Ser to doskonały składnik dań. To dzięki niemu nabierają wyrazistości, słonego smaku czy kremowej konsystencji. W zależności od rodzaju dania i sposobu wykorzystania – jest ważnym, często kluczowym elementem kulinarnych kreacji. Zainspiruj się pomysłami na wykorzystanie sera w swoim menu.
27 marca świętować będziemy międzynarodowy dzień sera. Warto zaakcentować to święto w restauracyjnych potrawach. Pomocny z pewnością okaże się artykuł: „Sery włoskie – przewodnik po smakach i regionach Włoch”. Jeśli serwujesz dania kuchni wegańskiej skorzystaj z wpisu „Tofu, czyli kulinarny kameleon. Co możesz z niego przyrządzić?”. Natomiast w poniższym tekście znajdziesz garść oryginalnych inspiracji z kulinarnego świata. Postaw na niebanalne, serowe przystawki, zupy, dania główne i desery.
Spis treści
Serowe przystawki
Wkomponowanie sera w przystawkę jest stosunkowo prostym zadaniem. Jeśli natomiast ser ma wieść w nich prym i wyróżniać się – postaw na te pomysły:
- Serowe kulki – wymieszaj ser feta z mascarpone, posiekanym ząbkiem czosnku i suszonymi pomidorami. Z powstałej masy uformuj niewielkie kulki i obtocz je – zależnie od preferencji – w posiekanych orzechach (np. włoskich lub pistacjach), czosnku niedźwiedzim, czarnuszce, zielonym pieprzu, natce pietruszki czy wędzonej papryce. Możesz też użyć kilku produktów naraz. Taka przystawka świetnie prezentuje się na talerzu i na pewno zachwyci restauracyjnych gości.
- Serowe koszyczki z parmezanu – wyglądają oryginalnie, prezentują serwowane przystawki w niebanalny sposób. W takich parmezanowych koszyczkach możesz podać dowolną sałatkę czy rybny mus, np. z tuńczyka. Wykonanie koszyczków jest proste. Wystarczy, że zetrzesz parmezan, wytniesz koła o średnicy ok. 8 cm i pokryjesz je równomiernie parmezanem. Włóż je na blasze do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 15 minut. Po wyciągnięciu, jeszcze gorące, nakładaj na formy (mogą być to szklanki obrócone do góry dnem), starannie przyciśnij przez papier, by nabrały kształtu. Pozostaw do ostygnięcia, a następnie – delikatnie zdejmij. Zaakcentuj dzień sera taką przystawką!
- Serowe sakiewki – zagnieć elastyczne ciasto na bazie mąki kukurydzianej i pszennej, jajka, wody, proszku do pieczenia, mieszanki włoskich przypraw, soli, słodkiej papryki. Cienko je rozwałkuj, podziel na niewielkie kwadraty, a na środku każdego z nich ułóż kawałek serka topionego lub mozzarelli. Sklej w pierożek i smaż na dużej ilości oleju. Serwuj z dipem czosnkowym.
- Tartaletki serowo-krewetkowe – przygotuj tartaletki z kruchego ciasta, wypełnij je nadzieniem z serka śmietankowego, posiekanej natki pietruszki, koperku, odrobiny śmietany, soku z cytryny, czosnku. Na wierzchu ułóż podsmażone na maśle z czosnkiem i ostrą papryką krewetki. Tę przystawkę pokochają goście Twojej restauracji!
- Deska serów – najpopularniejszy i najprostszy sposób na wyeksponowanie sera w menu. Jak przygotować idealną deskę serów, dowiesz się z naszego artykułu „Jak przygotować deskę serów? 5 wskazówek”.
Zupy z serem
Nie tylko na bazie serka topionego, nie tylko z grzankami. Zupa z serem to nie zawsze zupa serowa! Zobacz, jak sprytnie, a przede wszystkim oryginalnie możesz zaprosić ser do swoich restauracyjnych zup.
- Winna zupa serowa – rzadko spotykana w restauracjach, dlatego z pewnością wyróżni Twój lokal na tle innych. To zupełnie oryginalny smak. Zagotuj białe, półwytrawne wino z wodą w proporcji 1:1, dodaj goździki, cynamon, startą skórkę pomarańczową. Zdejmij z ognia i zapraw żółtkami utartymi z cukrem i śmietanką. I na koniec – ser. Rozdrobniony, tłusty twaróg ułóż na dnie talerza, zalej zupą. Serwuj ze słodkimi grzankami.
- Zupa chrzanowa z wędzonym białym serem – cebulę pokrój w drobną kostkę, por w półplasterki, z kolei seler zetrzyj na tarce. Wszystkie warzywa podsmaż na rozgrzanej oliwie, podlej bulionem. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Kiedy będą miękkie, wkomponuj w całość tarty chrzan i śmietanę. Zupę podawaj z pokruszonym, białym twarogiem wędzonym.
- Meksykańska zupa serowa z boczkiem – niezwykle sycąca, pełna smaku, obłędnie serowa – taka właśnie jest ta potrawa. Przesmaż boczek, dodaj cebulę – do zeszklenia. Następnie wrzuć papryki: zieloną i chili pokrojone w kostkę, poczekaj aż zmiękną, obsyp je mąką i smaż jeszcze przez chwilę. Całość zalej bulionem i mlekiem skondensowanym (niesłodzonym). Gotuj przez kilka minut, ciągle mieszając. Zdejmij z ognia i dodaj ser: pomarańczowy cheddar lub starty mimolette. Dopraw do smaku. Zupę serwuj posypaną świeżym szczypiorkiem lub kolendrą.
Dania główne z serem
Dania główne z serem nie muszą być ciężkie. Wypróbuj lekkie sałatki i dania na bazie warzyw z serowym akcentem. Te zawsze znajdą swoich miłośników. Są bowiem świeże, pełne smaku, zdrowe. A jeśli zinterpretujesz je w ciekawy sposób – goście będą wracać do Twojego lokalu po ten właśnie smak.
- Sałatka z figami i kozim serem – połączenie koziego sera z orzechami włoskimi, świeżymi figami, grejpfrutem i suszonymi pomidorami to pomysł na wyjątkowo smaczne danie.
- Sałatka z wątróbką i serem pleśniowym – wątróbkę drobiową usmaż na oleju. W tym czasie zgrilluj plasterki jabłka i cebulę pokrojoną w piórka, przypraw majerankiem. Pamiętaj, że składniki powinny być al dente. Ser pokrój w paski. Przygotowane produkty ułóż na rukoli i skrop dressingiem przyrządzonym na bazie oleju rzepakowego, octu owocowego, syropu klonowego lub miodu i odrobiny wody.
- Warzywa zapiekane z serem halloumi – ułóż w naczyniu pokrojone warzywa: cukinię (w plastrach), paprykę (w kostkę), cebulę (piórka), pomidorki koktajlowe i dopraw je solą, oregano, polej oliwą. Cukinię, paprykę i cebulę możesz wcześniej przesmażyć na patelni. Na warzywach ułóż plastry halloumi i zapiecz.
Ale są też takie dania, w których ser odgrywa znaczącą rolę. Jeśli chcesz zafundować gościom swojej restauracji potrawy wypełnione serem po brzegi, koniecznie wypróbuj poniższe propozycje.
- Cannelloni ze szpinakiem i szynką w sosie serowym – szynkę rozdrobnij w malakserze ze szpinakiem i ricottą. Dodaj jajko i starty parmezan. Dopraw gałką muszkatołową i pieprzem. Wypełnij cannelloni powstałym farszem, a następnie polej sosem serowym i zapiecz. A jak przygotować idealny sos serowy do tego dania? Podgrzej mleko (prawie do zagotowania), a w drugim naczyniu roztop masło, dodaj mąkę i mieszając, podgrzewaj na małym ogniu przez minutę. Następnie dodawaj mleko i zagotuj całość, ciągle mieszając, aż powstanie gładka masa. Podgrzej jeszcze chwilę, by sos zgęstniał, następnie ściągnij z ognia, dodaj starte sery: mozzarellę i gruyere. Wymieszaj na gładką masę, dopraw do smaku.
- Makaron z burratą – makaron i ser to zawsze smaczne połączenie. Warto jednak czasami urozmaicić standardowe rozwiązania i zamiast parmezanu, zestawić pastę ze szpinakiem, prosciutto, pomidorkami koktajlowymi czosnkiem, bazylią, śmietaną i królową tego dania: burratą.
- Dorsz zapiekany z mozzarellą – ryby doskonale komponują się z różnymi serami, nie tylko mozzarellą. Wystarczy, że na osuszonym filecie położysz plaster pomidora, oprószysz serem i zapieczesz. To sprawdzony przepis na kulinarny sukces.
- Serowe fondue – prawdziwa serowa rozpusta. Propozycja oczywista, ale nie mogło jej zabraknąć wśród serowych inspiracji kulinarnych. Tym bardziej, że składniki można komponować dowolnie i niebanalnie: mięso, owoce morza, warzywa. Daje to ogromne pole dla kreatywności szefa kuchni i możliwość zaskoczenia gości.
Ser na deser
Sery są także popularnym składnikiem deserów. Oprócz uwielbianych serników istnieje wiele wyśmienitych słodkości z serową nutą. Może któreś z nich zaserwujesz swoim gościom?
Wypróbuj sernik na zimno z malinami i kruszonką podawany w pucharkach lub cannoli z ricottą i limonką czy wanilią. Jako słodki element w karcie sprawdzą się też wszelkie desery przekładane masą mascarpone albo burrata z owocami, orzechami i miodem lub oblana malinowym sosem. Tiramisu także doskonale podkreśli międzynarodowy dzień sera w Twoim lokalu. A dla swoich wegańskich gości przygotuj słodkości na bazie tofu: mus czekoladowy, tofumiso czy tofurnik – sernik w wersji wegańskiej.
O serach można mówić i pisać wiele. Przepisów i pomysłów na ich wykorzystanie jest mnóstwo. Warto próbować różnych kombinacji, nie stronić od kreatywnych rozwiązań. Całą gamę serów, tofu i wszystkich produktów potrzebnych do kreowania wyśmienitych dań zamówisz szybko i wygodnie w naszym systemie e-bidfood.pl.