Coraz więcej konsumentów decyduje się na jedzenie śniadań poza domem. Już w 2018 r. w raporcie przygotowanym przez Żabkę można było przeczytać, że co trzeci Polak jada poza domem. A jedzenie śniadań w lokalach gastronomicznych staje się z każdym rokiem coraz bardziej popularne. Zastanawiasz się, jakie menu śniadaniowe sprosta oczekiwaniom Twoich klientów, a jednocześnie wpisze się w panujące trendy? Przychodzimy z dawką kulinarnych inspiracji na dobry początek dnia.
Oczywiście w menu śniadaniowym wciąż mile widziane są jajecznice, omlety, tosty i naleśniki. Klasyczna kuchnia bowiem zawsze znajdzie swoich entuzjastów. Nowoczesne menu śniadaniowe zmienia się jednak z trendami. Co ważne zawsze warto kierować się sezonowością. To ona powinna podpowiadać kierunek zmian w menu śniadaniowym.
W tym artykule skupimy się na oryginalnych pomysłach oraz ciekawych, modnych zestawieniach w menu śniadaniowym. A na warsztat weźmiemy menu śniadaniowe z pieczywem w roli głównej. Niebanalne pasty do kanapek, pomysły na bajgle, oryginalne croissanty. Zainspiruj się i odśwież swoje menu śniadaniowe.
Spis treści
1. Pomysł na menu śniadaniowe? Pasty kanapkowe!
2. Bajgle w menu śniadaniowym – celebryci wśród pieczywa
3. Croissant – sprawdzony pomysł na menu śniadaniowe
Pomysł na menu śniadaniowe? Pasty kanapkowe!
W menu śniadaniowym warto stawiać na różnego rodzaju pasty. Pasta jajeczna, choć bardzo lubiana, coraz częściej ustępuje miejsca nowym, ciekawym smakom? Oto kilka świeżych pomysłów, które zdobyły uznanie gości:
- Pasta z bobu – z dodatkiem cytryny i czosnku. Wspaniała w swej prostocie!
- Pasta z fasoli – nazywana również wegańskim smalcem. Powstaje na bazie białej fasoli, cebuli z dodatkiem jabłka, majeranku, jałowca, soli i pieprzu. To jeden z najczęstszych wyborów wegan.
- Pasta z pieczarek – przygotowana na bazie twarożka (lub kremowego mascarpone), cebuli, czosnku i przypraw. Wyróżnia ją delikatny, oryginalny smak.
- Pasta z awokado – w różnych wersjach. Można przygotować ją z dodatkiem jajka, ale także łososia czy tradycyjnego guacamole – z odrobiną soku z limonki, czerwoną cebulą i przyprawami.
- Pasta z wędzonego tofu i pieczonej papryki – upieczone i obrane ze skórki papryki wystarczy zblendować z wędzonym tofu, tahini, sosem sojowym, czosnkiem, sokiem z cytryny i przyprawami. Doskonale smakuje z dodatkiem oliwek.
- Pasta z twarożku – i nie chodzi jedynie o twarożek ze szczypiorkiem. Twarożek w menu śniadaniowym bowiem niejedno ma imię. Możesz zaproponować go swoim gościom z dodatkiem oliwek, koperku, wędliny, wędzonej makreli.
- Pasta z ciecierzycy, jabłek i… śliwek – do odpowiednio przygotowanej ciecierzycy wystarczy dodać podduszone, starte jabłka oraz cebulą i pokrojone na małe kawałki wędzone śliwki. Wszystko należy dokładnie zmiksować. Majeranek i odrobina cukru (dodane jeszcze podczas duszenia się składników) wspaniale podkreślą smak pasty.
- Pasta z czerwonej fasoli z miętą – to niezwykle ciekawe połączenie cieszy się sporym zainteresowaniem wśród restauracyjnych gości. Jest banalna w przygotowaniu – wystarczy do fasoli dodać suszone pomidory, świeżą miętę, odrobinę oliwy i przyprawy według uznania.
Idealnym dodatkiem do past będą mikroliście. Nie tylko doskonale smakują, ale także nadają potrawie lekkiego, świeżego i zdrowego wyglądu. Mikroliście są obecnie jednym z wiodących trendów – warto je zatem włączyć w menu śniadaniowe. Więcej o nich przeczytasz w naszym artykule: „Mikroliście – piękne, pyszne i zdrowe. Sprawdź nasz przewodnik i poznaj je bliżej”.
Bajgle w menu śniadaniowym – celebryci wśród pieczywa
Bajgle kojarzą się z tradycją, w końcu Polska może się poszczycić długą historią ich wypiekania. Jednocześnie ze względu na obecność w najnowszych trendach, a także skojarzenia z amerykańskimi śniadaniami lub lunchami, są aktualnie modnym, nowoczesnym i popularnym rozwiązaniem w menu śniadaniowym. Ta rozbieżność w postrzeganiu bajgla sprawia, że stanowią idealną ofertę w restauracjach nowoczesnych, jak i tych, które swoim gościom serwują tradycyjne smaki.
- Bajgle z jajkiem sadzonym – smaczny pomysł na śniadanie i hit menu śniadaniowego wielu restauracji. Można przygotować go też w wersji z boczkiem. Jest prosty w przygotowaniu i wygląda efektownie. Wystarczy warstwowo ułożyć na przekrojonym pieczywie: sos, boczek, jajko. Goście będą zachwyceni.
- Bajgle z awokado – menu śniadaniowe nie może obejść się bez tej pozycji. Połączenie kremowego serka i awokado jest niezwykle pożywne i pyszne. Możesz zaproponować swoim gościom ten przysmak podany z jajkiem w koszulce.
- Bajgle z serem camembert i orzechami – ta oryginalna wersja klasycznej kanapki z pewnością znajdzie grono miłośników. Sałata lub mikroliście, a także odrobina miodu wzbogacą doznania smakowe Twoich gości.
- Bajgle z gruszką i figą – bajgiel, gruszka, konfitura figowa, kozi ser, karmelizowana cebula to propozycja śniadania, które przyciągnie do Twojego lokalu entuzjastów pysznych, oryginalnych połączeń.
- Bajgle z łososiem, kremowym serkiem i koperkiem – klasyka gatunku w menu śniadaniowym. Połączenie tych smaków jest jednym z najczęściej wybieranych przez restauracyjnych gości.
- Bajgle w stylu śródziemnomorskim (z bakłażanem i pesto) – to nieoczywiste połączenie wyniesie Twoje restauracyjne bajgle na wyższy poziom. Doskonale sprawdzi się tu pesto z rukoli, a grillowanego bakłażana z powodzeniem możesz zastąpić np. cukinią czy podsmażonymi z cebulą pieczarkami. Zaskocz swoich gości oryginalnymi pomysłami w menu śniadaniowym.
- Bajgle na słodko – z masłem orzechowym, bananem, sezonowymi owocami i miodem. Ta propozycja to pozycja obowiązkowa w menu śniadaniowym.
Croissant – sprawdzony pomysł na menu śniadaniowe
Menu śniadaniowe nie może obejść się bez croissanta. To sprawdzony sposób na śniadanie w restauracji. Kreuj niesamowite dania, stosując różnorodne dodatki. Takie oryginalne połączenia to wabik na klientów. Twórz zatem zestawienia, jakich nie spotka się wszędzie. Inspiracje? Oto one:
- Croissant z kurczakiem – opcja bardzo sycąca, doskonale smakuje w wersji na ciepło, jak i na zimno (np. z pieczenią z drobiu).
- Croissant z jajkiem i boczkiem – wersje, w jakich ta propozycja pojawi się w menu śniadaniowym, można modyfikować. Dobrym pomysłem jest np. podanie rogalika z jajecznicą w środku.
- Croissant z fetą i szpinakiem – doskonałe połączenie słonego sera i świeżego szpinaku to gotowy przepis na restauracyjny sukces. Dodatek świeżych warzyw, np. pomidorów doda tej propozycji jeszcze więcej świeżości.
- Croissant z mozzarellą i bazylią – klasyczne połączenie podane w croissancie to wariacja na temat znanych i lubianych połączeń smakowych.
- Croissant z niebieskim serem i owocami – doskonale sprawdzi się w wersji z gruszką czy figami, ale możliwości jest o wiele więcej – warto zmieniać dodatki wraz z sezonem.
- Croissant z serem pleśniowym i żurawiną – doskonałe połączenie smaku słonego i delikatnej słodyczy. Ser pleśniowy można zastąpić oscypkiem.
Słodki croissant – stały bywalec w menu śniadaniowym
Croissanty na słodko to najbardziej popularna wersja podania rogalików z ciasta francuskiego w menu śniadaniowym. Nie oznacza to jednak, że musi być nudna. Skorzystaj z naszych pomysłów.
- Croissant lawa – dla wielu gości taka propozycja w menu śniadaniowym to pomysł na idealny początek dnia. Ciepła czekolada wypływająca ze środka lub płynny krem podany z croissantem wygląda bardzo apetycznie i skusi niejednego klienta.
- Croissant z jabłkiem i cynamonem – odświeżona wersja szarlotki, która będzie wyglądała idealnie w menu śniadaniowym.
- Croissant z puree z dyni – świetny pomysł na podkreślenie sezonowości w restauracji. Idealna propozycja do jesiennego menu.
Świetnym dodatkiem do tego kruchego rogalika będą różnego rodzaju konfitury. Jeżeli są wytwarzane w restauracyjnej kuchni – punkt dla Twojego lokalu! Więcej o wyrobach własnych w restauracji przeczytasz w tekście Zestawy DIY z restauracji. Czy warto mieć je w swojej ofercie?
W ofercie e-bidfood.pl znajdziesz szeroki wybór produktów potrzebnych do stworzenia idealnego menu śniadaniowego. Skorzystaj z naszego systemu. Zamawiaj szybko, wygodnie i o każdej porze.