• Logo blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Kategorie

    • Bez kategorii
    • Gastronomia na bieżąco
    • Karta win
    • Marketing w gastronomii
    • Produkty dla gastronomii
    • Profile kuchni
    • Techniki kulinarne
    • Trendy gastronomiczne
    • Wywiady, felietony
  • Strony

    • Kontakt
    • O Bidfood Farutex
    • O blogu
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Śledź nas w social mediach

  • Bidfood Farutex

    Oferta Bidfood Farutex

    Bidfood Farutex jest ogólnopolskim dostawcą rozwiązań i produktów dla gastronomii. W swojej ofercie posiada 10 tys. produktów polskich i zagranicznych dostawców. Kliknij i sprawdź!

  • Poznajmy się
    • O blogu
    • O Bidfood Farutex
  • Tematy
    • Produkty dla gastronomii
    • Trendy gastronomiczne
    • Techniki kulinarne
    • Wywiady, felietony
    • Marketing w gastronomii
    • Karta win
    • Zero waste w gastronomii
  • Rodzaje kuchni
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia francuska
    • Kuchnia hiszpańska
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Kuchnia nowoczesna
    • Kuchnia wegańska
    • Kuchnia wegetariańska
  • Popularne dania
    • Pizza
    • Sushi
    • Burgery
    • Makaron
  • Kontakt
  • Oferta Bidfood Farutex

Co zrobić z pomidorami? 5 sposobów na sałatki i nie tylko

08-10-2020

Trend zero waste zdobywa kolejne restauracje. Zastanawiasz się, co zrobić z pomidorami, które zostały w spiżarni? Spieszymy z pomocą! Oto 5 pomysłów na sałatki z pomidorami i nie tylko.

Pomidory to cudowne owoce lata. Kto nie kocha tego pysznego smaku, jedwabistego wnętrza? Jeśli nie masz pomysłu, co z nich przyrządzić, skorzystaj z naszych inspiracji! Poniżej przedstawiamy 5 sposobów na to, co zrobić z pomidorami.

Spis treści

  1. Co zrobić z pomidorami? Concassé!
  2. Bruschetta z pomidorami
  3. Pipirrana, czyli „ensalada de tomate”
  4. Pico de gallo
  5. A może… wykorzystać pomidory do zupy?
Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Co zrobić z pomidorami? Concassé!

Pochodzące z Francji concassé to właściwie technika obróbki warzyw – głównie pomidorów. Polega na ugotowaniu pomidorów w wodzie, ściągnięciu skórki, wydrylowaniu i grubym posiekaniu. Eliminacja skórki i nasion usuwa szorstki lub gorzki smak, pozostawiając jedwabiste wnętrze. Do czego możesz wykorzystać concassé z pomidorów? Np. do burgera, pizzy, spaghetti czy naszej następnej propozycji, czyli…

Concassé z pomidorów

Bruschetta z pomidorami

Włoskie antipasti o światowej renomie. Podstawą jest zgrillowana bagietka (we Włoszech do grillowania bruschetty używa się specjalnej tacki nazywanej brustolina), którą naciera się ząbkiem czosnku, skrapia oliwą i przyprawia solą. Na tak przygotowanej grzance serwuje się dodatki: i tu pojawiają się właśnie pomidory. Najpopularniejsza wersja to taka, w której pokrojone w drobną kostkę pomidory spotykają się z serem Grana Padano, bazylią i octem balsamicznym. Ale kto powiedział, żeby nie tworzyć nowych zestawień smakowych? Spróbuj wersji alla puttanesca, czyli słodkich pomidorów, słonych kaparów i oliwek Kalamata. Albo na słodko: z serem kozim, musztardą dijon i miodem. A może Twoi goście kochają ostre przystawki? Odrobina pasty harissa, cebuli i ziół będzie strzałem w dziesiątkę.

Bruschetta z pomidorami

Pipirrana, czyli „ensalada de tomate”

Świeża, delikatna sałatka letnia, którą jada się w wielu hiszpańskich prowincjach, m.in. Maladze, Granadzie, Almerii czy Murcii. Składa się z czterech podstawowych składników: pomidorów, cebuli, zielonej papryki i ogórka. Wystarczy pokroić pomidory na plastry, czerwoną cebulę w piórka, a zieloną paprykę i ogórka w kostkę. Do tego oliwa z oliwek i odrobina soli. Voilà! Co ciekawe, sałatka ta ma wiele odmian w zależności od regionu, w którym jest przygotowywana. W niektórych prowincjach pomidory się obiera i namacza w oliwie z oliwek, w innych pomidory są rozgniatane niemal do konsystencji zupy. Wielu szefów kuchni dodaje do sałatki też inne dodatki, np. jajko na twardo, tuńczyka, oliwki, sałatę czy ośmiornicę. Pipirranę zalecamy jeść łyżką z dobrym, chrupiącym chlebem!

Pipirrana, czyli ensalada de tomate

Pico de gallo

Typowa sałatka kuchni meksykańskiej (nawiązuje do kolorów flagi meksykańskiej). Składa się z pomidorów, cebuli, papryczki chilli (np. jalapeño), kolendry, soku z limonki i soli. Pico de gallo zwykle nie jest daniem samym w sobie, ale dodatkiem do innych potraw, takich jak tacos, quesadillas czy jajka sadzone. Oczywiście można ją też zjeść samodzielnie np. z kawałkami tortilli.

Pico de gallo, czyli co zrobić z pomidorami

A może… wykorzystać pomidory do zupy?

I tu są dwa podejścia.

Tradycyjne: pappa al pomodoro, czyli toskańska zupa z dojrzałych pomidorów, czosnku, cebuli i czerstwego chleba. Jest na tyle gęsta, że trudno nazwać ją kremem – bliżej jej do potrawki.

Alternatywne: sferyfikowane gazpacho. Tak, sferyfikowane! Przy użyciu produktów Texturas możesz stworzyć świetną przystawkę. Zacznij od przepisu na gazpacho autorstwa Armina Koblaka, Szefa Kuchni Akademii Kulinarnej Farutex, by potem zabrać się za sferyfikowanie. O tym, jak przygotować nowoczesną przystawkę, opowiadała podczas swojego pokazu Natalie Jewell. 

Texturas - sferyfikacja
Danie główneGastronomiaHorecaMenuPomidoryPrzystawkaRestauracjaZero waste w gastronomii
Udostępnij

Produkty dla gastronomii  / Techniki kulinarne

Może Cię też zainteresować

Jakie wino do owoców morza? Przewodnik dla szefów kuchni
07-02-2025
5 pomysłów na Black Friday w gastronomii. Sprawdź!
13-11-2024
Jak przygotować gęś – tradycyjnie czy orientalnie? Trendy na gęsinę w Twoim menu
23-10-2024
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Kategorie

    • Bez kategorii
    • Gastronomia na bieżąco
    • Karta win
    • Marketing w gastronomii
    • Produkty dla gastronomii
    • Profile kuchni
    • Techniki kulinarne
    • Trendy gastronomiczne
    • Wywiady, felietony
  • Śledź nas w social mediach

  • Bidfood Farutex

    Oferta Bidfood Farutex

    Bidfood Farutex jest ogólnopolskim dostawcą rozwiązań i produktów dla gastronomii. W swojej ofercie posiada 10 tys. produktów polskich i zagranicznych dostawców. Kliknij i sprawdź!



  • Wprowadź swój adres e-mail, aby otrzymywać nasz newsletter!


  • Najnowsze posty

    • Jakie wino do owoców morza? Przewodnik dla szefów kuchni
      07-02-2025
    • 5 pomysłów na Black Friday w gastronomii. Sprawdź!
      13-11-2024
    • Jak przygotować gęś – tradycyjnie czy orientalnie? Trendy na gęsinę w Twoim menu
      23-10-2024
    • Wellbeing w profesjonalnej kuchni – jak dbać o dobrostan pracowników gastronomii
      01-10-2024
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

© Copyright Farutex Sp. z o.o.