Rozmawiając z nowymi klientami na temat dostawy cateringowej, z pewnością usłyszysz pytania o bezpieczny catering w pandemii. Jakie rozwiązania możesz zaproponować? O co zadbać, aby klienci czuli się w pełni bezpiecznie? Sprawdź!
Pandemia jest z nami już niemal rok – i przez ten czas dotknęła i przeobraziła niemal każdy segment gastronomii. Bardziej elastycznie do zamówień musiały podejść również firmy cateringowe, dopasowując swoje oferty do nowych potrzeb rynku. Chcesz zapewnić swoich klientów, że Twoje usługi są w pełni bezpieczne? A może dopiero organizujesz bezpieczny catering w pandemii? Przeczytaj poniżej, o jakie kwestie z pewnością zapytają Twoi klienci.
Spis treści
- Czy dostawy cateringu są bezpieczne?
- Czy bezpieczny catering w pandemii obejmuje dania, które wspierają odporność?
- Bezpieczny catering w pandemii: Czy znajdę gotowe rozwiązanie na…
- Jak możecie mi pomóc przy organizacji stacjonarnego wydarzenia na 5 osób?
Czy dostawy cateringu są bezpieczne?
Catering żywieniowy zawsze był w pełni bezpieczny. Do czasu pandemii bezkontaktowe dostawy nie były przecież czymś niezwykłym – wręcz przeciwnie. Na co więc zwrócić szczególną uwagę, aby zagwarantować nowym klientom, że prowadzisz bezpieczny catering w czasie pandemii?
Stwórz protokół bezpieczeństwa. Innymi słowy: zaprezentuj wszystkie metody przeciwdziałania zakażeniu. Opowiedz o tym, że Twoi pracownicy zachowują odległości, noszą maseczki i rękawiczki jednorazowe, dbają o regularną dezynfekcję rąk i samochodów do przewożenia jedzenia. Co równie ważne, podkreśl minimalizowanie kontaktu z odbiorcą do minimum.
Środki ochrony indywidualnej zawsze były absolutnie niezbędne w zagwarantowaniu bezpieczeństwa i higieny żywności w cateringu, ale obecnie liczy się również ich widoczność. Zaopatrz się więc w rękawiczki, maski i pokazuj je w swoich kanałach komunikacji z klientami (np. w mediach społecznościowych) – odgrywają one ogromną rolą w budowaniu zaufania klientów.
Czy bezpieczny catering w pandemii obejmuje dania, które wspierają odporność?
Jedzenie, które oferujesz w ramach bezpiecznego cateringu w pandemii, powinno być nie tylko świeże i świetnie wyglądać. Zadbaj, aby menu było konkretne, ciekawe i elastyczne: odpowiadało potrzebom prozdrowotnym i jednocześnie sprawdziło się w dostawie. I nie chodzi tylko o większy udział zdrowych produktów, jak warzywa czy owoce, ale także dobrze zbilansowaną dietę.
Co możesz zrobić? Poszukaj zdrowszych zamienników. Zaakcentuj, które dania możesz przygotować w wersji wegetariańskiej lub wegańskiej. Zaciekaw swoimi zdrowymi propozycjami, wybierając te z różnych kuchni świata. I na koniec: odpowiednio oznacz dania, jeśli są np. niskotłuszczowe, z dużą zawartością białka czy błonnika albo po prostu bez glutenu. Może będziesz w stanie określić również, ile kalorii mają Twoje dania? W ten sposób pokażesz swoim klientom, że mogą na Ciebie liczyć w każdym aspekcie bezpiecznego cateringu w pandemii.
Bezpieczny catering w pandemii: Czy znajdę gotowe rozwiązanie na…
Pandemiczne obostrzenia spowodowały, że catering musi odnaleźć się w wielu nowych sytuacjach. Biznesowy catering w czasie pandemii rozszerzył się np. o śniadania dla pracowników, spotkania prasowe i brand eventy w formule home office czy biznes lunche w dowozie. Podobnie z eventowym cateringiem w epidemii: na popularności zyskują boxy lunchowe, imprezowe lub świąteczne.
Przygotuj więc katalog lub bardzo szczegółowe menu, w którym odpowiednio zaprezentujesz wszystkie swoje opcje, biorąc pod uwagę możliwe potrzeby. Opracuj gotowe rozwiązania dla biznesu i na prywatne wydarzenia; z okazji zbliżających się świąt i sezonów. W ten sposób pokażesz swoim klientom, że zapewnisz bezpieczny catering w pandemii na każdą okazję.
Jak możecie mi pomóc przy organizacji stacjonarnego wydarzenia na 5 osób?
Podczas pandemii ograniczenia dotknęły również organizację przyjęć rodzinnych: komunii, wesel, urodzin i wielu, wielu innych. Zgodnie z prawem możliwe jest organizowanie wyłącznie małych spotkań do 5 osób. Co z takimi zamówieniami?
Bez względu na to, jakie przyjęcie chcą zorganizować Twoi klienci, z pewnością sprawdzą się miniporcje. Przygotuj więc ciekawe menu odpowiadające tej potrzebie i zaopatrz się w jednorazowe pojemniki i sztućce – najlepiej ekologiczne.
W jednej rozmowie z klientem mogą pojawić się wszystkie powyższe kwestie. Bezpieczny catering w pandemii bowiem to dość złożony temat. Dbając o wszystkie powyższe potrzeby swoich klientów, sprawisz, że poczują się bezpiecznie.