• Logo blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Kategorie

    • Bez kategorii
    • Gastronomia na bieżąco
    • Karta win
    • Marketing w gastronomii
    • Produkty dla gastronomii
    • Profile kuchni
    • Techniki kulinarne
    • Trendy gastronomiczne
    • Wywiady, felietony
  • Strony

    • Kontakt
    • O Bidfood Farutex
    • O blogu
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Śledź nas w social mediach

  • Bidfood Farutex

    Oferta Bidfood Farutex

    Bidfood Farutex jest ogólnopolskim dostawcą rozwiązań i produktów dla gastronomii. W swojej ofercie posiada 10 tys. produktów polskich i zagranicznych dostawców. Kliknij i sprawdź!

  • Poznajmy się
    • O blogu
    • O Bidfood Farutex
  • Tematy
    • Produkty dla gastronomii
    • Trendy gastronomiczne
    • Techniki kulinarne
    • Wywiady, felietony
    • Marketing w gastronomii
    • Karta win
    • Zero waste w gastronomii
  • Rodzaje kuchni
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia francuska
    • Kuchnia hiszpańska
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Kuchnia nowoczesna
    • Kuchnia wegańska
    • Kuchnia wegetariańska
  • Popularne dania
    • Pizza
    • Sushi
    • Burgery
    • Makaron
  • Kontakt
  • Oferta Bidfood Farutex

Węgorz unagi – doskonały topping sushi! Poznaj go bliżej

22-04-2021

Szukasz ciekawego produktu do swojego menu sushi? Węgorz unagi to japoński przysmak wykorzystywany w kuchniach azjatyckich na wiele sposobów. Dowiedz się więcej o tej rybie.

Słono-słodki smak, charakterystyczny aromat, zwarte, ale kruche mięso – taki jest węgorz unagi. Ten japoński sushi topping i element dań uwielbiają Japończycy we wszystkich prefekturach, pora rozkochać w nim Polaków. Czym zyskał taką popularność?

Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Węgorz unagi – co to jest?

Węgorza unagi tradycyjnie przygotowuje się z węgorza japońskiego – tłustej ryby występującej w Japonii, Korei, Chinach i Wietnamie. Dorosłe ryby mają ok. 1 m długości, wydłużony kształt, czarny kolor grzbietu i biały lub srebrzysty brzuch. Zamieszkują dolne odcinki i ujścia rzek, jeziora, jednak ikrę składają w morzu. Mają zwarte w strukturze mięso.

Węgorz unagi to przysmak, który japońscy szefowie kuchni tradycyjnie przygotowują zgodnie z techniką kabayaki. Najpierw węgorz jest filetowany, pozbawiany ości, a następnie maczany w specjalnym sosie na bazie sosu sojowego. Po takiej kąpieli ryba trafia na patelnię lub grilla (ze względu na właściwość surowego węgorza rybę tę podaje się zawsze w formie gotowanej lub pieczonej). 

Węgorz unagi - jak wykorzystać go w restauracji sushi? Sprawdź - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Przygotowanego w ten sposób węgorza kładzie się na ryżu i posypuje sanshō – japońskim pieprzem (a dokładniej jagodami krzewu Sanshō). W zależności od sposobu podania potrawa zyskuje różne nazwy:

  • unagi don (unadon) – to węgorz unagi na ryżu podany w misce donburi,
  • unajū – to węgorz unagi na ryżu podany w lakierowanych pudełkach jūbako,
  • nagayaki – to osobno podany węgorz i ryż,
  • hitsumabushi – to porwany na kawałki węgorz unagi wymieszany z ryżem.

Co ciekawe, w stylu kabayaki Japończycy przygotowują również węgorza anago, czyli morskiego czy hamo, czyli murenoszczuka indochińskiego. Tę technikę doceniano szczególnie w okresie Edo. Dzisiaj w japońskich sklepach można także znaleźć puszkowaną rybę sajra (z gatunku makrelowatych) w stylu kabayaki.

Węgorz unagi w Japonii i na Zachodzie

W Japonii węgorz unagi jest tak rozpowszechniony, że w całym kraju funkcjonują specjalistyczne restauracje unagi. Z węgorza unagi najbardziej znane jest japońskie miasto Hamamatsu. To tutaj mieści się jezioro Hamana, wokół którego rozsiane są małe restauracje specjalizujące się w najwyższej jakości potrawach unagi. Miasteczko znane jest także z przygotowywania ciastka „unagi pie” – i choć nazwa sugerowałaby ciastko z ryby, to rzeczywistość jest nieco inna. To kruche, maślane ciastko o podłużnym kształcie, które jedynie posypuje się sproszkowanym węgorzem.

W krajach Zachodu zaś unagi stosuje się najczęściej w formie plastrów i fileta. Plastry to świetny topping do sushi (podobnie do kawiorów). Forma ta pozwala na wykrojenie oczekiwanej grubości plastrów lub ułożenie kawałka na górze dania. Filet zaś może też być bazą sosu unagi.

Węgorz unagi - jak wykorzystać go w restauracji sushi? Sprawdź - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Wskazówka!

Unagi warto podgrzać przed podaniem – już na rolce palnikiem lub samodzielnie na folii w piecu. Wystarczy chwila, aby mięso pod wpływem temperatury zrobiło się cudownie miękkie. Węgorz ma bardzo dużo ości i nie da się ich zupełnie pozbyć. Natomiast jego podgrzanie rozluźni mięso, dzięki czemu nie czuć ości.


Interesuje Cię temat sushi? Sprawdź inne nasze teksty:

  • Wino do sushi, czyli nie tylko sake w karcie
  • Jaki ryż do sushi? Oto 6 sprawdzonych gatunków
  • Sushi vegan. 10 sprawdzonych wege połączeń smakowych
  • Jaki kawior do sushi? Wybierz najlepszy topping
Kuchnia azjatyckaRybySushi
Udostępnij

Produkty dla gastronomii  / Profile kuchni

Może Cię też zainteresować

Ryby od rana do wieczora. Poznaj trendy i pomysły na ryby w menu
10-03-2023
Trendy w gastronomii 2023
11-01-2023
Omakase, czyli uczta w japońskiej restauracji. Poznaj tradycje ze świata sushi, które oczarują gości – wywiad z Markiem Popławskim, szefem kuchni Buri Sushi
27-07-2022
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Kategorie

    • Bez kategorii
    • Gastronomia na bieżąco
    • Karta win
    • Marketing w gastronomii
    • Produkty dla gastronomii
    • Profile kuchni
    • Techniki kulinarne
    • Trendy gastronomiczne
    • Wywiady, felietony
  • Śledź nas w social mediach

  • Bidfood Farutex

    Oferta Bidfood Farutex

    Bidfood Farutex jest ogólnopolskim dostawcą rozwiązań i produktów dla gastronomii. W swojej ofercie posiada 10 tys. produktów polskich i zagranicznych dostawców. Kliknij i sprawdź!



  • Wprowadź swój adres e-mail, aby otrzymywać nasz newsletter!


  • Najnowsze posty

    • Ryby od rana do wieczora. Poznaj trendy i pomysły na ryby w menu
      10-03-2023
    • Waste management, czyli 7 kroków do ograniczenia strat żywności
      02-03-2023
    • Gotowe desery dla gastronomii. Jakie słodkości wybierają goście i jak łączyć desery z winem – poznaj nasze wskazówki
      22-02-2023
    • Rodzaje pizzy – przewodnik po smakach Włoch
      09-02-2023
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

© Copyright Farutex Sp. z o.o.