Przygotowanie sushi to prawdziwa sztuka, w której główną rolę gra odpowiedni gatunek ryżu. Warto więc poznać różnice – dzięki temu będziesz wiedzieć, jaki ryż do sushi wybrać!
Ryż wywodzi się z północno-wschodniej Azji, jednak szczególne znaczenie ma w Japonii. To siła napędowa krajowej gospodarki (Japończycy częściej niż inne nacje zadają sobie pytanie „jaki ryż do sushi” – mają blisko 600 zarejestrowanych gatunków ryżu!), codziennego życia i kuchni. Tutaj ryż jest podstawowym składnikiem wielu potraw, m.in. onigiri, omurice czy donburi.
Spis treści
W ojczyźnie sushi
Nie bez przyczyny jednak mówi się, że ryż to istota, fundament sushi. Sekret jego przygotowania tkwi bowiem w balansie skrobi zawartej w ziarnach – to ona tworzy łączący je „klej”. Zadanie nie jest jednak proste, ponieważ podczas gotowania ryż powinien zachować swój kształt i należytą twardość. Ziarna same w sobie są zresztą bardzo zróżnicowane: bywają owalne, prawie okrągłe czy pociągłe, cylindryczne.
W podstawowej klasyfikacji ryż dzieli się na trzy rodzaje: krótkoziarniste, średnioziarniste i długoziarniste. Krótkie ziarna są niezwykle popularne w Japonii, zaś długie w Tajlandii. Do sushi używa się głównie krótko- i średnioziarnistych ze względu na ich właściwości. Zatem które gatunki ryżu do sushi warto przetestować? Niezależnie od tego, jaki rodzaj sushi chcesz przygotować (zgodne z tradycją lub nowoczesne, np. wegańskie), sprawdź sześć wybranych przez nas rodzajów.
Ryż do sushi
Koshihikari
Ryż krótkoziarnisty klasy premium o okrągłym, perłowo-białym ziarnie. W tłumaczeniu na polski oznacza „światło Koshi” (prowincji Japonii). Jest „ojcem” innych gatunków. Pachnie podczas gotowania – to oznaka jego jakości. Jeden z popularniejszych w świecie sushi.
Haruka
Uznany wśród klientów gatunek w stylu japońskim. Porównywany klasą do Koshihikari. Krótkoziarnisty, o krótkich, białych i okrągłych ziarnach. Produkowany pod czujnym okiem japońskich ekspertów od uprawy ryżu.
Calrose
Bardzo lubiany ryż średnioziarnisty o podłużnym, lekko perlistym i kremowym ziarnie. Najczęściej produkowany w USA, ojczyźnie tego cenionego gatunku (jego nazwa pochodzi od słów „California” i „Rose”). Charakteryzuje się delikatnym aromatem i smakiem orzecha arachidowego, który czuć już nawet podczas płukania.
Hakumaki
Ryż o selekcjonowanym, drobnym i okrągłym ziarnie. Gatunek popularny w restauracjach sushi na całym świecie ze względu na jakość oraz cechy użytkowe.
Novarroz
Ryż średnioziarnisty o niewielkim, jasnym ziarnie. Nasz bestseller ze względu na doskonałą relację jakości do ceny. Smakuje równie dobrze następnego dnia – sprawdzi się więc w cateringu.
Crono
Gatunek średnioziarnisty o dopracowanym ziarnie: dużym, pociągłym i jasnym. Po ugotowaniu nabiera doskonałych właściwości dla sushi.