• Logo blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Kategorie

    • Bez kategorii
    • Gastronomia na bieżąco
    • Karta win
    • Marketing w gastronomii
    • Produkty dla gastronomii
    • Profile kuchni
    • Techniki kulinarne
    • Trendy gastronomiczne
    • Wywiady, felietony
  • Strony

    • Kontakt
    • O Bidfood Farutex
    • O blogu
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Śledź nas w social mediach

  • Bidfood Farutex

    Oferta Bidfood Farutex

    Bidfood Farutex jest ogólnopolskim dostawcą rozwiązań i produktów dla gastronomii. W swojej ofercie posiada 10 tys. produktów polskich i zagranicznych dostawców. Kliknij i sprawdź!

  • Poznajmy się
    • O blogu
    • O Bidfood Farutex
  • Tematy
    • Produkty dla gastronomii
    • Trendy gastronomiczne
    • Techniki kulinarne
    • Wywiady, felietony
    • Marketing w gastronomii
    • Karta win
    • Zero waste w gastronomii
  • Rodzaje kuchni
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia francuska
    • Kuchnia hiszpańska
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Kuchnia nowoczesna
    • Kuchnia wegańska
    • Kuchnia wegetariańska
  • Popularne dania
    • Pizza
    • Sushi
    • Burgery
    • Makaron
  • Kontakt
  • Oferta Bidfood Farutex

Który ryż do cateringu? Czyli krótko o ryżu brązowym i parboiled

15-04-2021

Zarówno w cateringu eventowym, jak i cateringu pudełkowym liczą się sprawdzone rozwiązania – takie, które klienci wybiorą chętnie i często. Który ryż do cateringu będzie strzałem w dziesiątkę? Nasza propozycja: ryż brązowy i ryż parboiled. Sprawdź, dlaczego!

W tradycyjnej, domowej kuchni Polacy wykorzystują najczęściej ryż biały długoziarnisty – to ciągle najpopularniejszy ryż w Polsce i trudno, aby w najbliższym czasie inna odmiana zgarnęła mu sprzed nosa palmę pierwszeństwa. Oczywiście do cateringowego menu można ten uniwersalny ryż wybrać, ale to przewidywalne rozwiązanie.

Jeśli więc chcesz postawić na sprawdzony ryż do cateringu, wybierz ryż brązowy i ryż parboiled. To świetne rodzaje ryżu, które zdobywają klientów swoimi zdrowotnymi wartościami, smakiem i równie sporą uniwersalnością.

Dziś odpowiadamy na najbardziej popularne pytania, które dotyczą tych rodzajów ryżu. Sprawdź!

Spis treści

  1. Ryż brązowy – zdrowy ryż do cateringu pudełkowego
    • Dlaczego ryż brązowy jest twardy?
    • Który ryż lepszy – biały czy brązowy?
    • Jak smakuje ryż brązowy?
    • Jak gotować ryż brązowy?
  2. Ryż parboiled – smaczny wybór do cateringu eventowego
    • Co to jest ryż parboiled?
    • Ryż parboiled a ryż paraboliczny – co to jest?
    • Jak gotować ryż parboiled?
    • Ryż parboiled – do czego wykorzystać?
Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Ryż brązowy – zdrowy ryż do cateringu pudełkowego

Ryż do cateringu? Ryż brązowy - sprawdź dlaczego - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Najważniejszą zaletą ryżu brązowego jest jego uniwersalność. Ten typ ryżu możesz wykorzystać do śniadań, obiadów i kolacji, dodawać do wielu różnych przepisów. Do czego się sprawdzi? Do pełnoziarnistych bowli z warzywami, „owsianek” na ryżu, azjatyckich potraw typu stir-fry, zup czy jako baza do wegańskich burgerów czy energetycznych batonów.

Ryż brązowy z racji swoich właściwości często jest porównywany do innych typów ryżu. Zastanawiasz się, który wybrać: ryż brązowy czy basmati? Ryż brązowy czy dziki? Ryż brązowy czy parboiled? Każdy z nich ma inne zalety, dlatego warto poznać wszystkie typy zanim zdecydujesz się na konkretny wybór. Przejrzyj wszystkie nasze opracowania nt. ryżu w podstronie „ryż do gastronomii”.

Dlaczego ryż brązowy jest twardy?

Brązowy ryż jest pełnoziarnisty – zawiera otręby, zarodki i bielmo, czyli trzy naturalne składniki ziarna (usuwana jest jedynie niejadalna łuska). Co ciekawe, ryż pełnoziarnisty występuje również w innych kolorach, m.in. czarnym, fioletowym i czerwonym.

Ryż do cateringu? Ryż brązowy - sprawdź dlaczego - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Który ryż lepszy – biały czy brązowy?

Brązowy ryż ma o wiele więcej wartości odżywczych niż biały, dlatego będą go chętniej wybierać osoby na diecie redukcyjnej, np. w ramach cateringu pudełkowego. Dzięki tej zewnętrznej warstwie brązowy ryż zawiera więcej błonnika, antyoksydantów, witamin i minerałów, m.in. manganu. 

Jak smakuje ryż brązowy? 

Ma lekko orzechowy smak, który dobrze współgra z mocniejszymi dodatkami, takimi jak wędzona ryba, imbir czy sos sojowy. 

Jak gotować ryż brązowy?

Ten typ ryżu potrzebuje sporo czasu (ok. 30-35 min.) i podwójnej ilości wody (proporcja 1:2). Najlepiej zacząć gotować go na wolnym ogniu, a na ostatnie 5-10 min. pozostawić pod przykryciem, aby wchłonął pozostałą wodę. W ten sposób uzyskasz lekkie, idealnie delikatne ziarna.

Ryż do cateringu? Ryż parboiled - sprawdź dlaczego - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Ryż parboiled – smaczny wybór do cateringu eventowego

Ryż do cateringu? Ryż parboiled - sprawdź dlaczego - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Parboiled będzie świetnym rozwiązaniem dla tych, którzy cenią sobie zdrowe jedzenie, ale jednocześnie wybierają opcje oszczędzające czas. Ryż parboiled bowiem gotuje się krócej niż brązowy, a ma również całkiem sporo składników odżywczych.

Co to jest ryż parboiled?

Ryż parboiled, czyli wstępnie przygotowany, parzony. Swoją nazwę zawdzięcza częściowemu gotowaniu ryżu w łusce. Ta technika pozwala pozostawić w ziarnie ryżu więcej witamin i minerałów (błonnik, wapń, potas, witamina B6) znajdujących się w ryżu, bez wydłużenia czasu gotowania. Jest to więc rozwiązanie pośrednie między ryżem białym a pełnoziarnistym, np. brązowym. Wstępne gotowanie w łusce powoduje również zmianę koloru ziarna na żółto-złoty i smaku – ma subtelny, orzechowy smak, który może przypominać bardziej ryż brązowy.

Ryż parboiled a ryż paraboliczny – co to jest?

Zastanawiasz się, co to jest ryż paraboliczny? To po prostu… błędne tłumaczenie ryżu parboiled, które weszło już do polskiego języka. Nie, nie ma nic wspólnego z kształtem ziarna ryżu.

Jak gotować ryż parboiled?

To nic trudnego. Na 1 szklankę ryżu dolej 2 szklanki wody, zagotuj. W momencie, gdy woda zacznie wrzeć, zmniejsz moc palnika i gotuj pod przykryciem jeszcze przez 20 min. 

Ryż parboiled – do czego wykorzystać?

Możesz go użyć we wszystkich przepisach, które zwykle wymagają białego ryżu, np. faszerowanych paprykach czy jako dodatek do tradycyjnego obiadu. Ryż parboiled do risotto? To nie jest najlepszy pomysł. Parboiled w ogóle się nie skleja, więc zamiast risotto otrzymasz pilaf. O najlepszym ryżu do risotto pisaliśmy w tekście „Wybierz perfekcyjny ryż do risotto”. Ryż parboiled czy basmati? Oba można ugotować na sypko, ale basmati ma znacznie mocniejszy aromat.

CateringRyż do gastronomii
Udostępnij

Produkty dla gastronomii

Może Cię też zainteresować

Oferta świąteczna – Jak ją promować? 5 pomysłów do wprowadzenia od zaraz
06-12-2021
Zorganizuj bezpieczny catering eventowy na każdą skalę! [10 kroków]
27-10-2021
Catering na eventy – checklista organizacyjna. Jak ułatwić sobie pracę?
13-07-2021
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Kategorie

    • Bez kategorii
    • Gastronomia na bieżąco
    • Karta win
    • Marketing w gastronomii
    • Produkty dla gastronomii
    • Profile kuchni
    • Techniki kulinarne
    • Trendy gastronomiczne
    • Wywiady, felietony
  • Śledź nas w social mediach

  • Bidfood Farutex

    Oferta Bidfood Farutex

    Bidfood Farutex jest ogólnopolskim dostawcą rozwiązań i produktów dla gastronomii. W swojej ofercie posiada 10 tys. produktów polskich i zagranicznych dostawców. Kliknij i sprawdź!



  • Wprowadź swój adres e-mail, aby otrzymywać nasz newsletter!


  • Najnowsze posty

    • Ryby od rana do wieczora. Poznaj trendy i pomysły na ryby w menu
      10-03-2023
    • Waste management, czyli 7 kroków do ograniczenia strat żywności
      02-03-2023
    • Gotowe desery dla gastronomii. Jakie słodkości wybierają goście i jak łączyć desery z winem – poznaj nasze wskazówki
      22-02-2023
    • Rodzaje pizzy – przewodnik po smakach Włoch
      09-02-2023
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

© Copyright Farutex Sp. z o.o.