• Logo blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Kategorie

    • Karta win
    • Marketing w gastronomii
    • Produkty dla gastronomii
    • Profile kuchni
    • Techniki kulinarne
    • Trendy gastronomiczne
    • Wywiady, felietony
  • Strony

    • Kontakt
    • O Bidfood Farutex
    • O blogu
  • Śledź nas w social mediach

  • Bidfood Farutex

    Oferta Bidfood Farutex

    Bidfood Farutex jest ogólnopolskim dostawcą rozwiązań i produktów dla gastronomii. W swojej ofercie posiada 7 tys. produktów polskich i zagranicznych dostawców. Kliknij i sprawdź!

  • Poznajmy się
    • O blogu
    • O Bidfood Farutex
  • Tematy
    • Produkty dla gastronomii
    • Trendy gastronomiczne
    • Profile kuchni
    • Techniki kulinarne
    • Wywiady, felietony
    • Marketing w gastronomii
    • Karta win
  • #GastroWskazówki
  • Kontakt
  • Oferta Bidfood Farutex

Ryż basmati – wszystko, co chcesz wiedzieć

07-01-2021

Zastanawiasz się, do czego wykorzystać ryż basmati? Risotto nie jest najlepszym pomysłem. Basmati to przecież wizytówka kuchni indyjskiej, a więc aromatycznych potraw curry, duszonych mięs, oryginalnych dań typu biryani… Dowiedz się więcej na temat tego gatunku ryżu.

Ryż basmati pochodzi z terenów u podnóży Himalajów. Dzisiaj uprawia się go w Indiach i Pakistanie, dlatego też ryż basmati tradycyjnie podawany jest właśnie w kuchni indyjskiej i innych kuchniach Azji Południowej.

Ryż basmati

Jak wygląda basmati?

Ryż basmati w przeciwieństwie do innych długich ziaren ma lekką, „puszystą” teksturę. Jego smukłe ziarna mają charakterystyczny, lekko orzechowy smak. 

Wyjątkowy jest także jego zapach. Nie bez przyczyny nazwa ‘basmati’ pochodzi od określenia „pachnący”, „aromatyczny”. Ziarna po ugotowaniu uwalniają piękny aromat palonego na słońcu drewna i kwiatów (podobnie do ryżu jaśminowego).

Niektórzy dietetycy nazywają ryż basmati superziarnem – nie zawiera bowiem glutenu ani cholesterolu i ma niską zawartość tłuszczu oraz sodu. Jest bogaty w aminokwasy i kwas foliowy. Ma dość niski indeks glikemiczny, co oznacza, że po spożyciu organizm uwalnia energię wolniej i bardziej stabilnie.

Ryż basmati

Ryż basmati a inne odmiany

Ze względu na swoje właściwości ryż basmati jest często porównywany do innych odmian ryżu.

Ryż basmati czy jaśminowy?

Obie odmiany należą do odmiany długoziarnistej, obie mają wyjątkowy zapach, a po ugotowaniu są puszyste i niezbyt lepkie, dlatego zachowują swoją ziarnistą konsystencję. Różnice są jednak widoczne: ryż jaśminowy jest nieco grubszy i bardziej wilgotny, zaś basmati bardziej suchy i trwały. Dlatego ryż jaśminowy nadaje się np. do delikatnych puddingów, a basmati do sałatek.

Ryż basmati czy parboiled?

Zacznijmy od tego, że basmati to odmiana ryżu, a parboiled to po prostu sposób przetworzenia. Nazwa parboiled oznacza, że ziarna ryżu zostały namoczone, uparowane i wysuszone przed usunięciem niejadalnej, zewnętrznej łuski. W ten sposób ryż zmienia kolor na jasnożółty i zyskuje sporo wartości odżywczych. 

Ryż basmati – jak gotować?

Ryż basmati po ugotowaniu zachowuje swoją delikatną strukturę, a ziarna bez problemu się oddzielają. Nie jest jednak trudny w przygotowaniu. I to mimo że podczas gotowania ziarna dwukrotnie zwiększają swoją długość. 

Jak gotować ryż basmati? Najlepsza jest tradycyjna metoda w proporcji 1 część ryżu do 2 części wody. Gotuj ryż pod przykryciem przez ok. 12 min., a następnie odstaw z ognia na ok. 10 min. Wymieszaj drewnianą łyżką.

Ryż basmati

Ryż basmati – do czego wykorzystać?

Ryż basmati to wizytówka kuchni indyjskiej. Ze względu na swoje właściwości pasuje do curry, duszonych i pieczonych mięs. Sprawdzi się do takich dań, jak pilaw, biryani, chicken tikka masala, bibimbap, butter chicken, tahdig… Lista jest naprawdę długa. Ryż basmati często serwuje się też osobno, aromatyzując szafranem, kurkumą, cynamonem lub liśćmi laurowymi. 

Ryż basmati i risotto? To nie najlepszy pomysł…

Wśród kulinarnych pytań często pojawia się również kwestia, czy ryż basmati nadaje się do risotto. Odpowiedź jest krótka: niestety nie. Basmati to ryż długoziarnisty, a to oznacza, że uwalnia o wiele mniej skrobi niż ziarna średnie i krótkie. Tymczasem risotto potrzebuje klejącego ryżu, aby uzyskać swoją aksamitną konsystencję. Jeśli więc planujesz wykorzystać ryż basmati do risotto – zajrzyj do naszego tekstu „Wybierz perfekcyjny ryż do risotto”.

GastronomiaHorecaKuchnia azjatyckaKuchnia indyjskaRestauracjaRyż do gastronomii
Udostępnij

Produkty dla gastronomii  / Profile kuchni  / Techniki kulinarne

Może Cię też zainteresować

Wszystkie kolory ryżu. Czerwony, czarny, ryż dziki…
30-03-2021
Zero waste w gastronomii #2. Jak przygotować plan zmian?
25-03-2021
Ostre przyprawy, czyli nie tylko chilli. Zobacz naszą selekcję
23-03-2021
  • Kategorie

    • Karta win
    • Marketing w gastronomii
    • Produkty dla gastronomii
    • Profile kuchni
    • Techniki kulinarne
    • Trendy gastronomiczne
    • Wywiady, felietony
  • Śledź nas w social mediach

  • Bidfood Farutex


    Bidfood Farutex jest ogólnopolskim dostawcą rozwiązań i produktów dla gastronomii. W swojej ofercie posiada 7,5 tys. produktów polskich i zagranicznych dostawców.



  • Wprowadź swój adres e-mail, aby otrzymywać nasz newsletter!


  • Najnowsze posty

    • Chorizo i salsiccia - co to za kiełbasy? Poznaj różnice!
      08-04-2021
    • Jak urządzić ogródek w restauracji? Sięgnij po... naturę!
      06-04-2021
    • Wino na lato – ułóż wakacyjną kartę lekkich win
      01-04-2021
    • Wszystkie kolory ryżu. Czerwony, czarny, ryż dziki…
      30-03-2021

© Copyright Farutex Sp. z o.o.

Korzystając z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies, wyrażasz zgodę na ich używanie zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej informacji w dziale Polityka prywatności.