Organizujesz w swoim lokalu wigilie dla firm? Przygotuj się do tego przedsięwzięcia z naszą checklistą. Sprawdź, o czym trzeba pamiętać. I póki masz jeszcze sporo czas, przygotuj swój lokal jak najlepiej.
Wigilie firmowe coraz częściej organizowane są w restauracjach. Jest to związane ze zmniejszeniem konieczności zaangażowania w organizację imprezy przedstawicieli firmy. Klienci biznesowi chętnie oddają koordynację takiego przedsięwzięcia w ręce specjalistów, licząc, że w restauracji znajdą profesjonalną i kompleksową pomoc.
Checklista:
Jakie menu na wigilię firmową?
Wigilia w restauracji – opiekun spotkania
Świąteczne dekoracje w restauracji
Dodatkowe atrakcje podczas wigilii firmowej w restauracji
Promocja oferty wigilii firmowej
Jakie menu na wigilię firmową?
„W dobrze skomponowanym menu świątecznym powinny na pewno znaleźć się ryby. I to wcale nie wyszukane, a takie, które ludzie dobrze znają – dorsz, okoń, łosoś. Można też postawić na owoce morza, ale również te najbardziej popularne, np. krewetki. W menu świątecznym, nie wigilijnym (a tak można traktować spotkania biznesowe w różnych terminach grudniowych) dobrze, by znalazły się mięsa. Raczej nie czerwone, a lepszej jakości drób – kaczka czy perlica. Kluczem jest klasyka, bo to ona, jak podpowiada moje doświadczenie, jest najbardziej pożądana. Sałatka jarzynowa, karp, śledź pod pierzynką czy korzenny, schab ze śliwką lub pasztety – klasyczne menu w dobrym wydaniu to zawsze sprawdzone rozwiązanie” – podpowiada Paweł Fajfrowski, szef kuchni Akademii Bidfood.
Lista szczególnych wymagań
Warto pamiętać, że podczas wigilii firmowej w jednym miejscu spotkają się różne osoby – miłośnicy mięsa, weganie, wegetarianie, ale też osoby z alergiami pokarmowymi i nietolerancjami. Warto już na etapie rezerwacji lokalu poprosić przedstawiciela firmy o zebranie informacji na ten temat wśród pracowników i przekazanie jej restauracji z odpowiednim wyprzedzeniem, tak by – jeśli w menu nie ma dań spełniających potrzeby gości – przygotować coś specjalnego.
Open bar na wigilii firmowej
Najczęściej spotykanymi wariantami podczas wigilii firmowych są:
• Napoje płatne wg spożycia
• Open bar – w tej wersji warto zaproponować wodę, soki, napoje gazowane, kawę, herbatę, wino białe, wino czerwone, wódkę, piwo.
• Open bar na napoje bezalkoholowe – w takiej opcji najczęściej restauratorzy proponują wodę, soki, napoje gazowane, kawę, herbatę bez ograniczeń.
Wyjątkowy charakter imprezy można podkreślić też specjalnie przygotowanym na tę okazję grzańcem – w wersji z alkoholem i bez.
Restauracja rozliczając usługę open baru, zazwyczaj podaje kwotę za osobę na określony czas, np. 6 h. Dodatkowo naliczany jest też serwis.
Obsługa kelnerska
Przygotowując się do dużej kolacji, a taką jest niewątpliwie wigilia firmowa, warto pomyśleć o obsłudze kelnerskiej. Zasady w tym przypadku są podobne do tych panujących podczas przyjęć weselnych. Przyjmuje się, że na 10-15 gości (przy stołach prostokątnych 15-20 osób) przypada jeden kelner.
Wigilia w restauracji – opiekun spotkania
Organizując wigilię firmową, goście chcą mieć pewność, że wszystko pójdzie według planu. Aby dać im maksymalne poczucie bezpieczeństwa, warto wyznaczyć osobę odpowiedzialną za sprawny przebieg kolacji i całego spotkania – tzw. opiekuna imprezy. Optymalna sytuacja to taka, kiedy opiekunem jest osoba, z którą omawiane były wszystkie szczegóły, np. menedżer restauracji.
Świąteczne dekoracje w restauracji
Dekoracje są ważnym elementem, dlatego dobrze pomyśleć o nich z odpowiednim wyprzedzeniem. Postaw na klasyczne dekoracje, które posłużą Ci przez długi czas – nastrojowe oświetlenie lokalu, dekoracyjne gałązki.
Świąteczna atmosfera
Jeśli w restauracji panują odpowiednie warunki, warto postawić na elementy, które pomogą uzyskać świąteczny klimat. Jednym z nich jest muzyka na żywo. To ten element, który z pewnością przyciągnie firmy właśnie do Twojego lokalu. Jeśli nie masz takiej możliwości, przygotuj z wyprzedzeniem świąteczną playlistę.
Dodatkowe atrakcje podczas wigilii firmowej w restauracji
Coraz częściej wigilie firmowe nie ograniczają się jedynie do kolacji. Aby przyciągnąć gości warto mieć w zanadrzu atrakcję, która urozmaici ten wieczór. Może być to koncert, występ iluzjonisty, loteria z drobnymi upominkami, karaoke. A może wpadniesz na coś zupełnie oryginalnego?
Prezenty dla uczestników
Miłym akcentem z pewnością będzie upominek od restauracji dla gości. Mogą to być ciasteczka, słoiczek własnych wyrobów, kartki z życzeniami i specjalnym rabatem na kolejną wizytę w lokalu. Drobne gesty to dowód szacunku i troski o gościa.
Promocja oferty wigilii firmowej
Nawet najlepsza oferta wigilii firmowej nie spotka się z odzewem klientów, jeśli nie będzie odpowiednio promowana. A takie spotkania świąteczne to teraz, w trudnych czasach dla gastronomii, doskonały sposób na zwiększenie zysków.
Przygotuj zatem ofertę wigilii dla firm, uwzględniając wszystkie powyższe punkty. Postaraj się wyróżnić swój lokal czymś, czego nie mają w ofercie inne restauracje. Odpowiedni komunikat czy post powinien pojawić się w Twoich social mediach, ale warto też kontaktować się z firmami bezpośrednio.
A jak promować ofertę świąteczną dla klientów indywidualnych przeczytasz w artykule „Oferta świąteczna – Jak ją promować? 5 pomysłów do wprowadzenia od zaraz”.