• Logo blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Kategorie

    • Bez kategorii
    • Gastronomia na bieżąco
    • Karta win
    • Marketing w gastronomii
    • Produkty dla gastronomii
    • Profile kuchni
    • Techniki kulinarne
    • Trendy gastronomiczne
    • Wywiady, felietony
  • Strony

    • Kontakt
    • O Bidfood Farutex
    • O blogu
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Śledź nas w social mediach

  • Bidfood Farutex

    Oferta Bidfood Farutex

    Bidfood Farutex jest ogólnopolskim dostawcą rozwiązań i produktów dla gastronomii. W swojej ofercie posiada 10 tys. produktów polskich i zagranicznych dostawców. Kliknij i sprawdź!

  • Poznajmy się
    • O blogu
    • O Bidfood Farutex
  • Tematy
    • Produkty dla gastronomii
    • Trendy gastronomiczne
    • Techniki kulinarne
    • Wywiady, felietony
    • Marketing w gastronomii
    • Karta win
    • Zero waste w gastronomii
  • Rodzaje kuchni
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia francuska
    • Kuchnia hiszpańska
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Kuchnia nowoczesna
    • Kuchnia wegańska
    • Kuchnia wegetariańska
  • Popularne dania
    • Pizza
    • Sushi
    • Burgery
    • Makaron
  • Kontakt
  • Oferta Bidfood Farutex

Ryż basmati – wszystko, co chcesz wiedzieć

07-01-2021

Zastanawiasz się, do czego wykorzystać ryż basmati? Risotto nie jest najlepszym pomysłem. Basmati to przecież wizytówka kuchni indyjskiej, a więc aromatycznych potraw curry, duszonych mięs, oryginalnych dań typu biryani… Dowiedz się więcej na temat tego gatunku ryżu.

Ryż basmati pochodzi z terenów u podnóży Himalajów. Dzisiaj uprawia się go w Indiach i Pakistanie, dlatego też ryż basmati tradycyjnie podawany jest właśnie w kuchni indyjskiej i innych kuchniach Azji Południowej.

Spis treści

  1. Jak wygląda basmati?
  2. Ryż basmati a inne odmiany
    • Ryż basmati czy jaśminowy?
    • Ryż basmati czy parboiled?
  3. Jak gotować ryż basmati?
  4. Ryż basmati – do czego wykorzystać?
    • Ryż basmati i risotto? To nie najlepszy pomysł…
Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Jak wygląda basmati?

Ryż basmati w przeciwieństwie do innych długich ziaren ma lekką, „puszystą” teksturę. Jego smukłe ziarna mają charakterystyczny, lekko orzechowy smak. 

Wyjątkowy jest także jego zapach. Nie bez przyczyny nazwa ‘basmati’ pochodzi od określenia „pachnący”, „aromatyczny”. Ziarna po ugotowaniu uwalniają piękny aromat palonego na słońcu drewna i kwiatów (podobnie do ryżu jaśminowego).

Ryż basmati

Niektórzy dietetycy nazywają ryż basmati superziarnem – nie zawiera bowiem glutenu ani cholesterolu i ma niską zawartość tłuszczu oraz sodu. Jest bogaty w aminokwasy i kwas foliowy. Ma dość niski indeks glikemiczny, co oznacza, że po spożyciu organizm uwalnia energię wolniej i bardziej stabilnie.

Ryż basmati a inne odmiany

Ze względu na swoje właściwości ryż basmati jest często porównywany do innych odmian ryżu.

Ryż basmati czy jaśminowy?

Obie odmiany należą do odmiany długoziarnistej, obie mają wyjątkowy zapach, a po ugotowaniu są puszyste i niezbyt lepkie, dlatego zachowują swoją ziarnistą konsystencję. Różnice są jednak widoczne: ryż jaśminowy jest nieco grubszy i bardziej wilgotny, zaś basmati bardziej suchy i trwały. Dlatego ryż jaśminowy nadaje się np. do delikatnych puddingów, a basmati do sałatek. Więcej o ryżu jaśminowym przeczytasz w tekście „Ryż jaśminowy – nie tylko do kuchni tajskiej”.

Ryż basmati

Ryż basmati czy parboiled?

Zacznijmy od tego, że basmati to odmiana ryżu, a parboiled to po prostu sposób przetworzenia. Nazwa parboiled oznacza, że ziarna ryżu zostały namoczone, uparowane i wysuszone przed usunięciem niejadalnej, zewnętrznej łuski. W ten sposób ryż zmienia kolor na jasnożółty i zyskuje sporo wartości odżywczych. 

Ryż basmati – jak gotować?

Ryż basmati po ugotowaniu zachowuje swoją delikatną strukturę, a ziarna bez problemu się oddzielają. Nie jest jednak trudny w przygotowaniu. I to mimo że podczas gotowania ziarna dwukrotnie zwiększają swoją długość. 

Jak gotować ryż basmati? Najlepsza jest tradycyjna metoda w proporcji 1 część ryżu do 2 części wody. Gotuj ryż pod przykryciem przez ok. 12 min., a następnie odstaw z ognia na ok. 10 min. Wymieszaj drewnianą łyżką.

Ryż basmati

Ryż basmati – do czego wykorzystać?

Ryż basmati to wizytówka kuchni indyjskiej. Ze względu na swoje właściwości pasuje do curry, duszonych i pieczonych mięs. Sprawdzi się do takich dań, jak pilaw, biryani, chicken tikka masala, bibimbap, butter chicken, tahdig… Lista jest naprawdę długa. Ryż basmati często serwuje się też osobno, aromatyzując szafranem, kurkumą, cynamonem lub liśćmi laurowymi. 

Ryż basmati i risotto? To nie najlepszy pomysł…

Wśród kulinarnych pytań często pojawia się również kwestia, czy ryż basmati nadaje się do risotto. Odpowiedź jest krótka: niestety nie. Basmati to ryż długoziarnisty, a to oznacza, że uwalnia o wiele mniej skrobi niż ziarna średnie i krótkie. Tymczasem risotto potrzebuje klejącego ryżu, aby uzyskać swoją aksamitną konsystencję. Jeśli więc planujesz wykorzystać ryż basmati do risotto – zajrzyj do naszego tekstu „Wybierz perfekcyjny ryż do risotto”.

GastronomiaHorecaKuchnia azjatyckaKuchnia indyjskaRestauracjaRyż do gastronomii
Udostępnij

Produkty dla gastronomii  / Profile kuchni  / Techniki kulinarne

Może Cię też zainteresować

Ryby od rana do wieczora. Poznaj trendy i pomysły na ryby w menu
10-03-2023
Waste management, czyli 7 kroków do ograniczenia strat żywności
02-03-2023
Gotowe desery dla gastronomii. Jakie słodkości wybierają goście i jak łączyć desery z winem – poznaj nasze wskazówki
22-02-2023
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Kategorie

    • Bez kategorii
    • Gastronomia na bieżąco
    • Karta win
    • Marketing w gastronomii
    • Produkty dla gastronomii
    • Profile kuchni
    • Techniki kulinarne
    • Trendy gastronomiczne
    • Wywiady, felietony
  • Śledź nas w social mediach

  • Bidfood Farutex

    Oferta Bidfood Farutex

    Bidfood Farutex jest ogólnopolskim dostawcą rozwiązań i produktów dla gastronomii. W swojej ofercie posiada 10 tys. produktów polskich i zagranicznych dostawców. Kliknij i sprawdź!



  • Wprowadź swój adres e-mail, aby otrzymywać nasz newsletter!


  • Najnowsze posty

    • Ryby od rana do wieczora. Poznaj trendy i pomysły na ryby w menu
      10-03-2023
    • Waste management, czyli 7 kroków do ograniczenia strat żywności
      02-03-2023
    • Gotowe desery dla gastronomii. Jakie słodkości wybierają goście i jak łączyć desery z winem – poznaj nasze wskazówki
      22-02-2023
    • Rodzaje pizzy – przewodnik po smakach Włoch
      09-02-2023
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

© Copyright Farutex Sp. z o.o.