Nieodzownym elementem wszystkich potraw, w których główną rolę gra wieprzowina, wołowina czy cielęcina, są przyprawy do mięsa. Odpowiednio dobrane wyniosą danie na wyższy poziom. Przekonaj się, które #GastroWskazówki będą pasować do Twojego dania.
Za podstawowe przyprawy do mięsa uważa się niezjednane sól i pieprz. To one pomogą Ci wyciągnąć na pierwszy plan naturalny smak mięsa. Co jednak z ziołami, suszonymi warzywami i korzennymi przyprawami? Przy mięsie najlepiej sprawdzi się przyprawianie na sucho na kilka godzin przed obróbką termiczną. Wtedy mięso zdąży przejść smakami przypraw, będzie bardziej miękkie i soczyste.
Żeby zintensyfikować smak przyprawionego mięsa, trzeba zadbać o jego odpowiednią obróbkę termiczną. Zdecydujesz się na grillowanie, smażenie, pieczenie, a może gotowanie sous-vide? Każdy rodzaj mięsa potrzebuje innej techniki, aby wydobyć swój pełny smak. Dlatego przyprawy do mięsa podzielimy więc na odpowiednie sekcje.
Spis treści
- Jakie przyprawy do wołowiny?
- Drób – jakie przyprawy
- Przyprawy do wieprzowiny
- Cielęcina – jakie przyprawy do mięsa dobrać?
- Jakie przyprawy pasują do jagnięciny?
Jakie przyprawy do wołowiny?
Uznawana za królową mięsa ze względu na bogaty profil smakowy.
- Suszone zioła do wołowiny – tymianek, rozmaryn, oregano, liście laurowe, bazylia
- Świeże zioła do wołowiny – kolendra, bazylia, szczypior
- Przyprawy do wołowiny – kumin, pieprz cayenne, musztarda, cynamon, płatki chilli, gałka muszkatołowa, curry, papryka słodka, czosnek, ziarna kolendry
Drób – jakie przyprawy
Drób jest naturalnie delikatnym mięsem. Możesz go przyprawić na słodko lub wytrawnie.
- Suszone zioła do drobiu – tymianek, estragon, bazylia, liście laurowe
- Świeże zioła do drobiu – kolendra, rozmaryn
- Przyprawy do drobiu – czosnek, papryka, cytrusy, cynamon
Przyprawy do wieprzowiny
Wieprzowina ma o wiele więcej smaku niż drób, ale nie jest tak wytrawna, jak wołowina. Mimo to w Polsce wieprzowina jest jednym z chętniej spożywanych mięs. Jakie przyprawy do wieprzowiny dobrać?
- Suszone zioła do wieprzowiny – kminek, rozmaryn
- Świeże zioła do wieprzowiny – szałwia, tymianek, koper włoski
- Przyprawy do wieprzowiny – cynamon, imbir, czosnek, musztarda, papryka
Cielęcina – jakie przyprawy do mięsa dobrać?
Niskokaloryczne, chude mięso. W kuchni dość wszechstronne. Lubi bowiem kulinarne eksperymenty, towarzystwo rozmaitych przypraw i warzyw. Dobrym pomysłem będą również świeże zioła do cielęciny. Nie można jej również odmówić tradycyjnego sznytu – ten znakomity, delikatny smak odnajdziesz m.in. w pieczeni, sznyclu, gulaszu czy potrawce. Jakie przyprawy do cielęciny zatem dobrać?
- Suszone zioła do cielęciny – majeranek, oregano, tymianek
- Świeże zioła do cielęciny – bazylia, mięta, rozmaryn, szałwia
- Przyprawy do cielęciny – cynamon, kumin, curry, czosnek
Jakie przyprawy pasują do jagnięciny?
Jagnięcina jest bogata w smak. Często stosuje się ją w daniach indyjskich i greckich. Co pasuje do jagnięciny?
- Suszone zioła do jagnięciny – majeranek, tymianek, szałwia, oregano, cząber, bazylia, koperek
- Świeże zioła do jagnięciny – kolendra, natka pietruszki, mięta
- Przyprawy do jagnięciny – papryka słodka, czosnek, gałka muszkatołowa, kurkuma
PS A może ciekawi Cię, jak zastąpić mięso w tradycyjnych daniach? Dobrym rozwiązaniem może być… boczniak!