• Logo blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Kategorie

    • Bez kategorii
    • Gastronomia na bieżąco
    • Karta win
    • Marketing w gastronomii
    • Produkty dla gastronomii
    • Profile kuchni
    • Techniki kulinarne
    • Trendy gastronomiczne
    • Wywiady, felietony
  • Strony

    • Kontakt
    • O Bidfood Farutex
    • O blogu
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Śledź nas w social mediach

  • Bidfood Farutex

    Oferta Bidfood Farutex

    Bidfood Farutex jest ogólnopolskim dostawcą rozwiązań i produktów dla gastronomii. W swojej ofercie posiada 10 tys. produktów polskich i zagranicznych dostawców. Kliknij i sprawdź!

  • Poznajmy się
    • O blogu
    • O Bidfood Farutex
  • Tematy
    • Produkty dla gastronomii
    • Trendy gastronomiczne
    • Techniki kulinarne
    • Wywiady, felietony
    • Marketing w gastronomii
    • Karta win
    • Zero waste w gastronomii
  • Rodzaje kuchni
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia francuska
    • Kuchnia hiszpańska
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Kuchnia nowoczesna
    • Kuchnia wegańska
    • Kuchnia wegetariańska
  • Popularne dania
    • Pizza
    • Sushi
    • Burgery
    • Makaron
  • Kontakt
  • Oferta Bidfood Farutex

Trend: grzyby w menu. Sprawdź, dlaczego powinny pojawiać się nie tylko w jesiennej karcie

29-09-2023

Jak grzyby po deszczu pojawiają się głosy, że grzyby to samodzielny, silny trend. Ale nie tylko. Wpisują się też bowiem pośrednio w inne gastronomiczne trendy: sezonowego menu, wege, zdrowych posiłków czy nostalgii. Z artykułu dowiesz się, jakie korzyści niesie za sobą ich wykorzystanie w daniach, szef kuchni Akademii Bidfood, Grzegorz Dawidziuk opowie o tym, jak gastronomia wykorzystuje te składniki i wskaże sprawdzone pomysły na dania z grzybami w roli głównej.

Szefowie kuchni doskonale wiedzą o tym, że należy włączać sezonowe dodatki do menu. Ale są składniki, które są wręcz stworzone jako wyróżnik sezonu. Grzyby można z pewnością do nich zaliczyć. Przemawia za nimi także ich różnorodność. Podgrzybki, maślaki, rydze, kurki – każdy daje inne możliwości.

Spis treści

Wyjątkowy smak sezonu

Geniusz tkwi w strukturze

Bogactwo składników odżywczych

Idealna baza dań wege

Grzyby – zrównoważony wybór

Las możliwości

Kreacje szefów kuchni

Jednym z najważniejszych powodów, dla których warto uwzględniać grzyby leśne w menu, jest ich smak – każdy rodzaj grzyba jest charakterystyczny. Boczniaki, ze swoją delikatnością i subtelnym smakiem są genialną bazą do tworzenia gulaszy, placków grzybowych czy wegańskich flaków. Z kolei bardziej wyraziste grzyby, jak chociażby borowiki, podkreślą wykwintny charakter dania. Z całą pewnością grzybami w gastronomicznej kuchni można żonglować, wykorzystując ich smak w zależności od efektu, jaki chcesz osiągnąć.

Grzegorz Dawidziuk

szef kuchni, Akademia Bidfood

Grzyby w kuchni to obecnie jeden z najszybciej rozwijających się trendów w gastronomii. Warto zwrócić się w ich stronę odświeżając jesienne (i nie tylko) menu. Sprawdzają się jako wyśmienity dodatek, ale i główny bohater dania. Moim zdaniem są równie wartościowe co warzywa czy zboża. Dzięki zawartości białka stają się idealne dla osób, które ograniczają spożycie mięsa. Stanowią jeden z istotnych składników diety wegańskiej oraz wegetariańskiej. Grzyby doskonale zastępują produkty w wielu potrawach – zarówno pod względem wartości odżywczej, jak i smaku. Z kani można przyrządzić wyśmienitego, bezmięsnego schabowego. Boczniak w wersji szarpanej  idealnie zastępuje śledzia lub tradycyjne flaczki. Świetnie komponują się z przyprawami, ziołami, czosnkiem czy innymi warzywami. Zawierają naturalne umami, dzięki czemu są tak wszechstronne. W restauracyjnym menu powinny pojawić się nie tylko w tradycyjnej wersji. Grzyby pozwalają rozwinąć umiejętności szefa kuchni!

Geniusz tkwi w strukturze

Co jeszcze wnoszą grzyby do menu? Struktury. Grzyby marynowane, suszone, pieczone, gotowane, grillowane, rozdrabnianie na proszek – każdy z tych sposobów przygotowania grzybów pozwala na otrzymanie ciekawych struktur, dających możliwość zaskakiwania gości.

Bogactwo składników odżywczych

Grzyby leśne są również źródłem cennych składników odżywczych, co jest ważne z punktu widzenia świadomego gościa. Konsumenci coraz chętniej wybierają dania, kierując się wartościami odżywczymi. A grzyby są bogate w witaminy, minerały, białko i błonnik. Włączenie grzybów leśnych do menu jest więc być dobrym rozwiązaniem również z biznesowego punktu widzenia.

Idealna baza dań wege

Grzyby, ze względu na swoją teksturę i smak, często są używane jako zamiennik mięsa w wielu wegańskich potrawach, takich jak burgery, klopsy czy dania makaronowe. Są składnikami wręcz stworzonymi do kreowania potraw wege o „mięsnym” charakterze, bez wykorzystywania produktów pochodzenia zwierzęcego.

Trend: grzyby w menu - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Grzyby – zrównoważony wybór

Wybieranie żywności, która trafia na stół ze zrównoważonych, ekologicznych źródeł, to kolejny silny trend. A grzyby leśne są doskonałym przykładem składników, które można pozyskiwać z natury w sposób zrównoważony. W przeciwieństwie do niektórych produktów spożywczych, grzyby nie wymagają dużych ilości wody ani długotrwałego procesu uprawy.

Co więcej, produkcja grzybów jest zazwyczaj bardziej ekologiczna niż hodowla zwierząt. Grzyby mogą być uprawiane w kontrolowanych warunkach, co pozwala ograniczyć zużycie wody i energii oraz emisję gazów cieplarnianych.

Las możliwości

Choć grzyby idealnie wpisują się w jesienne czy zimowe menu, warto zapraszać je do karty przez cały rok. We wszystkich formach: świeżej, mrożonej, suszonej dają… las możliwości. Poniższe wskazówki pomogą zdecydować, jaki grzyby pasują do Twojego menu.

  • Kurki

Smak: Charakteryzują się łagodnym i delikatnym smakiem oraz lekko słodkawym aromatem.

Przykłady dań: Kurki nadają się do wielu potraw, takich jak sosy do mięsa, zupy krem, omlety, risotto, czy dania makaronowe.

  • Borowiki

Smak: Borowiki są bardzo aromatyczne i mają intensywny, orzechowy smak.

Przykłady dań: Borowiki są doskonałe do przygotowania zup, sosów, farszu do pierogów. Nadają się do smażenia na maśle lub duszenia z cebulą i ziołami.

  • Podgrzybki

Smak: Ich smak jest intensywny i ziemisty, często opisywany jako lekko orzechowy.

Przykłady dań: Podgrzybki są popularne w kuchniach różnych krajów. Mogą być używane do przygotowania zup, sosów, farszu do pierogów. Nadają się do duszenia i marynowania.

  • Rydze

Smak: Rydze są delikatne w smaku, często opisywane jako lekko orzechowe lub pikantne.

Przykłady dań: Rydze nadają się do smażenia, duszenia i dodawania do zup. Mogą być również używane jako składnik sałatek lub nadzienia do mięsa.

  • Maślaki

Smak: Charakteryzują się bardzo delikatnym smakiem.

Przykłady dań: Maślaki są doskonałe do smażenia na maśle lub oliwie z oliwek. Mogą być także dodawane do omletów, sosów do makaronu czy farszu do pierogów.

Trend: grzyby w menu - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Kreacje szefów kuchni

Grzegorz Dawidziuk i pozostali szefowie kuchni Akademii Bidfood proponują kilka ulubionych przepisów uwzględniających grzyby. Zainspiruj się i oczaruj swoich gości.

Zupy

  • Zupa grzybowa z pasztecikiem
  • Zupa kurkowa z wędzonym twarogiem
  • Zupa pomidorowo-grzybowa z łososiem
  • Krem grzybowy

Dania główne

  • Karkówka z warzywami i ragout z grzybów
  • Makaron lasagne z grzybami
  • Makaron trofie z grzybami leśnymi i wołowiną
  • Consommé grzybowe z tofu i kukurydzą
  • Placki ziemniaczane w sosie grzybowym z kozim serem
  • Risotto z grzybami leśnymi
  • Polędwica z sarny z grzybową polentą i sosem rabarbarowym

GastronomiaGrzybyHorecaMenuRestauracja
Udostępnij

Produkty dla gastronomii

Może Cię też zainteresować

Jakie wino do owoców morza? Przewodnik dla szefów kuchni
07-02-2025
5 pomysłów na Black Friday w gastronomii. Sprawdź!
13-11-2024
Jak przygotować gęś – tradycyjnie czy orientalnie? Trendy na gęsinę w Twoim menu
23-10-2024
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Kategorie

    • Bez kategorii
    • Gastronomia na bieżąco
    • Karta win
    • Marketing w gastronomii
    • Produkty dla gastronomii
    • Profile kuchni
    • Techniki kulinarne
    • Trendy gastronomiczne
    • Wywiady, felietony
  • Śledź nas w social mediach

  • Bidfood Farutex

    Oferta Bidfood Farutex

    Bidfood Farutex jest ogólnopolskim dostawcą rozwiązań i produktów dla gastronomii. W swojej ofercie posiada 10 tys. produktów polskich i zagranicznych dostawców. Kliknij i sprawdź!



  • Wprowadź swój adres e-mail, aby otrzymywać nasz newsletter!


  • Najnowsze posty

    • Jakie wino do owoców morza? Przewodnik dla szefów kuchni
      07-02-2025
    • 5 pomysłów na Black Friday w gastronomii. Sprawdź!
      13-11-2024
    • Jak przygotować gęś – tradycyjnie czy orientalnie? Trendy na gęsinę w Twoim menu
      23-10-2024
    • Wellbeing w profesjonalnej kuchni – jak dbać o dobrostan pracowników gastronomii
      01-10-2024
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

© Copyright Farutex Sp. z o.o.