Jak przygotować śniadanie na dowóz? Kluczem do sukcesu jest dobór odpowiednich składników, m.in. wysokojakościowych bułek, croissantów, bajgli, ale też warzyw, owoców, soków… Sprawdź, jak przygotować pyszne menu śniadaniowe!
Z powodu pandemii rynek śniadaniowy mocno się przeobraża. Wielu konsumentów zmieniło swój styl pracy, np. przechodząc na pracę zdalną czy hybrydową, więc zwykle nie mają czasu na śniadanie. Jak wynika z raportu „Nawyki żywieniowe Polaków” z września 2020 r., aż 46 proc. pracujących Polaków zaczyna nieefektywnie dzień z powodu zbyt późnego jedzenia śniadań (co ciekawe, 16 proc. drugiego śniadania nie jada wcale). Zmniejsza się więc ilość czasu, którą mogą poświęcić na zjedzenie pożywnego posiłku – i tu właśnie rodzi się potrzeba śniadania na dowóz.
Jeśli szukasz kolejnego sposobu na zwiększenie swojej oferty na wynos, to śniadanie może być dobrym rozwiązaniem. Jak wprowadzić do swojego menu śniadania na dowóz? Oto miniprzewodnik.
Spis treści
- Śniadanie na dowóz a analiza rynku
- Menu is the key!
- Media społecznościowe – daj poznać swoje śniadanie na dowóz
Śniadanie na dowóz a analiza rynku
Zacznij od przeanalizowania swojej grupy docelowej. Swoje menu dostosuj w zależności od tego, kto jest Twoim głównym klientem – inne nawyki śniadaniowe mają millenialsi, a inne pokolenie Z. Każda z tych grup inaczej „konsumuje” media społecznościowe, ma też więc inne potrzeby. Możesz oczywiście postawić na tzw. klasyki, ale takie śniadanie może być nudne dla młodszych gości.
Zupełnie inne wybory śniadaniowe będą miały też osoby, które dbają o dietę, cierpią z powodu nietolerancji pokarmowych lub są weganami. Z myślą o ich potrzebach możesz łączyć smaki w swojej kuchni i dać kilka opcji do wyboru. Najważniejsze jednak postawić na takie menu śniadaniowe, które nie jest nudne. Daj się ponieść swojej wyobraźni!
Menu is the key!
Na rynku jest ogromna ilość produktów śniadaniowych, które możesz wprowadzić do swojego menu. Co będzie „strzałem w dziesiątkę”? Z pewnością zdrowe opcje śniadaniowe – bazujące na owocach i warzywach, produktach pełnoziarnistych, zdrowych tłuszczach i białku.
Postaw na kolorowe smoothies, naleśniki z mąki gryczanej lub ze spiruliną, domową granolę, pudding z nasion chia z owocami. A skoro w dobie pandemii trudno o zagraniczne wakacje, zaproponuj swoim gościom kanapki inspirowane smakami świata: z serem halloumi, serem Pecorino Toscano, guacamole, chorizo, serem Manchego albo pesto. Tym, którzy lubią się delektować śniadaniem na ciepło, zaserwuj szakszukę lub focaccię (np. tematyczną, przypominającą obraz).
Oto kilka propozycji optymalnej karty menu, które oferują śniadanie na dowóz:
- klasyczne śniadania w nowej odsłonie – bazą są tradycyjne produkty śniadaniowe (pieczywo, jajka, masło, sery, wędliny, kiełbaski, warzywa, herbaty, kawy), ale z nowoczesnym twistem
- boxy śniadaniowe – bogate w kanapki premium i ich wersje mini dla dzieci, opcje roślinne czy wegańskie
- śniadanie zakręcone w słoiku – tutaj możesz zaserwować owsianki, jogurty, granolę, pudding z nasion chia ze świeżymi owocami
- śniadania „na słodko” – croissanty, pancakes, naleśniki, gofry
Media społecznościowe – daj poznać swoje śniadanie na dowóz
Gdy już stworzysz pyszne menu śniadaniowe, nie zapomnij pokazać go w swoich mediach społecznościowych. Napisz do swoich stałych klientów informację o nowej opcji w dowozie, dorzucając zniżkę na pierwsze zamówienie. Zrób też kilka ładnych zdjęć swoich propozycji śniadaniowych. To będzie strzał w dziesiątkę!