• Logo blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Kategorie

    • Bez kategorii
    • Gastronomia na bieżąco
    • Karta win
    • Marketing w gastronomii
    • Produkty dla gastronomii
    • Profile kuchni
    • Techniki kulinarne
    • Trendy gastronomiczne
    • Wywiady, felietony
  • Strony

    • Kontakt
    • O Bidfood Farutex
    • O blogu
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Śledź nas w social mediach

  • Bidfood Farutex

    Oferta Bidfood Farutex

    Bidfood Farutex jest ogólnopolskim dostawcą rozwiązań i produktów dla gastronomii. W swojej ofercie posiada 10 tys. produktów polskich i zagranicznych dostawców. Kliknij i sprawdź!

  • Poznajmy się
    • O blogu
    • O Bidfood Farutex
  • Tematy
    • Produkty dla gastronomii
    • Trendy gastronomiczne
    • Techniki kulinarne
    • Wywiady, felietony
    • Marketing w gastronomii
    • Karta win
    • Zero waste w gastronomii
  • Rodzaje kuchni
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia francuska
    • Kuchnia hiszpańska
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Kuchnia nowoczesna
    • Kuchnia wegańska
    • Kuchnia wegetariańska
  • Popularne dania
    • Pizza
    • Sushi
    • Burgery
    • Makaron
  • Kontakt
  • Oferta Bidfood Farutex

Wegetarianizm – co jeść i co wprowadzić do menu? Poznaj gwiazdy kuchni roślinnej

15-06-2021

Statystyki są zgodne: coraz więcej Polaków przechodzi na wegetarianizm. Co jeść, od czego zacząć wprowadzanie kuchni roślinnej do menu, jakie produkty wykorzystać? Przeczytaj nasze podpowiedzi.

Jednym z najszybciej rozwijających się trendów żywieniowych jest zdecydowanie wegetarianizm. Co jeść – to jedno z najczęstszych pytań, które zadają sobie osoby nieznające diety wege. Pora poznać na nie odpowiedź. Rozwiń czerwony dywan i poznaj gwiazdy kuchni roślinnej!

Spis treści

  1. Wegetarianizm – co jeść? Mięso bez mięsa
    • Seitan
    • Tempeh
    • Tofu
  2. Wegetarianizm – co jeść? „Bezrybne” ryby
  3. Wegetarianizm – co jeść? Siła roślin
  4. Wegetarianizm. Co… pić? Dobierz dobre wino
Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Wegetarianizm – co jeść? Mięso bez mięsa

Opcji na to, co wegetarianie jedzą zamiast mięsa, jest wiele. Można sięgnąć po grzyby, np. boczniaki, które strukturą przypominają mięso, lub gotowe produkty, jak burgery roślinne z warzyw lub vegebazę.

Ogromny wachlarz możliwości daje też białko roślinne. W tym segmencie na prowadzenie wychodzą trzy produkty.

Seitan

Seitan powstaje z mąki pszennej. Wypłukuje się z niej skrobię, otrzymując czysty gluten pszeniczny. Ta niesłychanie plastyczna masa zawiera wysoką ilość białka, można więc uzyskać z niej wiele dań. Wszystko zależy od pomysłu. Chcesz przygotować kotlety z seitanu? Proszę bardzo. Wolisz gulasz? Pamiętaj o korzennych przyprawach. A może chcesz wprowadzić danie kuchni azjatyckiej? Postaw na dobrą marynatę z sosem sojowym.

Wegetarianizm - co jeść? Seitan! Sprawdź dlaczego - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
Seitan

Tempeh

Tempeh powstaje ze sfermentowanych ziaren soi. W kuchni roślinnej najczęściej występuje w roli zamiennika mięsa oraz nabiału. Wywodzi się z kuchni indonezyjskiej. Ma charakterystyczną strukturę, zawiera sporo białka, witamin z grupy B i co ciekawe, jest lżejszy dla układu pokarmowego niż strączki. Wyróżnia się też smakiem, który weganie przyrównują do orzechów i grzybów. Tempeh to bardzo ciekawy produkt – świetnie przyjmuje smaki marynat, ale równie dobrze smakuje w wersji naturalnej. Można go smażyć, grillować, a nawet wędzić!

Tofu

O tofu pisaliśmy sporo w tekście „Tofu, czyli kulinarny kameleon”. To świetne rozwiązanie dla gastronomii. Tofu można upiec, zblendować, podać na surowo. Wrzucić do sałatki, przygotować w stylu azjatyckim, zamknąć w burgerze, dodać do pizzy lub tarty, przetworzyć na klopsy… A to tylko początek.

Jaka jest różnica między tofu a tempehem? Tofu nie pochodzi ze sfermentowanej soi, jest bardziej miękkie i ma mniej „mięsną” strukturę. 

Wegetarianizm – co jeść? „Bezrybne” ryby

Zarówno tofu, jak i tempeh czy seitan będą świetnymi alternatywami dla ryb i owoców morza. Wegetarianie nie kończą na tym swoich pomysłów. Warto sięgnąć po glony, które dodadzą potrawom rybny, morski smak – tak jak w selerybie.

Wegetarianizm - co jeść? Wykorzystaj mleko roślinne! - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Wegetarianizm – co jeść? Siła roślin

Warzywa i owoce są oczywistym wyborem, ale na tym lista się nie kończy. W wersji roślinnej możesz przygotować mleko: ryżowe, owsiane, sojowe, orzechowe czy kokosowe (o mleku kokosowym przeczytać więcej w tekście „Mleczko kokosowe – twoje pytania, nasze odpowiedzi”. Zakochają się w nim i kawosze, i miłośnicy słodkich śniadań.

W diecie roślinnej ogromną rolę odgrywają również kiszonki. Korea słynie z kimchi, Finlandia z hapanvelli, a Filipiny z puto. W Polsce warto sięgnąć po rodzime warzywa: nie tylko ogórki, ale także rzodkiewki czy szparagi. Fermentowane mogą być również napoje. Świetny wyborem do karty napojów może być kombucha.

Wegetarianizm - co jeść? Kiszonki! Sprawdź dlaczego - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Wegetarianizm. Co… pić? Dobierz dobre wino

A jeśli przy napojach jesteśmy, to warto również zagłębić się w świat wegańskich win. Wegańskich, czyli takich, do produkcji których nie użyto produktów pochodzenia zwierzęcego (np. albuminy). No dobrze, a jeśli chcesz tylko dobrać wino – niekoniecznie wegańskie – do roślinnych potraw? Zobacz naszą ściągę ze wskazówkami sommeliera.

Wegetarianizm - co jeść? Wybór jest spory. Wybierz też dobre wino - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
Kuchnia wegańskaKuchnia wegetariańska
Udostępnij

Produkty dla gastronomii

Może Cię też zainteresować

Proste desery wegańskie dla Twojej gastronomii
28-06-2023
Trendy w gastronomii 2023
11-01-2023
Szparagi – sezon w trzech kolorach
11-05-2022
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Kategorie

    • Bez kategorii
    • Gastronomia na bieżąco
    • Karta win
    • Marketing w gastronomii
    • Produkty dla gastronomii
    • Profile kuchni
    • Techniki kulinarne
    • Trendy gastronomiczne
    • Wywiady, felietony
  • Śledź nas w social mediach

  • Bidfood Farutex

    Oferta Bidfood Farutex

    Bidfood Farutex jest ogólnopolskim dostawcą rozwiązań i produktów dla gastronomii. W swojej ofercie posiada 10 tys. produktów polskich i zagranicznych dostawców. Kliknij i sprawdź!



  • Wprowadź swój adres e-mail, aby otrzymywać nasz newsletter!


  • Najnowsze posty

    • Jakie wino do owoców morza? Przewodnik dla szefów kuchni
      07-02-2025
    • 5 pomysłów na Black Friday w gastronomii. Sprawdź!
      13-11-2024
    • Jak przygotować gęś – tradycyjnie czy orientalnie? Trendy na gęsinę w Twoim menu
      23-10-2024
    • Wellbeing w profesjonalnej kuchni – jak dbać o dobrostan pracowników gastronomii
      01-10-2024
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

© Copyright Farutex Sp. z o.o.