• Logo blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Kategorie

    • Bez kategorii
    • Gastronomia na bieżąco
    • Karta win
    • Marketing w gastronomii
    • Produkty dla gastronomii
    • Profile kuchni
    • Techniki kulinarne
    • Trendy gastronomiczne
    • Wywiady, felietony
  • Strony

    • Kontakt
    • O Bidfood Farutex
    • O blogu
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Śledź nas w social mediach

  • Bidfood Farutex

    Oferta Bidfood Farutex

    Bidfood Farutex jest ogólnopolskim dostawcą rozwiązań i produktów dla gastronomii. W swojej ofercie posiada 10 tys. produktów polskich i zagranicznych dostawców. Kliknij i sprawdź!

  • Poznajmy się
    • O blogu
    • O Bidfood Farutex
  • Tematy
    • Produkty dla gastronomii
    • Trendy gastronomiczne
    • Techniki kulinarne
    • Wywiady, felietony
    • Marketing w gastronomii
    • Karta win
    • Zero waste w gastronomii
  • Rodzaje kuchni
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia francuska
    • Kuchnia hiszpańska
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Kuchnia nowoczesna
    • Kuchnia wegańska
    • Kuchnia wegetariańska
  • Popularne dania
    • Pizza
    • Sushi
    • Burgery
    • Makaron
  • Kontakt
  • Oferta Bidfood Farutex

Wigilia firmowa w restauracji okiem restauratora. Lista zadań, która pomoże w organizacji

18-11-2022

Organizujesz w swoim lokalu wigilie dla firm? Przygotuj się do tego przedsięwzięcia z naszą checklistą. Sprawdź, o czym trzeba pamiętać. I póki masz jeszcze sporo czas, przygotuj swój lokal jak najlepiej.

Wigilie firmowe coraz częściej organizowane są w restauracjach. Jest to związane ze zmniejszeniem konieczności zaangażowania w organizację imprezy przedstawicieli firmy. Klienci biznesowi chętnie oddają koordynację takiego przedsięwzięcia w ręce specjalistów, licząc, że w restauracji znajdą profesjonalną i kompleksową pomoc.

Checklista:

Jakie menu na wigilię firmową?

Lista szczególnych wymagań

Open bar na wigilii firmowej

Obsługa kelnerska

Wigilia w restauracji – opiekun spotkania

Świąteczne dekoracje w restauracji

Świąteczna atmosfera

Dodatkowe atrakcje podczas wigilii firmowej w restauracji

Prezenty dla uczestników

Promocja oferty wigilii firmowej

Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Jakie menu na wigilię firmową?

„W dobrze skomponowanym menu świątecznym powinny na pewno znaleźć się ryby. I to wcale nie wyszukane, a takie, które ludzie dobrze znają – dorsz, okoń, łosoś. Można też postawić na owoce morza, ale również te najbardziej popularne, np. krewetki. W menu świątecznym, nie wigilijnym (a tak można traktować spotkania biznesowe w różnych terminach grudniowych) dobrze, by znalazły się mięsa. Raczej nie czerwone, a lepszej jakości drób – kaczka czy perlica. Kluczem jest klasyka, bo to ona, jak podpowiada moje doświadczenie, jest najbardziej pożądana. Sałatka jarzynowa, karp, śledź pod pierzynką czy korzenny, schab ze śliwką lub pasztety – klasyczne menu w dobrym wydaniu to zawsze sprawdzone rozwiązanie” – podpowiada Paweł Fajfrowski, szef kuchni Akademii Bidfood.

Wigilia firmowa w restauracji okiem restauratora. Lista zadań, która pomoże w organizacji - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Lista szczególnych wymagań

Warto pamiętać, że podczas wigilii firmowej w jednym miejscu spotkają się różne osoby – miłośnicy mięsa, weganie, wegetarianie, ale też osoby z alergiami pokarmowymi i nietolerancjami. Warto już na etapie rezerwacji lokalu poprosić przedstawiciela firmy o zebranie informacji na ten temat wśród pracowników i przekazanie jej restauracji z odpowiednim wyprzedzeniem, tak by – jeśli w menu nie ma dań spełniających potrzeby gości – przygotować coś specjalnego.

Open bar na wigilii firmowej

Najczęściej spotykanymi wariantami podczas wigilii firmowych są:

• Napoje płatne wg spożycia

• Open bar – w tej wersji warto zaproponować wodę, soki, napoje gazowane, kawę, herbatę, wino białe, wino czerwone, wódkę, piwo.

• Open bar na napoje bezalkoholowe – w takiej opcji najczęściej restauratorzy proponują wodę, soki, napoje gazowane, kawę, herbatę bez ograniczeń.

Wyjątkowy charakter imprezy można podkreślić też specjalnie przygotowanym na tę okazję grzańcem – w wersji z alkoholem i bez.

Restauracja rozliczając usługę open baru, zazwyczaj podaje kwotę za osobę na określony czas, np. 6 h. Dodatkowo naliczany jest też serwis.

Wigilia firmowa w restauracji okiem restauratora. Lista zadań, która pomoże w organizacji - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Obsługa kelnerska

Przygotowując się do dużej kolacji, a taką jest niewątpliwie wigilia firmowa, warto pomyśleć o obsłudze kelnerskiej. Zasady w tym przypadku są podobne do tych panujących podczas przyjęć weselnych. Przyjmuje się, że na 10-15 gości (przy stołach prostokątnych 15-20 osób) przypada jeden kelner.

Wigilia w restauracji – opiekun spotkania

Organizując wigilię firmową, goście chcą mieć pewność, że wszystko pójdzie według planu. Aby dać im maksymalne poczucie bezpieczeństwa, warto wyznaczyć osobę odpowiedzialną za sprawny przebieg kolacji i całego spotkania – tzw. opiekuna imprezy. Optymalna sytuacja to taka, kiedy opiekunem jest osoba, z którą omawiane były wszystkie szczegóły, np. menedżer restauracji.

Świąteczne dekoracje w restauracji

Dekoracje są ważnym elementem, dlatego dobrze pomyśleć o nich z odpowiednim wyprzedzeniem. Postaw na klasyczne dekoracje, które posłużą Ci przez długi czas – nastrojowe oświetlenie lokalu, dekoracyjne gałązki.

Wigilia firmowa w restauracji okiem restauratora. Lista zadań, która pomoże w organizacji - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Świąteczna atmosfera

Jeśli w restauracji panują odpowiednie warunki, warto postawić na elementy, które pomogą uzyskać świąteczny klimat. Jednym z nich jest muzyka na żywo. To ten element, który z pewnością przyciągnie firmy właśnie do Twojego lokalu. Jeśli nie masz takiej możliwości, przygotuj z wyprzedzeniem świąteczną playlistę.

Dodatkowe atrakcje podczas wigilii firmowej w restauracji

Coraz częściej wigilie firmowe nie ograniczają się jedynie do kolacji. Aby przyciągnąć gości warto mieć w zanadrzu atrakcję, która urozmaici ten wieczór. Może być to koncert, występ iluzjonisty, loteria z drobnymi upominkami, karaoke. A może wpadniesz na coś zupełnie oryginalnego?

Prezenty dla uczestników

Miłym akcentem z pewnością będzie upominek od restauracji dla gości. Mogą to być ciasteczka, słoiczek własnych wyrobów, kartki z życzeniami i specjalnym rabatem na kolejną wizytę w lokalu. Drobne gesty to dowód szacunku i troski o gościa.

Wigilia firmowa w restauracji okiem restauratora. Lista zadań, która pomoże w organizacji - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Promocja oferty wigilii firmowej

Nawet najlepsza oferta wigilii firmowej nie spotka się z odzewem klientów, jeśli nie będzie odpowiednio promowana. A takie spotkania świąteczne to teraz, w trudnych czasach dla gastronomii, doskonały sposób na zwiększenie zysków.

Przygotuj zatem ofertę wigilii dla firm, uwzględniając wszystkie powyższe punkty. Postaraj się wyróżnić swój lokal czymś, czego nie mają w ofercie inne restauracje. Odpowiedni komunikat czy post powinien pojawić się w Twoich social mediach, ale warto też kontaktować się z firmami bezpośrednio.

A jak promować ofertę świąteczną dla klientów indywidualnych przeczytasz w artykule „Oferta świąteczna – Jak ją promować? 5 pomysłów do wprowadzenia od zaraz”.

GastronomiaHorecaRestauracja
Udostępnij

Gastronomia na bieżąco  / Marketing w gastronomii

Może Cię też zainteresować

Jakie wino do owoców morza? Przewodnik dla szefów kuchni
07-02-2025
5 pomysłów na Black Friday w gastronomii. Sprawdź!
13-11-2024
Jak przygotować gęś – tradycyjnie czy orientalnie? Trendy na gęsinę w Twoim menu
23-10-2024
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Kategorie

    • Bez kategorii
    • Gastronomia na bieżąco
    • Karta win
    • Marketing w gastronomii
    • Produkty dla gastronomii
    • Profile kuchni
    • Techniki kulinarne
    • Trendy gastronomiczne
    • Wywiady, felietony
  • Śledź nas w social mediach

  • Bidfood Farutex

    Oferta Bidfood Farutex

    Bidfood Farutex jest ogólnopolskim dostawcą rozwiązań i produktów dla gastronomii. W swojej ofercie posiada 10 tys. produktów polskich i zagranicznych dostawców. Kliknij i sprawdź!



  • Wprowadź swój adres e-mail, aby otrzymywać nasz newsletter!


  • Najnowsze posty

    • Jakie wino do owoców morza? Przewodnik dla szefów kuchni
      07-02-2025
    • 5 pomysłów na Black Friday w gastronomii. Sprawdź!
      13-11-2024
    • Jak przygotować gęś – tradycyjnie czy orientalnie? Trendy na gęsinę w Twoim menu
      23-10-2024
    • Wellbeing w profesjonalnej kuchni – jak dbać o dobrostan pracowników gastronomii
      01-10-2024
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

© Copyright Farutex Sp. z o.o.