• Logo blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Kategorie

    • Bez kategorii
    • Gastronomia na bieżąco
    • Karta win
    • Marketing w gastronomii
    • Produkty dla gastronomii
    • Profile kuchni
    • Techniki kulinarne
    • Trendy gastronomiczne
    • Wywiady, felietony
  • Strony

    • Kontakt
    • O Bidfood Farutex
    • O blogu
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Śledź nas w social mediach

  • Bidfood Farutex

    Oferta Bidfood Farutex

    Bidfood Farutex jest ogólnopolskim dostawcą rozwiązań i produktów dla gastronomii. W swojej ofercie posiada 10 tys. produktów polskich i zagranicznych dostawców. Kliknij i sprawdź!

  • Poznajmy się
    • O blogu
    • O Bidfood Farutex
  • Tematy
    • Produkty dla gastronomii
    • Trendy gastronomiczne
    • Techniki kulinarne
    • Wywiady, felietony
    • Marketing w gastronomii
    • Karta win
    • Zero waste w gastronomii
  • Rodzaje kuchni
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia francuska
    • Kuchnia hiszpańska
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Kuchnia nowoczesna
    • Kuchnia wegańska
    • Kuchnia wegetariańska
  • Popularne dania
    • Pizza
    • Sushi
    • Burgery
    • Makaron
  • Kontakt
  • Oferta Bidfood Farutex

Ciasto na pizzę dla gastronomii #GastroWskazówki

17-06-2020

Idealne ciasto na pizzę dla gastronomii… W pizzerii, restauracji czy hotelowym bistro przygotowanie tej włoskiej wizytówki może być niezłym wyzwaniem! Dzisiaj to my przygotowaliśmy dla Ciebie kilkanaście wskazówek, które pozwolą wypiec pizzę doskonałą.

Włoska pizza to sztuka i wielka inspiracja! Ciasto na pizzę dla gastronomii wydaje się być proste w przygotowaniu, jednak by móc wnikliwie poznać jego sekrety, potrzeba wielu prób i testów. Jaki długo wyrabiać, jaka temperatura pieca, jaka proporcja wody do mąki? Kto przyrządzał pizzę, ten wie, na ile pytań trzeba znaleźć odpowiedź…

Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Ciasto na pizzę dla gastronomii – zaczynamy!

Zacznijmy od czterech prostych działań. Dzięki nim uzyskasz doskonałe, elastyczne ciasto – idealne do serwowania zarówno na miejscu, jak i na wynos.

Ciasto na pizzę dla gastronomii
  1. Zawsze sprawdź temperaturę – optymalna temperatura mąki wynosi 19-22°C, temperatura w zagniatarce nie powinna przekroczyć 27°C, a temperatura otoczenia musi być umiarkowana.
  2. Zawsze zważ składniki.
  3. Zachowaj zgodność z czasem przygotowania.
  4. Sprawdź, czy sprzęt działa prawidłowo. Zagniatarka nie powinna ogrzewać ciasta, piekarnik musi być rozgrzany i czysty, a żar dostosowany do pieczenia w jednorodnym tempie.

Udało się przygotować pyszne ciasto? To cudownie! Jeśli jednak ciasto ma swoje wady i zastanawiasz się, gdzie i kiedy pojawił się błąd, spieszymy z pomocą. O najczęściej spotykane wady ciasta na pizzę dla gastronomii zapytaliśmy włoską markę DAC – dostawcę klasycznych produktów z Włoch. Oto rozwiązania!

Często spotykane wady pizzy i ich możliwe przyczyny 

Spieczone ciasto. Włosi uważają brązowy kolor skórki za najbardziej pożądany. Jeśli Twoja pizza jest spieczona, zastanów się, jak przygotowywałeś(-aś) ciasto. Powinno dłużej odpoczywać, była zbyt niska temperatura wody dodanej do ciasta? Zweryfikuj też, czy piec nie jest zbyt rozgrzany.

Blade ciasto. Brązowa skórka to jest to! Nie udało się? Następnym razem upewnij się, czy piec nie jest zbyt zimny. Przyjrzyj się również konsystencji ciasta. Prawdopodobnie ciasto mogło być zbyt silne, zbyt długo wyrastało lub dodałeś(-aś) za gorącą wodę.

Mała objętość. Jeśli Twoje ciasto na pizzę nie rośnie, popracuj nad jego konsystencją: mogło być zbyt mocno wyrobione, zbyt twarde lub zbyt zimne.

Obecność pęcherzyków powietrza. Przygotowane przez Ciebie ciasto jest zbyt napowietrzone? Przy następnej okazji upewnij się, czy do ciasta nie została dodana zbyt zimna woda, ciasto nie miało zbyt dużo drożdży lub nie było zbyt miękkie. Włosi zalecają też, aby ciasto nie miało za niskiej siły. Problemem może być także piec, którego górna część jest za gorąca.

Miękka część pizzy kruszy się. Ciasto na pizzę się rwie? Przyczyny mogą być dwie! Skontroluj, czy nie dodałeś(-aś) zbyt dużo drożdży lub zbyt gorącej wody.

Powierzchowne plamki. Gdy na cieście pojawią się charakterystyczne, małe plamki, przyczyn mogło być kilka. Prawdopodobnie nie udało Ci się prawidłowo rozprowadzić składników ciasta. Mogło też się zdarzyć, że na powierzchni pizzy pojawiła się sól, cukier albo krople gorącej wody.

Twarde ranty. Last, but not least. Martwi Cię, czemu ciasto na pizzę wychodzi twarde? Sprawdź, czy pizza nie była zbyt długo pieczona, czy piec nie miał zbyt niskiej temperatury albo czy ciasto nie dojrzewało za długo.

Rodzaje pizzy – przewodnik po smakach Włoch
#GastroWskazówkiGastronomiaHotelKuchnia włoskaPizzaRestauracja
Udostępnij

Profile kuchni  / Techniki kulinarne

Może Cię też zainteresować

Jakie wino do owoców morza? Przewodnik dla szefów kuchni
07-02-2025
5 pomysłów na Black Friday w gastronomii. Sprawdź!
13-11-2024
Jak przygotować gęś – tradycyjnie czy orientalnie? Trendy na gęsinę w Twoim menu
23-10-2024
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Kategorie

    • Bez kategorii
    • Gastronomia na bieżąco
    • Karta win
    • Marketing w gastronomii
    • Produkty dla gastronomii
    • Profile kuchni
    • Techniki kulinarne
    • Trendy gastronomiczne
    • Wywiady, felietony
  • Śledź nas w social mediach

  • Bidfood Farutex

    Oferta Bidfood Farutex

    Bidfood Farutex jest ogólnopolskim dostawcą rozwiązań i produktów dla gastronomii. W swojej ofercie posiada 10 tys. produktów polskich i zagranicznych dostawców. Kliknij i sprawdź!



  • Wprowadź swój adres e-mail, aby otrzymywać nasz newsletter!


  • Najnowsze posty

    • Jakie wino do owoców morza? Przewodnik dla szefów kuchni
      07-02-2025
    • 5 pomysłów na Black Friday w gastronomii. Sprawdź!
      13-11-2024
    • Jak przygotować gęś – tradycyjnie czy orientalnie? Trendy na gęsinę w Twoim menu
      23-10-2024
    • Wellbeing w profesjonalnej kuchni – jak dbać o dobrostan pracowników gastronomii
      01-10-2024
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

© Copyright Farutex Sp. z o.o.