• Logo blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Kategorie

    • Bez kategorii
    • Gastronomia na bieżąco
    • Karta win
    • Marketing w gastronomii
    • Produkty dla gastronomii
    • Profile kuchni
    • Techniki kulinarne
    • Trendy gastronomiczne
    • Wywiady, felietony
  • Strony

    • Kontakt
    • O Bidfood Farutex
    • O blogu
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Śledź nas w social mediach

  • Bidfood Farutex

    Oferta Bidfood Farutex

    Bidfood Farutex jest ogólnopolskim dostawcą rozwiązań i produktów dla gastronomii. W swojej ofercie posiada 10 tys. produktów polskich i zagranicznych dostawców. Kliknij i sprawdź!

  • Poznajmy się
    • O blogu
    • O Bidfood Farutex
  • Tematy
    • Produkty dla gastronomii
    • Trendy gastronomiczne
    • Techniki kulinarne
    • Wywiady, felietony
    • Marketing w gastronomii
    • Karta win
    • Zero waste w gastronomii
  • Rodzaje kuchni
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia francuska
    • Kuchnia hiszpańska
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Kuchnia nowoczesna
    • Kuchnia wegańska
    • Kuchnia wegetariańska
  • Popularne dania
    • Pizza
    • Sushi
    • Burgery
    • Makaron
  • Kontakt
  • Oferta Bidfood Farutex

Porozmawiajmy o farinie, czyli jaka mąka do pizzy

25-11-2020

Farina to podstawa włoskiej tradycji kulinarnej. Wszak włoska pizza zawojowała świat właśnie za sprawą chrupiącego, delikatnego ciasta, którego sekretem jest drobno mielona mąka typu 00. Zatem jaka mąka do pizzy włoskiej sprawdzi się najlepiej?

Każda mąka ma swoje unikalne właściwości, dlatego gra kluczową rolę w przygotowaniu pizzy. Teoretycznie zadanie jest proste: typ mąki powinno wybrać się w zależności od rodzaju pizzy, który chce się wykonać.

Ciekawi Cię temat włoskiej mąki? Koniecznie przeczytaj tekst „Włoska mąka nie tylko we włoskiej kuchni. Kompleksowy przewodnik po mąkach”!

Żeby jednak ustalić, jaka mąka do pizzy będzie najlepsza, należy zacząć od… glutenu. Gluten to mieszanina dwóch białek, które wpływają na elastyczność i plastyczność ciasta. Pod wpływem wyrabiania ciasta powstaje drobna siatka glutenowa, która więzi dwutlenek węgla wytwarzany przez pracę drożdży. W ten prosty sposób ciasto rośnie. 

Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Jaka mąka do pizzy będzie najlepsza? Włoska!

Za najlepszą mąkę do pizzy uważa się mąkę włoską. Co ciekawe, wśród włoskich producentów nie znajdziesz mąki typu 450, której używa się zwykle w polskich domach, albo „all-purpose”, której używają Amerykanie. 

We włoskiej skali jest pięć poziomów zmielenia mąki:

  • farina integrale (mąka pełnoziarnista),
  • typ 2,
  • mąka typ 1,
  • typ 0,
  • mąka farina 00.

Włosi do wyrobienia ciasta na pizzę korzystają najczęściej z typu 00 – to bardzo drobna mąka, która doskonale zachowa się w piecu w wysokiej temperaturze. Włosi przygotowują z niej pizzę chrupką na zewnątrz i jednocześnie miękką w środku.

Pizza wypiekana w piecu - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Zawartość białek (glutenu) w mące będzie się różnić. Słabe mąki zawierają 10 g białka na 100 g mąki, średnie 11-12,5 g białka, a silne powyżej 13 g.

Gluten i siła mąki

W ocenie mąki Włosi używają jednak jeszcze jednego wskaźnika – wytrzymałości określanej literką „W”. Siłę mąki mierzy się za pomocą Alweografu Chopina, oceniając, ile siły potrzebuje ciasto do wyrośnięcia. Wskaźnik „W” klasyfikuje więc mąkę pod kątem zdolności do produkcji odpowiedniego rodzaju wypieku.

Wysokość wskaźnika zależy od ilości zawartego w mące glutenu i zdolności wchłaniania wody. Wysoki wskaźnik „W” oznacza wysoką zawartość glutenu. Mąka absorbuje wówczas więcej wody i ciasto rośnie wolniej, jednak jest pulchne i dłużej zachowuje świeżość. Niski wskaźnik „W” oznacza niższą zawartość glutenu – ciasto jest więc lżejsze i mniej zwarte. 

Jaka mąka do pizzy - ciasto do pizzy - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Całe szczęście my nie potrzebujemy skomplikowanego sprzętu do określenia wskaźnika „W” – włoscy producenci zwykle umieszczają to oznaczenie na opakowaniach mąk. Idealna siła mąki do pizzy zależy od tego, jak długo ciasto będzie wyrastać. Jeśli chcesz przeprowadzić szybką fermentację, potrzebujesz mąki o niskim „W”, a do długiej, powolnej fermentacji – mąki o wyższym „W”.

Uważa się, że mąka przeznaczona do pizzy powinna mieć między W180 a W350. Czasami do wypieku pizzy stosuje się mąki o wyższym wskaźniku (nawet W390), ale są to ciasta, które muszą przejść powolną fermentację.

Podsumowując: jeśli zastanawiasz się, jaka mąka do pizzy będzie najlepsza, kieruj się typem i wskaźnikiem „W”. W piecach do pizzy, w których panuje wysoka temperatura, szczególnie należy zwrócić uwagę na mąkę z wysokiej jakości pszenicy przeznaczonej do długo wyrastającego ciasta. Powodzenia!

FermentacjaGastronomiaKuchnia włoskaMąkaMenuPizzaPizzeriaRestauracja
Udostępnij

Produkty dla gastronomii  / Profile kuchni  / Techniki kulinarne

Może Cię też zainteresować

Jakie wino do owoców morza? Przewodnik dla szefów kuchni
07-02-2025
5 pomysłów na Black Friday w gastronomii. Sprawdź!
13-11-2024
Jak przygotować gęś – tradycyjnie czy orientalnie? Trendy na gęsinę w Twoim menu
23-10-2024
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Kategorie

    • Bez kategorii
    • Gastronomia na bieżąco
    • Karta win
    • Marketing w gastronomii
    • Produkty dla gastronomii
    • Profile kuchni
    • Techniki kulinarne
    • Trendy gastronomiczne
    • Wywiady, felietony
  • Śledź nas w social mediach

  • Bidfood Farutex

    Oferta Bidfood Farutex

    Bidfood Farutex jest ogólnopolskim dostawcą rozwiązań i produktów dla gastronomii. W swojej ofercie posiada 10 tys. produktów polskich i zagranicznych dostawców. Kliknij i sprawdź!



  • Wprowadź swój adres e-mail, aby otrzymywać nasz newsletter!


  • Najnowsze posty

    • Jakie wino do owoców morza? Przewodnik dla szefów kuchni
      07-02-2025
    • 5 pomysłów na Black Friday w gastronomii. Sprawdź!
      13-11-2024
    • Jak przygotować gęś – tradycyjnie czy orientalnie? Trendy na gęsinę w Twoim menu
      23-10-2024
    • Wellbeing w profesjonalnej kuchni – jak dbać o dobrostan pracowników gastronomii
      01-10-2024
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

© Copyright Farutex Sp. z o.o.