• Logo blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Kategorie

    • Bez kategorii
    • Gastronomia na bieżąco
    • Karta win
    • Marketing w gastronomii
    • Produkty dla gastronomii
    • Profile kuchni
    • Techniki kulinarne
    • Trendy gastronomiczne
    • Wywiady, felietony
  • Strony

    • Kontakt
    • O Bidfood Farutex
    • O blogu
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Śledź nas w social mediach

  • Bidfood Farutex

    Oferta Bidfood Farutex

    Bidfood Farutex jest ogólnopolskim dostawcą rozwiązań i produktów dla gastronomii. W swojej ofercie posiada 10 tys. produktów polskich i zagranicznych dostawców. Kliknij i sprawdź!

  • Poznajmy się
    • O blogu
    • O Bidfood Farutex
  • Tematy
    • Produkty dla gastronomii
    • Trendy gastronomiczne
    • Techniki kulinarne
    • Wywiady, felietony
    • Marketing w gastronomii
    • Karta win
    • Zero waste w gastronomii
  • Rodzaje kuchni
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia francuska
    • Kuchnia hiszpańska
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Kuchnia nowoczesna
    • Kuchnia wegańska
    • Kuchnia wegetariańska
  • Popularne dania
    • Pizza
    • Sushi
    • Burgery
    • Makaron
  • Kontakt
  • Oferta Bidfood Farutex

Wchodzi podatek cukrowy. Gastronomia w obliczu wyzwania

24-12-2020

Przeciwdziałanie epidemii otyłości – taki cel ma wprowadzany podatek cukrowy. Gastronomia ciągle czeka na konkretne wytyczne, mimo że od wejścia w życie nowej opłaty dzieli nas zaledwie kilka dni.

Tekst został zaktualizowany 26.03.2021

Podatek cukrowy w gastronomii już na etapie planowania wywołał ogromne emocje. Z czym się wiąże, jakie podwyżki cen może wywołać?

Spis treści

  1. Jak obliczyć podatek cukrowy?
  2. Podatek cukrowy – kto płaci? Gastronomia może odetchnąć
  3. Podatek cukrowy. Produkty a słodko-gorzka walka o zdrowie
  4. W Unii Europejskiej już płacą
Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Jak obliczyć podatek cukrowy?

Podpisana 25 sierpnia 2020 r. przez prezydenta ustawa objęła napoje zawierające szeroko pojęte substancje słodzące. Są to więc nie tylko tradycyjny biały cukier, ale także syntetyczne słodziki i substancje naturalne, w tym miód. Zgodnie z ustawą podatek cukrowy obejmuje dwie opłaty:

  • Opłata zmienna zamyka się w kwocie 5 groszy od każdego grama cukru, jeśli jego zawartość przekroczy 5 gramów na 100 ml napoju. 
  • Opłata stała oznacza 50 groszy na 1 litr słodzonego napoju, jeśli zawartość cukrów w 100 ml napoju jest mniejsza lub równa 5 g (lub napój zawiera dowolną ilość substancji słodzącej innej niż cukier).

Odrębnie ustawa potraktowała tzw. „energetyki”. Jeden litr napoju zawierającego substancje aktywne, takie jak kofeina czy tauryna, będzie dodatkowo opodatkowany kwotą 10 groszy w przeliczeniu na 1 litr napoju. 

Zgodnie z treścią ustawy podatek może wynieść maksymalnie 1,2 zł na 1 litr napoju. Opłata będzie wnoszona raz w miesiącu. Jej brak w terminie będzie skutkował… dodatkową opłatą – sankcyjną. Zyski z podatku oraz kar związanych z jego unikaniem zasilą budżet NFZ (w 96,5%) oraz budżet państwa (w 3,5%).

Podatek cukrowy gastronomia - miód - blog Bidfood Farutex

Podatek cukrowy – kto płaci? Gastronomia może odetchnąć

Podatek cukrowy nie obowiązuje napojów przyrządzanych na miejscu (takich jak lemoniady, napoje gazowane z syropów czy bezalkoholowe koktajle).

Obowiązek uiszczenia opłaty pojawia się w momencie wprowadzenia słodzonych napojów do sprzedaży. Rzecznik MŚP uściśla, że chodzi o moment „zaopatrywania w produkty”, czyli przekazania ich do sklepu lub gastronomii. Płacą więc głównie hurtownicy.

Podatek cukrowy finalnie spowodował znaczny wzrost cen detalicznych. Potwierdziły się prognozy analityków Credit Agricole, którzy przewidywali, że ceny napojów energetycznych mogą wzrosnąć nawet o 35%.

– Wyraźnie mniejszy względny wzrost zostałby odnotowany w przypadku soków, nektarów i innych napojów, w przypadku których dzięki zawartości soku wynoszącej przynajmniej 20% nakładany będzie tylko zmienny element podatku. Szacujemy, że w tej kategorii ceny wzrosłyby przeciętnie o ok. 10% – przewidywali eksperci.

Podatek cukrowy gastronomia - koktajl - blog Bidfood Farutex

Podatek cukrowy. Produkty a słodko-gorzka walka o zdrowie

Trudno jest wprost określić skalę zmian, jakie wywołał podatek cukrowy w gastronomii. Z listy produktów objętych obostrzeniami ustawodawca skreślił produkty mleczne, a już na początku prac zrezygnowano opodatkowywania produktów dla niemowląt i wyrobów medycznych. Dodatkowej opłaty nie muszą uiszczać też producenci „izotoników” oraz napojów z minimum 20-procentową zawartością soku owocowego lub warzywnego. Jeśli jednak zawartość cukru na 100 ml przekroczy w nich poziom 5 g, zostaną obciążone opłatą zmienną.

Ze względu jednak na to, że konsumenci szukają słodkich smaków, pewnie nie zmienią swoich przyzwyczajeń żywieniowych, a… przekierują się w stronę tańszych, często mniej zdrowych propozycji. 

W Unii Europejskiej już płacą

Choć wydawać by się mogło, że to dopiero początki prozdrowotnej rewolucji, to nie jest ona niczym nowym. Już w 2011 roku Duńczycy opodatkowali żywność z tłuszczami nasyconymi. Węgrzy płacą podatek od żywności o niskiej gęstości odżywczej, Francuzi od napojów słodzonych, Portugalczycy od fast foodów.

GastronomiaHorecaKarta napojówMenuNapojePodatek cukrowyPrawo w gastronomiiRestauracja
Udostępnij

Marketing w gastronomii  / Produkty dla gastronomii

Może Cię też zainteresować

Ryby od rana do wieczora. Poznaj trendy i pomysły na ryby w menu
10-03-2023
Waste management, czyli 7 kroków do ograniczenia strat żywności
02-03-2023
Gotowe desery dla gastronomii. Jakie słodkości wybierają goście i jak łączyć desery z winem – poznaj nasze wskazówki
22-02-2023
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Kategorie

    • Bez kategorii
    • Gastronomia na bieżąco
    • Karta win
    • Marketing w gastronomii
    • Produkty dla gastronomii
    • Profile kuchni
    • Techniki kulinarne
    • Trendy gastronomiczne
    • Wywiady, felietony
  • Śledź nas w social mediach

  • Bidfood Farutex

    Oferta Bidfood Farutex

    Bidfood Farutex jest ogólnopolskim dostawcą rozwiązań i produktów dla gastronomii. W swojej ofercie posiada 10 tys. produktów polskich i zagranicznych dostawców. Kliknij i sprawdź!



  • Wprowadź swój adres e-mail, aby otrzymywać nasz newsletter!


  • Najnowsze posty

    • Ryby od rana do wieczora. Poznaj trendy i pomysły na ryby w menu
      10-03-2023
    • Waste management, czyli 7 kroków do ograniczenia strat żywności
      02-03-2023
    • Gotowe desery dla gastronomii. Jakie słodkości wybierają goście i jak łączyć desery z winem – poznaj nasze wskazówki
      22-02-2023
    • Rodzaje pizzy – przewodnik po smakach Włoch
      09-02-2023
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

© Copyright Farutex Sp. z o.o.