• Logo blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Kategorie

    • Bez kategorii
    • Gastronomia na bieżąco
    • Karta win
    • Marketing w gastronomii
    • Produkty dla gastronomii
    • Profile kuchni
    • Techniki kulinarne
    • Trendy gastronomiczne
    • Wywiady, felietony
  • Strony

    • Kontakt
    • O Bidfood Farutex
    • O blogu
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Śledź nas w social mediach

  • Bidfood Farutex

    Oferta Bidfood Farutex

    Bidfood Farutex jest ogólnopolskim dostawcą rozwiązań i produktów dla gastronomii. W swojej ofercie posiada 10 tys. produktów polskich i zagranicznych dostawców. Kliknij i sprawdź!

  • Poznajmy się
    • O blogu
    • O Bidfood Farutex
  • Tematy
    • Produkty dla gastronomii
    • Trendy gastronomiczne
    • Techniki kulinarne
    • Wywiady, felietony
    • Marketing w gastronomii
    • Karta win
    • Zero waste w gastronomii
  • Rodzaje kuchni
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia francuska
    • Kuchnia hiszpańska
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Kuchnia nowoczesna
    • Kuchnia wegańska
    • Kuchnia wegetariańska
  • Popularne dania
    • Pizza
    • Sushi
    • Burgery
    • Makaron
  • Kontakt
  • Oferta Bidfood Farutex

Postaw na wegetariański fast food! Zdradzamy, które dania wpisują się w ten trend

22-09-2021

Nie tylko miłośnicy roślinnej diety wybierają wegetariański fast food. Trend wege na stałe zagościł w restauracyjnych menu, a warzywny fast food jest odpowiedzią na potrzeby klientów. Zobacz, które z tych dań powinieneś wprowadzić do swojej karty.

Popularne dania w nowej, warzywnej odsłonie kuszą lekkością i świeżością. Restauratorzy wciąż poszukają najlepszych rozwiązań i sposobów na poszerzenie wegetariańskiej oferty. W menu znajdują się już nie tylko frytki czy pizza bez mięsnych dodatków, ale także burgery wege, kebaby i hot dogi. Wybór jest naprawdę spory, dlatego warto podążać za trendami i przyciągać gości roślinnym fast foodem. Sprawdź, jakie dania cieszą się największym powodzeniem.

Spis treści

  1. Falafel – klasyczny wegetariański fast food
  2. Znany i lubiany wegetariański fast food: frytki
    • Wege fast food – przepis na kapsalon
  3. Wegeburgery
    • Wegetariański burger z grillowanym serem
  4. Inne wegetariańskie fast foody
Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Falafel – klasyczny wegetariański fast food 

Weganie chętnie zamawiają falafele w barach z fast foodem. Tradycyjny falafel jest przygotowywany z ciecierzycy, ale możesz też spróbować przygotować własne wersje z bobu, soczewicy lub botwinki. Wszystkie w smaku przypominają mięso, dlatego są wybierane nie tylko przez roślinożerców.

Falafel doskonale smakuje samodzielnie z dipem jogurtowo-koperkowym lub w picie z dodatkiem sosu tahini. Jest też bazą innych bezmięsnych potraw, dlatego z powodzeniem wkomponuje się w wegetariański kebab, tortille czy wegenuggetsy.

Falafele to świetny pomysł na szybki wegański obiad - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
Falafele z hummusem i pitą

Znany i lubiany wegetariański fast food: frytki

Frytki są najbardziej oczywistym wyborem wegetariańskich gości. Te z ziemniaków można serwować w różnych kształtach (łódeczek, talarków, słupków), ale nie warto ograniczać się tylko do frytek z ziemniaka. Można bowiem wzbogacić menu o frytki z marchewki, batatów, selera lub połączyć wszystkie opcje w jeden warzywny miks. W połączeniu z wyrazistym dipem stworzą atrakcyjną przekąskę w klimacie wege.

Niektóre frytki, np. belgijskie, są smażone na tłuszczu zwierzęcym, dlatego szefowie kuchni mogą spotykać się z licznymi pytaniami od klientów o sposób przygotowania frytek. Warto wyraźnie zaznaczyć w menu, że frytki w restauracji przygotowywane są na oleju lub fryturze roślinnej. A jeśli już jesteśmy przy frytkach…

Wegetariański fast food - jak wprowadzić go do menu? Sprawdź - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
Frytki z sałatką

Wege fast food – przepis na kapsalon

Kapsalon jest mniej popularnym fast foodem przygotowywanym w wegetariańskich restauracjach. Mięso możesz zastąpić kotletami sojowymi ugotowanymi w bulionie warzywnym lub falafelami.

Ten holenderski fast food przypomina sałatkę z warstwami, w której na dnie formy układa się frytki, na nich zamiennik mięsa, a następnie mozzarellę (lub inny ser). Całość należy włożyć do piekarnika w celu podgrzania składników i roztopienia sera, czyli na ok. 10 min. w temperaturze 190-200 stopni Celsjusza. Po wyciągnięciu z piekarnika danie polewa się przecierem pomidorowym lub ketchupem i układa pokrojone wcześniej warzywa, takie jak: cebula, pomidor, ogórek kiszony, kukurydza, świeży ogórek, sałata lub kapusta pekińska. Na koniec wystarczy polać potrawę sosem czosnkowym.

Kapsalon - idealny wegetariański fast food - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
Kapsalon wegetariański

Wegeburgery

Moda na wegetariańskie burgery nadal trwa. Kucharze prześcigają się w poszukiwaniu oryginalnych przepisów. Podajemy kilka sprawdzonych pomysłów na roślinne burgery najczęściej poszukiwane przez klientów: 

  • Wegeburger z buraka – łączy smak buraka z kaszą jaglaną, cebulą, czosnkiem i przyprawami. Ciekawie smakuje w zestawieniu z karmelizowaną cebulą.
  • Wegeburger z soczewicy – tego warzywnego burgera przygotowuje się z soczewicy, marchewki, ziemniaków, kolendry, kurkumy i imbiru.
  • Batatowy wegeburger – powstaje z połączenia pieczonych batatów z ciecierzycą, cebulą, czosnkiem i wyrazistymi przyprawami, takimi jak: pieprz cayenne, kumin i wędzona papryka.
  • Wegeburger z kalafiora – do jego przygotowania potrzebny będzie starty kalafior, kasza jaglana, cebula, czosnek, ziarna słonecznika i przyprawy.
  • Wegeburger z cukinii – zazwyczaj w jego skład wchodzi starta cukinia, kasza jaglana, słonecznik, pietruszka, bułka tarta, mąka i przyprawy. 

Szefowie kuchni stawiają też na niebanalne dodatki do burgera, np. owoce. Wzbogać danie konfiturą z żurawiny, porzeczek, borówek, malin, a nawet truskawek. Możesz także zaserwować wegeburgera ze świeżymi lub karmelizowanymi owocami: gruszką, ananasem, melonem lub mango. Więcej o dodatkach do burgera przeczytasz w tekście „25 pomysłów na dodatki do burgera inspirowane smakami świata”.

W szerokiej ofercie dla gastronomii możesz znaleźć wiele gotowych, wyśmienitych wegeburgerów.

Burgery wegetariańskie dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
Wegetariański burger z buraka

Wegetariański burger z grillowanym serem

Coraz częściej w burgerach pojawia się grillowane halloumi. To opcja dla wegetarian, ale ich niewątpliwe walory smakowe sprawiły, że pokochali je także mięsożerni goście.

Popularne w restauracjach fast food stały się również burgery z tofu, najczęściej w słodko-pikantnej marynacie nawiązującej do orientalnych smaków. 

Inne wegetariańskie fast foody

Ciągle udoskonalane przepisy wege pozwalają na tworzenie coraz dłuższej listy dań fast food i street food, które w smaku nie odbiegają od swoich mięsnych odpowiedników. 

  • Wege hot dogi – w smaku do złudzenia przypominają te tradycyjne, mięsne. Wegetariańskich zamienników jest mnóstwo, do wyboru są parówki warzywne, z glutenu pszennego, tofu, soczewicy, soi. Wegetariańskie hot dogi najlepiej smakują ze świeżymi warzywami i wegańskim sosem BBQ stworzonym na bazie oliwy, syropu z agawy, musztardy. 
  • Spring rollsy wegetariańskie – rzadziej kojarzone z kuchnią fast food, świetnie wpisują się w szybkie, wegetariańskie przepisy rodem z azjatyckiego street foodu. Farsz zazwyczaj stanowią warzywa z ryżem lub makaronem. Interesującym dodatkiem są też owoce, np. mango. Spring rollsy wyśmienicie smakują z sosem na bazie masła orzechowego, sosu sojowego, cukru, czosnku i limonki (lub imbiru).
  • Kebab wegetariański – mięso w tej potrawie doskonale zastąpi seitan. Możesz go przygotować w kilka chwil z gotowego glutenu pszennego lub skorzystać z gotowego wegekebaba, np. o smaku kurczaka. Oba rozwiązania w smaku i konsystencji przypominają tradycyjne, szarpane mięso. 
BurgeryFast foodKuchnia wegańskaKuchnia wegetariańska
Udostępnij

Produkty dla gastronomii  / Profile kuchni  / Trendy gastronomiczne

Może Cię też zainteresować

5 pomysłów na Black Friday w gastronomii. Sprawdź!
13-11-2024
Proste desery wegańskie dla Twojej gastronomii
28-06-2023
Trendy w gastronomii 2023
11-01-2023
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Kategorie

    • Bez kategorii
    • Gastronomia na bieżąco
    • Karta win
    • Marketing w gastronomii
    • Produkty dla gastronomii
    • Profile kuchni
    • Techniki kulinarne
    • Trendy gastronomiczne
    • Wywiady, felietony
  • Śledź nas w social mediach

  • Bidfood Farutex

    Oferta Bidfood Farutex

    Bidfood Farutex jest ogólnopolskim dostawcą rozwiązań i produktów dla gastronomii. W swojej ofercie posiada 10 tys. produktów polskich i zagranicznych dostawców. Kliknij i sprawdź!



  • Wprowadź swój adres e-mail, aby otrzymywać nasz newsletter!


  • Najnowsze posty

    • Jakie wino do owoców morza? Przewodnik dla szefów kuchni
      07-02-2025
    • 5 pomysłów na Black Friday w gastronomii. Sprawdź!
      13-11-2024
    • Jak przygotować gęś – tradycyjnie czy orientalnie? Trendy na gęsinę w Twoim menu
      23-10-2024
    • Wellbeing w profesjonalnej kuchni – jak dbać o dobrostan pracowników gastronomii
      01-10-2024
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

© Copyright Farutex Sp. z o.o.