• Logo blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Kategorie

    • Bez kategorii
    • Gastronomia na bieżąco
    • Karta win
    • Marketing w gastronomii
    • Produkty dla gastronomii
    • Profile kuchni
    • Techniki kulinarne
    • Trendy gastronomiczne
    • Wywiady, felietony
  • Strony

    • Kontakt
    • O Bidfood Farutex
    • O blogu
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Śledź nas w social mediach

  • Bidfood Farutex

    Oferta Bidfood Farutex

    Bidfood Farutex jest ogólnopolskim dostawcą rozwiązań i produktów dla gastronomii. W swojej ofercie posiada 10 tys. produktów polskich i zagranicznych dostawców. Kliknij i sprawdź!

  • Poznajmy się
    • O blogu
    • O Bidfood Farutex
  • Tematy
    • Produkty dla gastronomii
    • Trendy gastronomiczne
    • Techniki kulinarne
    • Wywiady, felietony
    • Marketing w gastronomii
    • Karta win
    • Zero waste w gastronomii
  • Rodzaje kuchni
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia francuska
    • Kuchnia hiszpańska
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Kuchnia nowoczesna
    • Kuchnia wegańska
    • Kuchnia wegetariańska
  • Popularne dania
    • Pizza
    • Sushi
    • Burgery
    • Makaron
  • Kontakt
  • Oferta Bidfood Farutex

Amuse-bouche, czyli po prostu czekadełko. Przegląd najciekawszych pomysłów

10-08-2022

Chcesz, by Twoi restauracyjni goście poczuli się wyjątkowo już od pierwszych chwil w restauracji? Zaserwuj im amuse-bouche! To symbol gościnności, upominek od szefa kuchni i doskonały wstęp do dalszych kulinarnych eksploracji. Czekadełko jest zawsze miłym akcentem. Poznaj odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania i 15 pomysłów na oryginalne startery, które zasmakują Twoim klientom.

Amuse-bouche w dosłownym tłumaczeniu oznacza „przyjemność dla ust”. Taka przekąska powinna nawiązywać do charakteru lokalu i serwowanych w nim dań. Jednak najważniejsza zasada mówi, że czekadełko ma zaostrzyć apetyt, pobudzać kubki smakowe, a nie zaspokajać głód. Idealna porcja jest zatem niewielka – maksymalnie kilka kęsów.

Spis treści

1. Jakie amuse-bouche wybrać?

2. Czekadełko – czy to się opłaca?

3. Pomysły na czekadełka, czyli amuse-bouche na 15 sposobów

  • Amuse-bouche z owocami
  • Amuse-bouche z warzywami w roli głównej
  • Czekadełko z owocami morza lub mięsem
Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Jakie amuse-bouche wybrać?

Najlepiej wytrawne, delikatnie słone. Dobrze, żeby Twoje czekadełka stworzone były na bazie sezonowych produktów. Amuse-bouche w wersji wegetariańskiej będzie najbardziej uniwersalne. Jeśli jednak Twoja restauracja słynie z dań mięsnych, nic nie stoi na przeszkodzie, by podać amuse-bouche z mięsem.

Czekadełko – czy to się opłaca?

Zdecydowanie tak! To doskonała okazja, by zaprezentować gościom umiejętności kucharza już na samym początku wizyty w lokalu. Jeśli czekadełko będzie im smakowało, zwiększysz swoje szanse na duże zamówienie. Amuse-bouche to ważny punkt styku gościa z Twoją kuchnią. Liczy się pierwsze wrażenie, bo ma ono wpływ na całkowity odbiór lokalu. Niech zatem starter będzie rzeczywistym prezentem od szefa kuchni, a nie rutynowo wykonywaną czynnością. Zadbasz w ten sposób o wizerunek restauracji.

Pomysły na czekadełka, czyli amuse-bouche na 15 sposobów

Jeżeli istnieje jedna uniwersalna rada, oprócz tych, że starter powinien być lekki i wytrawny, to z pewnością będzie to kreatywność. Postaraj się zaskoczyć gościa, serwując znane produkty w niecodziennym wydaniu. Wykorzystuj sezonowe warzywa, owoce, przyrządzaj własne marynaty i dipy. Dla swojej wygody, wybieraj startery, które można serwować na zimno, tak, byś mógł przygotować je wcześniej. Nie jest to jednak warunek konieczny, a jedynie udogodnienie.

Amuse-bouche, czyli po prostu czekadełko. Przegląd najciekawszych pomysłów - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Amuse-bouche z owocami

  • morelowe kanapeczki – to oryginalny sposób na amuse-bouche. Zamiast pieczywa użyj grillowanej lub suszonej moreli i ułóż na niej kawałek koziego sera, odrobinę świeżego tymianku oraz – opcjonalnie –  orzechy pistacjowe.

Wariant: Możesz także przygotować tartę na bazie tych samych składników i podawać ją w małych porcjach jako amuse-bouche.

Amuse-bouche, czyli po prostu czekadełko. Przegląd najciekawszych pomysłów - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • krakers z maliną, octem balsamicznym i bazylią – wymieszaj serek śmietankowy z kwaśną śmietaną, odrobiną octu balsamicznego i szczyptą soli. Ułóż przygotowany dip śmietanowy na krakersie – najlepiej przygotowanym wcześniej w restauracyjnej kuchni. Pieczywa przygotowane w restauracji to kolejny atut i wyróżnik lokalu. Tempo pracy w gastronomicznej kuchni nie zawsze pozwala na takie rozwiązanie, dlatego możesz użyć gotowych krakersów, ale bardziej wyszukanych, jakościowych, z oryginalnymi dodatkami.
  • crostini z ricottą, pistacjami i wiśnią – idealna opcja na czekadełko w letnich miesiącach. Połączenie sera i wiśni jest świetnym pomysłem.

Amuse-bouche z warzywami w roli głównej

  • ciasteczko francuskie z karczochami i szpinakiem – ciasto francuskie jest wdzięcznym składnikiem czekadełek. W połączeniu z warzywami tworzy doskonałe kompozycje, idealne jako amuse-bouche. Karczochy i szpinak to ciekawy duet.
Amuse-bouche, czyli po prostu czekadełko. Przegląd najciekawszych pomysłów - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • roladka z cukinii – na zgrillowanych plastrach cukinii ułóż kawałek dowolnego sera, plaster suszonego pomidora i zwiń w roladkę. Możesz też zawiązać kokardkę ze szczypiorku, wtedy całość będzie prezentowała się świeżo i atrakcyjnie.

Wariant: roladki z cukinii wypełnij pastą z czarnych oliwek lub zieloną – na bazie groszku, rukoli, oliwy, czosnku.

  • podpłomyk ze świeżym szpinakiem – na plackach ułóż odrobinę świeżego szpinaku i skrop sosem, np. czosnkowym. Świeży szpinak możesz zastąpić również dipem szpinakowym.

Czekadełko z owocami morza lub mięsem

  • kanapeczka z ogórka z awokado i krewetką – krewetki, podsmażone z płatkami chili, ułóż na grubym plastrze ogórka posmarowanego pastą z awokado (przygotowaną z dodatkiem drobno posiekanej cebuli, kolendry i soku z cytryny). Na szczycie umieść kleks sosu remoulade.
  • mini kanapeczki z łososiem – wystarczy mały kawałek bagietki posmarowany kremowym serkiem, odrobina łososia i koperek. Klasyczny smak, który zawsze się obroni.
  • sałatka caprese w prosciutto – ułóż pomidora winogronowego na szynce parmeńskiej i dopraw go solą i pieprzem. Obok umieść podobnej wielkości kawałek mozzarelli i świeżą bazylię. Całość zawiń w prosciutto, przebij wykałaczką. Idealna przekąska na jeden kęs gotowa.
Amuse-bouche, czyli po prostu czekadełko. Przegląd najciekawszych pomysłów - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • karaibskie gofry z krewetką – przygotuj ciasto na gofry, dodaj do niego bardzo drobno posiekane papryczki jalapeño i cebulę. Nabitą na szpilkę do szaszłyków krewetkę zamocz w cieście. Upewnij się, że cała krewetka została nim równo przykryta. Połóż krewetki na gorącej gofrownicy w taki sposób, by patyczki z niej wystawały. Po kilku minutach „gofry” powinny mieć złoty kolor – to znak, że są gotowe do podania. Serwuj z sosem, najlepiej karaibskim.
  • crostini z wołowiną i chrzanowym aioli – to czekadełko najlepiej smakuje podane na ciepło, dlatego może nie jest najpraktyczniejszym rozwiązaniem, jednak jego smak jest doskonały. Wystarczy lekko przypieczone w piekarniku plastry crostini posmarować niewielką ilością aioli, a następnie ułożyć karmelizowaną cebulę i cieniutki kawałek steka. Ten starter doskonale prezentuje się posypany świeżym szczypiorkiem.

Powyższe pomysły to jedynie garść inspiracji. Możesz je odtworzyć 1:1 w swojej restauracji, bądź na ich bazie wymyślić własne, oryginalne startery. Bo najwspanialsze dania powstają w głowach kucharzy.

Wszystkie produkty potrzebne do przygotowania wyśmienitych starterów, przystawek, dań głównych i deserów możesz zamówić zawsze i o każdej porze w systemie e-bidfood.pl.

GastronomiaHorecaRestauracja
Udostępnij

Produkty dla gastronomii

Może Cię też zainteresować

Jakie wino do owoców morza? Przewodnik dla szefów kuchni
07-02-2025
5 pomysłów na Black Friday w gastronomii. Sprawdź!
13-11-2024
Jak przygotować gęś – tradycyjnie czy orientalnie? Trendy na gęsinę w Twoim menu
23-10-2024
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Kategorie

    • Bez kategorii
    • Gastronomia na bieżąco
    • Karta win
    • Marketing w gastronomii
    • Produkty dla gastronomii
    • Profile kuchni
    • Techniki kulinarne
    • Trendy gastronomiczne
    • Wywiady, felietony
  • Śledź nas w social mediach

  • Bidfood Farutex

    Oferta Bidfood Farutex

    Bidfood Farutex jest ogólnopolskim dostawcą rozwiązań i produktów dla gastronomii. W swojej ofercie posiada 10 tys. produktów polskich i zagranicznych dostawców. Kliknij i sprawdź!



  • Wprowadź swój adres e-mail, aby otrzymywać nasz newsletter!


  • Najnowsze posty

    • Jakie wino do owoców morza? Przewodnik dla szefów kuchni
      07-02-2025
    • 5 pomysłów na Black Friday w gastronomii. Sprawdź!
      13-11-2024
    • Jak przygotować gęś – tradycyjnie czy orientalnie? Trendy na gęsinę w Twoim menu
      23-10-2024
    • Wellbeing w profesjonalnej kuchni – jak dbać o dobrostan pracowników gastronomii
      01-10-2024
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

© Copyright Farutex Sp. z o.o.