W restauracjach na całym świecie lody są najczęściej wybieranym deserem. Pamiętaj, że ten rodzaj posiłku wieńczy dzieło i to od niego zależy, czy Twoi goście wyjdą z lokalu zadowoleni, czy wręcz przeciwnie. Restauratorzy i szefowie kuchni wiedzą, że nawet jeśli w poprzednich daniach zdarzyła się choćby najmniejsza wpadka lub coś nieprzewidzianego – doskonały deser jest w stanie zatrzeć ten niesmak.
Lato w lokalach gastronomicznych to nie tylko sezonowe menu, ale także lody! Bez względu na to, czy będą dodatkiem do kawałka ciasta, czy głównym składnikiem deseru – muszą się pojawić w karcie. Jeśli trafisz w gusta gości, sezon może trwać… cały rok!
Spis treści
- Dlaczego lody to dobry pomysł na deser do restauracji?
- Najpopularniejsze smaki lodów
- Na co zwrócić uwagę przy wyborze dostawcy lodów
- Lody. Klasyka czy oryginalność?
- Lody rzemieślnicze
- Klasyka zawsze się obroni
- Azjatycki akcent
- Smaki nieoczywiste
- Wisienka na torcie, czyli nie zapomnij o dodatkach
- Udany deser to Twój sukces
Dlaczego lody to dobry pomysł na deser do restauracji?
Obecnie sezon, w którym przeważa słoneczna, ciepła pogoda trwa od kwietnia do października. Polacy chętnie wówczas sięgają po lody. Trudno znaleźć kogoś, kto ich nie lubi – bez względu na wiek. Wprowadzenie ich do oferty nie jest skomplikowane, natomiast korzyści mogą być spore.
Desery lodowe występują w wielu wersjach, więc można śmiało dostosować je do profilu lokalu. Tajskie, włoskie, smażone lub o nieoczywistym smaku – z pewnością trafisz w gusta swoich gości. Aby spersonalizować propozycję, masz do dyspozycji różnorodne dodatki, jak posypki, polewy, owoce, bakalie, kwiaty czy świeże zioła.
Najpopularniejsze smaki lodów
Na rynku pojawia się coraz więcej oryginalnych lodowych smaków. Oferta bazyliowych, pieczarkowych czy pietruszkowych już chyba nikogo nie dziwi. Mimo że producenci prześcigają się w coraz bardziej pomysłowych wariantach smakowych, wśród miłośników lodów przeważają tradycjonaliści. Najchętniej są wybierane lody śmietankowe, czekoladowe, waniliowe i truskawkowe. Następne w kolejności są te o smaku słonego karmelu lub pistacjowe czy orzechowe.
Klasyczne smaki mogą być wyjątkowe i jedyne w swoim rodzaju. Najważniejsze, żeby zwrócić uwagę na ich jakość. Składniki muszą być najwyższej próby, więc koniecznie zwróć uwagę na skład tych, które wybierzesz do swojego lokalu. Ponadto możesz je łączyć z nieoczywistymi dodatkami, jak kwiaty, mikroliście czy zioła, a tym samym stworzyć wyróżniającą się na tle konkurencji ofertę.
Na co zwrócić uwagę przy wyborze dostawcy lodów?
Lody to produkt, który należy traktować w odpowiedni sposób. Optymalna temperatura przechowywania, termin przydatności do spożycia, pojemniki do przechowywania to elementy, których trzeba pilnować dość restrykcyjnie. Poniżej znajdziesz kilka aspektów, na które warto zwrócić uwagę, konstruując ofertę lodów dla gości.
Dostawa
Lody powinny być zawsze świeże, więc nie zamawiaj większego zapasu, aby nie przetrzymywać ich w chłodni przez kilka dni. Dostawa raz w tygodniu to zdecydowanie zbyt rzadko. W szczycie sezonu możesz potrzebować jej nawet codziennie.
Smak
Zanim wybierzesz dostawcę, spróbuj jego produktów. Sprzedawaj tylko takie, które sam jadłbyś z chęcią. Dobrym sposobem jest przed złożeniem zamówienia zrobić sobie spacer po konkurencyjnych lokalach i testowanie różnych smaków. W pierwszej kolejności kieruj się tam, gdzie są największe kolejki. Nie zapomnij sprawdzić opinii w Internecie.
Cena
Z pewnością nie powinna stanowić kluczowego elementu w doborze dostawcy. Warto jednak zachować czujność i zwrócić uwagę na food cost. Jeśli cena znacznie odbiega od ustalonego wcześniej kosztu – podejmij negocjacje.
Kuwety
Pojemniki, czyli tzw. kuwety (cylindryczne lub prostokątne) są niezbędne, aby odpowiednio przetrzymywać lody. Zapytaj dostawcę, czy w ramach świadczonych usług, jest Ci w stanie je wypożyczyć. To zdecydowanie obniży koszty sezonowego dodatku do menu.
Alergeny i wykluczenia
Coraz więcej osób boryka się z różnego rodzaju alergiami pokarmowymi. Bardzo istotne jest, abyś otrzymał od swojego dostawcy szczegółową tabelę potencjalnych alergenów, które mogą wystąpić w lodach.
Przygotuj swoją lodową ofertę na wizytę wegan oraz tych, którzy nie tolerują glutenu. Takie pozycje w deserowym menu to konieczność. Coraz więcej gości poszukuje tego typu lodów.
Umowa
Podpisując umowę z dostawcą lodów, zwróć uwagę na zapisy, które obligują do obowiązkowego, cyklicznego zamawiania konkretnych ilości produktów. Sprzedaż lodów jest ściśle powiązana z warunkami pogodowymi, a te bywają kapryśne. W chłodniejsze dni popyt znacznie spada, co sprawia, że nie rozchodzą się one jak świeże bułeczki. Za duża ilość towaru może być kłopotliwa nie tylko ze względu na brak miejsca, ale też ryzyko potencjalnych strat.
Lody. Klasyka czy oryginalność?
Serwowanie lodów w lokalu może być wyróżnikiem, który przyciągnie do Ciebie gości. Ponadto jest to także dodatkowy sposób na zwiększenie dochodów w sezonie, a może i przez cały rok. Ważne, abyś odpowiednio dopasował ofertę do swoich klientów i profilu restauracji. Dawno minęły czasy, kiedy do wyboru było pięć smaków i na tym dylemat się kończył. Obecnie możliwości są niemal nieograniczone.
Lody rzemieślnicze
Wyroby rzemieślnicze w Polsce przeżywają szczyt popularności. Lody rzemieślnicze to takie wytwarzane samodzielnie bądź pochodzące z niewielkich manufaktur. Charakteryzują się głębokim smakiem, kremową konsystencją i przede wszystkim brakiem sztucznych dodatków.
Włączenie do menu lodów rzemieślniczych to spory wabik na gości, którzy coraz większą wagę przywiązują do jakości deserów.
Klasyka zawsze się obroni
Lody o klasycznym smaku znajdą swoich miłośników wszędzie. Kto nie lubi delektować się tradycyjnym śmietankowym, pistacjowym czy czekoladowym, który przypomina o błogim dzieciństwie. Ta propozycja to typowy comfort food i zawsze będzie cieszyć się popularnością.
Stawiając na klasyczne smaki, zwróć szczególną uwagę na ich jakość. Ważne, aby nie miały sztucznych dodatków, najlepiej jeśli będą naturalne. Możesz je śmiało podawać z dodatkami, które nieco wzbogacą ich charakter – owoce sezonowe, bita śmietana, bakalie lub kolorowe posypki.
Azjatycki akcent
Jeśli prowadzisz w swoim lokalu jedną z azjatyckich kuchni, świetnym dodatkiem do karty będą lody, które mają orientalne pochodzenie. Jedne z najbardziej rozpoznawalnych już w naszym kraju są tajskie. Ich produkcja jest bardzo prosta. Na zamrożoną płytę, której temperatura wynosi -20 stopni Celsjusza wylewa się mleko kokosowe, a następnie dodaje wybrany składnik do smaku – świeże truskawki, borówki, bakalie, itp. Lody mają kształt rulonów, które układa się pionowo jeden obok drugiego w pojemniku. Sam proces przygotowania jest zjawiskowy, goście chętnie patrzą na to, co się dzieje.
Do azjatyckiego profilu kuchni pasują również lody smażone. Solidnie zmrożone kulki obtoczone w panierce z orzeszków lub wiórków kokosowych wrzuca się na głęboki olej – na chwilę, tak, aby panierka się zrumieniła. Możesz podawać polane musem owocowym bądź czekoladą.
Ciekawym pomysłem jest wprowadzenie do karty lodów mochi. To deser w postaci kulek otoczonych mięciutkim ciastem ryżowym. Po wyjęciu z zamrażarki jest gotowy do spożycia w 5-10 minut (w zależności od temperatury otoczenia). Mochi są dostępne w wielu smakach, a także w postaci sorbetów.
Smaki nieoczywiste
Lody o smaku bursztynu, ketchupu, majonezu czy pieczonej fasolki? Już samą nazwą przyciągają uwagę i wzbudzają chęć zakupu. Dlatego też warto do swojego menu dołączyć choć jeden z nieoczywistych smaków.
W wielu miejscach pojawia się coraz więcej lodziarni, które serwują zupełnie niestandardowe smaki. Pietruszkowo-pieczarkowe sorbety, lody o smaku sera pleśniowego czy wędliny i białego wina znajdują swoich miłośników. Twórcy zimnego przysmaku zaskakują coraz odważniejszymi eksperymentami.
Wisienka na torcie, czyli nie zapomnij o dodatkach
Lody stanowią bazę deseru, ale dodatki nadadzą im oryginalnego charakteru, pozwolą stworzyć wizualną całość, która zachęca do jedzenia. Możliwości są nieograniczone. Sprawdzą się zarówno dodatki naturalne jak owoce, kwiaty jadalne, świeże zioła, przyprawy jak i słodkości – posypki, żelki, cukierki, karmel, polewa itp.
Producenci dodatków wykazują się dużą kreatywnością. W rezultacie możesz bardzo zaskoczyć swoich gości – nie tylko tych najmłodszych. Musująca w ustach posypka bije rekordy popularności. Do lodów idealnie pasują także wszelkiego rodzaju polewy. Owocowe, czekoladowe o różnorodnych kolorach świetnie się prezentują i są wyśmienite!
Udany deser to Twój sukces
Możesz zaserwować swoim gościom niezbyt udaną przystawkę, niekoniecznie zadowalające główne danie, ale deser musi być doskonały. To sprawdzona strategia. Każdy, kto otrzyma na zakończenie posiłku wyśmienitą słodkość, z pewnością wyjdzie z lokalu zadowolony. Warto więc zadbać o propozycję, która oczaruje Twoich gości.
Lody w menu powinny się pojawić, szczególnie w sezonie. Chętnie sięgają po nie zarówno dzieci jak i dorośli. Orzeźwiający deser to klasyk, który zawsze znajdzie swoich amatorów.