• Logo blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Kategorie

    • Bez kategorii
    • Gastronomia na bieżąco
    • Karta win
    • Marketing w gastronomii
    • Produkty dla gastronomii
    • Profile kuchni
    • Techniki kulinarne
    • Trendy gastronomiczne
    • Wywiady, felietony
  • Strony

    • Kontakt
    • O Bidfood Farutex
    • O blogu
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Śledź nas w social mediach

  • Bidfood Farutex

    Oferta Bidfood Farutex

    Bidfood Farutex jest ogólnopolskim dostawcą rozwiązań i produktów dla gastronomii. W swojej ofercie posiada 10 tys. produktów polskich i zagranicznych dostawców. Kliknij i sprawdź!

  • Poznajmy się
    • O blogu
    • O Bidfood Farutex
  • Tematy
    • Produkty dla gastronomii
    • Trendy gastronomiczne
    • Techniki kulinarne
    • Wywiady, felietony
    • Marketing w gastronomii
    • Karta win
    • Zero waste w gastronomii
  • Rodzaje kuchni
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia francuska
    • Kuchnia hiszpańska
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Kuchnia nowoczesna
    • Kuchnia wegańska
    • Kuchnia wegetariańska
  • Popularne dania
    • Pizza
    • Sushi
    • Burgery
    • Makaron
  • Kontakt
  • Oferta Bidfood Farutex

Produkty wege dla gastronomii, czyli nie tylko sojowe kiełbaski

20-08-2020

Czy produkty wege dla gastronomii stanowią klucz do sukcesu restauracji? Na to wskazują trendy rynkowe. Zwiększająca się oferta wegańskich i wegetariańskich produktów pokazuje jedno: wybranie diety roślinnej nie oznacza utraty jakichkolwiek dań i smaków z menu. Jakie więc nowości czekają na restauratorów?

Gulasz, pasztet, burgery, sushi, kotlety, gołąbki, bigos, smalec, a nawet tort Pavlova – wszystkie te dania można przygotować w wersji wegetariańskiej albo wegańskiej. Diety bazujące na roślinach stają się w polskich restauracjach coraz bardziej popularne. 

Już dzisiaj szefowie kuchni decydują się zarówno na wkładki z kilkoma daniami wege, jak i otwarcie całego lokalu z roślinnym menu. Jak pokazują trendy, to całkiem słuszna praktyka.

Spis treści

  1. Produkty wege dla gastronomii coraz popularniejsze
  2. Wegetariańskie mięso
  3. Wegetariański nabiał
  4. Desery wege
  5. Pasty i sosy wegetariańskie
  6. Produkty wege dla gastronomii – ciąg dalszy nastąpi
Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Produkty wege dla gastronomii coraz popularniejsze

Powodów, dla których konsumenci odwracają się od mięsa, jest wiele: troska o własne zdrowie, dobrostan i prawa zwierząt, wpływ na środowisko… Analitycy rynku gastronomicznego zauważają, że w związku z tym na znaczeniu rosną trzy nurty żywieniowe: fleksitarianizm (który stawia na przewagę warzyw i owoców nad mięsem), wegetarianizm (rezygnujący z mięsa) i weganizm (rezygnujący z mięsa i produktów odzwierzęcych). Jak więc myśląc o tych trzech grupach, wprowadzić produkty roślinne do restauracyjnego menu? Jest kilka sposobów: 

  • zwiększyć udział warzyw i owoców w daniach, nawet tych mięsnych (z czego z pewnością będą zadowoleni fleksitarianie), 
  • wprowadzić do menu nowoczesne dania bazujące w 100% na warzywach i owocach,
  • przyrządzić wersję wegetariańską / wegańską dania bazującego na mięsie lub produktach odzwierzęcych.

I właśnie w kontekście tego ostatniego punktu rynek rozwija się najszybciej. Mówi się, że w Polsce prekursorem trendu na wegemenu w restauracjach jest pokolenie millenialsów (urodzonych w latach 80. i 90.), ale przecież na jadłospisy roślinne przechodzą też osoby starsze.

Dlatego produkty wege dla gastronomii to bardzo szeroka i wielopoziomowa półka – dopasowana do wszystkich powyższych nurtów żywieniowych. Jakich nowości szukać na rynku?

Wegetariańskie mięso

Brzmi jak zaprzeczenie? W żadnym razie! Nie chodzi też o tofu ani kotlety z boczniaka. To produkty na bazie roślin, które smakują i wyglądają dokładnie tak, jak mięso. Zostały stworzone z myślą o miłośnikach mięsa, którzy chcą ograniczyć jego konsumpcję. 

Zwykle występują w roli gotowych kotletów, nuggetsów, mięsa mielonego, klopsów, kiełbasek czy parówek. To świetne rozwiązanie dla gastronomii, ponieważ oszczędza czas – opracowanie idealnej receptury na „mięso sojowe” to mocno czasochłonna inicjatywa. Dania na ich bazie (burgery, makarony, hot-dogi, wrapy, sosy) będą równie smaczne, co dania mięsne.

Produkty wege dla gastronomii - burger

Wegetariański nabiał

Tę sekcję tworzą m.in. mleko, jogurty czy sery. Dla kogo? Oczywiście tych, którzy całkowicie zrezygnowali ze spożywania produktów odzwierzęcych, ale i po prostu poszukiwaczy nowych smaków. 

Bazą jest napój roślinny, czyli „mleko” kokosowe, sojowe, ryżowe albo owsiane, które świetnie smakuje też zarówno sauté, jak i w kawie, owsiance czy naleśnikach. Jogurty można dostać nie tylko w naturalnych smakach, ale także owocowych. Sery? Producenci upodobniają ich smaki do znanej wszystkim goudy, mozzarelli czy cheddara.

Produkty wege dla gastronomii - mleko owsiane

Desery wege

Lody roślinne to tylko początek! Półkę wegetariańskich słodkości budują także galaretki na bazie agaru, puddingi i budynie z „mleka” roślinnego, a nawet ciasta. Producenci prześcigają się w tej kategorii, ponieważ zapotrzebowanie jest olbrzymie. 

Chcesz piec ciasta wegańskie samodzielnie? Sięgnij po nasiona chia, tapioka, orzechy, siemię lniane, mąkę z ciecierzycy czy aquafabę. A może wolisz sięgać po gotowe ciasta? Tutaj wybór smaków też jest spory: cytrynowe, truskawkowe, bananowo-porzeczkowe…

Produkty wege dla gastronomii - deser

Pasty i sosy wegetariańskie

Ajvar, baba ghanoush, pepperonata, hummus, guacamole – te i wiele innych wegańskich past zdobyły serce konsumentów na całym świecie. Powoli w gastronomicznych ofertach pojawiają się też sosy i różnego rodzaju smarowidła, które tradycyjnie wegańskie nie są, np. smalec czy majonez.

Roślinne pasty i sosy chcesz wykorzystać np. do burgerów? Znajdziesz również wegańskie bułki. 

Wegetariańska żywność - sos, dip

Produkty wege dla gastronomii – ciąg dalszy nastąpi

Jak bardzo chłonny trendu wegańskiego jest rynek, pokazują statystyki. Z danych, które udostępnia Google, wynika, że od 2016 do 2018 roku ilość wyszukań hasła „weganizm” wzrosła o 35%. Europa jest największym rynkiem substytutów mięsa – europejski wolumen stanowi aż 39% światowej sprzedaży. 

Co z Polską? Jak informuje „Rzeczpospolita”, na dietę wegańską i wegetariańską zdecydowało się już milion Polaków, a kolejne dwa miliony rozważają taką zmianę. Już w 2018 r. serwis Happy Cow umieścił Warszawę wśród 10 najbardziej prowegańskich miast na świecie (obok Nowego Jorku, Paryża, Tel Awiwu, Londynu czy Berlina).

A czy Twoja restauracja jest gotowa na wegerewolucję?

PS Łap pomysły na trzy wegetariańskie dania: przystawkę, danie główne i deser.

  • Zielony ogórek z tofu marynowanym w pomarańczy
  • Makaron pappardelle z szafranem, kremem z migdałów i wędzonego bakłażana
  • Seler z sorbetem z zielonego jabłka i tymiankiem
GastronomiaHorecaKuchnia wegańskaKuchnia wegetariańskaRestauracja
Udostępnij

Produkty dla gastronomii  / Profile kuchni  / Trendy gastronomiczne

Może Cię też zainteresować

Ryby od rana do wieczora. Poznaj trendy i pomysły na ryby w menu
10-03-2023
Waste management, czyli 7 kroków do ograniczenia strat żywności
02-03-2023
Gotowe desery dla gastronomii. Jakie słodkości wybierają goście i jak łączyć desery z winem – poznaj nasze wskazówki
22-02-2023
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Kategorie

    • Bez kategorii
    • Gastronomia na bieżąco
    • Karta win
    • Marketing w gastronomii
    • Produkty dla gastronomii
    • Profile kuchni
    • Techniki kulinarne
    • Trendy gastronomiczne
    • Wywiady, felietony
  • Śledź nas w social mediach

  • Bidfood Farutex

    Oferta Bidfood Farutex

    Bidfood Farutex jest ogólnopolskim dostawcą rozwiązań i produktów dla gastronomii. W swojej ofercie posiada 10 tys. produktów polskich i zagranicznych dostawców. Kliknij i sprawdź!



  • Wprowadź swój adres e-mail, aby otrzymywać nasz newsletter!


  • Najnowsze posty

    • Ryby od rana do wieczora. Poznaj trendy i pomysły na ryby w menu
      10-03-2023
    • Waste management, czyli 7 kroków do ograniczenia strat żywności
      02-03-2023
    • Gotowe desery dla gastronomii. Jakie słodkości wybierają goście i jak łączyć desery z winem – poznaj nasze wskazówki
      22-02-2023
    • Rodzaje pizzy – przewodnik po smakach Włoch
      09-02-2023
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

© Copyright Farutex Sp. z o.o.