Planujesz wprowadzić kilka roślinnych dań do swojego menu, ale nie wiesz, od czego zacząć? Pomysłów na to, jak przygotować szybki wegański obiad, jest wiele. Poznaj jeden produkt, który pomoże Ci rozpocząć przygodę z bezmięsną dietą w gastronomii!
Dieta oparta na roślinach na początku może wydawać się trudna do opanowania, ale to tylko pozory. Są setki produktów dla wegan i wegetarian, które pomogą Ci stworzyć pełnowartościowe, roślinne menu. Jeśli nie wiesz, gdzie zacząć, polecamy na początek dwa teksty: „Produkty wege dla gastronomii, czyli nie tylko sojowe kiełbaski” oraz „Gastronomia i fleksitarianizm. Jakie produkty pomogą Ci włączyć trend do menu?”.
Jeśli jednak szukasz czegoś pewnego, bazowego produktu, który zapewni powtarzalność asortymentu, sprawdź nasze rozwiązanie.
Spis treści
- Sposób na szybki wegański obiad? Vegebaza!
- Wegańskie danie główne bez mięsa
- Roślinne propozycje na szybki wegański obiad
Sposób na szybki wegański obiad? Vegebaza!
Vegebaza to roślinna baza do potraw o delikatnym smaku. Jej teksturę budują płatki lniane i owsiane oraz mąka gryczana, z ciecierzycy i dyni. Smak zaś warzywa (seler, marchew, pasternak, cebulę, pietruszkę, por) oraz przyprawy, w tym kurkuma, czosnek, tymianek, kozieradka, lubczyk, rozmaryn czy majeranek. Ma wysoką wydajność (2,3 kg masy z 1 kg), wykorzystasz ją też na wiele różnych sposobów.
Sposób przygotowania jest naprawdę prosty: do 1 kg vegebazy wystarczy dodać 1,2 l letniej wody i 100 ml oleju. Następnie dokładnie wymieszać i pozostawić pod przykryciem na 30 min. Tak przygotowana masa posiada naprawdę wiele możliwości zastosowań. Zobacz kilka z nich.
Wegańskie danie główne bez mięsa
Zacznijmy od alternatyw mięsa dla fleksitarian i wegetarian. Możesz sięgnąć po gotowe substytuty najpopularniejszych mięsnych dań, ale vegebaza ma nad nimi ogromną przewagę: jest uniwersalna, ponieważ sprawdzi się jako podstawa do przygotowania nie jednego, a wielu roślinnych potraw.
Burgery
Dodaj do nich ciekawe dodatki (o światowych dodatkach do burgera przeczytasz w tekście „25 pomysłów na dodatki do burgera inspirowane smakami świata”), wegański ser i voilá! Z 1 kg vegebazy przygotujesz ok. 28 sztuk burgerów po 80 g.
Kotlety
Najlepiej będą smakować po dodaniu do masy kawałków warzyw, np. fasoli edamame, marchewki czy brokułu. Pobaw się smakiem i znajdź swoją ulubioną kompozycję. Z 1 kg vegebazy przygotujesz ok. 21 sztuk kotletów po 110 g + panierka.
Sznycle
Wegetariańska wersja sznycla po wiedeńsku? Dlaczego nie! Vegebaza będzie dobrym rozwiązaniem. Możesz też przygotować wersję wegańską, rezygnując z jajka i masła. Zastąp je sałatką z chrupiących warzyw.
Klopsiki
Polacy kochają klopsy w sosie koperkowym, jako dodatek do ziemniaków czy z sosem żurawinowym. Dzięki vegebazie te małe kuleczki będą pełne smaku. Z 1 kg produktu przygotujesz 46 sztuk po 50 g.
Nuggetsy
100% w wersji roślinnej – nie będą nawiązywać do mięsa smakiem, a jedynie kształtem. To świetna propozycja na szybki wegański obiad. Z 1 kg vegebazy powstanie 57 szt. nuggetsów po ok. 40 g + panierka.
Pasztet
Wystarczy, że wyrobioną masę zapieczesz w foremce. Oczywiście możesz też dodać kilka korzennych warzyw.
Roślinne propozycje na szybki wegański obiad
Vegebaza sprawdzi się jednak nie tylko jako substytut dla mięsa dla fleksitarian. Możesz wykorzystać ją również do takich potraw, jak:
Falafele
Wystarczy, że dodasz do vegebazy mąkę z ciecierzycy w proporcji 1:1. Usmażone na roślinnym tłuszczu będą świetną propozycją street foodową dla wegan.
Pierogi
Roślinny farsz do pierogów? Dlaczego nie! Dla bardziej wyrazistego smaku dodaj np. szpinak czy brokuł.
Placki
Konsystencją będą przypominały placki ziemniaczane lub z cukinii. Podaj je z sosem lub wegańską śmietaną.
Zupy i sosy – jako zagęszczacz
Sprawdzi się jako tradycyjna zasmażka, a jednocześnie doda odrobinę warzywnego smaku.
A Ty, jak wykorzystasz vegebazę w swojej kuchni?