Deska serów jest świetną przystawką, którą możesz skomponować w dowolnym stylu, dopasowując ją np. do charakteru swojego lokalu. Szukasz sposobu na to, jak przygotować deskę serów? To artykuł dla Ciebie!
Które sery wybrać do eleganckiej deski serów w menu? Miękkie, twarde, z mleka krowiego, koziego czy owczego, z przerostem pleśni i te bardziej kremowe… Poradników o tym, jak przygotować deskę serów, powstały dziesiątki. My skupiamy się na kilku najważniejszych radach – tak, by selekcja należała tylko do Ciebie.
Jak zatem przygotować elegancką deskę serów? Poznaj kilka naszych rad.
Spis treści
- Jakie sery na deskę serów?
- Ile serów na deskę serów?
- Jak przygotować deskę serów? Zadbaj o temperaturę
- Jak ułożyć sery na desce?
- Jakie dodatki do deski serów?
- Jak przygotować deskę serów: przykłady
1. Jakie sery na deskę serów?
Podstawą każdej deski serów są sery wysokiej jakości o różnych kształtach i aromatach. Dlatego na desce powinny znaleźć się zarówno te twardsze, jak i bardziej kremowe. Ważnym aspektem jest również kształt. Im bardziej różnorodne kawałki serów ułożysz, tym ciekawsze (również kolorystycznie!) formy uzyskasz na desce.
Kluczem do skomponowania perfekcyjnej deski serów jest odpowiednia selekcja i różnorodność doboru. Nie ograniczaj się wyłącznie do serów np. z mleka krowiego czy koziego, tylko połącz rozmaite gatunki. Twoim gościom z pewnością spodobają się połączenia oparte o teksturę, pochodzenie, skórkę czy rodzaj mleka.
Możesz też wyjść z punktu widzenia serów z jednego kraju. Deska z serami włoskimi, hiszpańskimi czy francuskimi z pewnością będzie cieszyć się popularnością.
2. Ile serów na deskę serów?
Co za dużo, to niezdrowo! Na deskę dobrze dobrać od trzech do pięciu rodzajów sera w zależności od ilości gości. Co ciekawe, we Francji zgodnie z tradycją szefowie kuchni na desce serwują tylko nieparzystą liczbę serów: 3, 5 lub 7.
3. Jak przygotować deskę serów? Zadbaj o temperaturę
Zanim sery zostaną pokrojone na plasterki, trójkąty czy jeszcze mniejsze kawałki, wyciągnij je z chłodni – najlepiej na ok. 1 godzinę przed podaniem. Tylko w temperaturze pokojowej sery uwolnią wszystkie swoje aromaty.
4. Jak ułożyć sery na desce?
Pokrojone sery powinny być ułożone na desce od tych najdelikatniejszych i najświeższych do tych najbardziej intensywnych, zgodnie z kierunkiem ruchu wskazówek zegara. W rezultacie paleta aromatów, a razem z nią cała degustacja będzie pełniejsza.
5. Jakie dodatki do deski serów?
Do serów pasują winogrona, figi, śliwki, suszone daktyle czy morele, miód i bakalie. W roli dodatków sprawdzi się wiele produktów, jednak zawsze kieruj się jedną zasadą: żadnych mocnych smaków! Nic nie może odwrócić uwagi od sera.
Jak przygotować deskę serów: przykłady
Szefowie Kuchni Akademii Kulinarnej Farutex przygotowali gotowe propozycje, które możesz wykorzystać w swoim lokalu. Poczęstuj się inspiracją!
Deska polska
- Koryciński swojski z pomidorami, bazylią i czosnkiem
- Gouda z kozieradką
- Bursztyn
- Emilgrana
- Koryciński swojski naturalny
Deska francuska
- Bleu Gourmage
- Rolada kozia twarogowa
- Gruyère Chabert
- Rolada kozia pleśniowa
- Camembert francuski
PS A może szukasz pomysłów na wine pairing? Porady sommeliera na dobranie wina do swojej karty znajdziesz w kategorii „Karta win”.