• Logo blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Kategorie

    • Bez kategorii
    • Gastronomia na bieżąco
    • Karta win
    • Marketing w gastronomii
    • Produkty dla gastronomii
    • Profile kuchni
    • Techniki kulinarne
    • Trendy gastronomiczne
    • Wywiady, felietony
  • Strony

    • Kontakt
    • O Bidfood Farutex
    • O blogu
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Śledź nas w social mediach

  • Bidfood Farutex

    Oferta Bidfood Farutex

    Bidfood Farutex jest ogólnopolskim dostawcą rozwiązań i produktów dla gastronomii. W swojej ofercie posiada 10 tys. produktów polskich i zagranicznych dostawców. Kliknij i sprawdź!

  • Poznajmy się
    • O blogu
    • O Bidfood Farutex
  • Tematy
    • Produkty dla gastronomii
    • Trendy gastronomiczne
    • Techniki kulinarne
    • Wywiady, felietony
    • Marketing w gastronomii
    • Karta win
    • Zero waste w gastronomii
  • Rodzaje kuchni
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia francuska
    • Kuchnia hiszpańska
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Kuchnia nowoczesna
    • Kuchnia wegańska
    • Kuchnia wegetariańska
  • Popularne dania
    • Pizza
    • Sushi
    • Burgery
    • Makaron
  • Kontakt
  • Oferta Bidfood Farutex

Bezpieczny catering w pandemii – na co zwrócą uwagę Twoi przyszli klienci?

25-02-2021

Rozmawiając z nowymi klientami na temat dostawy cateringowej, z pewnością usłyszysz pytania o bezpieczny catering w pandemii. Jakie rozwiązania możesz zaproponować? O co zadbać, aby klienci czuli się w pełni bezpiecznie? Sprawdź!

Pandemia jest z nami już niemal rok – i przez ten czas dotknęła i przeobraziła niemal każdy segment gastronomii. Bardziej elastycznie do zamówień musiały podejść również firmy cateringowe, dopasowując swoje oferty do nowych potrzeb rynku. Chcesz zapewnić swoich klientów, że Twoje usługi są w pełni bezpieczne? A może dopiero organizujesz bezpieczny catering w pandemii? Przeczytaj poniżej, o jakie kwestie z pewnością zapytają Twoi klienci.

Spis treści

  1. Czy dostawy cateringu są bezpieczne?
  2. Czy bezpieczny catering w pandemii obejmuje dania, które wspierają odporność?
  3. Bezpieczny catering w pandemii: Czy znajdę gotowe rozwiązanie na…
  4. Jak możecie mi pomóc przy organizacji stacjonarnego wydarzenia na 5 osób?
Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Czy dostawy cateringu są bezpieczne?

Catering żywieniowy zawsze był w pełni bezpieczny. Do czasu pandemii bezkontaktowe dostawy nie były przecież czymś niezwykłym – wręcz przeciwnie. Na co więc zwrócić szczególną uwagę, aby zagwarantować nowym klientom, że prowadzisz bezpieczny catering w czasie pandemii?

Stwórz protokół bezpieczeństwa. Innymi słowy: zaprezentuj wszystkie metody przeciwdziałania zakażeniu. Opowiedz o tym, że Twoi pracownicy zachowują odległości, noszą maseczki i rękawiczki jednorazowe, dbają o regularną dezynfekcję rąk i samochodów do przewożenia jedzenia. Co równie ważne, podkreśl minimalizowanie kontaktu z odbiorcą do minimum. 

Środki ochrony indywidualnej zawsze były absolutnie niezbędne w zagwarantowaniu bezpieczeństwa i higieny żywności w cateringu, ale obecnie liczy się również ich widoczność. Zaopatrz się więc w rękawiczki, maski i pokazuj je w swoich kanałach komunikacji z klientami (np. w mediach społecznościowych) – odgrywają one ogromną rolą w budowaniu zaufania klientów.

Ryż do cateringu? Ryż brązowy - sprawdź dlaczego - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Czy bezpieczny catering w pandemii obejmuje dania, które wspierają odporność?

Jedzenie, które oferujesz w ramach bezpiecznego cateringu w pandemii, powinno być nie tylko świeże i świetnie wyglądać. Zadbaj, aby menu było konkretne, ciekawe i elastyczne: odpowiadało potrzebom prozdrowotnym i jednocześnie sprawdziło się w dostawie. I nie chodzi tylko o większy udział zdrowych produktów, jak warzywa czy owoce, ale także dobrze zbilansowaną dietę. 

Co możesz zrobić? Poszukaj zdrowszych zamienników. Zaakcentuj, które dania możesz przygotować w wersji wegetariańskiej lub wegańskiej. Zaciekaw swoimi zdrowymi propozycjami, wybierając te z różnych kuchni świata. I na koniec: odpowiednio oznacz dania, jeśli są np. niskotłuszczowe, z dużą zawartością białka czy błonnika albo po prostu bez glutenu. Może będziesz w stanie określić również, ile kalorii mają Twoje dania? W ten sposób pokażesz swoim klientom, że mogą na Ciebie liczyć w każdym aspekcie bezpiecznego cateringu w pandemii.

Bezpieczny catering w pandemii: Czy znajdę gotowe rozwiązanie na…

Pandemiczne obostrzenia spowodowały, że catering musi odnaleźć się w wielu nowych sytuacjach. Biznesowy catering w czasie pandemii rozszerzył się np. o śniadania dla pracowników, spotkania prasowe i brand eventy w formule home office czy biznes lunche w dowozie. Podobnie z eventowym cateringiem w epidemii: na popularności zyskują boxy lunchowe, imprezowe lub świąteczne.

Przygotuj więc katalog lub bardzo szczegółowe menu, w którym odpowiednio zaprezentujesz wszystkie swoje opcje, biorąc pod uwagę możliwe potrzeby. Opracuj gotowe rozwiązania dla biznesu i na prywatne wydarzenia; z okazji zbliżających się świąt i sezonów. W ten sposób pokażesz swoim klientom, że zapewnisz bezpieczny catering w pandemii na każdą okazję.

Bezpieczny catering w pandemii - jak go zrealizować? - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Jak możecie mi pomóc przy organizacji stacjonarnego wydarzenia na 5 osób?

Podczas pandemii ograniczenia dotknęły również organizację przyjęć rodzinnych: komunii, wesel, urodzin i wielu, wielu innych. Zgodnie z prawem możliwe jest organizowanie wyłącznie małych spotkań do 5 osób. Co z takimi zamówieniami?

Bez względu na to, jakie przyjęcie chcą zorganizować Twoi klienci, z pewnością sprawdzą się miniporcje. Przygotuj więc ciekawe menu odpowiadające tej potrzebie i zaopatrz się w jednorazowe pojemniki i sztućce – najlepiej ekologiczne.

Gulasz na wynos w jednorazowych pudełkach - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

W jednej rozmowie z klientem mogą pojawić się wszystkie powyższe kwestie. Bezpieczny catering w pandemii bowiem to dość złożony temat. Dbając o wszystkie powyższe potrzeby swoich klientów, sprawisz, że poczują się bezpiecznie.

Bezpieczny catering w pandemii - jak go zrealizować? - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
CateringKoronawirusMenuNa dowózNa wynos
Udostępnij

Marketing w gastronomii  / Produkty dla gastronomii  / Profile kuchni

Może Cię też zainteresować

Ryby od rana do wieczora. Poznaj trendy i pomysły na ryby w menu
10-03-2023
Gotowe desery dla gastronomii. Jakie słodkości wybierają goście i jak łączyć desery z winem – poznaj nasze wskazówki
22-02-2023
Walentynki w branży Horeca. 11 pomysłów dla gastronomii
31-01-2023
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Kategorie

    • Bez kategorii
    • Gastronomia na bieżąco
    • Karta win
    • Marketing w gastronomii
    • Produkty dla gastronomii
    • Profile kuchni
    • Techniki kulinarne
    • Trendy gastronomiczne
    • Wywiady, felietony
  • Śledź nas w social mediach

  • Bidfood Farutex

    Oferta Bidfood Farutex

    Bidfood Farutex jest ogólnopolskim dostawcą rozwiązań i produktów dla gastronomii. W swojej ofercie posiada 10 tys. produktów polskich i zagranicznych dostawców. Kliknij i sprawdź!



  • Wprowadź swój adres e-mail, aby otrzymywać nasz newsletter!


  • Najnowsze posty

    • Ryby od rana do wieczora. Poznaj trendy i pomysły na ryby w menu
      10-03-2023
    • Waste management, czyli 7 kroków do ograniczenia strat żywności
      02-03-2023
    • Gotowe desery dla gastronomii. Jakie słodkości wybierają goście i jak łączyć desery z winem – poznaj nasze wskazówki
      22-02-2023
    • Rodzaje pizzy – przewodnik po smakach Włoch
      09-02-2023
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

© Copyright Farutex Sp. z o.o.