Czy produkty wege dla gastronomii stanowią klucz do sukcesu restauracji? Na to wskazują trendy rynkowe. Zwiększająca się oferta wegańskich i wegetariańskich produktów pokazuje jedno: wybranie diety roślinnej nie oznacza utraty jakichkolwiek dań i smaków z menu. Jakie więc nowości czekają na restauratorów?
Gulasz, pasztet, burgery, sushi, kotlety, gołąbki, bigos, smalec, a nawet tort Pavlova – wszystkie te dania można przygotować w wersji wegetariańskiej albo wegańskiej. Diety bazujące na roślinach stają się w polskich restauracjach coraz bardziej popularne.
Już dzisiaj szefowie kuchni decydują się zarówno na wkładki z kilkoma daniami wege, jak i otwarcie całego lokalu z roślinnym menu. Jak pokazują trendy, to całkiem słuszna praktyka.
Spis treści
- Produkty wege dla gastronomii coraz popularniejsze
- Wegetariańskie mięso
- Wegetariański nabiał
- Desery wege
- Pasty i sosy wegetariańskie
- Produkty wege dla gastronomii – ciąg dalszy nastąpi
Produkty wege dla gastronomii coraz popularniejsze
Powodów, dla których konsumenci odwracają się od mięsa, jest wiele: troska o własne zdrowie, dobrostan i prawa zwierząt, wpływ na środowisko… Analitycy rynku gastronomicznego zauważają, że w związku z tym na znaczeniu rosną trzy nurty żywieniowe: fleksitarianizm (który stawia na przewagę warzyw i owoców nad mięsem), wegetarianizm (rezygnujący z mięsa) i weganizm (rezygnujący z mięsa i produktów odzwierzęcych). Jak więc myśląc o tych trzech grupach, wprowadzić produkty roślinne do restauracyjnego menu? Jest kilka sposobów:
- zwiększyć udział warzyw i owoców w daniach, nawet tych mięsnych (z czego z pewnością będą zadowoleni fleksitarianie),
- wprowadzić do menu nowoczesne dania bazujące w 100% na warzywach i owocach,
- przyrządzić wersję wegetariańską / wegańską dania bazującego na mięsie lub produktach odzwierzęcych.
I właśnie w kontekście tego ostatniego punktu rynek rozwija się najszybciej. Mówi się, że w Polsce prekursorem trendu na wegemenu w restauracjach jest pokolenie millenialsów (urodzonych w latach 80. i 90.), ale przecież na jadłospisy roślinne przechodzą też osoby starsze.
Dlatego produkty wege dla gastronomii to bardzo szeroka i wielopoziomowa półka – dopasowana do wszystkich powyższych nurtów żywieniowych. Jakich nowości szukać na rynku?
Wegetariańskie mięso
Brzmi jak zaprzeczenie? W żadnym razie! Nie chodzi też o tofu ani kotlety z boczniaka. To produkty na bazie roślin, które smakują i wyglądają dokładnie tak, jak mięso. Zostały stworzone z myślą o miłośnikach mięsa, którzy chcą ograniczyć jego konsumpcję.
Zwykle występują w roli gotowych kotletów, nuggetsów, mięsa mielonego, klopsów, kiełbasek czy parówek. To świetne rozwiązanie dla gastronomii, ponieważ oszczędza czas – opracowanie idealnej receptury na „mięso sojowe” to mocno czasochłonna inicjatywa. Dania na ich bazie (burgery, makarony, hot-dogi, wrapy, sosy) będą równie smaczne, co dania mięsne.
![Produkty wege dla gastronomii - burger](https://blog.bidfood.pl/wp-content/uploads/2020/08/Burger-Unsplash-1024x684.jpg)
Wegetariański nabiał
Tę sekcję tworzą m.in. mleko, jogurty czy sery. Dla kogo? Oczywiście tych, którzy całkowicie zrezygnowali ze spożywania produktów odzwierzęcych, ale i po prostu poszukiwaczy nowych smaków.
Bazą jest napój roślinny, czyli „mleko” kokosowe, sojowe, ryżowe albo owsiane, które świetnie smakuje też zarówno sauté, jak i w kawie, owsiance czy naleśnikach. Jogurty można dostać nie tylko w naturalnych smakach, ale także owocowych. Sery? Producenci upodobniają ich smaki do znanej wszystkim goudy, mozzarelli czy cheddara.
![Produkty wege dla gastronomii - mleko owsiane](https://blog.bidfood.pl/wp-content/uploads/2020/08/Mleko-owsiane-maliny-owsianka-Unsplash-1024x826.jpg)
Desery wege
Lody roślinne to tylko początek! Półkę wegetariańskich słodkości budują także galaretki na bazie agaru, puddingi i budynie z „mleka” roślinnego, a nawet ciasta. Producenci prześcigają się w tej kategorii, ponieważ zapotrzebowanie jest olbrzymie.
Chcesz piec ciasta wegańskie samodzielnie? Sięgnij po nasiona chia, tapioka, orzechy, siemię lniane, mąkę z ciecierzycy czy aquafabę. A może wolisz sięgać po gotowe ciasta? Tutaj wybór smaków też jest spory: cytrynowe, truskawkowe, bananowo-porzeczkowe…
![Produkty wege dla gastronomii - deser](https://blog.bidfood.pl/wp-content/uploads/2020/08/Weganizm-weganski-deser-cytrusy-grejpfrut-Unsplash-1024x683.jpg)
Pasty i sosy wegetariańskie
Ajvar, baba ghanoush, pepperonata, hummus, guacamole – te i wiele innych wegańskich past zdobyły serce konsumentów na całym świecie. Powoli w gastronomicznych ofertach pojawiają się też sosy i różnego rodzaju smarowidła, które tradycyjnie wegańskie nie są, np. smalec czy majonez.
Roślinne pasty i sosy chcesz wykorzystać np. do burgerów? Znajdziesz również wegańskie bułki.
![Wegetariańska żywność - sos, dip](https://blog.bidfood.pl/wp-content/uploads/2020/08/Weganizm-weganski-dip-warzywa-awokado-Unsplash-1024x768.jpg)
Produkty wege dla gastronomii – ciąg dalszy nastąpi
Jak bardzo chłonny trendu wegańskiego jest rynek, pokazują statystyki. Z danych, które udostępnia Google, wynika, że od 2016 do 2018 roku ilość wyszukań hasła „weganizm” wzrosła o 35%. Europa jest największym rynkiem substytutów mięsa – europejski wolumen stanowi aż 39% światowej sprzedaży.
Co z Polską? Jak informuje „Rzeczpospolita”, na dietę wegańską i wegetariańską zdecydowało się już milion Polaków, a kolejne dwa miliony rozważają taką zmianę. Już w 2018 r. serwis Happy Cow umieścił Warszawę wśród 10 najbardziej prowegańskich miast na świecie (obok Nowego Jorku, Paryża, Tel Awiwu, Londynu czy Berlina).
A czy Twoja restauracja jest gotowa na wegerewolucję?
PS Łap pomysły na trzy wegetariańskie dania: przystawkę, danie główne i deser.
- Zielony ogórek z tofu marynowanym w pomarańczy
- Makaron pappardelle z szafranem, kremem z migdałów i wędzonego bakłażana
- Seler z sorbetem z zielonego jabłka i tymiankiem