Tuż przed wyjazdem do Trondheim na europejski finał najbardziej prestiżowego konkursu kulinarnego na świecie, czyli Bocuse d’Or udało nam się porozmawiać z naszym reprezentantem – Kamilem Tłuczkiem. Opowiedział nam o tym, jak wyglądają przygotowania do tak wymagającej rywalizacji, skąd czerpie inspiracje, a także jakie to uczucie brać udział w konkursie ze swoją córką.
Bocuse d’Or to rywalizacja z ponad 30-letnią tradycją. Twórcą tego konkursu jest Paul Bocuse, jeden z najwybitniejszych francuskich kucharzy wszech czasów, inicjator i popularyzator zjawiska nouvelle cuisine. Bocuse d’Or jest jednym z najbardziej prestiżowych kulinarnych konkursów indywidualnych na świecie. Kiedyś wystarczyło się zgłosić i już można było wziąć w nim udział. Obecnie zawodnicy przechodzą najpierw eliminacje krajowe, a następnie przystępują do etapu na szczeblu kontynentalnym. Na samym końcu mogą się sprawdzić w finale światowym.
Zwycięzcą tegorocznych eliminacji krajowych Bocuse d’Or został Kamil Tłuczek, szef kuchni Grand Hotel Boutique w Rzeszowie. Bidfood wspierał Kamila podczas treningów do europejskiego finału w Trondheim, podczas którego uplasował się na 16 pozycji.
Rozmowa z Kamilem Tłuczkiem poniżej.