• Logo blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Kategorie

    • Bez kategorii
    • Gastronomia na bieżąco
    • Karta win
    • Marketing w gastronomii
    • Produkty dla gastronomii
    • Profile kuchni
    • Techniki kulinarne
    • Trendy gastronomiczne
    • Wywiady, felietony
  • Strony

    • Kontakt
    • O Bidfood Farutex
    • O blogu
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Śledź nas w social mediach

  • Bidfood Farutex

    Oferta Bidfood Farutex

    Bidfood Farutex jest ogólnopolskim dostawcą rozwiązań i produktów dla gastronomii. W swojej ofercie posiada 10 tys. produktów polskich i zagranicznych dostawców. Kliknij i sprawdź!

  • Poznajmy się
    • O blogu
    • O Bidfood Farutex
  • Tematy
    • Produkty dla gastronomii
    • Trendy gastronomiczne
    • Techniki kulinarne
    • Wywiady, felietony
    • Marketing w gastronomii
    • Karta win
    • Zero waste w gastronomii
  • Rodzaje kuchni
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia francuska
    • Kuchnia hiszpańska
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Kuchnia nowoczesna
    • Kuchnia wegańska
    • Kuchnia wegetariańska
  • Popularne dania
    • Pizza
    • Sushi
    • Burgery
    • Makaron
  • Kontakt
  • Oferta Bidfood Farutex

Zorganizuj bezpieczny catering eventowy na każdą skalę! [10 kroków]

27-10-2021

Catering eventowy działa niezależnie od aktualnej sytuacji pandemicznej. W całej Polsce organizowane są większe i mniejsze wydarzenia, które wymagają kompleksowej obsługi: od starterów, przez słodkości, po zimne i ciepłe bufety. W jaki sposób zadbać o bezpieczeństwo jedzenia i gości podczas takich eventów? Zobacz nasze wskazówki na bezpieczny catering eventowy.

Bankiety, jubileusze, firmowe przyjęcia, wernisaże, promocje produktów i uroczyste gale… Catering eventowy jest potrzebny zarówno w organizacji kilkunastoosobowych imprez rodzinnych, jak i wielkich wydarzeń, które goszczą nawet kilkaset osób. I podczas każdego z tych eventów należy zadbać o bezpieczeństwo.

Organizacja imprez w obecnej sytuacji pandemicznej wiąże się ze spełnieniem wymogów reżimu sanitarnego. Po jakie produkty sięgnąć, jakie rozwiązania i procedury wdrożyć, które pozwolą na całkowicie bezpieczną organizację imprez? Przeczytaj!

Spis treści

  1. Bezpieczny catering eventowy: przygotowanie posiłków
  2. Bezpieczny catering eventowy dla gości
  3. Odpowiednia dieta prozdrowotna
Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Bezpieczny catering eventowy: przygotowanie posiłków 

1. Transparentność przede wszystkim! Zwłaszcza, jeśli chodzi o bezpieczeństwo żywności przy przygotowaniu posiłków. Zadbaj o to, aby spełniać standardy jakości zgodne z wytycznymi Państwowej Inspekcji Sanitarnej oraz zaleceniami WHO – i koniecznie komunikuj to podczas rozmów ze swoimi klientami.

2. Zorganizuj swoją kuchnię w taki sposób, aby pracownicy mogli pracować w stałych miejscach i w 1,5-metrowych odstępach od siebie – jeśli jest to możliwe. Przede wszystkim zapewnij jednak jednorazowe środki ochrony osobistej: rękawiczki, maseczki, czepki.

3. Restrykcyjnie przestrzegaj zasad higieny osobistej wśród swoich pracowników – w tym dbania o odpowiednią, czystą i – w razie potrzeby – ochronną odzież. Zwracaj uwagę, aby przed przygotowaniem każdego posiłku pracownicy myli ręce ciepłą wodą z mydłem przez przynajmniej 30 sekund, a także unikali kontaktu dłoni z twarzą. Przypominaj o stałych praktykach higienicznych, m.in. powstrzymywaniu się od kichania i kaszlenia w dłonie. 

Bezpieczny catering w pandemii - jak go zrealizować? - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

4. Zastanów się też, w jaki sposób dostawcy wchodzą z Tobą w interakcje. Czy możesz stworzyć strefę odbioru, w której towary będą przekazywane w sposób bezdotykowy? Zaplanuj dostawy żywności w taki sposób, aby dostawca nie wchodził do kuchni. Pomyśl o bezpiecznym miejscu, w którym produkty będą mogły być bezpiecznie przekazane. Przechowuj żywność prawidłowo, nie pozwól, aby surowa i gotowana żywność miały ze sobą kontakt. Upewnij się, że produkty zachowują daty ważności.

5. Proces przygotowania jedzenia został zakończony? Zastanów się, jak zadbać o bezpieczną dostawę na miejsce wydarzenia. Regularnie myj i dezynfekuj samochody chłodnicze, które zapewnią bezpieczny ciąg chłodniczy.

Bezpieczny catering eventowy dla gości

6. Przede wszystkim zaopatrz się w płyny do dezynfekcji rąk. Twoi goście powinni mieć możliwość zdezynfekować ręce przed rozpoczęciem jedzenia. Najlepiej, aby dozownik z odpowiednim płynem znalazł się przy wejściu, w obszarze sali jadalnej oraz przy wyjściu z toalet.

7. W środki ochrony osobistej powinna być także zaopatrzona cała obsługa kelnerska. Maseczki i rękawiczki jednorazowe to absolutny must-have – szczególnie jeśli kelnerzy wydają jedzenie przy stacjach z daniami na zimno i ciepło. W takiej sytuacji trzeba również zadbać o bieżącą dezynfekcję sprzętów oraz przestrzeganie odpowiednich odległości. Więcej o dezynfekcji w gastronomii przeczytasz w tekście „Dezynfekcja w gastronomii, czyli jak dbać o czystość”).

8. Jeśli wolisz jednak, aby goście samodzielnie częstowali się posiłkami, postaw na miniporcje. To najlepsze rozwiązanie – szczególnie, że na rynku są obecne ekologiczne pojemniki jednorazowe (więcej o ekologicznych materiałach opakowaniowych przeczytasz w tekście „Ekologiczne opakowania dla gastronomii – które wybrać”).

Organizujesz catering na eventy i chcesz ułatwić sobie pracę? Sprawdź naszą checklistę - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Odpowiednia dieta prozdrowotna

9. Chcesz pokazać swoim gościom, że dbasz zarówno o ich bezpieczeństwo, ale także zdrowie? Postaw na zbilansowane menu pełne warzyw, owoców i pełnowartościowych produktów. Dobrym pomysłem będzie wykorzystanie do swojego cateringu ryb i ryżu. Zobacz nasze podpowiedzi w tych tekstach:

  • „Jakie ryby do cateringu wybrać? Zobacz nasze propozycje dań”
  • „Który ryż do cateringu? Czyli krótko o ryżu brązowym i parboiled”

10. A może Twoi goście stawiają na wegańskie lub wegetariańskie jedzenie, dietę bezglutenową lub bezlaktozową? Zajrzyj do zakładki „Kuchnia wegetariańska” i „Kuchnia wegańska”, aby sięgnąć po więcej inspiracji oraz do tych dwóch artykułów:

  • „Dieta bez glutenu. Jak przygotować bezkonkurencyjne menu bezglutenowe?”
  • „Produkty i przepisy bez laktozy. Jak ułożyć bezlaktozowe menu?”
Bezpieczny catering w pandemii - jak go zrealizować? - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Pomimo wyzwań, jakie stawia przed branżą pandemia, możliwa jest kompleksowa obsługa eventów – o ile przestrzega się oczywiście wymogów reżimu sanitarnego. Skorzystaj z naszych wskazówek dotyczących bezpiecznego cateringu eventowego, aby zapewnić bezpieczną organizację wydarzeń na każdą skalę!

CateringKoronawirus
Udostępnij

Profile kuchni  / Trendy gastronomiczne

Może Cię też zainteresować

Oferta świąteczna – Jak ją promować? 5 pomysłów do wprowadzenia od zaraz
06-12-2021
Catering na eventy – checklista organizacyjna. Jak ułatwić sobie pracę?
13-07-2021
Jak wybrać piec do gastronomii? Kilka wskazówek
01-06-2021
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Kategorie

    • Bez kategorii
    • Gastronomia na bieżąco
    • Karta win
    • Marketing w gastronomii
    • Produkty dla gastronomii
    • Profile kuchni
    • Techniki kulinarne
    • Trendy gastronomiczne
    • Wywiady, felietony
  • Śledź nas w social mediach

  • Bidfood Farutex

    Oferta Bidfood Farutex

    Bidfood Farutex jest ogólnopolskim dostawcą rozwiązań i produktów dla gastronomii. W swojej ofercie posiada 10 tys. produktów polskich i zagranicznych dostawców. Kliknij i sprawdź!



  • Wprowadź swój adres e-mail, aby otrzymywać nasz newsletter!


  • Najnowsze posty

    • Ryby od rana do wieczora. Poznaj trendy i pomysły na ryby w menu
      10-03-2023
    • Waste management, czyli 7 kroków do ograniczenia strat żywności
      02-03-2023
    • Gotowe desery dla gastronomii. Jakie słodkości wybierają goście i jak łączyć desery z winem – poznaj nasze wskazówki
      22-02-2023
    • Rodzaje pizzy – przewodnik po smakach Włoch
      09-02-2023
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

© Copyright Farutex Sp. z o.o.