• Logo blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Kategorie

    • Bez kategorii
    • Gastronomia na bieżąco
    • Karta win
    • Marketing w gastronomii
    • Produkty dla gastronomii
    • Profile kuchni
    • Techniki kulinarne
    • Trendy gastronomiczne
    • Wywiady, felietony
  • Strony

    • Kontakt
    • O Bidfood Farutex
    • O blogu
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Śledź nas w social mediach

  • Bidfood Farutex

    Oferta Bidfood Farutex

    Bidfood Farutex jest ogólnopolskim dostawcą rozwiązań i produktów dla gastronomii. W swojej ofercie posiada 10 tys. produktów polskich i zagranicznych dostawców. Kliknij i sprawdź!

  • Poznajmy się
    • O blogu
    • O Bidfood Farutex
  • Tematy
    • Produkty dla gastronomii
    • Trendy gastronomiczne
    • Techniki kulinarne
    • Wywiady, felietony
    • Marketing w gastronomii
    • Karta win
    • Zero waste w gastronomii
  • Rodzaje kuchni
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia francuska
    • Kuchnia hiszpańska
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Kuchnia nowoczesna
    • Kuchnia wegańska
    • Kuchnia wegetariańska
  • Popularne dania
    • Pizza
    • Sushi
    • Burgery
    • Makaron
  • Kontakt
  • Oferta Bidfood Farutex

Veganuary – poznaj fenomen akcji i wprowadź jej elementy do swojej restauracji

26-01-2022

Dieta roślinna bije rekordy popularności. Już prawie jedna piąta Polaków to wegetarianie. Nie dziwi zatem fakt, że coraz więcej restauracji promuje wegetariańskie jedzenie. Jedną z akcji, która zdobyła świat gastronomii, jest Veganuary. Zobacz, jak promować zdrową dietę w swoim lokalu – nie tylko w styczniu.

Styczeń to czas postanowień. Wielu restauracyjnych gości chce rozpocząć nowy rok ze zdrowymi nawykami. Jednym z najczęstszych celów stawianych sobie przez konsumentów jest rezygnacja z jedzenia mięsa. I w tym momencie do restauracji wkracza ze swoją misją Veganuary.

Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Spis treści

1. Co to właściwie jest Veganuary?

  • Veganuary – cel

2. Veganuary w restauracji

3. Jak komunikować Veganuary?

4. Roślinnie – do syta, bez nudy

Co to właściwie jest Veganuary?

Nazwa „Veganuary” to połączenie słów: wegański (vege) i styczeń (January). Pod taką nazwą funkcjonuje też brytyjska fundacja, która co roku (od 2014) organizuje wyzwanie, propagujące dietę roślinną. Nakłania tym samym konsumentów do życia według zasad diety wegańskiej przez cały styczeń. Po zapisaniu się, uczestnicy akcji otrzymują stałą dawkę motywacji i wskazówki, dzięki którym łatwiej zaadaptują się do nowego sposobu odżywiania. Są to jadłospisy czy przepisy na wegańskie posiłki z listą zakupów.

Pierwszego roku w wyzwaniu wzięło udział niespełna 3,5 tys. osób, a w 2021 r. – już 600 tys., w tym wielu celebrytów, czyniąc tę akcję światowym fenomenem.

Wielu ludzi, zauważając pozytywne zmiany w funkcjonowaniu organizmu i poprawę samopoczucia, postanawia przedłużyć wegański styczeń o kolejne miesiące. Średnio w postanowieniu pozostaje ponad połowa biorących udział w Veganuary ochotników.

Oferujesz w swoim lokalu doskonałe dania kuchni roślinnej? Veganuary to szansa, by skutecznie je wypromować!

Wprowadź Veganuary do swojej restauracji - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Veganuary – cel

Polacy zamawiają coraz więcej dań roślinnych. Jak wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie portalu Pyszne.pl – „Polacy o kuchni wegańskiej 2022” – w 2021 r. nasi rodacy zamówili prawie o połowę dań wegetariańskich i wegańskich więcej niż rok wcześniej, a aż 63% Polaków świadomie wybiera z menu dania bez mięsa. Te liczby mówią same za siebie. Wielki boom na kuchnię roślinną to teraźniejszość, ale też najbardziej prawdopodobny scenariusz na najbliższe lata.

Restauratorzy powinni iść z duchem czasów, a przede wszystkim potrzebami gości. To dlatego akcje takie jak Veganuary mają sens, również w lokalach.

Veganuary w restauracji

W ostatnich latach obserwujemy, jak poszerza się oferta wegetariańska w restauracjach. W wielu lokalach (nie tylko tych specjalizujących się w kuchni roślinnej) jest niemal równorzędna z menu zawierającym składniki pochodzenia zwierzęcego. Restauratorzy, reagując na noworoczne postanowienia swoich gości, wprowadzają specjalne karty z atrakcyjnymi, lżejszymi daniami. Ty również możesz podkreślić swoją znajomość najnowszych trendów, poszerzając i udoskonalając dania kuchni roślinnej. Veganuary jest ku temu doskonałą okazją!

Zastanawiasz się, jak wyróżnić dania roślinne w restauracji? Przeczytaj nasz artykuł: „Vegan nie tylko dla wegan. Jak wyróżnić dania wegańskie w menu restauracji?”.

Wprowadź Veganuary do swojej restauracji - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Jak komunikować Veganuary?

Postaw na media społecznościowe! Z początkiem stycznia to właśnie tam rozpoczęły się dyskusje na temat tej inicjatywy. Zorganizuj własne wyzwanie, nawiązujące do popularnego wyzwania. Zaproponuj gościom premiery nowych dań kuchni roślinnej, możesz nawet zorganizować zbieranie punktów za zamówienia dań wegańskich. Veganuary nie musi też kończyć się w styczniu! Zaangażuj swoich gości i bawiąc się wraz z nimi, promuj swoją restaurację. Publikuj w social mediach porady i ciekawostki dotyczące kuchni wegańskiej. Przyciągaj nowych gości, kreując przyjazny weganom i wegetarianom wizerunek restauracji.

Wprowadź Veganuary do swojej restauracji - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Roślinnie – do syta, bez nudy

Polacy postrzegają kuchnię roślinną nie tylko jako modę, ale coraz wyraźniej dostrzegają też jej aspekt zdrowotny. Cenią ją za różnorodność i głęboki smak. Już jakiś czas temu restauracyjni goście przekonali się, że dania wegańskie to nie tylko lekkie (często niewystarczająco sycące) sałatki. Dania roślinne mogą i, jak najlepiej widać w wielu restauracjach, są niezwykle pożywne. Warto podkreślać ten fakt! To z pewnością przekona nieprzekonanych do spożywania większej ilości warzyw i owoców.

Wśród sycących dań roślinnych, które idealnie wpiszą się w koncepcje Veganuary są np. burgery w wersji wegańskiej, makarony z sosami grzybowymi, gołąbki z kaszą i pieczarkami, strudle, tarty z warzywami, falafel, kremowe zupy. Warto przy tym wykorzystywać również wegańskie odpowiedniki popularnych składników. Możliwości są nieograniczone, a wegańskie potrawy, przez to, że są bardzo sycące, pokochają nawet zagorzali mięsożercy! Udowadniaj gościom, że świat warzyw i owoców to bogactwo smaków, ale też sprawdzony sposób na głód.

Wprowadź Veganuary do swojej restauracji - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Wszystkie produkty do wegańskich (i nie tylko) dań do swojej restauracji znajdziesz w naszym systemie e-bidfood.pl.

HorecaKuchnia wegańskaMenuRestauracja
Udostępnij

Trendy gastronomiczne

Może Cię też zainteresować

Jakie wino do owoców morza? Przewodnik dla szefów kuchni
07-02-2025
5 pomysłów na Black Friday w gastronomii. Sprawdź!
13-11-2024
Jak przygotować gęś – tradycyjnie czy orientalnie? Trendy na gęsinę w Twoim menu
23-10-2024
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Kategorie

    • Bez kategorii
    • Gastronomia na bieżąco
    • Karta win
    • Marketing w gastronomii
    • Produkty dla gastronomii
    • Profile kuchni
    • Techniki kulinarne
    • Trendy gastronomiczne
    • Wywiady, felietony
  • Śledź nas w social mediach

  • Bidfood Farutex

    Oferta Bidfood Farutex

    Bidfood Farutex jest ogólnopolskim dostawcą rozwiązań i produktów dla gastronomii. W swojej ofercie posiada 10 tys. produktów polskich i zagranicznych dostawców. Kliknij i sprawdź!



  • Wprowadź swój adres e-mail, aby otrzymywać nasz newsletter!


  • Najnowsze posty

    • Jakie wino do owoców morza? Przewodnik dla szefów kuchni
      07-02-2025
    • 5 pomysłów na Black Friday w gastronomii. Sprawdź!
      13-11-2024
    • Jak przygotować gęś – tradycyjnie czy orientalnie? Trendy na gęsinę w Twoim menu
      23-10-2024
    • Wellbeing w profesjonalnej kuchni – jak dbać o dobrostan pracowników gastronomii
      01-10-2024
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

© Copyright Farutex Sp. z o.o.