• Logo blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Kategorie

    • Bez kategorii
    • Gastronomia na bieżąco
    • Karta win
    • Marketing w gastronomii
    • Produkty dla gastronomii
    • Profile kuchni
    • Techniki kulinarne
    • Trendy gastronomiczne
    • Wywiady, felietony
  • Strony

    • Kontakt
    • O Bidfood Farutex
    • O blogu
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Śledź nas w social mediach

  • Bidfood Farutex

    Oferta Bidfood Farutex

    Bidfood Farutex jest ogólnopolskim dostawcą rozwiązań i produktów dla gastronomii. W swojej ofercie posiada 10 tys. produktów polskich i zagranicznych dostawców. Kliknij i sprawdź!

  • Poznajmy się
    • O blogu
    • O Bidfood Farutex
  • Tematy
    • Produkty dla gastronomii
    • Trendy gastronomiczne
    • Techniki kulinarne
    • Wywiady, felietony
    • Marketing w gastronomii
    • Karta win
    • Zero waste w gastronomii
  • Rodzaje kuchni
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia francuska
    • Kuchnia hiszpańska
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Kuchnia nowoczesna
    • Kuchnia wegańska
    • Kuchnia wegetariańska
  • Popularne dania
    • Pizza
    • Sushi
    • Burgery
    • Makaron
  • Kontakt
  • Oferta Bidfood Farutex

Jakie ryby do cateringu wybrać? Zobacz nasze propozycje dań

25-05-2021

Francuska zupa bouillabaisse, fińska zapiekanka silakkalaatikko czy peruwiańska sałatka ceviche – gastronomia kocha ryby. Zastanawiasz się, jak wkomponować ryby do cateringu? Sprawdź nasze pomysły.

Nie jest tajemnicą, że kluczem wyboru produktów dla cateringu bardzo często jest porcjowanie i wstępna obróbka – w przypadku ryb np. filetowanie. Dlatego też w menu cateringowym nie sprawdza się każdy gatunek ryby. Za te najpopularniejsze ryby do cateringu uważa się łososia, mintaja, dorsza i halibuta, a do cateringów żywienia zbiorowego również pangę i porcjowane paluszki rybne. Klienci coraz częściej sięgają też po czarniaka i morszczuka.

Sposobów na to, jak je przygotować, są setki. Ale jak sprawić, aby zakochali się w nich cateringowi klienci? Oto nasze typy.

Spis treści

  1. Na co zwrócić uwagę, wybierając ryby do cateringu
  2. Ryby do cateringu: solo pieczone lub smażone
  3. Ryby do cateringu: sosy i zupy
  4. Ryby do cateringu: sałatki i makarony
  5. Co ze śniadaniami i finger food?
Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Na co zwrócić uwagę, wybierając ryby do cateringu

Po pierwsze, zawsze sięgaj po produkty od sprawdzonych dostawców. Będziesz mieć pewność, że ryby są świeże, a podczas transportu i magazynowania został zachowany ciąg chłodniczy (więcej o sposobach połowu, mrożeniu i pakowaniu ryb przeczytasz w tekście „PBO, IQF – co to znaczy? Ryby i owoce morza dla gastronomii”).

Po drugie, odpowiednio porcjowane i wstępnie obrobione kawałki ryb dadzą Ci pewność wagi i powtarzalności porcji w cateringu. Sprawdzi się więc klasyka, czyli filet i kostka. W wersji bardziej wyszukanej możesz zaproponować gościom stek (np. z tuńczyka) czy policzki (np. sandacza).

Ryby do cateringu: solo pieczone lub smażone

Filety możesz piec lub smażyć i serwować z rozmaitymi dodatkami, które nasycą je dodatkowym smakiem. Dobrym pomysłem będzie purée z groszku, ziemniaków, brokułów, pasternaku lub topinamburu, a nawet ratatouille czy cytrusowa gremolata. Sprawdź też pomysł na risotto z czarnego ryżu ze smażonym sandaczem.

Risotto z czarnego ryżu ze smażonym sandaczem - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
Risotto z czarnego ryżu ze smażonym sandaczem

Mówiąc o panierach, nie sposób nie przywołać kotletów rybnych – do tego dania sprawdzi się dorsz, morszczuk, mintaj, a nawet łosoś. Z tych samych ryb przygotujesz też zresztą pulpety rybne.

Łososia możesz usmażyć al cartoccio, czyli w pergaminie i podać go z cząstkami warzyw. Świetnym towarzyszem smażonego fileta z łososia będzie sos beurre blanc z szalotki, bulionu rybnego, wina, octu jabłkowego lub winnego i masła. Tuńczyk zaś to idealna ryba do przygotowania rybnego steku, np. z makaronem orientalnym lub z duszonymi warzywami w pomidorach.

Ryby do cateringu: sosy i zupy

Wykorzystaj bogactwo gęstych sosów! Wymienione wcześniej pulpety możesz podać np. w orientalnym sosie curry, delikatnym szpinaku z suszonymi pomidorami, ale też aromatycznych grzybach. Wiele inspiracji możesz też czerpać z kuchni innych krajów. Portugalia słynie z gulaszu rybnego, a Francja ze wspomnianej zupy bouillabaisse.

Ryby będą też świetnym składnikiem farszu do pierogów podanych z sosem maślano-cytrynowym lub vol-au-ventów w ramach przystawki.

Ryby do cateringu - stek z tuńczyka na makaronie orientalnym
Stek z tuńczyka z makaronem orientalnym

Ryby do cateringu: sałatki i makarony

W sałatkach świetnie sprawdzi się tuńczyk oraz ryby wędzone, np. ścinki z łososia lub dekoracyjne plastry pstrąga bez skóry. Oryginalną i smaczną opcją będą też szyjki rakowe gotowane. 

Wędzony łosoś to dobry wybór do cateringu dietetycznego. Możesz go więc zaserwować z makaronem tagliatelle i warzywami, np. cukinią. Pysznym dodatkiem do takiej pasty będą pokrojone w kostkę anchois.

Tartaletki z kolorowymi pastami
Tartaletki z pastami

Co ze śniadaniami i finger food?

Prostym, ale smacznym rozwiązaniem będzie pasta rybna. Możesz sięgnąć po gotową, np. z tuńczyka lub pokusić się o przygotowanie własnej z twarogu z dodatkiem sepii, suszonych pomidorów czy masła orzechowego. Takie pasty możesz zaserwować na krakersach wielozbożowych, kanapkach albo w pidach. Wówczas wystarczy dodać kawałek śledzia lub łososia, koper, marynowaną cebulę czerwoną albo paprykę, pumpernikiel, ogórek konserwowy i gotowe!  

A może przygotujesz trio śledziowe? Tatar, śledź w śmietanie i oleju to przystawka inspirowana polską kuchnią.

Trio śledziowe
Trio śledziowe
CateringRyby
Udostępnij

Produkty dla gastronomii  / Profile kuchni

Może Cię też zainteresować

Ryby od rana do wieczora. Poznaj trendy i pomysły na ryby w menu
10-03-2023
Oferta świąteczna – Jak ją promować? 5 pomysłów do wprowadzenia od zaraz
06-12-2021
Zorganizuj bezpieczny catering eventowy na każdą skalę! [10 kroków]
27-10-2021
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Kategorie

    • Bez kategorii
    • Gastronomia na bieżąco
    • Karta win
    • Marketing w gastronomii
    • Produkty dla gastronomii
    • Profile kuchni
    • Techniki kulinarne
    • Trendy gastronomiczne
    • Wywiady, felietony
  • Śledź nas w social mediach

  • Bidfood Farutex

    Oferta Bidfood Farutex

    Bidfood Farutex jest ogólnopolskim dostawcą rozwiązań i produktów dla gastronomii. W swojej ofercie posiada 10 tys. produktów polskich i zagranicznych dostawców. Kliknij i sprawdź!



  • Wprowadź swój adres e-mail, aby otrzymywać nasz newsletter!


  • Najnowsze posty

    • Jakie wino do owoców morza? Przewodnik dla szefów kuchni
      07-02-2025
    • 5 pomysłów na Black Friday w gastronomii. Sprawdź!
      13-11-2024
    • Jak przygotować gęś – tradycyjnie czy orientalnie? Trendy na gęsinę w Twoim menu
      23-10-2024
    • Wellbeing w profesjonalnej kuchni – jak dbać o dobrostan pracowników gastronomii
      01-10-2024
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

© Copyright Farutex Sp. z o.o.