• Logo blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Kategorie

    • Bez kategorii
    • Gastronomia na bieżąco
    • Karta win
    • Marketing w gastronomii
    • Produkty dla gastronomii
    • Profile kuchni
    • Techniki kulinarne
    • Trendy gastronomiczne
    • Wywiady, felietony
  • Strony

    • Kontakt
    • O Bidfood Farutex
    • O blogu
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Śledź nas w social mediach

  • Bidfood Farutex

    Oferta Bidfood Farutex

    Bidfood Farutex jest ogólnopolskim dostawcą rozwiązań i produktów dla gastronomii. W swojej ofercie posiada 10 tys. produktów polskich i zagranicznych dostawców. Kliknij i sprawdź!

  • Poznajmy się
    • O blogu
    • O Bidfood Farutex
  • Tematy
    • Produkty dla gastronomii
    • Trendy gastronomiczne
    • Techniki kulinarne
    • Wywiady, felietony
    • Marketing w gastronomii
    • Karta win
    • Zero waste w gastronomii
  • Rodzaje kuchni
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia francuska
    • Kuchnia hiszpańska
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Kuchnia nowoczesna
    • Kuchnia wegańska
    • Kuchnia wegetariańska
  • Popularne dania
    • Pizza
    • Sushi
    • Burgery
    • Makaron
  • Kontakt
  • Oferta Bidfood Farutex

Zero waste: pomysły na inspiracje kulinarne w gastronomii

08-09-2021

Szukasz gastronomicznych rozwiązań, które będą zgodne z duchem zero waste? Pomysły na dania wcale nie muszą być skomplikowane. Poznaj sposoby na to, jak ponownie wykorzystać pozostałości z przetworzonych już składników.

Kilka lat temu wielkim odkryciem gastronomii stała się woda z ciecierzycy zwana aquafabą. Jej emulgujące i zagęszczające właściwości były źródłem wielu przepisów kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. A razem z nimi – kuchni zero waste. 

Dzisiaj na rynku pojawia się coraz więcej podobnych zamienników produktów odzwierzęcych. Co z zero waste? Pomysły na dania wykorzystujące całe składniki, a nie tylko ich fragmenty, rosną w siłę. Zobacz naszą listę pomysłów na to, jak wykorzystać produkty w całości i nie marnować żywności.

Spis treści

  1. Zero waste: pomysły na warzywa i owoce
  2. Zero waste: pomysły na nabiał i ryby
  3. Zero waste: pomysły na amuse-bouche i napoje
  4. Przepis zero waste: krem z topinamburu z olejem ze skórek topinamburu
Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Zero waste: pomysły na warzywa i owoce

  • Liście ananasa to świetny garnish do koktajli i składnik owocowej herbaty.
  • Liście kalafiora możesz wykorzystać do sałatki jako chrupiące liście.
  • Nać marchewki z oliwą, czosnkiem i parmezanem daje niesamowite pesto.
  • Resztki i obierki z jabłka pomogą Ci w przygotowaniu octu jabłkowego, chipsów jabłkowych, lekkiego cydru lub będą ciekawym dodatkiem do kiszenia.
  • Skórki z cytrusów dadzą smakową herbatę chai, lemoniadę, ale także kandyzowane skórki do ciasta.
  • Obierki z warzyw korzeniowych – z nich przygotujesz lekki bulion warzywny, sos demi-glace i pasztety wegetariańskie.
  • Obierki z ziemniaka świetnie sprawdzą się jako skórki smażone na styl french fries.
  • Wyciśnięte cytryny pozwolą Ci na przygotowanie oleo saccharum i solanki cytrynowej.
Zero waste: pomysły na świeże warzywa i owoce - Blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Zero waste: pomysły na nabiał i ryby

  • Białko kurze jest oczywistą bazą do bezy w formie poczęstunku do kawy. Co z żółtkiem? Zobacz nasz tekst „Zapasowe żółtko – co zrobić? Sprawdź te pomysły #gastrowskazówki”.
  • Serwatka z produkcji sera przyczyni się do powstania ciasta drożdżowego i pierogów.
  • Skóra z ryby może posłużyć do zawinięcia roladki rybnej. Do zaserwowania ryby możesz też wykorzystać wodę z kiszonych ogórków jako świetną marynatę w stylu ceviche. Przy użyciu produktów marki Texturas przygotujesz z niej piankę do ryby lub galaretkę. 
Ryby i owoce morza - jedzenie oczami - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Zero waste: pomysły na amuse-bouche i napoje

  • Olej, w którym były zanurzone suszone pomidory, możesz podać jako „czekadełko” z chrupiącą bagietką.
  • Ugotowane mięso z bulionu lub rosołu posłuży do przygotowania pasztetu lub past do zaserwowania na start.
  • Na bazie wygazowanych win musujących możesz przygotować sos o kwaśnym, winnym smaku.
  • Butelki po alkoholach mogą posłużyć jako karafki do wody.

A jako bonus chcemy Cię poczęstować przepisem zero waste na krem z topinamburu!

Przepis zero waste: krem z topinamburu z olejem ze skórek topinamburu

Wywar:

  • Woda 2 l
  • Marchew 200 g
  • Cebula 200 g
  • Seler z natką 100 g
  • Por 150 g
  • Pietruszka korzeń 200 g
  • Natka pietruszki 1 pęczek
  • Liść laurowy 3 szt.
  • Ziele angielskie 5 szt.
  • Pieprz 5 ziaren

Z warzyw (marchwi, cebuli, selera, pora, pietruszki), ich skrawków i natek oraz dodatków: liści laurowych, ziela angielskiego i pieprzu przygotuj lekki wywar warzywny.

Krem:

  • Cebula 300 g
  • Ziemniak 300 g
  • Topinambur 800 g
  • Białe wino 100 ml
  • Śmietana 32% 150 ml
  • Napój kasztanowy 150 ml

Cebulę i ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Cześć topinamburu obierz ze skóry (skórę zachowaj do przygotowania oleju smakowego oraz smażonych skórek), resztę dobrze wyszoruj i pokrój na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzej oliwę, podsmaż pokrojone cebule, ziemniaki i topinambur. Warzywa zrumień i podlej białym winem, zredukuj, zalej wywarem. Całość gotuj do miękkości, zblenduj i przetrzyj przez sito do otrzymania kremowej konsystencji. Dodaj śmietanę i napój kasztanowy, dopraw. Topinambur ze skórą pokrój w plastry. Skórę i plastry smaż na oleju w temp. 130°C.


Przygotuj olej ze skórek topinamburu: upieczone skórki zmiksuj z olejem w Thermomiksie na najwyższych obrotach do temp. 50°C. Schłodź i przecedź przez gazę/ filtr do kawy. Buraki obierz i piecz w temp. 140°C przez ok. 2 godz. Upieczone pokrój na plastry.



W tekstach z naszego nowego cyklu „Zero waste w gastronomii” wspólnie poszukamy sposobów, które pozwolą uniknąć wytwarzania odpadów i ponownie wykorzystać to, co zostało początkowo odrzucone. Udowodnimy, że gotowanie, które szanuje ochronę środowiska, jest możliwe!

Ruszamy z zero waste! Gastronomia – jak zacząć?
Zero waste w gastronomii. Plan – jak przygotować się na zmiany?
Zero waste w gastronomii – przykłady ze świata
Z jakimi problemami wiąże się zero waste w restauracji? Poznaj 6 rozwiązań
GastronomiaMenuZero waste w gastronomii
Udostępnij

Produkty dla gastronomii  / Techniki kulinarne

Może Cię też zainteresować

Jakie wino do owoców morza? Przewodnik dla szefów kuchni
07-02-2025
5 pomysłów na Black Friday w gastronomii. Sprawdź!
13-11-2024
Jak przygotować gęś – tradycyjnie czy orientalnie? Trendy na gęsinę w Twoim menu
23-10-2024
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Kategorie

    • Bez kategorii
    • Gastronomia na bieżąco
    • Karta win
    • Marketing w gastronomii
    • Produkty dla gastronomii
    • Profile kuchni
    • Techniki kulinarne
    • Trendy gastronomiczne
    • Wywiady, felietony
  • Śledź nas w social mediach

  • Bidfood Farutex

    Oferta Bidfood Farutex

    Bidfood Farutex jest ogólnopolskim dostawcą rozwiązań i produktów dla gastronomii. W swojej ofercie posiada 10 tys. produktów polskich i zagranicznych dostawców. Kliknij i sprawdź!



  • Wprowadź swój adres e-mail, aby otrzymywać nasz newsletter!


  • Najnowsze posty

    • Jakie wino do owoców morza? Przewodnik dla szefów kuchni
      07-02-2025
    • 5 pomysłów na Black Friday w gastronomii. Sprawdź!
      13-11-2024
    • Jak przygotować gęś – tradycyjnie czy orientalnie? Trendy na gęsinę w Twoim menu
      23-10-2024
    • Wellbeing w profesjonalnej kuchni – jak dbać o dobrostan pracowników gastronomii
      01-10-2024
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

© Copyright Farutex Sp. z o.o.