Trend na zdrową kuchnię towarzyszy nam już od kilku lat i wszystko wskazuje na to, że utrzyma się przez kolejne sezony. Nowinki kulinarne i superfoods to sprawdzone sposoby na przyciągnięcie klientów. Jednym z topowych produktów zdrowej kuchni jest spirulina. Jak włączyć ją do swojego menu i tym samym zyskać nowych gości? Podpowiadamy.
Wśród produktów kategorii superfood, spirulina wyróżnia się szczególnie. Nic w tym dziwnego to bogate źródło witamin A, B, E, K, a także żelaza i magnezu. Przyśpiesza regenerację organizmu i jest tak bogata w składniki odżywcze, że NASA dodaje ją do diety astronautów wysyłanych na misję.
Jak włączyć to zielone złoto do swojej karty? Jest to zadanie o tyle łatwe, że spirulina przeznaczona na użytek gastronomii występuje w postaci proszku. Łatwo dodać go najróżniejszych dań i w kreatywny sposób wzbogacić swoje menu o produkt superfood.
Sprawdź nasze propozycje i wprowadź spirulinę do swojej kuchni.
1. Zielone smoothie wciąż na topie
3. Zielone makarony albo… kopytka
Zielone smoothie wciąż na topie
Smoothie ze spiruliną cieszą się niesłabnącą popularnością już od wielu lat. Szczególnie chętnie sięgają po nie wegetarianie i weganie. Nic w tym dziwnego, w końcu ta alga niemal w połowie składa się z łatwo przyswajalnego białka. Włączając tę pozycję do swojej karty, warto zastanowić się, jak zrobić to w sposób oryginalny i ciekawy. Aby uzyskać charakterystyczny zielony kolor smoothie, wystarczy jedna łyżeczka spiruliny. W kwestii doboru owoców, warzyw i innych dodatków do swojego autorskiego smoothie mamy natomiast pełną swobodę. Można pokusić się o dodanie jarmużu, egzotycznych owoców czy ciekawych przypraw, np. cynamonu.
Sos sałatkowy ze spiruliną
Sproszkowaną spirulinę można z powodzeniem dodać do praktycznie każdego rodzaju sosu sałatkowego. Znacząco podniesie wartości odżywcze każdej sałatki, a tym samym przełoży się na jej popularność wśród klientów. Można także pójść o krok dalej i pokusić się o przygotowanie guacamole z dodatkiem spiruliny. Jej mocny wyrazisty aromat podbije łagodny smak awokado.
Zielone makarony albo… kopytka
Ciekawym sposobem na włączenie spiruliny do swojej karty jest wykorzystanie jej jako barwnika. Aby uzyskać wspaniały niebiesko-zielony odcień makaronu, wystarczy dodać do przygotowanego w tradycyjny sposób ciasta jedną łyżeczkę sproszkowanej spiruliny. W podobny sposób przygotować można zielone kopytka lub np. naleśniki. Warto pamiętać, że po ugotowaniu wyrazisty smak spiruliny staje się neutralny i właściwie niewyczuwalny.
Jeśli chcesz poznać sposoby na przygotowanie innych, kolorowych makaronów, przeczytaj tekst Trzy sposoby na makarony kolorowe – sprawdź.
A na deser spirulina!
Klienci kochają zdrowe desery. Dzięki nim mogą rozkoszować się smakiem ze świadomością, że robią coś dobrego dla swojego zdrowia. Pomysłów na takie specjały jest wiele, my polecamy przygotowanie malinowego puddingu. Doskonale sprawdzi się on w zimowe wieczory jako przyjemne zakończenie posiłku. Aby go przygotować, wystarczy dodać zblendowane owoce do namoczonych wcześniej nasion słodkiej bazylii z dodatkiem spiruliny. Całość można udekorować owocami np. borówek lub truskawek. Aby w pełni wykorzystać potencjał superfood w swojej kuchni, nie wystarczy sama umiejętność zabawy smakiem czy kreatywność, pamiętać trzeba także o marketingu. To właśnie odpowiednia promocja pozwoli na osiągnięcie oczekiwanego popytu. Dlatego warto pochwalić się korzystaniem ze spiruliny w swoich mediach społecznościowych, a także dodać odpowiednio przygotowaną informację do swojej karty.
Spirulinę i wszystkie inne składniki do Twoich restauracyjnych dań oraz napoje i produkty non food zamówisz bez problemu – zawsze i o każdej porze – w naszym systemie e-bidfood.pl!