• Logo blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Kategorie

    • Bez kategorii
    • Gastronomia na bieżąco
    • Karta win
    • Marketing w gastronomii
    • Produkty dla gastronomii
    • Profile kuchni
    • Techniki kulinarne
    • Trendy gastronomiczne
    • Wywiady, felietony
  • Strony

    • Kontakt
    • O Bidfood Farutex
    • O blogu
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Śledź nas w social mediach

  • Bidfood Farutex

    Oferta Bidfood Farutex

    Bidfood Farutex jest ogólnopolskim dostawcą rozwiązań i produktów dla gastronomii. W swojej ofercie posiada 10 tys. produktów polskich i zagranicznych dostawców. Kliknij i sprawdź!

  • Poznajmy się
    • O blogu
    • O Bidfood Farutex
  • Tematy
    • Produkty dla gastronomii
    • Trendy gastronomiczne
    • Techniki kulinarne
    • Wywiady, felietony
    • Marketing w gastronomii
    • Karta win
    • Zero waste w gastronomii
  • Rodzaje kuchni
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia francuska
    • Kuchnia hiszpańska
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Kuchnia nowoczesna
    • Kuchnia wegańska
    • Kuchnia wegetariańska
  • Popularne dania
    • Pizza
    • Sushi
    • Burgery
    • Makaron
  • Kontakt
  • Oferta Bidfood Farutex

Wybierz perfekcyjny ryż do risotto

15-12-2020

Najbardziej popularne włoskie danie, w którym główną rolę gra ryż? Risotto oczywiście! Ta charakterystyczna potrawa o kremowej konsystencji jest łatwa w przygotowaniu i dostępna w każdym sezonie. Aby wyszła perfekcyjnie, musisz tylko wybrać odpowiedni ryż do risotto.

Risotto to wielowymiarowe danie. W swojej karcie może je posiadać zarówno elegancka restauracja z najwyższej półki, trattoria z klasycznym włoskim menu, jak i bistro z comfort food w domowym wydaniu. Aby stworzyć tę kremową potrawę, potrzebny jest specjalistyczny ryż do risotto. 

Spis treści

  1. Ryż do risotto: jakie odmiany wybrać?
    • Ryż arborio
    • Carnaroli
    • Ryż vialone nano
  2. Jak wybrać ryż do risotto?
  3. Ryż do risotto: jakich odmian nie wybierać
Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Ryż do risotto: jakie odmiany wybrać?

Ryż występuje w rozmaitych odmianach, a każda różni się charakterem ziarna. Właściwy ryż na risotto to taki, który ma wysoką zawartość amylopektyny – skrobi nadającej odpowiednią kleistość. Idąc tym tropem, Włosi najczęściej sięgają po jedną z trzech odmian ryżu do risotto: arborio, carnaroli, vialone nano.

Wszystkie te gatunki mają kilka cech wspólnych: obły kształt, średnie lub krótkie ziarna, które znacznie lepiej wchłaniają płyn i aromaty. Co jednak ważniejsze, wszystkie uwalniają dużą ilość skrobi, nadając risotto jego charakterystyczną konsystencję – i to nawet bez użycia masła i sera. Czasem, ale znacznie rzadziej, na ryż do risotto wybiera się również odmiany roma, ribe i baldo. 

Ryż arborio

Arborio to włoska odmiana ryżu superfino, nazwana tak na cześć gminy Arborio w północno-zachodnim Piemoncie we Włoszech. Ma owalne, białe ziarna, które pod wpływem temperatury i płynu dość szybko miękną. Jeśli więc będziesz pilnować zegarka, powstanie z tego ryżu risotto doskonałe.

Carnaroli

Carnaroli to najpopularniejszy ryż do risotto w większości regionów Włoch (oprócz Veneto). Z tej odmiany superfino powstaje bardzo kremowe risotto, ale jest bardziej odporne na przypalenie i przegotowanie niż arborio.

Ryż vialone nano

Vialone nano jest ryżem do risotto, który uwielbia cały region Veneto. Podobnie jak carnaroli, ma zdolność wchłaniania dużej ilości płynu (nawet dwukrotność swojej wagi). Ma mniejsze, bardziej okrągłe ziarna semifino.

Ryż do risotto? Przygotuj risotto buraczkowe z krewetką - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Jak wybrać ryż do risotto?

Jeśli szukasz produktów wysokiej jakości, warto zwracać uwagę na to, czy wybrany przez Ciebie ryż do risotto posiada na opakowaniu znak Denominazione di Origine Protetta, znany także jako DOP. Co ciekawe, Werona ma swój własny chroniony znak pochodzenia: Indiciazone Geografica Protetta, czyli IGP.

O czym warto pamiętać? Risotto wymaga stałej kontroli. Uważaj więc, aby go niechybnie nie przegotować. Kluczem jest właściwy stosunek bulionu do ryżu. Risotto, które powstanie z tych dwóch składników, utrzyma odpowiednią konsystencję, jeśli użyjesz ok. trzy razy więcej płynu niż ryżu. Co z dodatkowymi składnikami? W zależności od wymaganego czasu gotowania ryżu, risotto możesz uzupełnić o warzywa, mięso czy rybę w późniejszym etapie jego przygotowywania.

Ryż do risotto: jakich odmian nie wybierać

Jak pisaliśmy wyżej, ryż do risotto musi charakteryzować się odpowiednią ilością skrobi. Z tego względu z pewnością należy unikać ryżu długoziarnistego – po gotowaniu na wolnym ogniu i mieszaniu nie zgęstnieje tak dobrze, jak np. vialone nano. Risotto musi się przecież dobrze kleić!

Podobnie nie uda się risotto z ryżu basmati. Ta odmiana ma wyższy udział amylozy – mniej lepkiej skrobi, która powoduje, że ryż po ugotowaniu jest lekki, a jego ziarna oddzielają się od siebie. Ryż basmati do risotto? To nie jest dobry wybór.

Risotto z czarnego ryżu ze smażonym sandaczem - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

PS. Użyte w artykule zdjęcia przedstawiają dania, które przygotowali Szefowie Kuchni Akademii Bidfood:

  • Wegańskie risotto z kalafiorem i bobem
  • Risotto buraczkowe z krewetką
GastronomiaHorecaKuchnia włoskaMenuRestauracjaRyż do gastronomii
Udostępnij

Produkty dla gastronomii  / Profile kuchni  / Techniki kulinarne

Może Cię też zainteresować

Jakie wino do owoców morza? Przewodnik dla szefów kuchni
07-02-2025
5 pomysłów na Black Friday w gastronomii. Sprawdź!
13-11-2024
Jak przygotować gęś – tradycyjnie czy orientalnie? Trendy na gęsinę w Twoim menu
23-10-2024
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Kategorie

    • Bez kategorii
    • Gastronomia na bieżąco
    • Karta win
    • Marketing w gastronomii
    • Produkty dla gastronomii
    • Profile kuchni
    • Techniki kulinarne
    • Trendy gastronomiczne
    • Wywiady, felietony
  • Śledź nas w social mediach

  • Bidfood Farutex

    Oferta Bidfood Farutex

    Bidfood Farutex jest ogólnopolskim dostawcą rozwiązań i produktów dla gastronomii. W swojej ofercie posiada 10 tys. produktów polskich i zagranicznych dostawców. Kliknij i sprawdź!



  • Wprowadź swój adres e-mail, aby otrzymywać nasz newsletter!


  • Najnowsze posty

    • Jakie wino do owoców morza? Przewodnik dla szefów kuchni
      07-02-2025
    • 5 pomysłów na Black Friday w gastronomii. Sprawdź!
      13-11-2024
    • Jak przygotować gęś – tradycyjnie czy orientalnie? Trendy na gęsinę w Twoim menu
      23-10-2024
    • Wellbeing w profesjonalnej kuchni – jak dbać o dobrostan pracowników gastronomii
      01-10-2024
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

© Copyright Farutex Sp. z o.o.