Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. Wspaniale, że coraz więcej osób chce je jeść w lokalach. Kultura spożywania śniadania poza domem nie ma w Polsce głębokich korzeni, ale miłośników takiego rozwiązania przybywa z roku na rok. Potwierdzają to także badania. Co więcej, śniadania doczekały się nawet swojego święta – 24 kwietnia obchodzony jest europejski dzień tego posiłku. Poznaj inspirujące pomysły na śniadania ze świata, które sprawią, że goście zechcą zjeść je właśnie w Twoim lokalu.
W ciągu tygodnia Polacy, którzy jedzą śniadania poza domem, wybierają najczęściej kanapki, drożdżówki, pączki, jogurty. Liczy się czas, dlatego w restauracjach idealnie sprawdza się ekspresowa oferta śniadaniowa na wynos. Wraz z nadejściem weekendu (a coraz częściej także w tygodniu) wzrasta zainteresowanie nieśpiesznymi, pożywnymi śniadaniami. Zobacz, co serwuje się na świecie. Które posiłki wpasują się w charakter Twojego lokalu?
Spis treści
- Kahvalti – śniadanie po turecku
- Śniadanie na Kostaryce
- Płatki ze Szwajcarii
- Nasi lemak, czyli malezyjskie śniadanie
- Śniadanie made in China
- Śniadanie w stylu skandynawskim
- Francja, Hiszpania, Włochy…
- Angielskie śniadanie
- Nie tylko jogurt grecki
- Śniadanie w Japonii
- Pakistański pierwszy posiłek
- Argentyna słynie z pysznych śniadań
- Co je się na śniadanie w… Birmie
- Egipski początek dnia
- Poranna uczta na Filipinach
- Śniadanie? Kierunek Wenezuela
- Pho – niezwykłe śniadanie z Wietnamu
Kahvalti – śniadanie po turecku
Kahvalti to tradycyjne tureckie śniadanie. W jego skład wchodzą podane na niewielkich talerzykach różnego rodzaju składniki, np. pasta z indyka, pieczywo, miękkie sery, oliwki, pomidory, ogórki, kiełbasy, a także słodkie elementy, takie jak dżemy, marmolady i miody oraz menemen, czyli jajka z patelni. Skoro śniadanie ma być po turecku, nie może zabraknąć herbaty i kawy.
![Serwuj śniadania ze świata w swojej restauracji - blog gastronomiczny Bidfood Farutex](https://blog.bidfood.pl/wp-content/uploads/2022/04/tureckie-sniadanie-kahvalti.jpeg)
Śniadanie na Kostaryce
Prawie każda restauracja hotelowa na Kostaryce ma w swojej ofercie gallo pinto. Spotykane są w wielu wersjach. Ten smak z powodzeniem można przenieść do polskich lokali. Gallo pinto to smażone danie z ryżu i fasoli z dodatkiem czerwonej papryki, kolendry, cebuli, skropione charakterystycznym dla tej kuchni ostrym sosem salasa lizano, ale można go zastąpić klasycznym sosem chili. Danie serwuje się w towarzystwie jajka lub awokado.
Płatki ze Szwajcarii
Szwajcarskie śniadanie zawiera musli z mlekiem lub jogurtem, a także świeże owoce. Konieczna jest też kawa lub herbata. Mało kto wie, że popularne na świecie klasyczne płatki powstały w Szwajcarii około 1900 r. Jaką ich odsłonę proponuje się w tym kraju? Surowe płatki owsiane moczy się w soku owocowym lub wodzie przez noc, a następnie miesza z innymi zbożami, owocami (świeżymi i suszonymi), nasionami oraz orzechami. W ten sposób powstaje wyśmienity, bardzo lekki posiłek.
![](https://blog.bidfood.pl/wp-content/uploads/2022/04/platki-owsiane.jpeg)
Nasi lemak, czyli malezyjskie śniadanie
Malezja to kraj wielokulturowy i te właśnie wpływy ukształtowały tamtejsze śniadania. Dostępny jest tu wachlarz opcji śniadaniowych o indyjskich, chińskich lub zachodnich korzeniach. Jednak największą popularność (być może dlatego, że to prawdziwa bomba energetyczna) zyskał nasi lemak. To zawijany w liść bananowca posiłek, którego wnętrze stanowi słodki ryż kokosowy wraz z kombinacją anchois, ogórków, prażonych orzeszków ziemnych, jajek na twardo i pikantnego sosu. Forma podania sprawia, że to wygodna opcja na wynos.
Śniadanie made in China
Można powiedzieć, że tradycyjne chińskie śniadanie stanowi kolebkę brunchu. Obfite śniadania w postaci dim sum, bułeczek gotowanych na parze, makaronu ryżowego, congee, kurczaka i smażonych warzyw serwowane są bowiem już późnym rankiem.
![Serwuj śniadania ze świata w swojej restauracji - blog gastronomiczny Bidfood Farutex](https://blog.bidfood.pl/wp-content/uploads/2022/04/sniadanie-po-chinsku-w-restaurcji.jpeg)
Śniadanie w stylu skandynawskim
Skandynawowie, podobnie jak Polacy, kochają kanapki i chętnie wybierają je jako pierwszy posiłek dnia. Smarują je pastami, miękkimi, kremowymi serami, dodają wędliny, warzywa, jajka na twardo. Jednak poszczególne kraje mają własne śniadaniowe upodobania. W Szwecji na przykład rankiem zamówić można filmjölk, czyli kwaśny produkt mleczny, fermentowany w temperaturze pokojowej. W smaku przypomina jogurt, jest bardzo zdrowy, wpływa na odporność i staje się coraz bardziej popularny również poza Skandynawią. W śniadaniach skandynawskich nie może zabraknąć też kawioru i świeżych owoców jagodowych.
Francja, Hiszpania, Włochy…
Lista pomysłów na śniadania ze świata nie byłaby pełna, gdyby pominąć te kraje i ich słynne pieczywa podawane rano z kawą. Tu śniadania są przede wszystkim lekkie, zostawiają przestrzeń dla kolejnych, bardziej obfitych posiłków. Jeśli zatem inspiracje śniadaniowe do swojego menu chcesz czerpać z tych europejskich kuchni, postaw na zestawy: croissant z kawą niczym z paryskiej kawiarni, biscotti z cappuccino rodem z Włoch lub proste tosty z pomidorami i oliwą z oliwek serwowane w towarzystwie café con leche (kawy z mlekiem) w hiszpańskim stylu.
![Serwuj śniadania ze świata w swojej restauracji - blog gastronomiczny Bidfood Farutex](https://blog.bidfood.pl/wp-content/uploads/2022/04/croissant-i-kawa-na-sniadanie-1024x683.jpeg)
Angielskie śniadanie
Angielskie śniadania to prawdopodobnie pierwsza opcja o jakiej pomyślisz, analizując w głowie propozycje śniadań ze świata. Swoją popularność zawdzięczają przede wszystkim temu, że są niezwykle sycące. Nic dziwnego, w ich skład wchodzą: jajka, kiełbasy, bekon, fasola, grzyby, tosty, pomidor – często poddany obróbce termicznej. Nie może też zabraknąć filiżanki (a najlepiej dzbanka) herbaty.
![Serwuj śniadania ze świata w swojej restauracji - blog gastronomiczny Bidfood Farutex](https://blog.bidfood.pl/wp-content/uploads/2022/04/angielskie-sniadanie-w-menu-1024x819.jpeg)
Nie tylko jogurt grecki
Gęsty jogurt z owocami, orzechami i miodem to to, co Grecy po prostu kochają! Ale tamtejsze śniadania to także pasty, wypieki z serem feta, oliwkami i suszonymi pomidorami oraz słodkie ciasto paksimadi.
![Serwuj śniadania ze świata w swojej restauracji - blog gastronomiczny Bidfood Farutex](https://blog.bidfood.pl/wp-content/uploads/2022/04/greckie-sniadanie.jpeg)
Śniadanie w Japonii
Tamtejsze śniadanie obejmuje wiele małych dań, w tym zupę miso, biały ryż na parze, marynowane warzywa, ryby lub tofu, fermentowaną soję i suszone wodorosty. Do picia – koniecznie zielona herbata. Japońskie śniadania to porcja Orientu na talerzu.
![Serwuj śniadania ze świata w swojej restauracji - blog gastronomiczny Bidfood Farutex](https://blog.bidfood.pl/wp-content/uploads/2022/04/zupa-miso-czyli-japonskie-sniadanie.jpeg)
Pakistański pierwszy posiłek
Pakistańskie śniadania, choć może nie są w Polsce popularne, z pewnością mogą inspirować naszą rodzimą gastronomię. Zwykle znajdują się tu jajka i różne rodzaje pieczywa, a przede wszystkim smażone na patelni podpłomyki. Popularne rano jest tu również curry z warzywami i pikantnymi sosami.
Argentyna słynie z pysznych śniadań…
…ale nie obfitych. To kraj, w którym królują proste rozwiązania, składające się z kawy z mlekiem, soku pomarańczowego, tostów. Serwuje się tu także lokalne wypieki, takie jak facturas, czyli różne rodzaje croissantów i słodkich bułeczek. Wśród nich najbardziej popularne są medialunas w kształcie półksiężyców. Co jeszcze podkreśli argentyński charakter śniadania? Yerba mate!
![Serwuj śniadania ze świata w swojej restauracji - blog gastronomiczny Bidfood Farutex](https://blog.bidfood.pl/wp-content/uploads/2022/04/Facturas-argentynskie-sniadanie.jpeg)
Co je się na śniadanie w… Birmie
Kultowe danie śniadaniowe Birmy to mohinga. Jest to zupa zrobiona na bazie bulionu rybnego z dodatkiem sporej ilości makaronu ryżowego, trawy cytrynowej, imbiru, cebuli i mąki z ciecierzycy. Choć zupa rybna na śniadanie wydaje się niecodziennym pomysłem, to jednak jej smak wyjaśnia wszystko. Jest po prostu pyszna, absolutnie egzotyczna. W tej szerokości geograficznej na śniadanie serwuje się też często smażony ryż z gotowaną fasolą i sałatką z makaronu. Obowiązkowo na stole znaleźć się też musi zielona herbata!
![Serwuj śniadania ze świata w swojej restauracji - blog gastronomiczny Bidfood Farutex](https://blog.bidfood.pl/wp-content/uploads/2022/04/mohinga-sniadanie-z-Birmy.jpeg)
Egipski początek dnia
Mówi się, że tradycyjne ful medames ma swoje początki w starożytnym Egipcie. Danie to jest przyrządzane z fasoli fava doprawionej kminkiem, pietruszką, cebulą, cytryną i papryczką chili. Można je serwować na ciepło lub na zimno, z dodatkiem jajek na twardo i kawałkiem egipskiej pity.
Ale egipskie śniadania to także chleb w formie pieczonych placków, z chałwą lub smażonym jajkiem, serem, pomidorem czy sałatą. Nie może zabraknąć ciecierzycy w postaci falafel. By podkreślić klimat tamtych stron, z pewnością przyda się świeża kolendra.
![Serwuj śniadania ze świata w swojej restauracji - blog gastronomiczny Bidfood Farutex](https://blog.bidfood.pl/wp-content/uploads/2022/04/egipski-ful-medames.jpeg)
Poranna uczta na Filipinach
Śniadanie jest zwykle najbardziej obfitym posiłkiem w ciągu dnia na Filipinach. Jeśli chcesz zainspirować się nim w swoim menu, postaw na owoce, pan de sal, czyli pieczywo przypominające bułki drożdżowe, a także smażony ryż podawany z małymi kiełbaskami (lub innym mięsem) i jajkiem sadzonym. Filipińskie śniadania słyną też z suszonego mięsa.
Śniadanie? Kierunek Wenezuela
Wenezuelskie arepa to małe, kukurydziane tortille. Są dla mieszkańców tego kraju jak chleb dla Polaków i stanowią bazę tamtejszych śniadań (i nie tylko). Na śniadanie serwowane są w wersji smażonej lub pieczonej. Kroi się je jak pitę i wypełniona serem i duszonym mięsem – kurczakiem lub wieprzowiną.
![Serwuj śniadania ze świata w swojej restauracji - blog gastronomiczny Bidfood Farutex](https://blog.bidfood.pl/wp-content/uploads/2022/04/wenezuelskie-arepa.jpeg)
Pho – niezwykłe śniadanie z Wietnamu
Co króluje rano na wietnamiskich stołach? Zupa pho! Sprzedawana jest najczęściej rano jako danie na wynos. Inspirujące śniadaniowe dania z Wietnamu to też congee, czyli kleik ryżowy oraz jajka sadzone i wieprzowina podawane z kawałkami puszystych wietnamskich bagietek.
![Serwuj śniadania ze świata w swojej restauracji - blog gastronomiczny Bidfood Farutex](https://blog.bidfood.pl/wp-content/uploads/2022/04/zupa-pho-w-menu-sniadaniowym.jpeg)
A może wolisz serwować bardziej klasyczne śniadania, ale potrzebujesz inspiracji, by wprowadzić nowe, ciekawe elementy lub dodać im lekkiego twistu? Przeczytaj nasz tekst „Śniadania w menu restauracji. Zobacz inspirujące pomysły na ofertę śniadaniową”.
Nie ważne, jakie śniadania proponujesz gościom w swoim lokalu. Wszystkie potrzebne produkty zamówisz wygodnie i o każdej porze w naszym systemie e-bidfood.pl.