• Logo blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Kategorie

    • Bez kategorii
    • Gastronomia na bieżąco
    • Karta win
    • Marketing w gastronomii
    • Produkty dla gastronomii
    • Profile kuchni
    • Techniki kulinarne
    • Trendy gastronomiczne
    • Wywiady, felietony
  • Strony

    • Kontakt
    • O Bidfood Farutex
    • O blogu
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Śledź nas w social mediach

  • Bidfood Farutex

    Oferta Bidfood Farutex

    Bidfood Farutex jest ogólnopolskim dostawcą rozwiązań i produktów dla gastronomii. W swojej ofercie posiada 10 tys. produktów polskich i zagranicznych dostawców. Kliknij i sprawdź!

  • Poznajmy się
    • O blogu
    • O Bidfood Farutex
  • Tematy
    • Produkty dla gastronomii
    • Trendy gastronomiczne
    • Techniki kulinarne
    • Wywiady, felietony
    • Marketing w gastronomii
    • Karta win
    • Zero waste w gastronomii
  • Rodzaje kuchni
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia francuska
    • Kuchnia hiszpańska
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Kuchnia nowoczesna
    • Kuchnia wegańska
    • Kuchnia wegetariańska
  • Popularne dania
    • Pizza
    • Sushi
    • Burgery
    • Makaron
  • Kontakt
  • Oferta Bidfood Farutex

Boczniak – i dla miłośników mięsa, i dla wegan

07-07-2020

Delikatny, o aksamitnej teksturze, pełen smaku umami… To musi być boczniak! Dlaczego pokochali go weganie z całego świata? Przeczytaj!

W USA boczniaki określa się mianem tree oyster albo pearl oyster, czyli… ostrygi drzewnej lub perlistej. W wyglądzie grzyb przypomina bowiem skorupę ostrygi. Ma szeroki, cienki kapelusz pokryty od spodu blaszkami. Rośnie w skupiskach lub pojedynczo, jako większy grzyb.

Spis treści

  1. Boczniak – jaki jest?
  2. Boczniak – wegańska alternatywa
  3. Jak przygotowywać boczniaki?
Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Boczniak – jaki jest?

W Polsce boczniaki zaczęły zyskiwać popularność razem z trendem na potrawy wegańskie i wegetariańskie. Ich rosnącą popularność widać m.in. w częstotliwości wyszukiwania hasła „boczniak” w Google: wyraźny skok zainteresowania pojawił się we wrześniu 2019 r.

Na świecie boczniaki jada się m.in. w kuchniach azjatyckich: przede wszystkim chińskiej, japońskiej i koreańskiej. 

Boczniak - blog Bidfood Farutex

Zalety boczniaków podkreślają również dietetycy: wysoka zawartość mikro- i makroelementów, witamin D i z grupy B, dużo łatwo przyswajalnego białka, niska kaloryczność i niska zawartość sodu – to początek listy zalet…

Boczniak – wegańska alternatywa

O tym, dlaczego boczniak stał się tak popularny wśród wegetarian i wegan, zadecydowało kilka względów. Po pierwsze, przepełnia go smak umami. Po drugie, ma interesującą teksturę, która odpowiednio przygotowana może do złudzenia przypominać mięso. Weganie mówią nawet o „mięsnej” strukturze tego grzyba. Po trzecie, boczniaki sprawdzają się w wielu wersjach i daniach. 

Boczniak może pojawić się na wegetariańskich talerzach w postaci:

  • pasztetu z cebulą, czosnkiem, solą, tymiankiem, papryką;
  • kotletów à la schabowe na mące np. ryżowej;
  • flaczków z warzywami korzeniowymi, papryczką chilli i kapustą pekińską;
  • gulaszu z papryką, cebulą, pomidorami i majerankiem.

Boczniak szybko stał się więc hitem menu wielu wegańskich restauracji. Szef kuchni Richard Landau, który prowadzi dwie wegańskie restauracje Vedge i V Street w Filadelfii (uznawane za top 20 wśród amerykańskich restauracji), lubi wykorzystywać boczniaka jako zastępnik boczku w kultowej, amerykańskiej kanapce BLT. Tradycyjnie B oznacza bacon, L – lettuce, a T – tomato, jednak w wersji wegańskiej B zastąpione jest właśnie tym gatunkiem grzyba.

Jak przygotowywać boczniaki?

Boczniak nie wymaga wielkich przygotowań. Wystarczy odrobina przypraw i krótka obróbka termiczna, aby popisał się swoim smakiem. Jeśli chcesz go przemyć, użyj wilgotnego ręcznika papierowego. 

Boczniak - Blog Bidfood Farutex

Boczniaki możesz obrobić na wiele różnych sposobów. Podsmażanie na patelni, pieczenie i grillowanie spowodują, że grzyby utrzymają swoją teksturę i wyciągną smak umami. Przez gotowanie i duszenie boczniaki stracą część swojego wyjątkowego smaku, jednak zyskają jeszcze bardziej aksamitną teksturę.

Dlatego nawet krótka obróbka termiczna wystarczy, aby uzyskać pyszne danie. Boczniak sprawdzi się w sosach, makaronach, risotto, zupach i potrawkach. Dzięki temu, że grzyb jest dostępny przez niemal cały rok, możesz zestawiać go w wielu sezonowych daniach. Z pewnością będzie dobrym towarzyszem dla pysznego burgera.

Szefowie Kuchni Akademii Kulinarnej Farutex przygotowali dla Ciebie dwa przepisy, w których wykorzystują smak boczniaków. Kliknij, aby poznać sposób ich przygotowania:

  • Pierś z perliczki sauté z ravioli faszerowanym mięsem z udka perliczki
  • Polędwica cielęca z purée z topinamburu, boczniakiem królewskim i kalafiorem romanesco 
GastronomiaHorecaKuchnia wegańskaKuchnia wegetariańskaRestauracja
Udostępnij

Produkty dla gastronomii  / Trendy gastronomiczne

Może Cię też zainteresować

Jakie wino do owoców morza? Przewodnik dla szefów kuchni
07-02-2025
5 pomysłów na Black Friday w gastronomii. Sprawdź!
13-11-2024
Jak przygotować gęś – tradycyjnie czy orientalnie? Trendy na gęsinę w Twoim menu
23-10-2024
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Kategorie

    • Bez kategorii
    • Gastronomia na bieżąco
    • Karta win
    • Marketing w gastronomii
    • Produkty dla gastronomii
    • Profile kuchni
    • Techniki kulinarne
    • Trendy gastronomiczne
    • Wywiady, felietony
  • Śledź nas w social mediach

  • Bidfood Farutex

    Oferta Bidfood Farutex

    Bidfood Farutex jest ogólnopolskim dostawcą rozwiązań i produktów dla gastronomii. W swojej ofercie posiada 10 tys. produktów polskich i zagranicznych dostawców. Kliknij i sprawdź!



  • Wprowadź swój adres e-mail, aby otrzymywać nasz newsletter!


  • Najnowsze posty

    • Jakie wino do owoców morza? Przewodnik dla szefów kuchni
      07-02-2025
    • 5 pomysłów na Black Friday w gastronomii. Sprawdź!
      13-11-2024
    • Jak przygotować gęś – tradycyjnie czy orientalnie? Trendy na gęsinę w Twoim menu
      23-10-2024
    • Wellbeing w profesjonalnej kuchni – jak dbać o dobrostan pracowników gastronomii
      01-10-2024
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

© Copyright Farutex Sp. z o.o.