Zielona Górka jest zlokalizowana w Pabianicach. W 2022 roku znalazła się wśród 50 najlepszych pizzerii w Europie. Właściciel tego lokalu – Jędrzej Lewandowski udzielił nam wywiadu, którego lekturę gorąco polecamy! Został opublikowany w naszym Trendbooku horeca 2023, gdzie również znajduje się m.in. sporo informacji na temat trendów związanych z kuchnią śródziemnomorską oraz liczne wypowiedzi ekspertów.
Zielona Górka znalazła się w 2022 roku wśród 50 najlepszych pizzerii w Europie. Co jest kluczowe, aby osiągnąć taki sukces?
JL: To wielkie wyróżnienie i bardzo cieszymy się, że niezależni obserwatorzy docenili naszą wieloletnią pracę z gośćmi. Każdego dnia razem z moją żoną Lilą pracujemy z uśmiechem i w skupieniu. Przykładamy dużą wagę do jakości serwowanej pizzy. Podróżując, poznaliśmy już wielu mistrzów tej sztuki, którzy w pewnym sensie ukształtowali nasze myślenie o pizzy. Pracujemy zespołowo i sprawnie. Codziennie zastanawiam się, czy ktoś nas odwiedzi kolejnego dnia, bo nasza lokalizacja jest dość nietypowa. Na szczęście odwiedzają nas pabianiczanie oraz goście z różnych zakątków Polski. Lubimy naszą pracę.
Skąd wzrastająca popularność kuchni śródziemnomorskiej ostatnimi czasy?
JL: Myślę, że jest to wynik rosnącego zainteresowania ciepłym klimatem i częstszymi podróżami. Kuchnia śródziemnomorska kojarzy nam się ze zdrowiem i długim życiem. Jest bogata w warzywa, owoce, oliwki, ryby i różnego rodzaju oliwy. Przeważają w niej umiarkowane ilości chudego mięsa i nabiału, które są pozyskiwane w wyniku wielopokoleniowego rzemiosła, a co za tym idzie, często są bardzo wysokiej jakości i posiadają złożony smak. Potrawy kuchni śródziemnomorskiej są proste i lekkie, dobre dla smakoszy w każdym wieku. Kojarzą się z kulturą, sztuką i bogatą wielokulturową historią. Są eleganckie. Myślę, że dla ludzi najważniejszy jest aspekt zdrowego stylu życia i zdrowego odżywiania się. W zdrowym ciele zdrowy duch!
Jakie trendy i dlaczego będą panowały w kuchni śródziemnomorskiej w nadchodzącym czasie?
JL: Uważam, że nadal będzie to powielanie i udoskonalanie już znanych receptur oraz wytwarzanie i poszukiwanie produktów wysokiej jakości. Ostatnie trzy lata sprawiły, że doskonale poznaliśmy oferty popularnych supermarketów, a teraz potrzebujemy wyjść z domu, cieszyć się. Chcemy czegoś ekstra od życia. Dobre jedzenie potrafi przywołać lub stworzyć miłe wspomnienia, które budują nasze charaktery. Smaczna potrawa jest niczym krótka i przyjemna podróż. To są wartości, które powinniśmy tworzyć w kuchni. Ważne będzie też szanowanie tradycji. Historia często zmienia swój bieg, a przepis na margheritę nadal jest jeden. Dlatego na początku warto skupić się na tym, jak zrobić ją dobrze. Później można próbować ją zmieniać.
Wymień 3 trendy, które będą królowały w branży w najbliższym czasie. Jak myślisz, dlaczego?
JL: Przyszłość widzę bardziej zieloną. Będziemy jedli więcej warzyw i produktów pochodzenia roślinnego z różnych źródeł. Odmiany wielu warzyw potrafią smakować zupełnie inaczej i posługiwanie się tymi smakami daje duże pole manewru. Powinniśmy korzystać z oferty produktów wytwarzanych zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju oraz przyjaznych dla środowiska. Sądzę, że będziemy budowali świadomość społeczną, promując produkty lokalne lub wyselekcjonowane pochodzenia zagranicznego. Dobrze jest wspierać inicjatywy ludzi, którymi kieruje jakaś pasja. Jeżeli w naszym regionie jest coś smacznego i wyróżniającego się, to warto to wprowadzić do menu. Ludzie zawsze będą zapamiętywali nowe smaki, ale docenią też takie, które znają i uznają za stałe, pewne. Myślę też, że silnym trendem będzie widoczna radość z dobrego pożywienia. Jedzenie jest małą przyjemnością i warto każdorazowo zadbać o smaczne i zdrowe posiłki dla siebie oraz bliskich. Warto świadomie wybrać dobre miejsce spotkań.
Jędrzej Lewandowski, właściciel restauracji Zielona Górka w Pabianicach. Architekt z zawodu jest miłośnikiem pizzy od zawsze. Postanowił uczyć się ją wypiekać od najlepszych, więc wyjechał na kurs do Neapolu. Wraz z żoną Lilianą postanowili otworzyć lokal, który znajduje się w rankingu 50 najlepszych Pizzerii w Europie w 2022 i 2023 r. Należy on do Associazione Verace Pizza Napoletana i może pochwalić się licencją potwierdzającą zgodność metod wykonywania pizzy z oryginalną sztuką neapolitańskich pizzaiuoli.