Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. Wspaniale, że coraz więcej osób chce je jeść w lokalach. Kultura spożywania śniadania poza domem nie ma w Polsce głębokich korzeni, ale miłośników takiego rozwiązania przybywa z roku na rok. Potwierdzają to także badania. Co więcej, śniadania doczekały się nawet swojego święta – 24 kwietnia obchodzony jest europejski dzień tego posiłku. Poznaj inspirujące pomysły na śniadania ze świata, które sprawią, że goście zechcą zjeść je właśnie w Twoim lokalu.
W ciągu tygodnia Polacy, którzy jedzą śniadania poza domem, wybierają najczęściej kanapki, drożdżówki, pączki, jogurty. Liczy się czas, dlatego w restauracjach idealnie sprawdza się ekspresowa oferta śniadaniowa na wynos. Wraz z nadejściem weekendu (a coraz częściej także w tygodniu) wzrasta zainteresowanie nieśpiesznymi, pożywnymi śniadaniami. Zobacz, co serwuje się na świecie. Które posiłki wpasują się w charakter Twojego lokalu?
Spis treści
- Kahvalti – śniadanie po turecku
- Śniadanie na Kostaryce
- Płatki ze Szwajcarii
- Nasi lemak, czyli malezyjskie śniadanie
- Śniadanie made in China
- Śniadanie w stylu skandynawskim
- Francja, Hiszpania, Włochy…
- Angielskie śniadanie
- Nie tylko jogurt grecki
- Śniadanie w Japonii
- Pakistański pierwszy posiłek
- Argentyna słynie z pysznych śniadań
- Co je się na śniadanie w… Birmie
- Egipski początek dnia
- Poranna uczta na Filipinach
- Śniadanie? Kierunek Wenezuela
- Pho – niezwykłe śniadanie z Wietnamu
Kahvalti – śniadanie po turecku
Kahvalti to tradycyjne tureckie śniadanie. W jego skład wchodzą podane na niewielkich talerzykach różnego rodzaju składniki, np. pasta z indyka, pieczywo, miękkie sery, oliwki, pomidory, ogórki, kiełbasy, a także słodkie elementy, takie jak dżemy, marmolady i miody oraz menemen, czyli jajka z patelni. Skoro śniadanie ma być po turecku, nie może zabraknąć herbaty i kawy.
Śniadanie na Kostaryce
Prawie każda restauracja hotelowa na Kostaryce ma w swojej ofercie gallo pinto. Spotykane są w wielu wersjach. Ten smak z powodzeniem można przenieść do polskich lokali. Gallo pinto to smażone danie z ryżu i fasoli z dodatkiem czerwonej papryki, kolendry, cebuli, skropione charakterystycznym dla tej kuchni ostrym sosem salasa lizano, ale można go zastąpić klasycznym sosem chili. Danie serwuje się w towarzystwie jajka lub awokado.
Płatki ze Szwajcarii
Szwajcarskie śniadanie zawiera musli z mlekiem lub jogurtem, a także świeże owoce. Konieczna jest też kawa lub herbata. Mało kto wie, że popularne na świecie klasyczne płatki powstały w Szwajcarii około 1900 r. Jaką ich odsłonę proponuje się w tym kraju? Surowe płatki owsiane moczy się w soku owocowym lub wodzie przez noc, a następnie miesza z innymi zbożami, owocami (świeżymi i suszonymi), nasionami oraz orzechami. W ten sposób powstaje wyśmienity, bardzo lekki posiłek.
Nasi lemak, czyli malezyjskie śniadanie
Malezja to kraj wielokulturowy i te właśnie wpływy ukształtowały tamtejsze śniadania. Dostępny jest tu wachlarz opcji śniadaniowych o indyjskich, chińskich lub zachodnich korzeniach. Jednak największą popularność (być może dlatego, że to prawdziwa bomba energetyczna) zyskał nasi lemak. To zawijany w liść bananowca posiłek, którego wnętrze stanowi słodki ryż kokosowy wraz z kombinacją anchois, ogórków, prażonych orzeszków ziemnych, jajek na twardo i pikantnego sosu. Forma podania sprawia, że to wygodna opcja na wynos.
Śniadanie made in China
Można powiedzieć, że tradycyjne chińskie śniadanie stanowi kolebkę brunchu. Obfite śniadania w postaci dim sum, bułeczek gotowanych na parze, makaronu ryżowego, congee, kurczaka i smażonych warzyw serwowane są bowiem już późnym rankiem.
Śniadanie w stylu skandynawskim
Skandynawowie, podobnie jak Polacy, kochają kanapki i chętnie wybierają je jako pierwszy posiłek dnia. Smarują je pastami, miękkimi, kremowymi serami, dodają wędliny, warzywa, jajka na twardo. Jednak poszczególne kraje mają własne śniadaniowe upodobania. W Szwecji na przykład rankiem zamówić można filmjölk, czyli kwaśny produkt mleczny, fermentowany w temperaturze pokojowej. W smaku przypomina jogurt, jest bardzo zdrowy, wpływa na odporność i staje się coraz bardziej popularny również poza Skandynawią. W śniadaniach skandynawskich nie może zabraknąć też kawioru i świeżych owoców jagodowych.
Francja, Hiszpania, Włochy…
Lista pomysłów na śniadania ze świata nie byłaby pełna, gdyby pominąć te kraje i ich słynne pieczywa podawane rano z kawą. Tu śniadania są przede wszystkim lekkie, zostawiają przestrzeń dla kolejnych, bardziej obfitych posiłków. Jeśli zatem inspiracje śniadaniowe do swojego menu chcesz czerpać z tych europejskich kuchni, postaw na zestawy: croissant z kawą niczym z paryskiej kawiarni, biscotti z cappuccino rodem z Włoch lub proste tosty z pomidorami i oliwą z oliwek serwowane w towarzystwie café con leche (kawy z mlekiem) w hiszpańskim stylu.
Angielskie śniadanie
Angielskie śniadania to prawdopodobnie pierwsza opcja o jakiej pomyślisz, analizując w głowie propozycje śniadań ze świata. Swoją popularność zawdzięczają przede wszystkim temu, że są niezwykle sycące. Nic dziwnego, w ich skład wchodzą: jajka, kiełbasy, bekon, fasola, grzyby, tosty, pomidor – często poddany obróbce termicznej. Nie może też zabraknąć filiżanki (a najlepiej dzbanka) herbaty.
Nie tylko jogurt grecki
Gęsty jogurt z owocami, orzechami i miodem to to, co Grecy po prostu kochają! Ale tamtejsze śniadania to także pasty, wypieki z serem feta, oliwkami i suszonymi pomidorami oraz słodkie ciasto paksimadi.
Śniadanie w Japonii
Tamtejsze śniadanie obejmuje wiele małych dań, w tym zupę miso, biały ryż na parze, marynowane warzywa, ryby lub tofu, fermentowaną soję i suszone wodorosty. Do picia – koniecznie zielona herbata. Japońskie śniadania to porcja Orientu na talerzu.
Pakistański pierwszy posiłek
Pakistańskie śniadania, choć może nie są w Polsce popularne, z pewnością mogą inspirować naszą rodzimą gastronomię. Zwykle znajdują się tu jajka i różne rodzaje pieczywa, a przede wszystkim smażone na patelni podpłomyki. Popularne rano jest tu również curry z warzywami i pikantnymi sosami.
Argentyna słynie z pysznych śniadań…
…ale nie obfitych. To kraj, w którym królują proste rozwiązania, składające się z kawy z mlekiem, soku pomarańczowego, tostów. Serwuje się tu także lokalne wypieki, takie jak facturas, czyli różne rodzaje croissantów i słodkich bułeczek. Wśród nich najbardziej popularne są medialunas w kształcie półksiężyców. Co jeszcze podkreśli argentyński charakter śniadania? Yerba mate!
Co je się na śniadanie w… Birmie
Kultowe danie śniadaniowe Birmy to mohinga. Jest to zupa zrobiona na bazie bulionu rybnego z dodatkiem sporej ilości makaronu ryżowego, trawy cytrynowej, imbiru, cebuli i mąki z ciecierzycy. Choć zupa rybna na śniadanie wydaje się niecodziennym pomysłem, to jednak jej smak wyjaśnia wszystko. Jest po prostu pyszna, absolutnie egzotyczna. W tej szerokości geograficznej na śniadanie serwuje się też często smażony ryż z gotowaną fasolą i sałatką z makaronu. Obowiązkowo na stole znaleźć się też musi zielona herbata!
Egipski początek dnia
Mówi się, że tradycyjne ful medames ma swoje początki w starożytnym Egipcie. Danie to jest przyrządzane z fasoli fava doprawionej kminkiem, pietruszką, cebulą, cytryną i papryczką chili. Można je serwować na ciepło lub na zimno, z dodatkiem jajek na twardo i kawałkiem egipskiej pity.
Ale egipskie śniadania to także chleb w formie pieczonych placków, z chałwą lub smażonym jajkiem, serem, pomidorem czy sałatą. Nie może zabraknąć ciecierzycy w postaci falafel. By podkreślić klimat tamtych stron, z pewnością przyda się świeża kolendra.
Poranna uczta na Filipinach
Śniadanie jest zwykle najbardziej obfitym posiłkiem w ciągu dnia na Filipinach. Jeśli chcesz zainspirować się nim w swoim menu, postaw na owoce, pan de sal, czyli pieczywo przypominające bułki drożdżowe, a także smażony ryż podawany z małymi kiełbaskami (lub innym mięsem) i jajkiem sadzonym. Filipińskie śniadania słyną też z suszonego mięsa.
Śniadanie? Kierunek Wenezuela
Wenezuelskie arepa to małe, kukurydziane tortille. Są dla mieszkańców tego kraju jak chleb dla Polaków i stanowią bazę tamtejszych śniadań (i nie tylko). Na śniadanie serwowane są w wersji smażonej lub pieczonej. Kroi się je jak pitę i wypełniona serem i duszonym mięsem – kurczakiem lub wieprzowiną.
Pho – niezwykłe śniadanie z Wietnamu
Co króluje rano na wietnamiskich stołach? Zupa pho! Sprzedawana jest najczęściej rano jako danie na wynos. Inspirujące śniadaniowe dania z Wietnamu to też congee, czyli kleik ryżowy oraz jajka sadzone i wieprzowina podawane z kawałkami puszystych wietnamskich bagietek.
A może wolisz serwować bardziej klasyczne śniadania, ale potrzebujesz inspiracji, by wprowadzić nowe, ciekawe elementy lub dodać im lekkiego twistu? Przeczytaj nasz tekst „Śniadania w menu restauracji. Zobacz inspirujące pomysły na ofertę śniadaniową”.
Nie ważne, jakie śniadania proponujesz gościom w swoim lokalu. Wszystkie potrzebne produkty zamówisz wygodnie i o każdej porze w naszym systemie e-bidfood.pl.