Sezonowość, zdrowe produkty, nostalgiczne smaki – takie elementy powinno łączyć w sobie letnie menu. Pełne aromatów i orzeźwienia, budzące emocje dania będą wizytówką Twojego lokalu. A owoce sezonowe nadadzą im prawdziwie wakacyjnego charakteru. Zobacz, jak odświeżyć swoje menu na lato.
Letni menu to nie tylko lody owocowe i desery z dodatkiem truskawek. Wprowadzając dania na sezon letni, wykorzystuj to, co aktualnie najsmaczniejsze i świeże. Pierwszego dnia lipca świętujemy Dzień Owoców. To dobra okazja, by krytycznym okiem przyjrzeć się swojej karcie i dodać jej więcej koloru w postaci sezonowych owoców. A zrobić to można na wiele sposobów. Zaproś lato do menu!
Spis treści
1. Jak wykorzystać sezonowe owoce w letnim menu
2. Owocowe śniadania w restauracji
3. Nostalgiczne dania główne z owocami sezonowymi w menu
4. Karta deserów? Postaw na owoce sezonowe
5. Letnie menu – napoje z owocowym twistem
Jak wykorzystać sezonowe owoce w letnim menu
Owoce sezonowe można wykorzystać na wiele sposobów – również w wersji wytrawnej. Zobacz, co możesz z nich przyrządzić.
- Agrest – na jego bazie zrobisz crumble z agrestem, czyli agrest pod kruszonką – ten kwaskowaty owoc nadaje się do tego idealnie. Agrest świetnie sprawdzi się jako składnik kompotów, dżemów, konfitur, a nawet galaretek i musów. Ale! Możesz przygotować z niego pikantny sos do ryb, drobiu, smażonych i pieczonych mięs lub użyć jako składnika potrawki z kurczaka. Przygotuj też schab duszony w agreście.
- Borówki – świetnie sprawdzają się w daniach wytrawnych. Spróbuj przyrządzić kurczaka smażonego w borówkach lub wykorzystaj je jako element przystawki, przygotowując crostini z serem (halloumi, ricottą czy mascarpone). Borówki wspaniale „zagrają” w sałatkach, także tych z brokułami, krewetkami czy boczkiem. Możesz zastosować je nawet w… pizzy, zestawiając z oliwkami, czerwoną cebulą, ricottą, serem, papryką.
- Brzoskwinie – ich szerokie zastosowanie w deserach jest oczywiste, ale sprawdzą się też w daniach głównych. Schab z brzoskwiniami lub potrawka z kurczaka z tymi owocami smakują wyśmienicie dzięki interesującemu połączeniu słodyczy i wytrawności. Sos brzoskwiniowy z dodatkiem chili to dodatek, który podkreśli smak ryby. Wypróbuj też grillowane brzoskwinie – z serem feta, orzechami i kilkoma kroplami soku z cytryny lub szaszłyki z kurczakiem i brzoskwiniami.
- Maliny – najczęściej dodawane są do lodów, sorbetów, konfitur czy soków. Ale maliny potrafią dużo więcej! Dressing z malin (z dodatkiem oliwy, octu, świeżych liści bazylii, odrobiny wody, cukru i soli) pasuje do lekkich, letnich sałatek z kozim serem i orzechami lub rukolą i serem pleśniowym. Jako danie główne zaproponuj swoim gościom łososia z sosem malinowo-musztardowym.
- Mirabelki – pojawiają się na przełomie lipca i sierpnia i sama już ich nazwa przywołuje sentymentalne skojarzenia. Mirabelki idealnie nadają się do przygotowania puree (można też zakupić gotowe), które stanie się bazą letnich drinków, soków owocowych, napojów typu smoothies, deserów – musów owocowych, galaretek, lodów i sorbetów. Szefowie kuchni stosują te owoce także w daniach wytrawnych, w połączeniu z mięsem, rybami, warzywami.
- Porzeczki – zarówno czarne, jak i czerwone są symbolem lata. Są też wielozadaniowe. W gastronomicznej kuchni zastosujesz je jako dekorację deserów lodowych, dodatek do ciast czy składnik dressingów, ale warto pamiętać, że porzeczki doskonale smakują z duszoną cielęciną czy jako dodatek do pieczonego drobiu. Połączenie porzeczki z rybami i warzywami to również dobry pomysł. Wypróbuj łososia, doradę lub dorsza z pieczonymi warzywami i sosem z czerwonej porzeczki. Możesz też przyrządzić rybę z mleczkiem kokosowym i czarnymi porzeczkami, bowiem kokos i porzeczka to idealne zestawienie smaków.
- Rabarbar – choć jest to warzywo (nie owoc!), nie mogło zabraknąć go na tej liście. Aktualnie świętuje swój wielki comeback. W ostatnich latach nieco zapomniany, coraz częściej pojawia się w restauracjach w formie składnika lemoniady czy deserów takich jak tartaletki z rabarbarem. Rabarbar doskonale podkreśli smak duszonej wieprzowiny – wystarczy przesmażyć go z tymiankiem, czosnkiem i cukrem, dodać wodę, a następnie zredukować płyn, by uzyskać sos rabarbarowy do mięs. Smak lata zapewni też pęczotto z botwiną i rabarbarem, makrela grillowana z rabarbarem czy pikantna, kremowa zupa z papryki i rabarbaru.
- Truskawki – tych owoców nie może zabraknąć w letnim menu. I wcale nie muszą być banalnie wykorzystane. Sos truskawkowy podkręci smak szparagów czy wieprzowiny. Truskawki uwielbiają połączenia z ostrością, np. z chili. Gości, którzy poszukują sezonowych, ale nieoczywistych dań, zainteresuje wątróbka drobiowa z truskawkowym musem lub sałatka z pieczoną kaczką i truskawkowym winegretem.
- Wiśnie – na słodko, na wytrawnie – smakują wyśmienicie pod każdą postacią. Być może w Twojej sezonowej karcie znajdziesz miejsce dla białej kiełbasy z wiśniami? Albo sałatki z rukolą, mozzarellą, anchois i wiśniami? Kaczka, dorsz i karp także świetnie łączą się z tymi letnimi owocami i konfiturami na ich bazie.
Owocowe śniadania w restauracji
Owoce sezonowe to oczywisty wybór do śniadań. Z łatwością wkomponują się w wiele prostych posiłków na bazie nabiału czy pieczywa. Oto kilka propozycji:
- Jogurt grecki z owocami i orzechami – pyszne, proste, zdrowe – wyśmienite śniadanie w upalne dni. Masz tę pozycję w swoim menu?
- Jagodowa jaglanka z dodatkiem owoców sezonowych – stanowi idealną, owocową bazę, a dodatek owoców sezonowych sprawia, że staje się bombą witaminową. Energetyczny kolor, smak – wszystko się zgadza – lato w pełni.
- Tosty francuskie z letnimi owocami – pozycja często pojawiająca się w menu śniadaniowym i idealna, by wprowadzić letnie owoce do karty.
- Pudding ryżowy z puree z mirabelek – sycący i pożywny posiłek na początek letniego dnia.
Nostalgiczne dania główne z owocami sezonowymi w menu
Dania główne z owocami sezonowymi przywołują wakacyjne, beztroskie wspomnienia z dzieciństwa. I o to właśnie chodzi w nostalgicznych smakach. Sprawdzą się nie tylko w menu dla dzieci. Dla wielu dorosłych tak właśnie wygląda (i smakuje) comfort food.
- Knedle – z truskawką czy śliwką – smakują tak samo wspaniale. Trendy gastronomiczne wyraźnie wskazują na powrót do tradycji, dawnych smaków, a szefowie kuchni serwują je w nowych, atrakcyjnych odsłonach. Knedle są jedną z takich potraw, kojarzą się z latem i wakacjami.
- Pyzy drożdżowe z owocowym sosem – danie sprawdzi się w menu dla dzieci. Proste, pyszne, idealne na gorące dni.
- Zupa owocowa – nieco zapomniana potrawa, a tak doskonała na lato. Serwowania na zimno, błyskawiczna w przygotowaniu, przywołująca na myśl smaki dzieciństwa, rzadko serwowana w restauracjach – zupa owocowa ma wiele atutów.
- Racuchy z dodatkiem owoców sezonowych – serwuj z sosem owocowym lub śmietaną, cukrem pudrem i sezonowymi owocami. To danie ma wszystko – element nostalgii, letni klimat, świeże owoce. O pomysłach na inne placki w menu przeczytasz w artykule: „Placki w menu – wprowadź element nostalgii do restauracji”.
Karta deserów? Postaw na owoce sezonowe
- Sałatka owocowa – klasyk, ale jakże pyszny. Schłodzona sałatka wspaniale sprawdzi się w restauracji jako deser serwowany podczas upałów.
- Ciasto z owocami sezonowymi i kruszonką – to silne nawiązanie do nostalgicznych smaków i aromatyczny powrót do czasów dzieciństwa. Na cieście wspaniale sprawdzą się truskawki, porzeczki, rabarbar czy agrest, które nadadzą pożądaną nutę kwaskowatości.
- Truskawkowa pianka – któż nie zna tego smaku. Sprawdzi się doskonale w zastępstwie klasycznych lodów. Kilka podstawowych składników: owoce, cukier puder, śmietana, żelatyna, a jaki efekt – chłodzi, przywodzi na myśl dawne, klasyczne desery.
- Galaretki z dodatkiem owoców – dietetyczne, lekkie, pyszne. Podaj je w słoiczkach, zadbaj o współczesną oprawę, udekoruj jadalnymi kwiatami.
- Tarta z owocami – letni deser w czystej postaci. Schłodzony krem na bazie mascarpone, białej czekolady i kremówki to wymarzona baza do ekspozycji sezonowych owoców – borówek, malin, truskawek, brzoskwiń, porzeczek – osobno lub razem. Efekt wow, wizualny i smakowy, gwarantowany.
- Chłodnik na słodko – czyli krem na bazie maślanki, cytryny, jajek, udekorowany kruszonymi biszkoptami i sezonowymi owocami (np. porzeczkami) to przepis na niecodzienny, letni deser.
Letnie menu – napoje z owocowym twistem
Latem w restauracjach rządzą chłodne, orzeźwiające napoje. Oprócz koktajli i smoothies warto wypróbować też inne opcje:
- Lemoniada rabarbarowa – z dodatkiem cytryny i miodu smakuje pysznie. To orzeźwiający smak lata. Serwuj w swojej restauracji – niech stanie się Twoim letnim znakiem rozpoznawczym.
- Orzeźwiające herbaty – zielona z plastrami brzoskwini, biała mrożona herbata z musem truskawkowo-borówkowym lub musem brzoskwiniowym. Ważne, by były doskonale schłodzone przed podaniem ich gościom.
- Kawa mrożona z owocami sezonowymi – aby urozmaicić ten napój, możesz zblendować sezonowe owoce i zamrozić je w foremkach do kostek lodu. Z czasem zamienią się w soczysty, naturalny sos, świetnie pasujący do zimnego napoju. Możesz też zaoferować gościom mieszankę espresso, lodów, mleka i truskawek (lub innych owoców).
Jeśli zastanawiasz się, jakie wina wpiszą się w letni klimat, przeczytaj wpis: Wino na lato – ułóż wakacyjną kartę lekkich win.
Pamiętaj, by w letnim menu stawiać na sezonowe warzywa i owce, ale też świeżość produktów i kreatywność kucharzy. Wszystko czego potrzebujesz do stworzenia karty na lato (i nie tylko), zamówisz szybko i wygodnie w naszym systemie e-bidfood.pl.