• Logo blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Kategorie

    • Bez kategorii
    • Gastronomia na bieżąco
    • Karta win
    • Marketing w gastronomii
    • Produkty dla gastronomii
    • Profile kuchni
    • Techniki kulinarne
    • Trendy gastronomiczne
    • Wywiady, felietony
  • Strony

    • Kontakt
    • O Bidfood Farutex
    • O blogu
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Śledź nas w social mediach

  • Bidfood Farutex

    Oferta Bidfood Farutex

    Bidfood Farutex jest ogólnopolskim dostawcą rozwiązań i produktów dla gastronomii. W swojej ofercie posiada 10 tys. produktów polskich i zagranicznych dostawców. Kliknij i sprawdź!

  • Poznajmy się
    • O blogu
    • O Bidfood Farutex
  • Tematy
    • Produkty dla gastronomii
    • Trendy gastronomiczne
    • Techniki kulinarne
    • Wywiady, felietony
    • Marketing w gastronomii
    • Karta win
    • Zero waste w gastronomii
  • Rodzaje kuchni
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia francuska
    • Kuchnia hiszpańska
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Kuchnia nowoczesna
    • Kuchnia wegańska
    • Kuchnia wegetariańska
  • Popularne dania
    • Pizza
    • Sushi
    • Burgery
    • Makaron
  • Kontakt
  • Oferta Bidfood Farutex

Wino na lato – ułóż wakacyjną kartę lekkich win

01-04-2021

Choć do kalendarzowego lata zostały jeszcze trzy miesiące, warto już dziś pomyśleć nad nowościami w wakacyjnej karcie win. Jakie wino na lato będzie najodpowiedniejsze? Zobacz nasze propozycje.

Wiosna rozgościła się już w naszych progach. Jeśli tak, jak my niecierpliwie czekasz na poluzowanie obostrzeń i letni sezon, już dziś zaplanuj swoją wakacyjną kartę win. Postaw na lżejsze, orzeźwiające wina, które pozwolą poczuć letnie rozluźnienie. Oto nasze typy!

Spis treści

  1. Wino na lato: prosecco
  2. Wino na lato: z nalewaka
  3. Wino na lato: vinho verde
  4. A może sangria?
Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Wino na lato: prosecco

Od kilku lat numer jeden w letnich kartach win. I nic nie wskazuje na to, aby prosecco szybko od nas odeszło. To rześkie, musujące wino o aromatycznym, dojrzałym finiszu ma tysiące miłośników w całej Polsce. Prosecco utrzymuje swoją niezachwianą pozycję dzięki delikatnemu, cytrusowemu stylowi i uniwersalności. Świetnie sprawdza się bowiem jako kompan rodzinnych uroczystości oraz do codziennego użytku. 

Wina musujące w karcie - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Prosecco powstaje w Wenecji Euganejskiej oraz Friuli-Wenecji Julijskiej z odmiany glera. Występuje w trzech wersjach: musującej spumante (5-6 atmosfer ciśnienia), delikatnie musującej frizzante (2,5-3,5 atm.) lub spokojnej. Co ciekawe, w listopadzie 2020 roku lokalne władze włoskie wprowadziły możliwość sprzedaży prosecco w różowej wersji. Więcej na ten temat dowiesz się w tekście „Jakie wina musujące w karcie? Nie tylko prosecco”. 

Wino na lato: z nalewaka

To rozwiązanie pojawia się w coraz większej liczbie restauracji. Wino z nalewaka czy tzw. kija jest dalekie od prawdziwego prosecco (prosecco występuje tylko w wersji butelkowanej), jednak potrafi równie mocno pozytywnie zaskoczyć.

Wino z kija - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Wino z nalewaka jest łatwe w magazynowaniu i zdecydowanie tańsze niż z butelki. Najczęściej do dystrybutorów trafia wino musujące – frizzante, które gasi pragnienie i przyjemnie relaksuje w upalne dni. Świetnie też komponuje się w letnich koktajlach. Z nalewaka może jednak popłynąć również wino spokojne: zarówno białe, jak i czerwone. Taki sposób podawania wina gwarantuje wysoką jakość trunku, świeżość i perfekcyjne schłodzenie. Zaserwowanie wina z nalewaka zajmuje też cztery razy mniej czasu niż zaserwowanie wina z butelki. Klienci są więc obsługiwani szybciej.

Wino na lato: vinho verde 

Lato nierozłącznie kojarzy się z odpoczynkiem w promieniach słońca, lekkością i wszechobecną zielenią. A to przecież świetny opis portugalskiego vinho verde: wina, które kochamy za młodość, zawadiackość i cudowne orzeźwienie.

Vinho verde, wino na lato - jak skomponować wakacyjną kartę win? Sprawdź - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Vinho verde powstaje w portugalskim regionie Minho. Jego nazwę można przetłumaczyć jako „wino zielone” – i wbrew swej zieleni w nazwie to wino jest niemal krystalicznie przejrzyste. Skąd więc bierze się wspomniany zielony? Nawiązuje do młodości wina, jego świeżości. Bo vinho verde bywa też różowe, czerwone, a nawet musujące… Często można w nim wyczuć wyraziste aromaty cytrusowe, lekką mineralność i równowagę w kwasowości.

A może sangria?

Sangria jest synonimem lata w kieliszku. Odświeżająca, rubinowa, zaskakująca… Idealna do łączenia z jedzeniem. Fascynuje obfitością ciemnych jagód, cytrusów i aromatów przypraw. Serwowana z obowiązkowym lodem i świeżymi owocami w okamgnieniu przenosi do gorącej Hiszpanii. 

Sangria, wino na lato - jak skomponować wakacyjną kartę win? Sprawdź - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Sangria jest dziś tak popularna w hiszpańskich lokalach, jak paella, tortilla czy chorizo. Wystarczy dodać do niej owoce i lód – najlepiej przygotować ją wcześniej, by składniki nawzajem sobą przesiąkły. Efekt gwarantowany!

Wino białeWino czerwoneWino musujące
Udostępnij

Karta win

Może Cię też zainteresować

Jakie wino do owoców morza? Przewodnik dla szefów kuchni
07-02-2025
Jakie wina musujące w karcie? Nie tylko prosecco
03-04-2023
Przygotuj grzane wino inne niż wszystkie. Skorzystaj z naszych wskazówek
15-12-2021
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Kategorie

    • Bez kategorii
    • Gastronomia na bieżąco
    • Karta win
    • Marketing w gastronomii
    • Produkty dla gastronomii
    • Profile kuchni
    • Techniki kulinarne
    • Trendy gastronomiczne
    • Wywiady, felietony
  • Śledź nas w social mediach

  • Bidfood Farutex

    Oferta Bidfood Farutex

    Bidfood Farutex jest ogólnopolskim dostawcą rozwiązań i produktów dla gastronomii. W swojej ofercie posiada 10 tys. produktów polskich i zagranicznych dostawców. Kliknij i sprawdź!



  • Wprowadź swój adres e-mail, aby otrzymywać nasz newsletter!


  • Najnowsze posty

    • Jakie wino do owoców morza? Przewodnik dla szefów kuchni
      07-02-2025
    • 5 pomysłów na Black Friday w gastronomii. Sprawdź!
      13-11-2024
    • Jak przygotować gęś – tradycyjnie czy orientalnie? Trendy na gęsinę w Twoim menu
      23-10-2024
    • Wellbeing w profesjonalnej kuchni – jak dbać o dobrostan pracowników gastronomii
      01-10-2024
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

© Copyright Farutex Sp. z o.o.