To prawda — pizza kocha wino! Wbrew pozorom nawet tak popularne na całym świecie włoskie danie będzie dobrze komponować się z eleganckim winem. Tylko jakie wino do pizzy wybrać?
Margherita, capricciosa czy quattro formaggi — do każdej pizzy możesz dopasować odpowiednie wino. Zanim jednak usiądziesz do spisywania karty, zadaj sobie kilka pytań.
Jaki rodzaj sosu będzie miała Twoja pizza (pomidorowy, biały)? Jakie dodatki się na niej znajdą — mięsne czy wege? Czy celujesz w długo dojrzewający ser, czy delikatniejszy, np. mozzarellę lub fetę? Nie zapomnij też o ziołach. Jeśli masz już konkretny plan, pora na wino.
Spis treści
Jakie wino do pizzy — białe czy czerwone?
Na to pytanie nie ma dobrej odpowiedzi, bo jak przy wszystkich foodpairingowych połączeniach liczy się zestawienie zawartych w składnikach smaków. Jeśli więc szukasz dobrych połączeń wina i pizzy, warto pójść kluczem lokalności. Włochy znane są przecież i z wina, i z pizzy. Które szczepy włoskie możemy polecić?
Czerwone wino do pizzy
- Primitivo — dumę regionu Apulia pokocha pizza z pepperoni i quattro formaggi.
- Nebbiolo — to wino z Piemontu świetnie skomponuje się z tradycyjną capricciosą z pieczarkami, szynką i karczochami.
- Nero d’avola — klasyczna Sycylia będzie pasować do pizzy wegetariańskiej z warzywami i mozzarellą.
Białe wino do pizzy
- Pinot grigio — wino z Wenecji Euganejskiej skomponuje się z pizzą bianca na bazie białego sosu. Klasyczna margherita to również dobry wybór.
- Soave Classico — ta wizytówka regionu Soave będzie pasować do równie tradycyjnej quattro stagioni.
Musujące wino do pizzy
Tutaj wybór jest prosty. Prosecco będzie perfekcyjnym wyborem — zaskakująco wielu miłośników pizzy sięga tego włoskiego musiaka. — Delikatnie musujące prosecco dopasuje się szczególnie dobrze do pizzy bianco, ale uważa się, że to jedno z uniwersalnych włoskich wyborów — mówi Kacper Woźniak, sommelier i selekcjoner wina w Salonach Fine Wine.
Wino i pizza
Nie chcesz celować wyłącznie we włoskie wina? Nie ma problemu. Jak wspomnieliśmy wyżej, kluczem są składniki. Jeśli chcesz dobrać wino do klasycznej margherity, wybierz chardonnay lub gamay. Jeśli celujesz w hawajską, zestaw ją z rieslingiem. A może bestsellerem w Twoim lokalu jest pepperoni? Merlot będzie strzałem w dziesiątkę.
Jakie wino do pizzy z szynką?
Wiele zależy oczywiście od samego mięsa. Szynka i prosciutto polubią się z zinfandel, a tłuste salami z grenache lub shiraz. Pikantne wędliny będą pasować np. do sangiovese.
Jakie wino do pizzy wegetariańskiej?
Chardonnay lub pinot noir — te wina będą najlepiej smakować z warzywami. Zielona papryka, brokuły, szpinak i czarne oliwki to jest to!
Jakie wino do pizzy z owocami morza?
Owoce morza lubią się z białym winem, np. sauvignon blanc czy chardonnay. Jeśli preferujesz czerwone, pomyśl o pinot noir. Dobrze będzie też pasować delikatne różowe.