to kilkucentymetrowe siewki warzyw i ziół. Są delikatnymi odpowiednikami dorosłych roślin.

Zapewniają intensywny smak w niewielkich porcjach – właśnie ze względu na swój rozmiar.

Mikrozioła mają niewielką wysokość: od 3 do 6 cm. Ich rozmiary zależą oczywiście od samej rośliny w postaci dorosłej. 

Na samym początku wzrostu liście wielu mikroziół są do siebie podobne. Dopiero gdy przechodzą do kolejnego stadium, stają się bardziej rozpoznawalne względem swoich gatunków i rodzajów. Różnią się długością siewek, kolorem pędów, liści i oczywiście smakiem.

Mikrozioła – na co zwrócić uwagę?

Mikrozioła będą mieć mnóstwo aromatu i smaku, jeśli będą zebrane we właściwym czasie i dobrze uprawiane. To od warunków, w których wzrastają rośliny, zależy najwięcej. Wybierając mikrozioła, zwróć więc uwagę na to, czy uprawa jest:

  • zrównoważona – warto dowiedzieć się, w jaki sposób mikrozioła są uprawiane i czy nie stosowano do przyspieszenia ich wzrostu środków chemicznych. Warunki, w których dorastają rośliny, powinny być ściśle kontrolowane.
  • krajowa – najsmaczniejsze są świeże mikrozioła. Im szybciej docierają z miejsca produkcji do restauracji, tym lepiej. Dlatego zwróć uwagę, gdzie rośliny wzrastają i czy są dostarczane jeszcze w dniu zbioru. W ten sposób zachowają swoją maksymalną świeżość, a Ty możesz cieszyć się ich chrupkością i smakiem.
  • bezglebowa – brak ziemi oznacza brak chorób i szkodników. Hydroponiczna uprawa pozwala też na dostęp do mikroziół przez cały rok.

Mniej znaczy więcej

Szefowie kuchni mikrozioła wykorzystują w pierwszej kolejności do przystrojenia dania. Jednak jak wspomnieliśmy wcześniej, możliwości mikroziół nie kończą się tylko na estetyce. Mikrozioła mogą być „przedłużeniem” potrawy, budując niesamowite warstwy smaku i dodając ciekawą teksturę.

Dla przykładu – mikrorzodkiewka (która występuje w wielu odmianach) może dodawać potrawie smak pikantno-słodki, nasturcja pieprzny, musztardowiec (czy czerwony, czy zielony) musztardowy, a koniczyna aromat… ogórka gruntowego.

Mikrozioła ze względu na swoją wszechstronność mogą być „kropką nad i” wielu potraw. Jednych możesz użyć do rozjaśnienia dania i dodania lekkości, innych do wzbogacenia smaku. W ich przypadku sprawdza się więc powiedzenie „mniej znaczy więcej”. Wystarczy bowiem, że dodasz trzy lub cztery pędy, liście albo kiełki. 

Zioła w wersji mini możesz połączyć z wysokiej jakości oliwą z oliwek czy olejem z pierwszego tłoczenia, by stworzyć szybką minisałatkę. Gdzie jeszcze się sprawdzą? W zupach, potrawkach, kanapkach, makaronach, a nawet… pizzy, sushi czy koktajlach. Warzywne napoje w połączeniu z mikroziołami są rosnącym trendem w USA i Wielkiej Brytanii.

O wartościach odżywczych słów kilka

Czy wiesz, że mikrozioła zawierają aż do 40 razy więcej witamin i minerałów w porównaniu do swoich dorosłych odpowiedników? Udowodnili to naukowcy z uniwersytetu w Maryland. Jak podaje „Journal of Agricultural and Food Chemistry”, wyniki badania pokazały, że różne mikrozioła dostarczają niezwykle zróżnicowanych ilości witamin i karotenoidów. 

Dzieje się tak, ponieważ mikrozioła zbiera się po wykiełkowaniu, czyli w momencie, w którym rośliny koncentrują wszystkie składniki odżywcze potrzebne do wzrostu. Dlatego dodając je do swoich dań, zapewnisz gościom jeszcze więcej wartości odżywczych – takie rozwiązanie sprawdzi się szczególnie w dietetycznych menu.

Co ciekawe, ze względu na wysoki poziom przeciwutleniaczy mikrozioła uważane są za tzw. żywność funkcjonalną, która promuje zdrowie lub zapobiega chorobom.

Przekonaliśmy Cię do wykorzystania mikroziół?

Food designGastronomiaHorecaRestauracja
Udostępnij

Produkty dla gastronomii  / Trendy gastronomiczne

Może Cię też zainteresować

Pies w restauracji – za czy przeciw?
23-03-2023
Ryby od rana do wieczora. Poznaj trendy i pomysły na ryby w menu
10-03-2023
Waste management, czyli 7 kroków do ograniczenia strat żywności
02-03-2023
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Kategorie

    • Bez kategorii
    • Gastronomia na bieżąco
    • Karta win
    • Marketing w gastronomii
    • Produkty dla gastronomii
    • Profile kuchni
    • Techniki kulinarne
    • Trendy gastronomiczne
    • Wywiady, felietony
  • Śledź nas w social mediach

  • Bidfood Farutex

    Oferta Bidfood Farutex

    Bidfood Farutex jest ogólnopolskim dostawcą rozwiązań i produktów dla gastronomii. W swojej ofercie posiada 10 tys. produktów polskich i zagranicznych dostawców. Kliknij i sprawdź!



  • Wprowadź swój adres e-mail, aby otrzymywać nasz newsletter!


  • Najnowsze posty

    • Pies w restauracji – za czy przeciw?
      23-03-2023
    • Ryby od rana do wieczora. Poznaj trendy i pomysły na ryby w menu
      10-03-2023
    • Waste management, czyli 7 kroków do ograniczenia strat żywności
      02-03-2023
    • Gotowe desery dla gastronomii. Jakie słodkości wybierają goście i jak łączyć desery z winem – poznaj nasze wskazówki
      22-02-2023
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

© Copyright Farutex Sp. z o.o.