• Logo blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Kategorie

    • Bez kategorii
    • Gastronomia na bieżąco
    • Karta win
    • Marketing w gastronomii
    • Produkty dla gastronomii
    • Profile kuchni
    • Techniki kulinarne
    • Trendy gastronomiczne
    • Wywiady, felietony
  • Strony

    • Kontakt
    • O Bidfood Farutex
    • O blogu
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Śledź nas w social mediach

  • Bidfood Farutex

    Oferta Bidfood Farutex

    Bidfood Farutex jest ogólnopolskim dostawcą rozwiązań i produktów dla gastronomii. W swojej ofercie posiada 10 tys. produktów polskich i zagranicznych dostawców. Kliknij i sprawdź!

  • Poznajmy się
    • O blogu
    • O Bidfood Farutex
  • Tematy
    • Produkty dla gastronomii
    • Trendy gastronomiczne
    • Techniki kulinarne
    • Wywiady, felietony
    • Marketing w gastronomii
    • Karta win
    • Zero waste w gastronomii
  • Rodzaje kuchni
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia francuska
    • Kuchnia hiszpańska
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Kuchnia nowoczesna
    • Kuchnia wegańska
    • Kuchnia wegetariańska
  • Popularne dania
    • Pizza
    • Sushi
    • Burgery
    • Makaron
  • Kontakt
  • Oferta Bidfood Farutex

Wywiad z Jędrzejem Lewandowskim, właścicielem pizzerii Zielona Górka w Pabianicach

12-06-2023

Zielona Górka jest zlokalizowana w Pabianicach. W 2022 roku znalazła się wśród 50 najlepszych pizzerii w Europie. Właściciel tego lokalu – Jędrzej Lewandowski udzielił nam wywiadu, którego lekturę gorąco polecamy! Został opublikowany w naszym Trendbooku horeca 2023, gdzie również znajduje się m.in. sporo informacji na temat trendów związanych z kuchnią śródziemnomorską oraz liczne wypowiedzi ekspertów.

Zielona Górka znalazła się w 2022 roku wśród 50 najlepszych pizzerii w Europie. Co jest kluczowe, aby osiągnąć taki sukces?

JL: To wielkie wyróżnienie i bardzo cieszymy się, że niezależni obserwatorzy docenili naszą wieloletnią pracę z gośćmi. Każdego dnia razem z moją żoną Lilą pracujemy z uśmiechem i w skupieniu. Przykładamy dużą wagę do jakości serwowanej pizzy. Podróżując, poznaliśmy już wielu mistrzów tej sztuki, którzy w pewnym sensie ukształtowali nasze myślenie o pizzy. Pracujemy zespołowo i sprawnie. Codziennie zastanawiam się, czy ktoś nas odwiedzi kolejnego dnia, bo nasza lokalizacja jest dość nietypowa. Na szczęście odwiedzają nas pabianiczanie oraz goście z różnych zakątków Polski. Lubimy naszą pracę.

Skąd wzrastająca popularność kuchni śródziemnomorskiej ostatnimi czasy?

JL: Myślę, że jest to wynik rosnącego zainteresowania ciepłym klimatem i częstszymi podróżami. Kuchnia śródziemnomorska kojarzy nam się ze zdrowiem i długim życiem. Jest bogata w warzywa, owoce, oliwki, ryby i różnego rodzaju oliwy. Przeważają w niej umiarkowane ilości chudego mięsa i nabiału, które są pozyskiwane w wyniku wielopokoleniowego rzemiosła, a co za tym idzie, często są bardzo wysokiej jakości i posiadają złożony smak. Potrawy kuchni śródziemnomorskiej są proste i lekkie, dobre dla smakoszy w każdym wieku. Kojarzą się z kulturą, sztuką i bogatą wielokulturową historią. Są eleganckie. Myślę, że dla ludzi najważniejszy jest aspekt zdrowego stylu życia i zdrowego odżywiania się. W zdrowym ciele zdrowy duch!

Jakie trendy i dlaczego będą panowały w kuchni śródziemnomorskiej w nadchodzącym czasie?

JL: Uważam, że nadal będzie to powielanie i udoskonalanie już znanych receptur oraz wytwarzanie i poszukiwanie produktów wysokiej jakości. Ostatnie trzy lata sprawiły, że doskonale poznaliśmy oferty popularnych supermarketów, a teraz potrzebujemy wyjść z domu, cieszyć się. Chcemy czegoś ekstra od życia. Dobre jedzenie potrafi przywołać lub stworzyć miłe wspomnienia, które budują nasze charaktery. Smaczna potrawa jest niczym krótka i przyjemna podróż. To są wartości, które powinniśmy tworzyć w kuchni. Ważne będzie też szanowanie tradycji. Historia często zmienia swój bieg, a przepis na margheritę nadal jest jeden. Dlatego na początku warto skupić się na tym, jak zrobić ją dobrze. Później można próbować ją zmieniać.

Wymień 3 trendy, które będą królowały w branży w najbliższym czasie. Jak myślisz, dlaczego?

JL: Przyszłość widzę bardziej zieloną. Będziemy jedli więcej warzyw i produktów pochodzenia roślinnego z różnych źródeł. Odmiany wielu warzyw potrafią smakować zupełnie inaczej i posługiwanie się tymi smakami daje duże pole manewru. Powinniśmy korzystać z oferty produktów wytwarzanych zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju oraz przyjaznych dla środowiska. Sądzę, że będziemy budowali świadomość społeczną, promując produkty lokalne lub wyselekcjonowane pochodzenia zagranicznego. Dobrze jest wspierać inicjatywy ludzi, którymi kieruje jakaś pasja. Jeżeli w naszym regionie jest coś smacznego i wyróżniającego się, to warto to wprowadzić do menu. Ludzie zawsze będą zapamiętywali nowe smaki, ale docenią też takie, które znają i uznają za stałe, pewne. Myślę też, że silnym trendem będzie widoczna radość z dobrego pożywienia. Jedzenie jest małą przyjemnością i warto każdorazowo zadbać o smaczne i zdrowe posiłki dla siebie oraz bliskich. Warto świadomie wybrać dobre miejsce spotkań.


Jędrzej Lewandowski, właściciel restauracji Zielona Górka w Pabianicach. Architekt z zawodu jest miłośnikiem pizzy od zawsze. Postanowił uczyć się ją wypiekać od najlepszych, więc wyjechał na kurs do Neapolu. Wraz z żoną Lilianą postanowili otworzyć lokal, który znajduje się w rankingu 50 najlepszych Pizzerii w Europie w 2022 i 2023 r. Należy on do Associazione Verace Pizza Napoletana i może pochwalić się licencją potwierdzającą zgodność metod wykonywania pizzy z oryginalną sztuką neapolitańskich pizzaiuoli.

GastronomiaHorecaKuchnia włoskaPizzaPizzaioloRestauracjaTrendy gastronomiczneWywiad
Udostępnij

Trendy gastronomiczne  / Wywiady, felietony

Może Cię też zainteresować

Jakie wino do owoców morza? Przewodnik dla szefów kuchni
07-02-2025
5 pomysłów na Black Friday w gastronomii. Sprawdź!
13-11-2024
Jak przygotować gęś – tradycyjnie czy orientalnie? Trendy na gęsinę w Twoim menu
23-10-2024
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Kategorie

    • Bez kategorii
    • Gastronomia na bieżąco
    • Karta win
    • Marketing w gastronomii
    • Produkty dla gastronomii
    • Profile kuchni
    • Techniki kulinarne
    • Trendy gastronomiczne
    • Wywiady, felietony
  • Śledź nas w social mediach

  • Bidfood Farutex

    Oferta Bidfood Farutex

    Bidfood Farutex jest ogólnopolskim dostawcą rozwiązań i produktów dla gastronomii. W swojej ofercie posiada 10 tys. produktów polskich i zagranicznych dostawców. Kliknij i sprawdź!



  • Wprowadź swój adres e-mail, aby otrzymywać nasz newsletter!


  • Najnowsze posty

    • Jakie wino do owoców morza? Przewodnik dla szefów kuchni
      07-02-2025
    • 5 pomysłów na Black Friday w gastronomii. Sprawdź!
      13-11-2024
    • Jak przygotować gęś – tradycyjnie czy orientalnie? Trendy na gęsinę w Twoim menu
      23-10-2024
    • Wellbeing w profesjonalnej kuchni – jak dbać o dobrostan pracowników gastronomii
      01-10-2024
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

© Copyright Farutex Sp. z o.o.