Szukasz sposobów na unowocześnienie swojego lokalu? Chcesz postawić na najaktualniejsze rozwiązania? Zaproś nowoczesne technologie do swojej restauracji i przekonaj się, że oprócz wygody dla gości, niosą za sobą realne korzyści dla Twojego biznesu.
Zawsze jest dobry czas, by odświeżyć lub zmodernizować swój biznes. Nawet jeśli mają być to niewielkie zmiany, wprowadzane małymi krokami, warto obserwować, jaki mają wpływ na prowadzenie restauracji. A wyniki obserwacji potrafią zaskoczyć. Nowoczesne rozwiązania mają bezpośredni wpływ na bardziej prestiżowy wizerunek lokalu, przyciągają gości. A jeśli Twoim celem jest zaproszenie do lokalu ludzi młodych, wprowadzanie nowoczesnych technologii to konieczność.
Spis treści
3. Tablety dotykowe dla gości restauracji
Cyfrowe menu QR
Choć obostrzenia pandemiczne już nie obowiązują, pewne przyzwyczajenia i schematy myślowe pozostały w głowach klientów. Można powiedzieć, że pandemia zmieniła zwyczaje higieniczne Polaków i wielu deklaruje, że wciąż dezynfekuje ręce w przestrzeniach publicznych oraz zwraca większą uwagę na bezpieczeństwo w tym kontekście. Tradycyjna karta menu to siedlisko bakterii, dlatego może warto zastąpić ja menu w postaci kodu QR?
Jednak QR menu to nie tylko troska o higienę. Takie rozwiązanie niesie za sobą wiele korzyści. Po pierwsze wprowadzasz zmiany z myślą o gościach, ich wygodzie, a to zawsze dobry kierunek. Poza tym pokazujesz, że dbasz o ekologię, ograniczając drukowanie kolejnych egzemplarzy, dodrukowywanie kart sezonowych i ofert specjalnych. Co więcej, menu QR dostępne są zazwyczaj w wielu (nawet kilkudziesięciu) wersjach językowych, co ułatwia komunikację obsługi z klientami obcojęzycznymi. Wszystkie informacje na temat dania goście mogą przeczytać w swoim ojczystym języku.
Menu w formie kodu QR – czy to skomplikowane?
W ofertach dostępnych na rynku zaprojektowanie menu trwa chwilę, a zmiany dotyczące zdjęć, opisów czy cen można edytować w dowolnym momencie – od razu pojawią się w menu. Często dostępna jest też opcja ukrywania dań lub promocji, które w tym momencie nie obowiązują, a gdy zaczną – wystarczy aktywować je jednym kliknięciem. Takie udogodnienia pozwalają zaoszczędzić nie tylko czas, ale i pieniądze.
Od strony klienta sytuacja wygląda podobnie – wszystko jest intuicyjne i proste. Wystarczy, że goście restauracji zeskanują kod QR i gotowe – mogą przeglądać menu we własnym telefonie. Nie potrzebują żadnych dodatkowych aplikacji.
Menu boardy w restauracji
Konsumenci w większości są wzrokowcami, dlatego chcąc przyciągnąć do swojego lokalu ludzi, możesz promować swoje dania w formie apetycznie wyglądających zdjęć, animacji czy przyciągających uwagę grafik.
Nowoczesne menu boardy to wygoda dla pracowników lokalu, ale i dla samych klientów. Jeśli przedstawisz ofertę w sposób czytelny i atrakcyjny, z pewnością zauważysz korzyści w postaci zwiększonych zysków. Według danych opublikowanych przez adscreen.net, klienci biznesowi w branży Horeca zauważają wzrost sprzedaży o 10-40%. Bo menu boardy, obok funkcji informacyjnej, pełnią też rolę reklamy.
Tablety dotykowe dla gości restauracji
Wykorzystanie tabletów dotykowych w restauracji to jedna z możliwości, którą dają nowoczesne technologie. Pozwala ona na polepszenie interakcji pomiędzy restauracją i gościem. Taki tablet, oprócz możliwości samodzielnego złożenia zamówienia, pozwala w łatwy sposób zebrać opinię gości poprzez udostępniane na nich kwestionariusze, ankiety. A to wszystko na miejscu, jeszcze w restauracji.
Tablety pozwalają również zaoszczędzić czas oczekiwania na realizację zamówienia przez gości, wyeliminować ewentualne pomyłki przy składaniu zamówień (klient przejmuje na siebie odpowiedzialność) oraz zmniejszyć koszty związane z utrzymaniem personelu.
BeerWall, czyli piwna ściana
Rozważając wprowadzenie nowoczesnych rozwiązań w branży Horeca, warto pomyśleć o piwnej ścianie. BeerWall to jedna z najbardziej innowacyjnych, najszybszych, a zarazem najciekawszych form serwowania piwa w lokalu. To po prostu nowoczesny system samoobsługowej sprzedaży piwa, który przywędrował z USA, gdzie coraz więcej barów, pubów i lokali mających w swojej ofercie piwo, stawia na to rozwiązanie.
Jak działa BeerWall? Ściana piwna jest prosta w obsłudze. Goście restauracji kupują kartę do korzystania z BeerWall, doładowują ją dowolną kwotą (mogą zrobić to online!) i już – karta jest gotowa do użycia. Klient podchodzi do ściany, gdzie obok monitorów umieszczone są kraniki i wybiera spośród kilku rodzajów piwa to, na jakie ma ochotę. Wkłada kartę do czytnika, nalewa trunek, a na ekranie wyświetla się ilość nalanego piwa i stan salda na karcie. Dodatkowo klienci mogą brać udział w programach lojalnościowych, zbierać punkty wymienne na piwo itd.
Pierwsze ściany piwne w Polsce zaczęły pojawiać się na początku 2019 r., a trend samoobsługowej dystrybucji wciąż się rozwija.
Robot-kelner w restauracji
W 2021 r. roboty pełniące funkcję kelnerów zaczęły pojawiać się w polskich restauracjach jako wsparcie tradycyjnej obsługi. Roboty potrafią całkiem sporo. Mogą np. przywitać gości, wskazać wolny stolik, ale przede wszytskim dostarczyć gościom zamówione przez nich jedzenie, przywożąc je na specjalnie zamontowanych półkach. A do tego porozumiewają się w kilku językach. Roboty to już nie melodia przyszłości – to rzeczywistość.
Z nowoczesnych rozwiązań możesz korzystać już na etapie zamówień produktów do swojego lokalu. Produkty spożywcze, napoje i non food zamówisz szybko, bezpiecznie, wygodnie i o każdej porze w naszym nowoczesnym systemie e-bidfood.pl. Jeśli jeszcze tego nie robisz, otwórz się na nowe i zobacz, jak ułatwi to prowadzenie Twojego biznesu.