• Logo blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Kategorie

    • Bez kategorii
    • Gastronomia na bieżąco
    • Karta win
    • Marketing w gastronomii
    • Produkty dla gastronomii
    • Profile kuchni
    • Techniki kulinarne
    • Trendy gastronomiczne
    • Wywiady, felietony
  • Strony

    • Kontakt
    • O Bidfood Farutex
    • O blogu
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Śledź nas w social mediach

  • Bidfood Farutex

    Oferta Bidfood Farutex

    Bidfood Farutex jest ogólnopolskim dostawcą rozwiązań i produktów dla gastronomii. W swojej ofercie posiada 10 tys. produktów polskich i zagranicznych dostawców. Kliknij i sprawdź!

  • Poznajmy się
    • O blogu
    • O Bidfood Farutex
  • Tematy
    • Produkty dla gastronomii
    • Trendy gastronomiczne
    • Techniki kulinarne
    • Wywiady, felietony
    • Marketing w gastronomii
    • Karta win
    • Zero waste w gastronomii
  • Rodzaje kuchni
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia francuska
    • Kuchnia hiszpańska
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Kuchnia nowoczesna
    • Kuchnia wegańska
    • Kuchnia wegetariańska
  • Popularne dania
    • Pizza
    • Sushi
    • Burgery
    • Makaron
  • Kontakt
  • Oferta Bidfood Farutex

Jaki ryż do sushi? Oto 6 sprawdzonych gatunków

10-11-2020

Przygotowanie sushi to prawdziwa sztuka, w której główną rolę gra odpowiedni gatunek ryżu. Warto więc poznać różnice – dzięki temu będziesz wiedzieć, jaki ryż do sushi wybrać!

Ryż wywodzi się z północno-wschodniej Azji, jednak szczególne znaczenie ma w Japonii. To siła napędowa krajowej gospodarki (Japończycy częściej niż inne nacje zadają sobie pytanie „jaki ryż do sushi” – mają blisko 600 zarejestrowanych gatunków ryżu!), codziennego życia i kuchni. Tutaj ryż jest podstawowym składnikiem wielu potraw, m.in. onigiri, omurice czy donburi.

Spis treści

  1. W ojczyźnie sushi
  2. Ryż do sushi
    • Koshihikari
    • Haruka
    • Calrose
    • Hakumaki
    • Novarroz
    • Crono
Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

W ojczyźnie sushi

Nie bez przyczyny jednak mówi się, że ryż to istota, fundament sushi. Sekret jego przygotowania tkwi bowiem w balansie skrobi zawartej w ziarnach – to ona tworzy łączący je „klej”. Zadanie nie jest jednak proste, ponieważ podczas gotowania ryż powinien zachować swój kształt i należytą twardość. Ziarna same w sobie są zresztą bardzo zróżnicowane: bywają owalne, prawie okrągłe czy pociągłe, cylindryczne. 

Ryż do sushi przygotowanie - blog Bidfood Farutex

W podstawowej klasyfikacji ryż dzieli się na trzy rodzaje: krótkoziarniste, średnioziarniste i długoziarniste. Krótkie ziarna są niezwykle popularne w Japonii, zaś długie w Tajlandii. Do sushi używa się głównie krótko- i średnioziarnistych ze względu na ich właściwości. Zatem które gatunki ryżu do sushi warto przetestować? Niezależnie od tego, jaki rodzaj sushi chcesz przygotować (zgodne z tradycją lub nowoczesne, np. wegańskie), sprawdź sześć wybranych przez nas rodzajów.

Ryż do sushi

Koshihikari - ryż do sushi - blog Bidfood Farutex

Koshihikari

Ryż krótkoziarnisty klasy premium o okrągłym, perłowo-białym ziarnie. W tłumaczeniu na polski oznacza „światło Koshi” (prowincji Japonii). Jest „ojcem” innych gatunków. Pachnie podczas gotowania – to oznaka jego jakości. Jeden z popularniejszych w świecie sushi.

Haruka - ryż do sushi - blog Bidfood Farutex

Haruka

Uznany wśród klientów gatunek w stylu japońskim. Porównywany klasą do Koshihikari. Krótkoziarnisty, o krótkich, białych i okrągłych ziarnach. Produkowany pod czujnym okiem japońskich ekspertów od uprawy ryżu.

Calrose - ryż do sushi - blog Bidfood Farutex

Calrose

Bardzo lubiany ryż średnioziarnisty o podłużnym, lekko perlistym i kremowym ziarnie. Najczęściej produkowany w USA, ojczyźnie tego cenionego gatunku (jego nazwa pochodzi od słów „California” i „Rose”). Charakteryzuje się delikatnym aromatem i smakiem orzecha arachidowego, który czuć już nawet podczas płukania.

Hakumaki - ryż do sushi - blog Bidfood Farutex

Hakumaki

Ryż o selekcjonowanym, drobnym i okrągłym ziarnie. Gatunek popularny w restauracjach sushi na całym świecie ze względu na jakość oraz cechy użytkowe.

Novarroz - ryż do sushi - blog Bidfood Farutex

Novarroz

Ryż średnioziarnisty o niewielkim, jasnym ziarnie. Nasz bestseller ze względu na doskonałą relację jakości do ceny. Smakuje równie dobrze następnego dnia – sprawdzi się więc w cateringu.

Crono

Gatunek średnioziarnisty o dopracowanym ziarnie: dużym, pociągłym i jasnym. Po ugotowaniu nabiera doskonałych właściwości dla sushi.

GastronomiaHorecaKuchnia azjatyckaKuchnia japońskaMenuRestauracjaRyż do gastronomiiSushi
Udostępnij

Produkty dla gastronomii  / Profile kuchni

Może Cię też zainteresować

Ryby od rana do wieczora. Poznaj trendy i pomysły na ryby w menu
10-03-2023
Waste management, czyli 7 kroków do ograniczenia strat żywności
02-03-2023
Gotowe desery dla gastronomii. Jakie słodkości wybierają goście i jak łączyć desery z winem – poznaj nasze wskazówki
22-02-2023
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Kategorie

    • Bez kategorii
    • Gastronomia na bieżąco
    • Karta win
    • Marketing w gastronomii
    • Produkty dla gastronomii
    • Profile kuchni
    • Techniki kulinarne
    • Trendy gastronomiczne
    • Wywiady, felietony
  • Śledź nas w social mediach

  • Bidfood Farutex

    Oferta Bidfood Farutex

    Bidfood Farutex jest ogólnopolskim dostawcą rozwiązań i produktów dla gastronomii. W swojej ofercie posiada 10 tys. produktów polskich i zagranicznych dostawców. Kliknij i sprawdź!



  • Wprowadź swój adres e-mail, aby otrzymywać nasz newsletter!


  • Najnowsze posty

    • Ryby od rana do wieczora. Poznaj trendy i pomysły na ryby w menu
      10-03-2023
    • Waste management, czyli 7 kroków do ograniczenia strat żywności
      02-03-2023
    • Gotowe desery dla gastronomii. Jakie słodkości wybierają goście i jak łączyć desery z winem – poznaj nasze wskazówki
      22-02-2023
    • Rodzaje pizzy – przewodnik po smakach Włoch
      09-02-2023
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

© Copyright Farutex Sp. z o.o.