• Logo blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Kategorie

    • Bez kategorii
    • Gastronomia na bieżąco
    • Karta win
    • Marketing w gastronomii
    • Produkty dla gastronomii
    • Profile kuchni
    • Techniki kulinarne
    • Trendy gastronomiczne
    • Wywiady, felietony
  • Strony

    • Kontakt
    • O Bidfood Farutex
    • O blogu
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Śledź nas w social mediach

  • Bidfood Farutex

    Oferta Bidfood Farutex

    Bidfood Farutex jest ogólnopolskim dostawcą rozwiązań i produktów dla gastronomii. W swojej ofercie posiada 10 tys. produktów polskich i zagranicznych dostawców. Kliknij i sprawdź!

  • Poznajmy się
    • O blogu
    • O Bidfood Farutex
  • Tematy
    • Produkty dla gastronomii
    • Trendy gastronomiczne
    • Techniki kulinarne
    • Wywiady, felietony
    • Marketing w gastronomii
    • Karta win
    • Zero waste w gastronomii
  • Rodzaje kuchni
    • Kuchnia azjatycka
    • Kuchnia francuska
    • Kuchnia hiszpańska
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia włoska
    • Kuchnia nowoczesna
    • Kuchnia wegańska
    • Kuchnia wegetariańska
  • Popularne dania
    • Pizza
    • Sushi
    • Burgery
    • Makaron
  • Kontakt
  • Oferta Bidfood Farutex

Restauracja otwarta w Wielkanoc. Skorzystaj z naszych praktycznych porad

06-04-2022

Na całym świecie, coraz częściej także w Polsce, restauracje otwierają się w Wielkanoc. Na przestrzeni ostatnich lat znacząco zmienił się sposób świętowania. Wielu ludzi odchodzi od gotowania na święta. Zamiast tego, podczas dni wolnych, woli cieszyć się czasem spędzonym z rodziną i przyjaciółmi. A restauracje łączą jedno i drugie – oferują pyszne potrawy bez konieczności spędzenia godzin w kuchni oraz przestrzeń do spędzenia czasu z bliskimi.

Decyzja o otwarciu restauracji na święta należy do właściciela i jego załogi. Jeśli dysponujesz rękami chętnymi do pracy, zorganizuj Wielkanoc w restauracji. Taka inicjatywa zyskuje coraz większe zainteresowanie. Miała też w tym udział pandemia i wzrost sprzedaży dań cateringowych. Konsumenci, nawet tradycjonaliści, odkrywają korzyści takiego rozwiązania. Znacząca część społeczeństwa decyduje się na wyjazdy świąteczne, co już jakiś czas temu zauważyły hotele, które prześcigają się w ofertach świątecznych.

Konsumenci chętnie korzystają z propozycji świątecznego cateringu. To popularna i ciesząca się ogromnym powodzeniem opcja. Jeśli interesuje Cię organizacja cateringu wielkanocnego, ale nie masz pomysłu, jak go skutecznie promować, przeczytaj nasz zeszłoroczny tekst „Catering wielkanocny 2021 – jak go wypromować? 5 wskazówek”.

Spis treści

  1. Koszyczek wielkanocny z restauracji
  2. Restauracja otwarta na święta – oferta wielkanocna
  3. Śniadanie wielkanocne w restauracji
  4. Świąteczna atmosfera i dekoracje
  5. Wielkanoc w restauracji – atrakcje
  6. Jak promować Wielkanoc w restauracji – wskazówki marketingowe
  7. Menu wielkanocne dla restauracji
Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Koszyczek wielkanocny z restauracji

Wielu konsumentów poszukuje już nie tylko gotowych dań na rodzinne spotkania. Restauracje i cateringi zaczynają serwować także koszyczki wielkanocne. Jest to wspaniała możliwość na wypromowanie swoich produktów. Jak możesz robić to przez cały rok, przeczytasz w tekście „Zestawy DIY z restauracji. Czy warto mieć je w swojej ofercie?”. W zabieganych czasach gotowe święconki przygotowane i udekorowane przez specjalistów to sprytne i wygodne rozwiązanie. To, jaką ścieżkę wybierzesz zależy od Ciebie. Możesz sprzedawać gotowe, jednakowe zestawy lub dać możliwość wyboru i skomponowania własnego koszyczka na bazie dostępnych produktów. Tradycyjne, ekologiczne czy wegetariańskie koszyczki wychodzą naprzeciw oczekiwaniom współczesnych klientów.

Restauracja otwarta w Wielkanoc. Skorzystaj z naszych praktycznych porad - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Restauracja otwarta w święta – oferta wielkanocna

Oferta świąteczna zależy od tego, w jakich godzinach otwarty będzie Twój lokal. Niektóre restauracje organizują wyłącznie śniadania wielkanocne. I jest to ciekawa opcja. Wystarczy ustalić wielkanocne menu i wypromować ofertę w mediach społecznościowych.

Drugi obóz restauratorów nie organizuje śniadań wielkanocnych, ale otwiera swoje lokale popołudniu i przyjmuje gości wielkanocnym obiadem lub świąteczną, trzydaniową kolacją. Jakim kluczem kierować się podczas doboru odpowiednich dań? Warto postawić na tradycję, pamiętając jednocześnie o trendach. Charakter wiosennych świąt koniecznie podkreślaj sezonowymi produktami, a także cudownymi mikroliśćmi i mikroziołami.

Restauracja otwarta w Wielkanoc. Skorzystaj z naszych praktycznych porad - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Śniadanie wielkanocne w restauracji

Jeśli zdecydujesz się otworzyć restaurację wyłącznie na wielkanocne śniadanie, możesz zaproponować szwedzki bufet z wielkanocnymi potrawami. Warto postawić na klasyczne dania. W końcu Wielkanoc jest silnie wpisana w polską kulturę. Nie znaczy to jednak, że nie możesz przemycić kilku przekąsek w unowocześnionej formie.

Zanim otworzysz restaurację w Wielkanoc, przeprowadź zapisy. By organizacja wielkanocnego śniadania w restauracji przebiegła sprawnie musisz wiedzieć, ilu gości masz się spodziewać. Określ ramy czasowe – wyznacz godziny, w których serwujesz wielkanocne potrawy i podaj jedną cenę za udział w śniadaniu. To najpraktyczniejsze rozwiązanie. Są to święta rodzinne, trzeba wziąć pod uwagę, że wiele osób przybędzie z dziećmi. Cena za posiłek dla najmłodszych gości powinna być zatem odpowiednio niższa.

Restauracja otwarta w Wielkanoc. Skorzystaj z naszych praktycznych porad - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Świąteczna atmosfera i dekoracje

Zadbaj i o nią. Otwarcie restauracji w Wielkanoc zobowiązuje. Pamiętaj, że goście, którzy przybędą w święta do lokalu prawdopodobnie zdecydowali się na taką opcję, by poczuć atmosferę wielkanocnego świętowania, na której stworzenie nie mieli czasu (lub ochoty) w domu. Dlatego to tutaj szukać będą elementów przypominających o uroczystym charakterze spotkania. Postaw zatem na świąteczne, świeże akcenty, takie jak stroiki z rzeżuchy czy naturalne dekoracje w postaci jaj. Spraw, by goście poczuli się tego dnia wyjątkowo, włącz nastrojową muzykę w tle. Niech Twój lokal podkreśla wielkanocny klimat, ale nim nie krzyczy. Pastelowe obrusy, serwety, świeże kwiaty, elegancka zastawa w neutralnym kolorze to wymarzone tło dla rodzinnych, wielkanocnych spotkań. Postaraj się też o serdeczny nastrój.

Restauracja otwarta w Wielkanoc. Skorzystaj z naszych praktycznych porad - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Wielkanoc w restauracji – atrakcje

Jeśli Twoja restauracja będzie otwarta na święta, warto pomyśleć o atrakcjach. Goście na pewno zwrócą uwagę na to podczas wyboru lokalu idealnego do wielkanocnego świętowania. Zapewnij animacje dla najmłodszych, takie jak malowanie jajek, tworzenie wielkanocnych stroików i dekoracji czy – jeśli warunki na to pozwalają – szukanie wielkanocnych jajek. Stolik z kolorowankami to zawsze dobry pomysł. Wszystko zależy od możliwości, ale nawet najdrobniejsze podkreślenie wyjątkowej atmosfery, będzie pozytywnie odebrane przez gości. Może zaaranżujesz spotkanie dzieci z wielkanocnym zającem, który wręczy im symboliczne upominki? Świetnie sprawdzi się też przygotowana z tej okazji fotobudka – jej koszt jest niewielki, a taka atrakcja z pewnością będzie cieszyła się ogromnym zainteresowaniem. Daj się zapamiętać klientom – niech uwiecznią świąteczny pobyt w Twoim lokalu, publikując zdjęcia na swoich mediach społecznościowych. Zyskasz rozgłos i dodatkową reklamę.

Pamiętaj, atrakcje nie muszą być drogie, ale powinny być pomysłowe. Nie zawyżaj kosztów, postaw na kreatywne rozwiązania.

Restauracja otwarta w Wielkanoc. Skorzystaj z naszych praktycznych porad - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Jak promować Wielkanoc w restauracji – wskazówki marketingowe

Jak zawsze, warto postawić na media społecznościowe. Jeśli Twoja restauracja my być otwarta w Wielkanoc, najpierw nagłośnij ofertę świąteczną. Warto ogłosić taką inicjatywę, podać wielkanocne menu, przewidziane atrakcje i uruchomić zapisy. Wiele osób nie ma jeszcze wielkanocnych planów, a wizja przygotowywania świąt na własną rękę nie jest dla nich kusząca. Możesz zatem wypromować w swoim lokalu akcję „Wielkanoc last minute”.

Idealną okazją do promocji będzie też konkurs, np. fotograficzny lub loteria. Jako nagrodę zaproponuj koszyk ze specjałami restauracji. Zorganizuj konkurs dziecięcych prac – pamiętaj, by przygotować upominek dla każdego uczestnika.

Dobrze widziane będzie także pożegnanie gości symbolicznym prezentem – ciastkiem, mini mazurkiem lub innym restauracyjnym specjałem – konfiturą czy pasztetem w małym słoiczku.

Restauracja otwarta w Wielkanoc. Skorzystaj z naszych praktycznych porad - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Menu wielkanocne dla restauracji

Potrzebujesz pomysłów na świąteczny bufet? Służymy garścią inspiracji idealnych na tę okazję.

DANIA NA CIEPŁO

  • tradycyjny żurek na naturalnym zakwasie z jajkiem
  • zupa krem chrzanowy
  • rosół
  • biała kiełbasa z dodatkami: ćwikłą i chrzanem
  • pierogi
  • bigos z boczkiem i wędzoną śliwką
  • rolada śląska z kluskami i modrą kapustą lub kiszonkami
Restauracja otwarta w Wielkanoc. Skorzystaj z naszych praktycznych porad - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

DANIA NA ZIMNO

  • jajka (!) – w wydaniu na miękko, ale przede wszystkim faszerowane. Czym? W ostrym wydaniu (np. z pastą wasabi czy chili), klasycznym (z majonezem i szczypiorem lub koperkiem), oryginalnym (faszerowane mieszanką serów), zdrowym (farsz z awokado i cebulą), a także w pozostałych opcjach: z łososiem i koperkiem, z burakami i chrzanem czy z musem grzybowym
  • sałatka jarzynowa
  • pasztet z żurawiną
  • wędzone wędliny
  • schab ze śliwką
  • galaretki z drobiem lub rybą – idealnie będą prezentowały się te w kształcie jajka
  • konfitowane udko z kaczki
  • śledzie w różnych odsłonach
  • twarożek ze szczypiorkiem lub rzodkiewką
  • grzanki z różnymi rodzajami past – z awokado, grzybową czy rybną
  • sandacz marynowany
  • świeże warzywa
  • domowy smalec, ogórki, pieczywo

SŁODKOŚCI

  • babki wielkanocne
  • mazurek
  • sernik
  • naleśniki z serem
  • racuchy z jabłkami
  • domowe dżemy i konfitury
  • miody
  • tarta z masą kajmakową i orzechami
Restauracja otwarta w Wielkanoc. Skorzystaj z naszych praktycznych porad - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

Pomyśl nad swoim wielkanocnym menu. Może zorganizujesz Wielkanoc w lokalu, a może zainspirujesz się dziś i przygotujesz ją za rok? Cokolwiek zdecydujesz, w naszym systemie e-bidfood.pl znajdziesz wszystkie potrzebne produkty.

GastronomiaHorecaMenuRestauracja
Udostępnij

Marketing w gastronomii  / Trendy gastronomiczne

Może Cię też zainteresować

Ryby od rana do wieczora. Poznaj trendy i pomysły na ryby w menu
10-03-2023
Waste management, czyli 7 kroków do ograniczenia strat żywności
02-03-2023
Gotowe desery dla gastronomii. Jakie słodkości wybierają goście i jak łączyć desery z winem – poznaj nasze wskazówki
22-02-2023
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex
  • Kategorie

    • Bez kategorii
    • Gastronomia na bieżąco
    • Karta win
    • Marketing w gastronomii
    • Produkty dla gastronomii
    • Profile kuchni
    • Techniki kulinarne
    • Trendy gastronomiczne
    • Wywiady, felietony
  • Śledź nas w social mediach

  • Bidfood Farutex

    Oferta Bidfood Farutex

    Bidfood Farutex jest ogólnopolskim dostawcą rozwiązań i produktów dla gastronomii. W swojej ofercie posiada 10 tys. produktów polskich i zagranicznych dostawców. Kliknij i sprawdź!



  • Wprowadź swój adres e-mail, aby otrzymywać nasz newsletter!


  • Najnowsze posty

    • Ryby od rana do wieczora. Poznaj trendy i pomysły na ryby w menu
      10-03-2023
    • Waste management, czyli 7 kroków do ograniczenia strat żywności
      02-03-2023
    • Gotowe desery dla gastronomii. Jakie słodkości wybierają goście i jak łączyć desery z winem – poznaj nasze wskazówki
      22-02-2023
    • Rodzaje pizzy – przewodnik po smakach Włoch
      09-02-2023
  • Przejdź do systemu e-bidfood i poznaj ofertę produktów dla gastronomii - blog gastronomiczny Bidfood Farutex

© Copyright Farutex Sp. z o.o.