• Logo blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Kategorie

    • Bez kategorii
    • Gastronomia na bieżąco
    • Karta win
    • Marketing w gastronomii
    • Produkty dla gastronomii
    • Profile kuchni
    • Techniki kulinarne
    • Trendy gastronomiczne
    • Wywiady, felietony
  • Strony

    • Kontakt
    • O Bidfood Farutex
    • O blogu
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Śledź nas w social mediach

  • Bidfood Farutex

    Oferta Bidfood Farutex

    Bidfood Farutex jest ogólnopolskim dostawcą rozwiązań i produktów dla gastronomii. W swojej ofercie posiada 10 tys. produktów polskich i zagranicznych dostawców. Kliknij i sprawdź!

  • Poznajmy się
    • O blogu
    • O Bidfood Farutex
  • Tematy
    • Produkty dla gastronomii
    • Trendy gastronomiczne
    • Techniki kulinarne
    • Wywiady, felietony
    • Marketing w gastronomii
    • Karta win
    • Zero waste w gastronomii
  • Rodzaje kuchni
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia francuska
    • Kuchnia hiszpańska
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Kuchnia nowoczesna
    • Kuchnia wegańska
    • Kuchnia wegetariańska
  • Popularne dania
    • Pizza
    • Sushi
    • Burgery
    • Makaron
  • Kontakt
  • Oferta Bidfood Farutex

Wywiad z Pawłem Mierzejewskim, szefem kuchni i właścicielem restauracji Il Vicolo w Zielonej Górze

18-09-2023

Podczas pracy nad Trendbookiem horeca 2023 przeprowadziliśmy wywiad z Pawłem Mierzejewskim – szefem kuchni i właścicielem restauracji Il Vicolo zlokalizowanej w Zielonej Górze. Rozmawialiśmy na temat panujących obecnie trendów gastronomicznych, o wyzwaniach, przed którymi stoją obecnie restauratorzy, a także o tym, co w kwestii jedzenia czeka nas w przyszłości.  

Jakie trendy w gastronomii dominują w tym roku? Wymień te, które obecnie królują w branży.

PM: Czas, który obecnie nastał na rynku nie jest łatwy, a w szczególności dla branży gastronomicznej. Ceny produktów potrafią się zmienić z dnia na dzień, dlatego 2023 jest rokiem, w którym szefowie kuchni stawiają na produkty regionalne i sezonowe. Można zaobserwować większy nacisk na kuchnię autorską, a dania w menu zmieniają się każdego dnia. Krótkie menu, częste zmiany.

Jak obecna sytuacja na świecie (konflikt w Ukrainie) wpływa na branżę gastronomiczną?

PM: Ten rok stawia przed nami wiele wyzwań oraz trudnych decyzji. Jako szef kuchni i jednocześnie właściciel restauracji przyglądam się bacznie sytuacji jaka ma miejsce i staram się szybko reagować. Wiele lokali może nie poradzić sobie ze wzrostem cen związanych z utrzymaniem lokalu i będzie zmuszona do zamknięcia lub zmiany profilu działania. To, na co ja zwracam uwagę to jakość dań, które serwujemy i jak najwyższy poziom obsługi. Na samym początku należy wyznaczyć sobie cele, do których chcemy dążyć i nie szukać drogi na skróty, bo ta zawsze kończy się źle. Należy być konsekwentnym w działaniu.

W jaki sposób restauratorzy ograniczają koszty prowadzenia swojego biznesu? Co robić, aby nie wpływało to na jakość oferty?

PM: Przede wszystkim szukanie oszczędności nie może odbić się na jakości kupowanych produktów. Poza tym należy skupić się na umiejętnym tworzeniu grafików pracy. Aktualizowanie food costów, w zależności od zmieniających się kosztów produktów, spotkania z dostawcami, negocjowanie cen – ustalanie kontraktów. Jednym z elementów, na które trzeba zwrócić uwagę, to szukanie oszczędności np. prądu. Mam tu na myśli firmy sprzedające zieloną energię.

Jakiego rodzaju produkty zyskują na popularności?

PM: Tak jak wcześniej powiedziałem, większą popularnością cieszą się produkty lokalne i sezonowe, które wyróżniają region. Dzięki takiej strategii wspieramy regionalnych producentów. Od wielu lat współpracuję z gospodarstwem rybackim z województwa lubuskiego, które dostarcza do mojej restauracji ryby. Wyselekcjonowane wina z lokalnych winnic z roku na rok cieszą się coraz większa popularnością i uznaniem gości.

Jakie trendy i dlaczego panują w kuchni w kategorii warzyw i owoców w tym roku?

PM: Nasze polskie, sezonowe owoce i warzywa zastępują egzotyczne. Nie sprowadzamy jesienią szparagów, na które sezon jest w maju. Jeszcze raz powtórzę SEZONOWOŚĆ w kuchni jest bardzo istotna i należy ją wykorzystywać tworząc menu.

Co czeka nas w przyszłości w kontekście jedzenia?

PM: Z perspektywy kilku ostatnich lat można zauważyć, że coraz bardziej rozwija się kuchnia roślinna. Spora ilość gości jest wegetarianami lub weganami. A czy za 10 lat zamiast dobrego steka zjemy smażone świerszcze, czy suszone termity – to bardzo możliwe. Co będzie najpopularniejszym źródłem białka, dowiemy się w przyszłości.


Paweł Mierzejewski, właściciel i szef kuchni restauracji Il Vicolo w Zielonej Górze.

GastronomiaHorecaKuchnia włoskaRestauracjaTrendy gastronomiczneWywiad
Udostępnij

Bez kategorii  / Trendy gastronomiczne

Może Cię też zainteresować

Jakie wino do owoców morza? Przewodnik dla szefów kuchni
07-02-2025
5 pomysłów na Black Friday w gastronomii. Sprawdź!
13-11-2024
Jak przygotować gęś – tradycyjnie czy orientalnie? Trendy na gęsinę w Twoim menu
23-10-2024
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Kategorie

    • Bez kategorii
    • Gastronomia na bieżąco
    • Karta win
    • Marketing w gastronomii
    • Produkty dla gastronomii
    • Profile kuchni
    • Techniki kulinarne
    • Trendy gastronomiczne
    • Wywiady, felietony
  • Śledź nas w social mediach

  • Bidfood Farutex

    Oferta Bidfood Farutex

    Bidfood Farutex jest ogólnopolskim dostawcą rozwiązań i produktów dla gastronomii. W swojej ofercie posiada 10 tys. produktów polskich i zagranicznych dostawców. Kliknij i sprawdź!



  • Wprowadź swój adres e-mail, aby otrzymywać nasz newsletter!


  • Najnowsze posty

    • Jakie wino do owoców morza? Przewodnik dla szefów kuchni
      07-02-2025
    • 5 pomysłów na Black Friday w gastronomii. Sprawdź!
      13-11-2024
    • Jak przygotować gęś – tradycyjnie czy orientalnie? Trendy na gęsinę w Twoim menu
      23-10-2024
    • Wellbeing w profesjonalnej kuchni – jak dbać o dobrostan pracowników gastronomii
      01-10-2024
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

© Copyright Farutex Sp. z o.o.